آشنایی با اسلیو معده | بررسی کامل + نحوه عمل
- 22 مرداد 1402
- صفر نظر
- گوارش
جراحی اسلیو معده یا عمل معده برای لاغری، یکی از روشهای درمانی برای کاهش وزن بالا است که در برخی افراد با چاقی مفرط و بیماریهای مرتبط با آن مورداستفاده قرار میگیرد. در این روش جراحی، حجم معده بهصورت دائمی کاهش مییابد. این روش در مواردی که رژیمهای غذایی و ورزش برای کاهش وزن موثر نبودهاند، بهعنوان آخرین راهحل در نظر گرفته میشود. ممکن است با خود بیندیشید علل و عوارض جراحی اسلیو معده چیست؟ در ادامه با مدیست همراه شوید تا به این سوال پاسخ دهیم.
جراحی اسلیو معده چیست؟
جراحی اسلیو معده که بهعنوان گاسترکتومی عمودی نیز شناخته میشود، یک نوع عمل جراحی کاهش وزن است که در آن بخش اصلی معده برداشته میشود. این یک عمل جراحی دائمی است و نمیتوان بخش برداشته شده معده را بازگرداند.
در این عمل، جراح با استفاده از برشهای کوچک (جراحی کم تهاجمی) حدود 75 تا 85٪ از معده را حذف میکند و باقیمانده معده را به یک لوله باریک و عمودی تبدیل مینماید (شکلی شبیه به انگشتی از یک دستکش). این لوله، یا "اسلیو"، ظرفیت کمتری نسبت به معده اصلی دارد که به نوبه خود باعث میشود شخص سریعتر احساس سیری نموده و کمتر غذا میل کند.
هدف از جراحی اسلیو معده کاهش میزان غذا مصرفی است. با کاهش حجم معده، شخص در طول هر وعدهغذایی کمتری میل میکند. این کاهش در میزان مصرف غذا به کاهش قابلتوجه وزن منجر میشود.
این عمل جراحی ممکن است برای افرادی که شدیدا چاق هستند یا شرایط پزشکی خطرناکی ناشی از چاقی دارند، مانند دیابت نوع 2 یا فشارخون بالا، توصیه شود. هرچند این یک روش موثر برای کاهش وزن است، ولی ممکن است عوارض جانبی بسیاری به همراه داشته باشد، بنابراین باید بادقت و تحتنظر پزشک انجام شود.
علت انجام عمل اسلیو معده
این جراحی، نوعی عمل معده برای لاغری و کاهش وزن است. این جراحی برای کاهش وزن در افرادی که بیش از حد چاق هستند و به دلیل چاقی مفرط، مشکلاتی مانند دیابت، فشارخون بالا، بیماریهای قلبی و عروقی و سایر مشکلات بهداشتی دارند، انجام میشود. همچنین افرادی که تلاش کردهاند با رژیم غذایی و ورزش کاهش وزن کنند، اما به نتیجه مطلوب نرسیدهاند، نیز ممکن است برای انجام این عمل به پزشک مراجعه کنند. دوست دارید بداید دیگر علل نیاز به انجام عمل اسلیو معده چیست؟
علاوه بر کاهش وزن، انجام عمل اسلیو معده میتواند به کاهش مشکلات مرتبط با چاقی و بیماریهای مرتبط با آن، مانند بیماریهای مفصلی، مشکلات تنفسی، خستگی، افسردگی و اضطراب کمک کند. با انجام این عمل، حجم معده کاهش مییابد و احساس سیری زودرس و کاهش استفاده از غذاهای پرکالری ممکن میشود. این موضوع باعث کاهش وزن افراد میشود. برای دریافت مشاوره درباره انجام این جراحی میتوانید از کلینیک آنلاین مدیست کمک بگیرید.
نحوه تشخیص اسلیو معده
تشخیص اسلیو معده از طریق معاینهای که توسط پزشک انجام میشود، صورت میگیرد. این معاینهها شامل موارد زیر هستند:
1. معاینه فیزیکی: پزشک با بررسی علائم و نشانههای بیماری و انجام معاینه فیزیکی، میتواند مشکلات مربوط به اسلیو معده را تشخیص دهد.
2. آزمایش ترشح اسید معده: در این آزمایش، پزشک با استفاده از یک لوله از دهان وارد معده میشود و سپس ترشح اسید معده را اندازهگیری میکند. این آزمایش میتواند برای تشخیص نیاز به انجام جراحی اسلیو معده مفید باشد.
3. آزمایش اسکن معده و روده: در این آزمایش، مادهای به بیمار تزریق میشود که به معده و روده حرکت میکند و پزشک تصاویری از دستگاه گوارش بیمار را به دست میآورد.
4. آزمایش بررسی حرکت روده: در این آزمایش، با استفاده از یک لوله و ماده تزریقی، پزشک میزان حرکت روده در بیمار را بررسی میکند.
5. آزمایش تشخیص هلیکوباکترپیلوری: هلیکوباکترپیلوری یک باکتری است که میتواند نیاز به انجام جراحی اسلیو معده را تشدید کند. در این آزمایش، با استفاده از نمونهبرداری از معده، پزشک میتواند حضور این باکتری را تشخیص دهد.
در برخی موارد، پزشک ممکن است برای تشخیص دقیقتر نیاز به انجام اسلیو معده، از آزمایشهای دیگری مانند آزمایش خون، آزمایش ادرار یا تصویربرداری مانند آندوسکوپی و یا رادیولوژی استفاده کند.
نحوه جراحی اسلیو معده
ممکن است از خود بپرسید، مراحل جراحی اسلیو معده چیست؟ جراحی اسلیو معده یک روش جراحی باریاتریک است که برای کاهش حجم معده و به دنبال آن، کاهش وزن افراد استفاده میشود. در این روش، جراح پس از بیهوشی عمومی، از طریق برشهای کوچک در ناحیه شکمی به داخل شکم برای دسترسی به معده وارد میشود.
در مرحله بعد، بخش بزرگی از معده از بین میرود و با بریدن و دوختن یا استفاده از ابزارهای ویژه، معده به شکلی جدید با حجم کوچکتر و شکل غالبی از یک لوله به نام "اسلیو" تبدیل میشود. در این روش، معده به طور قابلتوجهی کوچکتر از معده اصلی باقی میماند و توانایی جذب کمتری از غذا را دارد.
در مراحل بعدی، جراح محفظه معده را به یکی از بافتهای اطراف مثل بخشی از روده کوتاه متصل میکند تا محفظه معده با مابقی قسمتهای دستگاه گوارش ارتباط برقرار کند و غذا به مرحله بعدی از دستگاه گوارش منتقل شود.
جراحی اسلیو معده به دلیل نیاز به برش کوچک و کاهش تراکم بافتها، اغلب بهصورت جراحی با دسترسی کمینه (مینیمالیستیک) انجام میشود و معمولاً مدتزمان بستری بیمار بسیار کوتاه است. همچنین، به دلیل کاهش حجم معده و جذب کمتری از غذا، زندگی روزمره افرادی که این جراحی را انجام میدهند تغییر میکند و نیاز به تغییرات در رژیم غذایی و ورزش دارند.
عوارض اسلیو معده
همانطور که در هر جراحی دیگری اتفاق میافتد، جراحی اسلیو معده هم دارای عوارض و مشکلاتی است که باید بهدقت بررسی شود. برای مثال، ممکن است درد در ناحیه بیرون جراحی تا چند روز پس از عمل ادامه یابد. به همین دلیل قبل از انجام این جراحی باید حتما با پزشک خود مشورت کنید تا بدانید عوارض جراحی اسلیو معده چیست. عوارض اسلیو معده میتواند به دودسته تقسیم شود: عوارض فوری پس از عمل و عوارض بلندمدت.
عوارض فوری
عوارض فوری پس از عمل شامل خونریزی، عفونت، تشنج، آسیب به ارگانهای داخلی، احساس درد شدید و سایر مشکلات مرتبط با بیهوشی عمومی است. این عوارض نادر هستند و معمولاً با مراقبتهای پزشکی و درمانی موردنیاز کنترل میشوند.
عوارض بلندمدت
عوارض بلندمدت جراحی اسلیو معده شامل مشکلات مرتبط با رژیم غذایی و تغییرات در دستگاه گوارش هستند. افراد پس از جراحی ممکن است با مشکلاتی مانند احساس سیری زودرس، تغییر در عادات معدهای، مشکلات هضمی مانند یبوست، اسهال، تهوع و استفراغ مواجه شوند.
همچنین، پس از جراحی ممکن است برخی از افراد به دلیل کمبود ویتامینها و مواد معدنی، مشکلاتی مانند کاهش سلامت استخوانها، بیماریهای قلبی، اختلال در رشد و توسعه نوزادان در صورت بارداری و سایر مشکلات مرتبط با تغذیه دچار شوند. بنابراین، پس از عمل اسلیو معده، نیاز به مراقبتهای پزشکی و تحتنظر قرارگرفتن توسط یک تیم پزشکی و تغذیهای متخصص است. بااینحال، باید توجه داشت که این عوارض نادر هستند و بیشتر افراد پس از عمل اسلیو معده بهخوبی به سمت بهبودی پیش میروند.
مراقبت های پس از عمل اسلیو معده
مراقبتهای پس از جراحی اسلیو معده بسیار مهم است و بهمنظور بهبود وضعیت بیمار و کاهش خطر بروز عوارض، توصیه میشود که بیماران پس از عمل، تحتنظر یک تیم پزشکی و تغذیهای متخصص قرار بگیرند. در ادامه، مراقبتهای پس از عمل اسلیو معده را بررسی میکنیم:
رژیم غذایی
پس از جراحی اسلیو معده، برای کاهش خطر بروز عوارض، نیاز است که بیماران رژیم غذایی خاصی را دنبال کنند. بسیاری از متقاضیان این جراحی نمیدانند رژیم غذای مناسب بعد از جراحی اسلیو معده چیست. در ابتدا، بیماران باید تنها مایعاتی مانند آب و برخی از نوشیدنیها مثل نوشابههای بدون قند مصرف کنند. زیر، چند نکته در مورد رژیم غذایی بعد از جراحی اسلیو معده آورده شده است:
1- مصرف غذاهای نرم و مایل به پوره: در ابتدا پس از جراحی، شما نمیتوانید غذاهای جامد و سفت را مصرف کنید. باید به طور مرتب مقادیر کمی از غذا را میل کنید. غذاهای نرم و مایل به پوره مانند پوره میوه، سوپ، اسموتی و پوره گوشت، گزینههای مناسبی هستند.
2- مصرف غذاهای پر پروتئین: برای حفظ سلامتی و ایجاد اشباع در طول روز، باید غذاهای دارای پروتئین مانند گوشت، ماهی، تخممرغ، لبنیات و سویا را مصرف کنید. همچنین، پروتئینهای مایع مانند شیر، عصاره پروتئین، شوربای گوشت و نوشیدنیهای پر پروتئین میتوانند به شما کمک کنند.
3- مصرف غذاهای بدون قند و چربی: برای کاهش خطر بروز مشکلات جدی مانند نارسایی کبد، باید غذاهای بدون چربی و قند مصرف کنید. از مصرف غذاهای چرب، شیرین و نمکی خودداری نموده و بهجای آنها از میوهها، سبزیها، غلات کامل و محصولات لبنیات پایین در چربی و قند استفاده کنید.
4- مصرف مکملهای ویتامین و مواد معدنی: برای پیشگیری از کمبود ویتامینها و مواد معدنی مانند آهن، کلسیم و ویتامین ب-12، باید مکملهای مخصوص بعد از جراحی را مصرف کنید. قبل از مصرف هر گونه مکمل باید از پزشک خود مشورت بگیرید.
5- مصرف غذاهای پر فیبر: بعد از گذشت چند هفته از جراحی، میتوانید غذاهای پر فیبر مانند میوهها، سبزیها، غلات کامل و ماهیها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. این غذاها میتوانند به تنظیم روده و پیشگیری از یبوست کمک کنند.
فعالیت و ورزش
ممکن است از خود بپرسید تاثیر فعالیت و ورزش بر جراحی اسلیو معده چیست؟ بیماران پس از جراحی اسلیو معده باید فعالیت بدنی خود را افزایش دهند. این فعالیتها میتوانند شامل پیادهروی، شنا، جلو رفتن پلانک، تمرینات ورزشی سبک و غیره باشند. بااینحال، باید توجه داشت که باید فعالیتهای بدنی را با توجه به وضعیت جسمانی خود و توصیه پزشکی انجام دهید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره بهبود برنامه ورزشی خود در رابطهبا این جراحی میتوانید از راهنماییهای کلینیک آنلاین مدیست کمک بگیرید.
ملاحظات پس از عمل
بیماران پس از جراحی اسلیو معده باید برای جلوگیری از عوارض و عفونتها، به ملاحظات پس از عمل توجه کنند. برای مثال، باید به تعویض بانداژها، شستشوی بخشهای جراحی و مانیتورینگ علائم و نشانهها توسط پزشکهای مربوطه توجه کنید.
بهداشت دهان و دندان
پس از جراحی اسلیو معده، بهداشت دهان و دندان بسیار مهم است. بیماران باید دندانهای خود را هر روز با مسواک و خمیردندان تمیز کنند و در صورت بروز عوارض مانند خونریزی از لثهها، به پزشک خود مراجعه نمایند.
ملاحظات در مورد داروها
پس از جراحی اسلیو معده، بیماران باید همیشه به پزشک خود اعلام نمایند که چه داروهایی مصرف میکنند. برخی از داروها مانند ضد التهابها و آسپرین میتوانند باعث خونریزی شوند و باید قبل از مصرف آنها با پزشک مشورت شود. همچنین، بیماران باید داروهایی که پزشکان به آنها تجویز کردهاند را بهدقت مصرف کنند.
مراقبت از مشکلات دستگاه گوارش
پس از جراحی، ممکن است با مشکلاتی مانند تغییر عادات معدهای، احساس سیری زودرس، اسهال، یبوست و تهوع مواجه شوید. برای پیشگیری از این مشکلات، باید دستورالعملهای پزشکی و تغذیهای را بهدقت دنبال کنید و در صورت وجود مشکلات، به پزشک خود اطلاع دهید.
در کل، پس از جراحی اسلیو معده، باید مراقبتهای خاصی برای بهبودی سریع شما و پیشگیری از بروز عوارض انجام شود و شما باید بدانید که مراقبتهای لازم جراحی اسلیو معده چیست. بهتر است با پزشک خود درباره این موضوع مشورت نموده و دستورالعملهای پزشکی و تغذیهای را بهدقت دنبال کنید.
پشتیبانی روانی
جراحی اسلیو معده ممکن است تغییرات زیادی در زندگی شما ایجاد کند. به همین دلیل، پشتیبانی روانی و دریافت مشاوره از سوی یک مشاور یا روانشناس میتواند به شما کمک کند تا با این تغییرات سازگار شوید و به درمان خود ادامه دهید.
مراقبت از بارداری
درصورتیکه باردار هستید یا قصد بارداری دارید، باید با پزشک خود در مورد تغییراتی که پس از جراحی در بدن شما رخ میدهد، مشورت کنید.
سخن آخر مدیست
جراحی اسلیو معده یک روش درمانی مؤثر برای کاهش وزن در افرادی است که با چاقی مفرط و بیماریهای مرتبط با آن روبرو هستند و روشهای دیگر درمانی نتوانستهاند به آنها کمک کنند. در این روش جراحی، حجم معده بهصورت دائمی کاهش مییابد و احساس سیری زودرس و کاهش استفاده از غذاهای پرکالری ممکن میشود. برای دریافت مشاور درباره این جراحی میتوانید از کلینیک مدیست کمک بگیرید. با مراجعه به وبسایت مدیست، بهراحتی با پزشکان خود ارتباط برقرار کنید و از خدمات پزشکی کامل و کارآمد بهرهمند شوید.