اختلال بویایی در کرونا و راه‌های درمان آن

  • 28 آبان 1400
  • صفر نظر
  • کرونا

اختلال بویایی در کرونا یکی از علائم بیماری این ویروس کشنده است. پس از شیوع گسترده ویروس کرونا بیش از 3000000 نفر در سراسر جهان به این ویروس مبتلا شدند. علائم زیاد نشان دهنده بیماری کرونا ویروس معرفی شد. از جمله سرفه، تنگی نفس یا مشکل در تنفس، تب، لرز، درد عضلانی، گلودرد، و از دست دادن حس بویایی یا چشایی.
از دست دادن حس بویایی یا چشایی از آنجایی در بین این علائم جای گرفت که شواهد زیادی بدست آمد که نشان می دهد COVID 19 اغلب حس بویایی را مختل می کند.
به عنوان مثال، در مطالع های در ایران، بر اساس آزمایش بویایی سایکوفیزیکال، 59 بیمار از 60 بیمار بستری شده در بیمارستان با COVID 19 دچار اختلال در حس بویایی بودند. 2 اختلال عملکرد بویایی (OD)، که به عنوان کاهش توانایی بویایی در حین استشمام (بویایی ارتونازال) یا غذا خوردن (بویایی رترونازال) تعریف میشود، اغلب در موارد خفیف یا حتی بدون علامت گزارش شده است. در یک مطالعه در ایتالیا، 64 درصد از 202 بیمار با علامت خفیف اختلال در بویایی مواجه بودند.
اختلال بویایی ذر کرونا

درمان اختلال بویایی در کرونا

در واقع در اکثر مواقع اختلال بویایی در کرونا، به طور خود به خود بهبود مییابد و ممکن است نیاز به درمان خاصی نباشد. با این حال، زمانی که اختلال بیش از 2 هفته ادامه یابد، بهتر است که درمان آن شروع شود.
اثربخشی درمان های موجود برای بیماران مبتلا به OD مرتبط با کرونا هنوز ناشناخته است، با این حال درمان هایی که، اختلال بویایی پس از عفونت را هدف قرار می دهند ممکن است برای اختلال بویایی در کرونا نیز مفید باشند.

تمرین بویایی

پیشنهاد میشود تمرین بویایی شامل تکرار و استشمام عمدی مجموعهای از مواد خوشبو کننده (مانند لیمو، گل رز، میخک و اکالیپتوس) به مدت 20 ثانیه، حداقل دو بار در روز به مدت حداقل 3 ماه (یا در صورت امکان بیشتر) را انجام دهید.
تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد که تمرین بویایی در بیماران مبتلا به اختلال بویایی پس از عفونت، باعث بهبودی فرد می‌شود. تمرین بویایی همانطور که برای دیگر بیماری‌های عفونی توصیه شده است، می‌توان برای بیماران مبتلا به اختلال بویایی در کرونا هم در نظر گرفت. این روش درمان، بدون هزینه و اثرات جانبی می‌باشد.

کورتیکواستروئیدها

استفاده از کورتیکواستروئیدهای می‌توانند برای حذف التهاب در بیماران مبتلا به اختلال بویایی پس از عفونت استفاده شود. با این حال، کورتیکواستروئیدها برای افراد مبتلا به OD یا اختلال بویایی پس از عفونت ویروس کرونا توصیه نمی‌شوند، زیرا شواهد دقیقی در این ضمینه وجود ندارد و خطر احتمالی آسیب وجود دارد. به دلیل نگرانی‌ها در ضمینه سلامتی بیمار، تجویز کورتیکواستروئیدهای سیستمیک برای مدیریت روتین ویروس کرونا حاد توصیه نمی شود. با این حال، برای بیمارانی که قبل از ابتلا به COVID 19 از استروئیدهای داخل بینی استفاده می کردند (مثلاً برای رینیت آلرژیک)، استفاده دارو باید ادامه یابد.

درمان دارویی

داروهای دیگری که در OD پس از عفونی می‌توانند موثر باشند عبارتند از: سیترات سدیم داخل بینی، ویتامین A داخل بینی که برای تقویت نوروژنز بویایی استفاده می‌شود، و امگا 3 سیستمیک است که باعث بازسازی اعصاب یا ضدعفونی کننده می‌شود. 2 داروی آخر ممکن است به عنوان درمان کمکی در تمرین بویایی عمل کنند. با این حال، تا به امروز، هیچ مدرکی مبنی بر موثر بودن این درمان ها در بیماران مبتلا به اختلال بویایی مرتبط با ویروس کرونا وجود ندارد.

 

COVID 19 در بسیاری از بیماران با اختلال بویایی مرتبط است. پس از مشاهده این علامت باید در صورت امکان آزمایش SARS-CoV-2 گرفته شود و خود را قرنطینه کنید. هنوز تحقیقات فعال و مشارکتی گسترده برای این اختلال حسی در این بیماری خطرناک مورد نیاز است. این تحقیقات همچنان ادامه دارد با این حال درمان‌هایی که اختلال بویایی پس از عفونت را هدف قرار می‌دهند، ممکن است برای اختلال بویایی در کرونا نیز استفاده شود.


https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2766523