راهنمای 12 موردی انتخاب مشاور روانشناس مناسب در کمترین زمان
- 21 اسفند 1402
- صفر نظر
- روانشناسی
چطور بهترین مشاور روانشناس را پیدا کنم؟
می توانید یافتن یک درمانگر را با پیدا کردن آپارتمانی در بازار شلوغ مسکن مقایسه کنید. تقاضا بالا و در دسترس بودن ملک محدود است. این کار نیاز به پشت کار، انعطاف پذیری و دانش دارد و ممکن است نتوانید ملک مورد نظر را پیدا کنید. در یک نظرسنجی از کارمندان مراکز بهداشت روان و سوء مصرف مواد که در اوایل سال جاری انجام شد، 90 درصد از کارمندان مورد بررسی ابراز نگرانی کردند که از بیماران جدید به درستی مراقبت نمی شود و بیش از نیمی از متخصصاتی که مستقیما با مراجعان کار می کنند می گویند که لیست انتظار آن ها برای مشتریان جدید اکنون طولانی تر از هر زمان دیگری است.
مهم است که هزینه مراجعه به درمانگر را هم در نظر بگیرید. در ادامه روش یافتن یک مشاور روانشناس و روان درمانگر متناسب با نیازهای سلامت روان و بودجه شما ذکر شده است.
اول نوع درمان خود را مشخص کنید
اولین قدم برای انتخاب یک درمانگر خوب، انتخاب نوع درمانی است که می خواهید امتحان کنید. انواع مختلفی از درمان وجود دارد که می توانید با یک درمانگر انجام دهید. کسی را انتخاب کنید که با اهداف شما همسو باشد. برخی از درمانگران در ارائه بیش از یک نوع درمان مهارت دارند.
انواع روش های درمان هایی که باید در انتخاب مشاور روانشناس در نظر گرفته شوند عبارتند از:
- رفتار درمانی شناختی (CBT)
- پذیرش و تعهد درمانی (ACT)
- رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT)
- درمان روان کاوی
مصاحبه با یک درمانگر آینده نگر
برای یافتن روان درمانگر مناسب، می توان به صورت آنلاین جستجو کرد. برخی از درمانگران مشاوره های مختصری را به صورت رایگان ارائه می دهند که حدودا ۱۵ دقیقه است. روانشناسی توصیه می کند با مجموعه ای از سوالات به مشاوره یا اولین قرار ملاقات بروید. قرار است از تجربه و تخصص گذشته آن ها و تجربهشان در برخورد با مسائلی که با آن ها مواجه هستید، مطلع شوید. سوالاتی مانند «آیا ممکنه در مورد تجربه خود از کار با ADHD (اختلال کم توجهی - بیش فعالی) بزرگسالان برایم بگویید؟»
بودجه خود را مشخص کنید
درمان هزینه های بسیار متفاوتی دارد. برخی از درمان ها به صورت رایگان در دسترس هستند. درمان آنلاین هم یک گزینه نسبتا به صرفه است. برخی از درمانگران هم هزینهی بالا دریافت می کنند. قبل از اینکه شروع به رزرو قرار ملاقات با درمانگران فردی کنید، از ارائه دهنده بیمه خود بپرسید که چه چیزی را پوشش می دهند و مقدار مبلغی که در ماه حاضر به پرداخت هستید را مشخص کنید. با کنار گذاشتن این مبلغ، می توانید درمانگرانی که با بودجه شما کار می کنند را در اولویت قرار دهید.
البته هنوز در ایران خدمات روان درمانی تحت پوشش بیمه نیستند، اما می توانید با هماهنگی مشاور روانشناس بالینی بخشی از هزینه جلسات را از بیمه دریافت کنید. به همین دلیل قبل از انتخاب مشاور از ایشان درباره دریافت نامه جهت تسلیم به سازمان بیمه سوال بپرسید.
از پزشک بپرسید
به گفته انجمن روانشناسی آمریکا (APA)، یک پزشک می تواند منبع مفیدی برای یافتن یک درمانگر باشد. پزشک، شما را به کسی معرفی می کند که می تواند نگرانی های خاصتان را رفع کند. اگر هم تحت پوشش بیمه هستید، پزشک همچنین می تواند به شما کمک کند تا کسی را پیدا کنید که طرح بیمه شما را بپذیرد.
نظر پزشک در انتخاب روانشناس می تواند تاثیرگذار باشد. چون بسیاری از بیماری جسمانی زمینه ساز بیماری های روانی هستند و برعکس. به همین خاطر ایجاد ارتباط غیرمستقیم بین روانشناس و پزشک خوب است.
در انتخاب مشاور به توصیه اطرافیان توجه کنید
معرفی راه خوبی برای پیدا کردن درمانگر است.
از دوستان و خانواده خود بپرسید که آیا می توانند درمانگری را توصیه کنند؟ عزیزان و اطرافیان که تجربه روان درمانی دارد ممکن است دیدگاه بهتری در مورد یک درمانگر خوب به شما بدهند که در جستجوی اینترنتی یافت نمی شود.
لازم به ذکر است که اگر یک درمانگر با فرد مورد علاقه شما کار می کند، ممکن است برای شما مناسب نباشد. یافتن درمانگر مناسب به نیازهای شخصی و اهداف درمانی شما بستگی دارد.
افراد یا مراکز اطرافتان ممکن است پیشنهادها مفیدی داشته باشند از جمله:
- مدرسه، دانشگاه یا محل کار شما. اگر به دبیرستان یا دانشگاه می روید، بخش سلامت دانشجویی یا دپارتمان روانشناسی مدرسه شما احتمالا به خوبی با شبکه ای از درمانگران واجد شرایط در ارتباط خواهد بود.
- شرکت بیمه شما. ارائه دهنده بیمه شما لیستی از روان درمانگرانی دارد که با آن ها کار می کنند و خدماتشان را پوشش می دهند.
- سایر متخصصانی که می شناسید. این افراد همچنین ممکن است منابع خوبی برای جستجوی شما باشند، حتی اگر در حوزه بهداشت و درمان کار نکنند. در نظر داشته باشید از پزشکان، وکلا و دیگر متخصصانی که از قبل می شناسید سوال کنید و به آن ها اعتماد کنید که آیا می توانند فردی را از شبکه حرفه ای مورد اعتماد خود توصیه کنند یا خیر.
- محل عبادت شما. اگر شما بخشی از یک جامعه مذهبی هستید، مردم آنجا ممکن است بتوانند توصیه هایی را ارائه دهند.
از افراد مورد اعتمادتان بپرسید
ارجاع از طرف دوست، هم کار یا پزشکی که به او اعتماد دارید راه دیگری برای پیدا کردن درمانگری است که ممکن است برای شما مناسب باشد. با اینکه ارجاع مکان خوبی برای شروع است، اما مهم است بدانید که ممکن است نیازها و اهداف متفاوتی نسبت به فردی که به شما توصیه کرده، داشته باشید. پس اگر این درمانگر برایشان خوب بوده لزوما برای شما اینطور نخواهد بود.
به مدارک تحصیلی مشاور توجه کنید
زمانی که در حال ارزیابی درمانگر مناسب هستید، مهم است که مدارک معتبر آن ها را بررسی کنید تا مطمئن شوید که واجد شرایط هستند. به گفته انجمن روانشناسی آمریکا ، یک درمانگر بالقوه باید مجوز فعالیت در منطقه ای که در آن قرار دارند را داشته باشد. سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران به عنوان مرجع مشاوره روانشناسی در ایران باید مشاور مورد نظرتان را تائید کرده باشد. می توانید در این آدرس https://my.pcoiran.ir/member مشاور مورد نظرتان را جستجو و مدارک تحصیلی و مجوزهای فعالیت او را بررسی کنید.
درمانگران همچنین ممکن است برای نوع خاصی از درمان که انجام می دهند، مانند مواجهه درمانی مجوز داشته باشند. به یاد داشته باشید که یک درمانگر ممکن است در نوع درمانی که شما علاقمند به دریافت آن هستید، واجد شرایط نباشد. بهتر است دریافت درمان از مشاوران، مددکاران اجتماعی، روانشناسان یا روان درمانگران را هم در نظر بگیرید.
صلاحیت فرهنگی آن ها را در نظر بگیرید
در حالی که همه درمانگران برای شفقت و درک طرف مقابل، آموزش دیده اند، داشتن یک درمانگر که بخشی از جامعه شما باشد، یا تجربه کار با افراد جامعه شما را داشته باشد، می تواند تفاوت ایجاد کند و یکی از نکات مهم در انتخاب مشاور است. بسیاری از مردم راحتتر میتوانند با افرادی که تجربیاتشان را خودشان«بهدست آوردند»، به ویژه افراد ستم دیده یا به حاشیه رانده شده، صحبت کنند.
اهداف درمانی خود را مشخص کنید
اگر بدانید از روند درمان چه می خواهید می تواند به شما در یافتن درمانگر مناسب کمک کند.
اگر برای رسیدگی به یک مشکل خاصی به درمان علاقمند هستید، گزینه های انتخابی شما را محدود خواهد کرد. در اینجا به چند مورد اشاره می کنیم که ممکن است بخواهید روی آن ها تمرکز کنید:
- مقابله با استرس
- تجریبه تروما
- فوبیاها
- روابط بین فردی
- غم و اندوه
- روابط خانوادگی
- مشکلات جنسی
- وضعیت سلامت روانی که دارید یا فکر می کنید ممکن است داشته باشید.
- مشاوره مربوط به بچه ها و نوجوانان.
- مشکل عاطفی در زندگی که دلتان می خواهد حلش کنید.
زمانی که بدانید از درمان چه می خواهید، اهداف خود را به هر کسی که با او کار می کنید، در میان بگذارید. به خاطر داشته باشید که برخی مسائل مانند روابط و استرس، درمانگر شما را ملزم به داشتن آموزش های تخصصی نمی کند، در حالی که شرایط خاص مانند افسردگی نیاز به درمانگر حرفهای دارد. اگر با موضوعات مشاوره روانشناسی آشنایی ندارید به آدرس https://www.wikiravan.com/skills مراجعه کنید تا متوجه شوید در چه موضوعاتی می توانید مشاوره برگزار کنید.
از مشاور سوال بپرسید
حتما از درمانگر در مورد تجربه خود سوال بپرسید. کسب اطلاعات می تواند به شما کمک کند تا بفهمید آیا این درمانگر برای شما مناسب است یا خیر. سوالاتی که می توانید از او بپرسید عبارتند از:
- حوزه تخصص شما چیست؟
- چه نوع درمانی را تمرین می کنید؟
- آیا تجربه کار با افراد در موقعیت های مشابه را دارید؟
- در مورد رویکردتان بیشتر بگویید.
- چند سال است که به عنوان درمانگر کار می کنید؟
انتظار داشته باشید چند مشاور را امتحان کنید
پیدا کردن فرد متناسب کمی آزمون و خطا دارد. امتحان کردن چندین درمانگر برای بسیاری از افراد یک بخش طبیعی از فرآیند است. زمانی که با درمانگری صمیمی شدید، این رابطه کاری می تواند در طولانی مدت برای شما بسیار مفید باشد. به عبارت دیگر، باید برای پیدا کردن یک درمانگر مناسب، انتظار سفر طولانی داشته باشید؛ مطمئنا ارزش صبر کردن را دارد.
مشاوره آنلاین را امتحان کنید
برای بسیاری از افراد، درمان آنلاین می تواند یک منبع عالی و در دسترس باشد. درمان آنلاین به خصوص اگر در منطقه شما درمانگری وجود نداشته باشد، درمان آنلاین بسیار مفید است.
شما می توانید از طریق چندین برنامه مختلف به مشاوره آنلاین دسترسی داشته باشید و مشاوران مختلفی را تست کنید.
مهم است که درمانگری را پیدا کنید که دارای مجوز و تخصص لازم برای رفع نیازهای شما باشد. حتما برنامه ای را انتخاب کنید که برای درمانگران دارای مجوز ارائه شده باشد. برخی از اپلیکیشن های درمان آنلاین به شما این امکان را می دهند که به راحتی درمانگری که از او راضی نیستید را ترک کنید و به سرعت با یک درمانگر جدید آشنا شوید. این یک مزیت بزرگ است زیرا به شما اجازه می دهد تا به سرعت و به راحتی هر چه تمامتر افراد مناسب را امتحان کنید.
از چه مشاورهایی باید اجتناب کرد؟
در اینجا چند نشانه هشدار دهنده وجود دارد که ممکن است یک درمانگر برای شما مناسب نباشد:
درمانگرانی که در همه چیز تخصص دارند
شما نیازها و مشکلات خاصی خواهید داشت که می خواهید در روند درمان، روی آن ها کار کنید. یک درمانگر خوب باید تخصص داشته باشد تا بتواند این نیازها را به خوبی برطرف کند. همانطور که گفته شد، یک فرد همه کاره مناسی نیست. از این مشاورها دوری کنید.
درمانگرانی که می گویند می توانند شما را درمان کنند
صرف نظر از مشکل یا وضعیت سلامت روان، درمان یک راه حل سریع نیست. درمان شاید چالش برانگیز باشد و پیشرفت شما گاهی اوقات می تواند آهسته پیش رود. درمان بیشتر در مورد مدیریت یک بیماری روانی یا علائم است تا «معالجه» شدن.
به همین دلیل، درمانگری که ادعا میکند میتواند شما را «درمان» کند، احتمالاً بیش از حد امیدوار کننده است و ایدههای غیر واقعی در مورد خدمات درمانی اش دارد.
درمانگران با مرزهای نامناسب
درمانگر، یک متخصص بهداشت روانی است و به همین دلیل باید حرفه ای رفتار کند. اگرچه درمان می تواند «آرامش بخش» باشد، یک درمانگر باید مرزهایی داشته باشد که رابطه را به صورت حرفه ای حفظ کند. یعنی نباید با مراجع خیلی صمیمی شود به نوعی که شما احساس ناراحتی کنید یا فکر کنید در جلسات احساس خوشایندی ندارید.