علائم زخم معده چیست؟ | بهترین درمان زخم معده
- 09 خرداد 1401
- صفر نظر
- گوارش
همهی ما تا به حال بارها و بارها نام بیماری زخم معده را شنیدهایم و یا ممکن است اطرافیانمان و خودمان نیز با این بیماری درگیر شده باشیم. در این نوشتار قصد داریم تا با علائم زخم معده، روشهای تشخیص و درمان آن آشنا شویم. پیش از هر چیزی بهتر است به تعریف زخم معده بپردازیم.
بیماری زخم معده چیست؟
همانطور که از نام این بیماری مشخص است، زخم معده در واقع به زخمهایی گفته میشود که بر روی سطح داخلی معده ایجاد میشوند. عامل اصلی بروز این زخم ها، باکتری هلیکوباکتر پیلوری است که در مخاط معده رشد و تکثیر پیدا میکند. البته سبک زندگی مانند رژیم غذایی و استرس نیز میتوانند علائم زخم معده را تشدید کنند. در ادامه به بررسی مهمترین نشانههایی میپردازیم که در هنگام وجود زخم معده خودنمایی میکنند.
نشانه زخم معده چیست؟
یکی از اصلیترین علادم زخم معده، درد معده است. این درد ممکن است به دلایل مختلفی در شما ایجاد شود اما اگر در حالتی که معده شما خالی است، این درد شدید میشود، به احتمال قوی دچار زخم معده هستید. درد معده معمولا موقتی است و ممکن است چند دقیقه الی چندین ساعت طول بکشد. علائم زخم معده عصبی با انواع دیگر مشابه است و ما در ادامه به علائم زخم معده خواهیم پرداخت.
حالت تهوع و استفراغ
اگر بدون وجود دلیل خاصی، به صورت مداوم و مستمر دچار حالت تهوع هستید، باید این علامت را جدی بگیرید. یکی از علائم زخم معده داشتن حالت تهوع شدید و به مدت طولانی است و برخی از افراد استفراغ را نیز تجربه میکنند. در برخی از اوقات ممکن است استفراغ دارای رنگ طبیعی نباشد و کمی تیرهتر از حالت طبیعی است. در مواردی نیز استفراغ همراه با خون اتفاق میفتد.
مدفوع تیره
یکی دیگر از نشانههای زخم معده، حالت غیرطبیعی مدفوع است. در اغلب اوقات مدفوع به رنگ تیره و متمایل به سیاه خواهد بود.
سرگیجه
سرگیجه نیز یکی از علامتهایی است که ممکن است به دلایل مختلفی روی دهد اما به عنوان یکی از علائم زخم معده نیز به شمار میرود. سرگیجهی ناشی از زخم معده معمولا به صورت مقطعی بوده و بیشتر در زمانی رخ میدهد که معده خالی و یا بیش از حد پر است.
احساس خستگی مفرط
اگر در طی روز و بدون انجام فعالیتهای سنگین، احساس خستگی میکنید، حتما باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. برخی از کسانی که با بیماری زخم معده درگیر هستند، تنها با انجام فعالیتهای روزانه و سبک به زودی خسته و بیانرژی میشوند.
دل درد شدید
همانطور که در ابتدا نیز اشاره کردیم، احساس درد در ناحیهی معده، یکی از مهمترین علائم زخم معده است. این درد بیشتر در هنگام صبح ناشتا و زمانی که معده خالی است، بیشتر خود را نشان میدهد. زمانی که زخم معده شدت پیدا کند، ممکن است حتی خونریزی در معده رخ دهد که در این مواقع درد معده به شدت افزایش پیدا میکند.
زردی و رنگ پریدگی پوست
یکی از نشانههای ظاهری زخم معده، تغییر رنگ پوست است. این رنگ پریدگی بیشتر در ناحیهی صورت خودنمایی میکند. البته زرد شدن و رنگ پریدگی پوست ممکن است به دلایل دیگری مانند کم خونی و یا نارسایی قلبی نیز باشد؛ بنابراین در اولین فرصت حتما به دنبال پیدا کردن منشا آن باشید.
کاهش وزن زیاد در مدت کوتاه
اگر بدون تغییر رژیم غذایی و یا میزان فعالیت، وزنتان رو به کاهش چشمگیر است، باید آن را جدی بگیرید. اگر به همراه یکی از نشانههای مذکور، کاهش وزنی بدون دلیل را تجربه کرده اید، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید تا روند تشخیص هرچه سریعتر آغاز شود.
برخی دیگر از علائم زخم معده عبارتند از:
- بیاشتهایی و احساس سیری کاذب
- احساس سوزش در معده
- سوء هاضمه وعدم توانایی هضم برخی غذاها مانند غذاهای چرب
- احساس تنگی نفس
- احساس سوزش در قفسه سینه
- انقباض عضلات شکم
- التهاب معده و شکم
- مدفوع خونین
حال که با علائم زخم معده عصبی آشنا شدیم، بهتر است به سراغ علل بروز زخم معده بپردازیم.
چه عللی مسبب ایجاد زخم معده هستند؟
به طور کلی میتوان گفت که ۴ عامل اصلی میتوانند سلامت معده را به خطر انداخته و علائم زخم معده را تشدید کنند. این عوامل را در لیست زیر مشاهده خواهید کرد.
وجود باکتری هلیکوباکتر پیلوری
این باکتری به خودی خود برای بدن مفید است؛ زیرا از بافت معده و روده کوچک محافظت میکند و در لایهی مخاطی معده قرار دارد. اما از سوی دیگر میتواند جدارهی داخلی معده را ملتهب و متورم کند. این نوع عفونت مسری بوده و از طریق تماس مستقیم و یا از طریق آب و غذای آلوده وارد بدن شده و زخم معده را به وجود میآورد.
استفاده مکرر از داروهای مسکن و ضد درد
اغلب داروهایی که به عنوان مسکن و ضد التهاب شناخته میشوند، ترشح اسید معده را از حالت نرمال و طبیعی خارج میکنند. ترشح بیش از حد اسید در بدن، منجر به زخم معده و یا زخم روده خواهد شد.
مصرف مشروبات الکلی
یکی دیگر از عواملی که سبب ترشح بیش از حد اسید معده میشوند، میتوان به مشروبات الکلی اشاره کرد. مصرف بیش از حد از این نوشیدنیهای الکلی، میتواند منجر به مشکلات مختلفی مانند زخم معده و کبد چرب شود.
عواملی که علائم زخم معده را تشدید میکنند
برخی عوامل مانند سبک زندگی و رژیم غذایی نامناسب میتوانند علائم این بیماری را تشدید کنند و یا حتی در مواردی زخم معده را تبدیل به سرطان معده کنند؛ بنابراین باید حتما به نکات زیر توجه کنید تا بیماری شما تشدید نشود:
- مصرف دخانیات: مصرف دخانیات مانند سیگار و قلیان دشمن سلامتی هستند و از سوی دیگر با تحریک باکتری هلیکوباکتر پیلوری، باعث بروز زخم معده و یا تشدید علائم زخم معده میشوند.
- مصرف مشروبات الکلی: علاوه بر آن که نوشیدنیهای الکی عاملی برای ایجاد زخم معده هستند، منجر به تشدید علائم و اوج گرفتن سطح این بیماری نیز میشوند.
- استفاده از غذاهای تند: غذاهای تند سبب ترشح بیشتر اسید معده شده و باعث وخیمتر شدن اوضاع معده خواهند شد.
- مصرف کافئین: کافئین به تنها منجر به ایجاد زخم معده نمیشود اما در صورت ابتلا به این بیماری، علائم آن مانند درد معده را افزایش میدهد.
- خوردن غذاهای چرب: به طور کلی هضم غذاهای چرب کمی معده را به دردسر میندازند. در صورتی که دچار زخم معده هستید، سعی کنید از خوردن فست فود و غذاهای چرب و دیرهضم خودداری فرمایید.
روش های تشخیص زخم معده
پیش از هر چیزی در صورت مشاهدهی علائم زخم معده، متخصص سوابق بیمار را بررسی میکند و در صورتی که تشخیص دهد این نشانهها دلیلی بر وجود زخم معده هستند، آزمایشهایی را انجام میدهند تا به صورت کامل از وجود این بیماری مطمئن شوند. در ابتدا بر اساس نظر پزشک ممکن است نیاز به آزمایش خون و یا مدفوع داشته باشید. سایر روشهای تشخیص زخم معده را در ذیل آورده ایم.
آزمایش تنفس: این آزمایش بسیار ساده است که میتوان وجود عفونت هلیکوباکتری را تشخیص داد. در آزمایش تنفس شما باید یک مایع شفاف و بیرنگ را نوشیده و سپس درون یک کیسه نفس خود را به بیرون داده و بازدم کنید. اگر در بازدم شما بیشتر از حد دارای دی اکسید کربن باشد، یعنی این عفونت در بدن شما وجود دارد.
نوشیدن باریم: باریم مایع سفید غلیظ رنگی است که با بلع و نوشیدن آن، وضعیت معده و رودهی کوچک در رادیولوژی بهتر نمایان میشود. به کمک اشعه ایکس پزشک میتواند التهاب و یا تورم معده را بررسی کرده و نسبت به عللائم زخم معده اطمینان حاصل کند.
آندوسکوپی: در برخی از مواقع پزشک دستور آندوسکوپی به بیمار میدهد. در آندوسکوپی لولهای باریک از طریق دهان وارد بدن شده و امکان مشاهدهی وضعیت معده را به پزشک میدهد. در آندوسکوپی حتی خونریزی و یا غیرطبیعی بودن بافت معده نیز مشخص خواهد شد.
بیوپسی آندوسکوپی: یکی دیگر از آزمایشهایی که در صورت بروز علائم زخم معده ممکن است توسط پشک متخصص تجویز شود، بیوپسی آندوسکوپی است. در این آزمایش بخشی از بافت معده را نمونه برداری میکنند تا در آزمایشگاه وضعیت معده مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.
بهترین درمان زخم معده
زخم معده جزو آن دسته از بیماریهایی است که درمان و کنترل آن از طرق مختلفی قابل انجام است. توجه داشته باشید که انتخاب روش تشخیص و درمان کاملا بر اساس صلاحدید پزشک متخصص بوده و باید از انجام هرگونه اقدام خودسرانه به شدت خودداری فرمایید. در ادامه با انواع و بهترین درمان زخم معده آشنا خواهید شد.
روش های غیرتهاجی و دارویی
به روشهایی که در آنها نیازی به جراحی و ایجاد جراحت نیست، اصلاحا روشهای غیر تهاجمی گفته میشود. این روشهای درمانی معمولا عارضه و درد کمتری دارند اما تشخیص روش درمان بر اساس نظر پزشک متخصص و شدت علائم زخم معده تعیین میشود. در درمان زخم معده معمولا داروهایی مانند آنتی بیوتیکها برای پیشگیری از گسترش عفونت و از مهارکنندههای پمپ پروتون برای کاهش اسید معده استفاده میشود. معمولا دورهی استفادهی از این داروها تا زمانی ادامه دارد که باکتریهای مضر موجود در معده به طور کامل از بین بروند. در برخی از موارد علائم زخم معده کاهش پیدا میکنند اما همچنان عفونت در معدهی بیمار ماندگار است؛ بنابراین به هیچ عنوان به صورت خودسرانه مصرف داروهای تجویز شده را متوقف نکنید و حتما تا پایان دورهی درمان به مصرف آنها ادامه دهید.
این داروها ممکن است عوارض جانبی را نیز به همراه داشته باشند، که در صورت شدید بودن علائم زیر حتما باید با پزشک متخصص خود مشورت نمایید:
- حالت تهوع و استفراغ
- احساس درد در ناحیهی شکم
- سردرد و سرگیجه
- اسهال
درمان از طریق جراحی
در صورتی که وضعیت معده در شرایط کاملا نامساعد و پیچیدهای قرار بگیرد، ممکن است که پزشک راه جراحی را برای درمان زخم معده انتخاب کند. معمولا در صورتی جراحی گزینهی مناسبی خواهد بود که زخمهای معده گسترش پیدا میکنند و از طریق دارو نمیتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرد. در اغلب مواردی که زخم معده پیشرفتهتر میشود و منجر به خونریزی معده میگردد، جراحی بهترین درمان زخم معده به شمار خواهد رفت. در طی جراحیهای انجام شده در راستای بهبود زخم معده معمولا یکی از اقدامات زیر صورت میپذیرند:
- بریدن زخم و خارج کردن قسمت آسیب دیدهی معده
- بستن رگهایی که در مجب خونریزی میشوند
- ترمیم قسمت آسیب دیدهی معده به وسیلهی بافت سالم روده
- از بین بردن منابع عصبی معده در جهت جلوگیری از تولید بیش از حد اسید معده
درمان های خانگی زخم معده
در صورتی که شدت علائم زخم معده کم باشد و پزشک نیازی به درمان دارویی و یا جراحی را احساس نکند، شما میتوانید از طریق مواد غذایی طبیعی به بهبود وضعیت معدهی خود کمک کنید. البته لازم به ذکر است که حتی در صورت مصرف دارو، میتوانید از این روشهای طبیعی به عنوان مکمل استفاده نمایید اما در صورتی که این موارد را با پزشک خود مطرح کرده و نظر وی را نیز جویا شوید. در لیست زیر درمانهای خانگی زخم معده را مشاهده میکنید:
- پروبیوتیک: مانند ماست پروبیوتیک و کلم ترش
- ویتامین سی: مانند مرکبات، کیوی، جعفری، اسفناج و فلفل دلمهای زرد
- آنتی بیوتیکهای طبیعی: مانند سیر و عسل
- استفاده از سبزیجات برگ دار: مانند کلم بروکلی، کرفس و کاهو
- گلوتامین: موجود در گوشت مرغ و ماهی، تخم مرغ، کلم و اسفناج
در صورت مشاهدهی علائم زخم معده چه اقدامی باید انجام دهیم؟
در آخر باید بگوییم که حتی اگر یک یا چندین مورد از علائم زخم معده را مشاهده کردید، در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه نمایید. ما در کلینیک آنلاین مدیست این امکان را برای شما فراهم آوردیم تا بدون اتلاف وقت برای مراجعهی حضوری، به صورت اینترنتی با پزشک متخصص در ارتباط باشید و ویزیت خود را به صورت آنلاین برگزار کنید. متخصصان مدیست پس از بررسی سوابق بیماری و نشانههای موجود فعلی، پس از تشخیص صحیح بیماری، در تمام فرآیند درمان و رسیدن به بهبودی کامل در کنار شما خواهند بود. شما میتوانید از میان پزشکان متخصص در کلینیک آنلاین مدیست، پزشک خود را انتخاب کرده و در زمانی که میخواهید وقت ویزیت تعیین کنید. نظرات سایر بیماران قلبی نسبت به پزشکان میتواند خیال شما از بابت انتخاب صحیح را راحت نماید.
در صورت تمایل میتوانید با مراجعه به کلینیک آنلاین مدیست برای انواع مشکلات و بیماری های خود، مشاوره پزشکی آنلاین دریافت کنید.