هر آنچه که باید از واکسن اسپوتنیک بدانید

  • 15 آبان 1400
  • صفر نظر
  • واکسن

با افزایش سرعت واکسیناسیون و تزریق گسترده واکسن کرونا به مردم در سطح کشور، در حال حرکت به سمت ایمنی جمعی در برابر ویروس کرونا هستیم. واکسن اسپوتنیک وی یکی از واکسن هایی است که در سطح جهان و بخصوص در ایران به طور گسترده در حال تزریق است.
از آنجایی که بسیاری از مردم در مورد اثربخشی واکسنها تردید دارند، لازم است که اطلاعاتی از ساختار و ایمنی آن داشته باشند. در این مطلب سعی کردیم با بررسی دقیق این واکسن روسی، شما را بیشتر با آن آشنا کنیم.

 

واکسن اسپتنیک

معرفی واکسن اسپوتنیک

اسپوتنیک وی یک واکسن کووید ۱۹ است که توسط مؤسسه تحقیقات همه‌گیرشناسی و میکروبیولوژی گامالیا تولید و در ۱۱ اوت ۲۰۲۰ توسط وزارت بهداشت روسیه ثبت شد. واکسن اسپوتنیک یک ناقل ویروسی آدنوویروس است.
 در ۲ فوریه ۲۰۲۱، یک تحلیل مقدماتی از آزمایش‌های فاز ۳ انسانی این واکسن کرونا در مجله معتبر لنست منتشر شده که نشان‌دهنده تأثیر  ۹۱٫۶ درصدی بدون اثرات جانبی خطرناک بود.
همچنین واکسن اسپوتنیک 100 درصد در برابر مرگ و میر اثر بخشی دارد.

تکنولوژی واکسن اسپوتنیک

در تکنولوژی این واکسن برای حمل ساختار ویروسی به داخل سلول از یک وکتور که برای بدن بی خطر است استفاده شده است. این وکتورها توسط مهندسی ژنتیک طوری دستکاری شده‌اند تا بتوانند وارد سلول شوند اما قابلیت تکثیر و بیماری زایی نداشته باشند. 
مهندسی ژنتیک این واکسن شبیه واکسن ابولا میباشد که در آنجا نیز از آدنوویروس استفاده شده است.

تعداد دوزهای تزریقی  واکسن اسپوتنیک

واکسن اسپوتنیک وی دارای دو دوز می‌باشد که در هر کدام از آنها، از دو نوع مختلف آدنوویروس استفاده شده تا از تخریب وکتور به وسیله آنتی بادی در دوز اول جلوگیری شود. این دوزها باید به فاصله حداقل 21 روز از هم تزریق شوند.

عوارض واکسن اسپوتنیک

واکسن اسپوتنیک دارای عوارض خفیف مانند سردرد، ضعف و درد عضلانی، بی اشتهایی میباشد که از هر 7 نفر، 1 نفر دچار انها میگردد.
واکسن اسپوتنیک پس از معرفی زیاد مورد توجه محافل بین المللی قرار نگرفت. اما زمانی که مجله معتبر پزشکی لنست  نتایج فاز 3 کارآزمایی بالینی واکسن را که بر روی 15 هزار نفر دریافت کننده واکسن و 5 هزار دریافت کننده پلاسبو انجام شده را منتشر کرد، توجه جهان به آن جلب شد. 
این گزارش حاکی از اثر بخشی حدود 92 درصدی واکسن بود.
توزیع اضطراری واکسن در دسامبر ۲۰۲۰ در چندین کشور از جمله روسیه، آرژانتین، بلاروس، مجارستان، صربستان و امارات متحده عربی آغاز شد.
 تا فوریه ۲۰۲۱، بیست و یک کشور مجوز استفاده اضطراری از واکسن اسپوتنیک وی را داده‌اند در حالی که بیش از یک میلیارد دوز واکسن برای توزیع فوری در سطح جهان سفارش شده‌است.