آشنایی با بیماری اوریون + علائم و روش های درمان آن

  • 08 فروردین 1402
  • صفر نظر
  • عفونی

اوریون یکی از مهم‌ترین بیماری‌هایی است که می‌توان آن را در کودکان بین دو الی دوازده ساله بیشتر مشاهده کرد. بیماری اوریون از جمله بیماری‌های مربوط به عفونت‌های ویروسی محسوب می‌شود و به همین دلیل باید نسبت به آن توجه بسیار زیادی داشت. این بیماری می‌تواند بر روی غدد بزاقی که در بخش نزدیک به گوش‌های فرد قرار دهند به وجود آید و عملکرد آن‌ها را به طور کامل مختل کند. با مشاوره آنلاین پزشکی مدیست همراه باشید تا اطلاعات مناسبی را در مورد این عفونت ویروسی به شما عزیزان ارائه کنیم.

 

درمان بیماری اوریون


بیماری اوریون چیست؟

بهتر است پیش از بررسی علائم و یا علت‌های بروز بیماری اوریون به شناخت بیش‌تر این بیماری بپردازیم. از این بیماری در زبان انگلیسی با نام mumps یاد می‌شود. هما‌نطور که گفته شد، اوریون موجب اختلال در عملکرد غدد بزاقی خواهد شد. این غدد بزاقی پاروتید نام دارند و می‌توانند تحت تأثیر اوریون دچار تورم شوند. در برخی از موارد تنها یک غده تحت تأثیر اوریون قرار می‌گیرد، اما امکان اختلال در عملکرد هر دو غده به صورت همزمان نیز وجود دارد. 
امروزه اوریون در کشورهای پیشرفته که واکسن این بیماری در آن‌ها استفاده می‌شود چندان به چشم نمی‌آيد، اما در هر حال امکان ابتلا به آن برای افرادی که واکسن اوریون به آن‌ها تزریق نشده است، وجود دارد. علاوه بر این، امکانی که دارای تراکم جمعیتی بالا هستند یک محل اصلی جهت پخش این بیماری محسوب می‌شوند. اوریون می‌تواند عوارض خطرناکی داشته باشد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.


علائم بیماری اوریون

حال که به ماهیت بیماری اوریون پرداختیم، بیایید با هم نگاهی به علائم یا نشانه‌های وجود این بیماری بیندازیم. شناخت این علائم به شما کمک می‌‌کند تا بتوانید در همان مراحل اولیه نسبت به تشخیص این بیماری اقدام کنید. 
این بیماری را با ایجاد شدن لپ‌های بزرگ و متورم می‌شناسند. اگر خاطرتان باشد گفتیم که اوریون موجب تورم در غدد پاتروید خواهد شد. این تورم به خوبی در لپ‌های فرد بیمار مشاهده می‌شود. البته، اوریون علائم مشخص دیگری نیز دارد که از بین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
•    سردرد
•    افزایش حرارت بدن یا تب
•    ایجاد دردهای مختلف در کل عضلات بدن 
•    احساس از بین رفتن علاقه برای خوردن مواد غذایی
•    ایجاد خستگی مداوم
شایان ذکر است که در برخی از موارد، افراد مبتلا به اوریون در مراحل اولیه هیچ نوع علامت خاصی را مشاهده نمی‌کنند و تصور می‌شود که دچار سرماخوردگی یا آنفولانزا شده‌اند. همین شباهت با سرماخوردگی موجب هرچه خطرناک‌تر شدن این بیماری شده است،‌ زیرا امکان تشخیص این بیماری را کمی دشوار می‌کند.

 

را های درمان بیماری اوریون در کودکان


علت بروز بیماری اوریون

یکی دیگر از مواردی که در زمینه شناخت بیماری اوریون باید به آن اشاره کنیم، علت بروز این بیماری محسوب می‌شود. دلیل اصلی این بیماری را می‌توان ویروس اوریون دانست که از آن با نام paramyxovirus یاد می‌کنند. این ویروس می‌تواند خود را از طرق مختلفی در بین افراد جابه‌جا کند. از جمله مهم‌ترین روش‌های انتقال paramyxovirus می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
•    سرفه فرد بیمار
•    عطسه کردن فرد بیمار
•    صحبت کردن فرد بیمار به نحوی که مقداری از بزاق دهان وی در هوا پخش شود
•    استفاده افراد از وسایل شخصی فردی که دچار اوریون شده است (مانند مسواک)
•    استفاده از لیوان و سایر ظروف غذایی که مربوط به بیمار هستند
•    روبوسی با فرد بیمار
یکی از مهم‌ترین مواردی که پخش شدن این ویروس را تسریع کرده است، بازه زمانی طولانی مدت پخش آن محسوب می‌شود. فردی که به اوریون مبتلا می‌شود تا پنج روز قبل از ایجاد علائم و تا پنج روز پس از آن می‌تواند به صورت ناخواسته و حتی با عطسه کردن نیز منجر به انتقال ویروس این بیماری گردد. 
افرادی که تصور می‌کنند دچار بیماری اوریون شده‌‌اند باید در اسرع وقت میزان تماس خود با سایر افراد را کاهش دهند و به استفاده از ماسک روی بیاورند. در صورتی که فردی از دوستان یا اعضای خانواده شما دچار این بیماری شده است به هیچ نباید به وسایل شخصی وی دست بزنید یا در معرض بزاق دهانی وی قرار بگیرد. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیش‌تر می‌توانید از خدمات کلینیک آنلاین مدیست و کارشناسان مجرب آن استفاده ببرید.

 


روش‌ های درمان اوریون

به طور مختصر می‌توان گفت که هیچ درمان خاصی تاکنون برای درمان اوریون کشف نشده است. کلیه درمان‌هایی که در حال حاضر مورد استفاده قرار می‌گیرند بیش‌تر از نوع درمان‌های مخصوص تسکین درد فرد بیمار هستند و نمی‌توان از آن‌ها به عنوان یک درمان قطعی برای اوریون یاد کرد. شاید بپرسید که این امر چه دلیل خاصی دارد؟
در پاسخ باید بگوییم که اوریون یک عفونت ویروسی است، بنابراین، نمی‌‌توان حتی از آنتی‌بیوتیک‌های مختلف جهت درمان آن استفاده کرد. به همین دلیل گفته می‌شود که اکثر درمان‌های موجود تنها به منظور کاهش درد بیمار مورد استفاده قرار می‌گیرند. 
البته، در اکثر موارد نیاز نیست که مبتلا به اوریون نگرانی خاصی داشته باشد، زیرا این بیماری پس از یک یا دو هفته به طور کامل از بین خواهد رفت. با توجه به موارد گفته شده‌ می‌توان از گزینه‌های زیر به منظور روش‌ها مورد استفاده در طول دوره ابتلا به اوریون اشاره کرد:
•    استراحت مداوم بیمار در رختخواب و پرهیز از فعالیت‌های بدنی شدید به منظور کاهش میزان علائم بیماری اوریون
•    بهره‌گیری از مسکن‌های مخصوص کاهش درد از جمله استامینوفن و یا ایبوپروفن (توجه داشته باشید که این داروها حتماً باید توسط پزشک تجویز شوند و استفاده خودسرانه آن‌ها به هیچ وجه تحت هیچ شرایط خاصی توصیه نمی‌شود).
•    بهره‌‌ گرفتن از کمپرس‌های سرد و یا خنک (این کمپرس‌ها باید بر روی لپ‌های تورم ‌یافته فرد قرار بگیرند).
•    نوشیدن مداوم مایعات، البته همواره توصیه می‌شود که فقط از آب استفاده شود، زیرا سایر نوشیدنی‌های موجود (به خصوص نوشیدنی‌های دارای حالت اسیدی مثل آب میوه چندان مناسب نیستند). 
•    استفاده از وعده‌های غذایی خاصی که نیازی به جویدن کامل آن‌ها وجود ندارد. از جمله این غذاها می‌توان به سوپ‌ها اشاره کرد.


نحوه جلوگیری از بروز بیماری اوریون

همان‌طور که در طول متن بارها اشاره شد، بیماری اوریون یک بیماری ویروسی است و می‌توان آن را به راحتی با استفاده از یک واکسن مناسب از بین برد. واکسن اوریون در دوران کودکی تزریق می‌شود و می‌تواند از افراد مختلف به طور کامل در برابر این بیماری محافظت کند. این واکسن در حال حاضر در دو نوبت مختلف به افراد تزریق می‌شود. این نوبت‌ها عبارت‌اند از:
•    بین چهارسالگی و شش سالگی
•    بین دوازده ماهگی تا پانزده ماهگی


عوارض اوریون چیست؟

اگرچه عوارض بیماری اوریون به ندرت دیده می‌شود، اما اگر شرایط بیماری فرد رو به وخامت بگذارد، امکان مشاهده عوارض بسیار خطرناکی وجود دارد. شایان ذکر است که عوارض مربوط به این بیماری بیش‌تر در بزرگ‌سالان مشاهده می‌شوند و به همین دلیل این افراد باید بلافاصله پس از ابتلا به اوریون به انجام اقدامات درمانی بپردازند. مهم‌ترین عوارض مربوط به اوریون را می‌توان به وجود آمدن تورم‌های شدید در بخش‌های مختلف بدن دانست. 
در مردان، این تورم ممکن است در بخش بیضه‌ مشاهده شود. متورم شدن بیضه‌ها خود دارای عوارض خطرناکی است که از جمله آن‌ها می‌توان به موردی همچون آتروفی یا کوچک شدن شدید اندازه بیضه اشاره کرد. تورم در بیضه‌ها فوق‌العاده دردناک است و بیمار بسیار رنج می‌کشد. باید به این نکته اشاره کنیم که چنین تورم‌های خطرناکی احتمال دارد نهایتاً با ناباروی فرد منجر شوند. 
بخش دیگری که ممکن است به علت بیماری اوریون دچار تورم شود، پانکراس است. این تورم نیز همانند تورم مربوط به بیضه درد بسیار زیادی را به فرد تحمیل می‌کند و فرد بیمار همواره دچار تهوع و استفراغ خواهد بود. در بانوان، تورم مربوط به اوریون در تخم‌دان‌ها نیز دیده می‌شود، حتی امکان دارد پستان‌های بانوان دچار تورم شوند که به طبع نتیجه آن چیزی به جز درد بسیار شدید نخواهد بود. 
اما مهم‌‌ترین عارضه ناشی از اوریون، مربوط به از دست رفتن شنوایی می‌شود. این عارضه در شرایط شدت یافتن بسیار زیاد اوریون مشاهده خواهد شد. از دست رفتن شنوایی ناشی از اوریون معمولاً به صورت دائمی است. به همین دلیل باید در همان مراحل اولیه پیشرفت اوریون به پزشک مراجعه کرد. 

 

در مورد بیماری اوریون چه می دانید


سخن آخر مدیست

اگرچه بیماری اوریون در کودکان بیشتر مشاهده می‌شود، اما بزرگ‌سالان نیز در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. چنانچه در کودکی واکسن بیماری اوریون به شما تزریق شده باشد، نباید نگرانی خاصی در این رابطه داشته باشید. 
این بیماری یک نوع بیماری عفونت ویروسی به شمار می‌آيد که موجب اختلال عملکردی غده‌های کنار گوش شما خواهد شد. با افزایش اختلال، لپ‌های بیمار به شدت ورم می‌کنند. علاوه بر این، ورم مد نظر می‌تواند در بخش‌های دیگر از بدن همچون بیضه‌ها یا پستان‌ها نیز به خوبی مشاهده شود. 
برای درمان اوریون درمان خاصی کشف نشده است، اما می‌‌توان با انجام مواردی همچون استراحت مداوم و استفاده از داروها مسکن،‌ میزان درد ناشی از آن را کاهش داد. اوریون در شرایط عادی پس از دو هفته به طور کامل از بین خواهد رفت و بیمار دیگر دردی را تجربه نمی‌کند. 
عدم درمان اوریون می‌تواند منجر به وخیم‌تر شدن اوضاع و حتی کاهش شنوایی فرد منجر شود. به همین دلیل توصیه اصلی آن است که پس از مشاهده علائمی شبیه به علائم سرماخوردگی (به اضافه تورم‌های ذکر شده) در اسرع وقت به پزشکتان مراجعه کنید. در صورت وجود پرسش‌های بیشتر در این زمینه می‌توانید با پزشکان کلینیک آنلاین مدیست تماس بگیرید،‌ مفتخر هستیم تا شما عزیزان را در این زمینه به طور کامل یاری کنیم.