آشنایی با علائم پروستات بزرگ شده و سرطانی
- 15 تیر 1401
- صفر نظر
- کلیه و مجاری ادراری
بسیاری از مردان اطلاعاتی از پروستات ندارند و نمیدانند چه کاری انجام میدهد. آنها حتی نمیدانند در چه شرایطی نیاز به مراجعه به پزشک دارند. آشنایی با علائم پروستات میتواند سلامتی شما را بیش از پیش تضمین کند.
در این مطلب هر آنچه لازم است درباره این موضوع بدانید را برای شما تشریح میکنیم. تا انتها با مشاوره آنلاین پزشکی مدیست همراه باشید تا بیشتر با علائم پروستات آشنا شوید.
پروستات چیست؟
پروستات غده کوچکی در بدن مردان است که به تولید مایع منی کمک میکند. پروستات در زیر مثانه، و جلوی راست روده قرار دارد، و دور لولهای که ادرار و منی را از بدن خارج میکند، میپیچد. این غده که به طور نرمال تقریبا به اندازه یک گردو است، با بالا رفتن سن بزرگتر میشود. اگر پروستات شما بیش از حد بزرگ شود، میتواند باعث بروز تعدادی از مشکلات سلامتی شود.
بزرگتر شدن پروستات یک بخش طبیعی از پیری است، که برای اکثر مردان اتفاق میافتد.
اکثر مردانی که به سن ۴۰ سالگی میرسند، اندازه پروستات آنها ممکن است از اندازه یک گردو، به اندازه یک زردآلو رسیده باشد. وقتی به ۶۰ سالگی برسید، ممکن است به اندازه یک لیمو باشد!
از آنجایی که پروستات بزرگ شده بخشی از مجرای ادرار را احاطه میکند، میتواند لوله ادرار را تحت فشار قرار دهد. این امر باعث ایجاد مشکلاتی در هنگام ادرار کردن میشود. به طور معمول، این مشکلات تا ۵۰ سالگی خود را نشان نمیدهند، اما میتوانند زودتر هم شروع شوند.
پزشکان این بیماری را هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا به اختصار BPH مینامند. BPH شایع است و قابل پیشگیری نیست.
سن، و سابقه خانوادگی دو موردی هستند که احتمال ابتلا به این مشکل، و مشاهده علائم پروستات را افزایش میدهند.
- از هر ۱۰ مرد، ۸ نفر در نهایت دچار بزرگی پروستات میشوند.
- حدود ۹۰ درصد از مردان بالای ۸۵ سال BPH دارند.
- حدود ۳۰ درصد از مردان علائم پروستات خود را آزاردهنده میدانند.
علائم پروستات بزرگ شده چیست؟
اگر در شروع ادرار کردن مشکل دارید، یا مجبورید زیاد ادرار کنید(به خصوص در شب)، اینها میتواند نشانه بزرگی پروستات باشد. سایر علائم پروستات و نشانههای آن عبارتند از:
- پس از ادرار کردن، مثانه شما به طور کامل خالی نمیشود
- مجبور میشوید ادرار خود را متوقف کنید، بدون اینکه احساس خالی شدن مثانه را داشته باشید
- در حین ادرار کردن، ممکن است چندین بار فرآیند تخلیه ادرار شما متوقف شود، و دوباره شروع به ادرار کردن کنید
- برای ادرار کردن نیاز به زور زدن دارید تا فرآیند تخلیه آن شروع شود
اگر علائم پروستات بزرگ شده را دارید، مهم است که به پزشک مراجعه کنید. اگر چه نادر است، اما در برخی موارد این اختلال میتواند منجر به مشکلاتی مانند آسیب کلیه یا مثانه شود.
توجه داشته باشید که پروستات بزرگتر، به این معنی نیست که علائم بیشتر یا بدتری خواهید داشت. این مورد برای هر فردی متفاوت است. در واقع، برخی از مردان با پروستات بسیار بزرگ، مشکلات کمی دارند. اما در هر صورت معاینه توسط پزشک الزامی است.
درمان پروستات بزرگ شده
روش درمان پروستات بزرگ شده توسط پزشک، به جزئیات شخص شما بستگی دارد(سن، میزان مشکلی که ایجاد شده است و موارد دیگر). با مشاهده علائم پروستات و مراجعه به پزشک، راهکارهای زیر برای کنترل و درمان در دسترس است:
مراقبت و بررسی دورهای
اگر علائم پروستات بزرگ شده دارید، اما شما را آزار نمیدهند، به شما توصیه میشود که هر سال، چکاپ سالانه انجام دهید. این چکاپ ممکن است شامل آزمایشهای مختلفی باشد که توسط پزشک شما تجویز میشود.
تغییر سبک زندگی
این مورد شامل کاهش مصرف نوشیدنی در شب، و قبل از خواب است. همچنین باید از مصرف نوشیدنیهای حاوی الکل یا کافئین خودداری کنید.
مصرف دارو
درمانهای رایج برای BPH، مسدودکنندههای آلفا هستند که علائم پروستات بزرگ شده را کاهش میدهند، و به کوچک شدن پروستات کمک میکنند. تجویز دارو با توجه به تشخیص پزشک برای شما تجویز میشود.
عمل جراحی
مردانی که علائم پروستات شدیدی دارند، و سایر روشهای درمانی به آنها کمکی نکرده است، ممکن است مجبور به جراحی شوند. عمل جراحی ممکن است عوارضی داشته باشد که باید در مورد آنها با پزشک خود مشورت کنید.
پروستاتیت چیست؟
پروستاتیت بر اثر عفونت یا التهاب پروستات به وجود میآید. با اینکه علائم پروستات با پروستاتیت ممکن است یکی باشد، اما با یکدیگر تفاوت دارند.
پروستاتیت میتواند مردان را از اواخر نوجوانی تا سنین بالا تحت تأثیر قرار دهد. علائم پروستاتیت عبارتند از:
- مشکل دفع ادرار
- تب و لرز
- مشکلات جنسی
درمان پروستاتیت معمولاً شامل تجویز و مصرف آنتی بیوتیک است.
اگر ابزار پزشکی را در مجرای ادرار خود قرار دادهاید، احتمال بیشتری برای ابتلا به پروستاتیت باکتریایی دارید. برخی از بیماریهای مقاربتی مانند "کلامیدیا" نیز ممکن است باعث عفونت و التهاب شوند.
سرطان پروستات
سرطان پروستات یکی از شایعترین انواع سرطان است. بسیاری از سرطانهای پروستات به کندی رشد میکنند، و به غده پروستات محدود میشوند. در این حالت ممکن است آسیب جدی وارد نکنند. در حالی که برخی از انواع سرطان پروستات به کندی رشد میکنند، و ممکن است به حداقل درمان نیاز داشته باشند، انواع دیگری از آن وجود دارد که تهاجمی هستند، و میتوانند به سرعت پخش شوند.
سرطان پروستاتی که زود تشخیص داده شود( زمانی که هنوز محدود به غده پروستات است) بهترین شانس برای درمان موفقیتآمیز را دارد.
علائم سرطان پروستات
سرطان پروستات ممکن است در مراحل اولیه هیچ علامت یا علائمی ایجاد نکند. سرطان پروستاتی که پیشرفتهتر است، ممکن است علائم و نشانههای زیر را ایجاد کند:
- مشکل در ادرار کردن
- کاهش قدرت در جریان ادرار
- خون در ادرار
- خون در منی
- درد استخوان
- کاهش وزن بدون دلیل
- اختلال در نعوظ
سرطان پروستات در بین مردان شایع است. شانس شما برای ابتلا به سرطان پروستات ممکن است تحت تأثیر موارد زیر باشد:
- سن: مردان ۵۰ ساله و بالاتر در معرض خطر بیشتری هستند.
- سابقه خانوادگی: اگر پدر یا برادر شما قبلا سرطان پروستات داشته است، احتمال ابتلای شما نیز به آن بیشتر میشود.
- رژیم غذایی: خطر ابتلا به سرطان پروستات برای مردانی که از رژیمهای غذایی پرچرب استفاده میکنند بیشتر است.
- چاقی: احتمال ابتلا به سرطان پروستات در افرادی که چاق هستند، در مقایسه با افرادی که وزن نرمالی دارند بیشتر است(نتایج تحقیقات در این زمینه متفاوت است). در افراد چاق، سرطان به احتمال زیاد تهاجمیتر است، و احتمال بازگشت آن پس از درمان اولیه بیشتر است.
عوارض سرطان پروستات
عوارض سرطان پروستات و درمانهای آن عبارتند از:
- گسترش سرطان
سرطان پروستات میتواند به اندامهای مجاور مانند مثانه شما سرایت کند، یا از طریق جریان خون یا سیستم لنفاوی شما، به استخوانها یا سایر اندامها برسد. سرطان پروستات که به استخوانها گسترش مییابد میتواند باعث درد و شکستگی استخوان شود. هنگامی که سرطان پروستات به سایر نواحی بدن گسترش یافته است، ممکن است همچنان به درمان پاسخ دهد، کنترل شود، اما بعید است که درمان شود. - بی اختیاری
هم سرطان پروستات، و هم درمان آن میتواند باعث بیاختیاری ادرار شود. درمان بیاختیاری به نوع بیماری، شدت و احتمال بهبود آن در طول زمان بستگی دارد. گزینههای درمانی برای این مشکل شامل داروها، کاتترها و جراحی است. - اختلال در نعوظ
اختلال نعوظ میتواند ناشی از سرطان پروستات یا درمان آن، از جمله جراحی، پرتودرمانی یا درمانهای هورمونی باشد. انواع داروها و دستگاههای خلاء برای درمان اختلال نعوظ در دسترس هستند
درمان خانگی پروستات برای جلوگیری از سرطان
درمان خانگی پروستات برای جلوگیری از سرطان امکانپذیر است. شما میتوانید با استفاده از موارد زیر، خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهید:
- یک رژیم غذایی سالم پر از میوهها و سبزیجات داشته باشید. از انواع میوهها، سبزیجات و غلات کامل استفاده کنید. میوهها و سبزیجات حاوی بسیاری از ویتأمینها و مواد مغذی هستند، که میتوانند به سلامت شما کمک کنند.
- اینکه آیا میتوانید از طریق رژیم غذایی از سرطان پروستات پیشگیری کنید، هنوز به طور قطعی ثابت نشده است. اما مصرف غذای سالم بدون چربی، بهمراه انواع میوهها و سبزیجات میتواند سلامت کلی شما را بهبود بخشد.
- غذاهای سالم را به جای مکملها مصرف کنید. هیچ مطالعهای نشان نداده است که مکملهای غذایی در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات نقش دارند. غذاهای غنی از ویتأمینها و مواد معدنی را انتخاب کنید تا بتوانید سطوح سالم ویتأمینها را در بدن خود حفظ کنید.
- در طول هفته ورزش کنید. ورزش سلامت کلی شما را بهبود میبخشد، به حفظ وزن کمک میکند، و خلق و خوی شما را بهبود میبخشد. سعی کنید بیشتر روزهای هفته ورزش کنید. اگر تازه شروع به ورزش کردهاید، آهسته شروع کرده، و به مرور زمان آن را بیشتر کنید.
- وزن خود را کنترل کنید. اگر وزن فعلی شما ایدهآل است، با انتخاب یک رژیم غذایی سالم و ورزش بیشتر، برای حفظ آن تلاش کنید. اگر نیاز به کاهش وزن دارید، بیشتر ورزش کنید و تعداد کالریهایی که در روز مصرف میکنید را کاهش دهید. میتوانید از پزشک تغذیه برنامه کاهش وزن دریافت کنید.
- اگر علائم پروستات و خطر ابتلا به سرطان در شما نمایان شده است، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. ممکن است پزشکتان داروهایی را برای کنترل آن برای شما تجویز کند. برخی از مطالعات نشان میدهد که مصرف مهارکنندههای "۵-آلفا ردوکتاز"، از جمله "فیناستراید" (Propecia، Proscar) و "دوتاستراید" (Avodart)، ممکن است خطر کلی ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. این داروها برای کنترل بزرگی غده پروستات، و ریزش مو نیز استفاده میشوند.
با این حال، برخی شواهد نشان میدهد که افرادی که از این داروها استفاده میکنند، ممکن است در معرض خطر ابتلا به نوع جدیتر سرطان پروستات (سرطان پروستات درجه بالا) باشند. اگر در مورد خطر ابتلا به سرطان پروستات نگران هستید، با پزشک خود صحبت کنید.
پزشک آنلاین پروستات
اگر علائم پروستات بزرگ شده دارید، یا علائم پروستات سرطانی، میتوانید از خدمات پزشکی آنلاین کلینیک مدیست استفاده کنید. بدون نیاز به مراجعه حضوری، توسط پزشکان متخصص پروستات معاینه شوید و با آنها درباره مشکل خود صحبت کنید.
استفاده از پزشک آنلاین علاوه بر کاهش هزینههای شما، کیفیت خدمات درمانی شما را نیز افزایش میدهد. هنگام معاینه، پزشک بطور اختصاصی علائم پروستات شما را بررسی میکند، و میتوانید بدون نگرانی درباره علائم پروستات خود با او صحبت کنید و مراحل درمان پروستات خود را پشت سر بگذارید.