علت لرزش دست چیست؟ | راه های درمان لرزش دست
- 23 تیر 1401
- صفر نظر
- مغز و اعصاب
اختلال لرزش اساسی یک وضعیت عصبی است که باعث میگردد دستهای شما بهصورت ریتمیک بلرزند. سر، تنه و صدا نیز ممکن است درگیر این لرزش بشوند، اما لرزش دست برجستهترین ویژگی این بیماری است. علت این بیماری مشخص نیست، اما اغلب از والدین به فرزند منتقل خواهد شد. در ادامه با ما همراه باشید تا در مورد شناخت علت لرزش دست و درمان آن اطلاعات بیشتری کسب نمایید.
؟
بررسی علت لرزش دست
لرزش دست یا Essential tremor (ET) یک اختلال عصبی است که باعث خواهد شد دستها، سر، تنه، صدا یا پاها به طور ریتمیک تکان بخورند. این بیماری را اغلب با بیماری پارکینسون اشتباه میگیرند. لرزش دست شایعترین اختلال لرزشی است. همه افراد حداقل درجه کمی از لرزش دارند، اما معمولاً حرکات را نمیتوان دید یا احساس کرد زیرا میزان لرزش بسیار کوچک است. هنگامی که لرزش قابلتوجه باشد، این وضعیت بهعنوان لرزش اساسی طبقهبندی میگردد.
لرزش دست اساسی در بین افراد بالای 65 سال شایع است، اما میتواند افراد را در هر سنی تحتتأثیر قرار دهد. برخی از متخصصان پیشنهاد کردهاند که ET که در اوایل زندگی شروع خواهد شد بهعنوان لرزش اساسی و ET که در اواخر زندگی ایجاد میگردد بهعنوان لرزش مرتبط با سن نامگذاری شود، زیرا با توجه شرایط ممکن است علائم متفاوتی داشته باشند و ممکن است به درمانها پاسخ متفاوتی بدهند.
شناخت علت لرزش دست
علت لرزش اساسی ناشناخته است. بااینحال، یک نظریه نشان میدهد که در این بیماری مخچه و سایر قسمتهای مغز شما بهدرستی با هم ارتباط برقرار نمیکنند. مخچه هماهنگی عضلات را بر عهده دارد.
به نظر میرسد در بیشتر افراد، این بیماری از والدین به فرزند منتقل میگردد. اگر والدین شما ET داشته باشند، بهاحتمال 50 درصد شما یا فرزندانتان ژن مسئول این بیماری را به ارث میبرید. گاهی اوقات، آزمایشهای جانبی مانند تصویربرداری مغز یا آزمایش ژنتیک ممکن است به تشخیص این بیماری کمک کند.
علائم بیماری لرزش دست
علت لرزش دست باتوجهبه علائم آن متفاوت خواهد بود. اگر لرزش اساسی دست یا ET داشته باشید، در زمانهای مختلف و در موقعیتهای متفاوت دچار لرزش دست خواهید شد، اما برخی علائم برای همه مشترک افراد ایجاد خواهد شد. در ادامه علائمی را که ممکن است تجربه نمایید را به طور خلاصه آوردهایم:
- لرزش هنگام حرکت رخ میدهد و در هنگام استراحت احتمال کمتری برای وقوع لرزش است.
- برخی داروها، کافئین یا استرس میتوانند لرزش شما را بدتر کنند.
- با افزایش سن، لرزش بدتر خواهد شد.
- لرزش هر دو طرف بدن شما را به یکشکل تحتتأثیر قرار نمیدهد.
- لرزشهایی که در دستهای شما بیشتر رخ میدهد.
- دشواری در انجام کارهایی که با دستها انجام میگردد مانند نوشتن یا استفاده از ابزار
- لرزش صدای شما
- تکان دادن سر به شکل غیرقابلکنترل
- در موارد نادر، لرزش در پاها
تشخیص بیماری لرزش دست
تشخیص لرزش دست تنها توسط معاینات مخصوص توسط پزشک قابل تشخیص است. پزشک شما باید سایر شرایطی را که میتواند باعث لرزش یا لرزش بشود را بهخوبی بررسی نماید. بهعنوانمثال، لرزش میتواند نشانه بیماریهایی مانند پرکاری تیروئید باشد. پزشک متخصص ممکن است شما را برای شناسایی علائم مربوط به اینگونه بیماریها نیز آزمایش کند. پیشنهاد میکنیم پیرو این موضوع، مقاله علائم ام اس چیست را نیز مطالعه کنید.
در برخی موارد، لرزش ممکن است به عوامل دیگری مرتبط باشد. برای اینکه از این بابت مطمئن شوید امکان دارد پزشک شما بخواهد موارد زیر را در یک بازه زمانی خاص انجام دهید.
- از مصرف زیاد الکل خودداری کنید - لرزش یک علامت رایج در بین افراد مبتلا به اختلال مصرف الکل است.
- از کافئین اجتناب کنید.
- از مصرف برخی داروها خودداری کرده و یا مقدار دوز آنها را کمتر نمایید.
درمان لرزش دست
پروپانولول و پریمیدون دو مورد از داروهایی هستند که اغلب برای درمان و تشخیص علت لرزش دست تجویز خواهند شد. پروپانولول از عملکرد تحریک کننده انتقال دهنده های عصبی برای آرام کردن لرزش جلوگیری میکند. این بتا بلوکر در 40 تا 50 درصد بیماران موثر است و در کاهش لرزش صدا کمتر خواهد بود. معمولاً در بیماران مبتلا به آسم، آمفیزم، نارسایی احتقانی قلب یا بلوک قلبی از مصرف آن اجتناب شده و افراد دیابتی که انسولین مصرف میکنند باید با این دارو را با احتیاط مصرف کنند. در کلینیک آنلاین مدیست میتوانید در این مورد اطلاعات بیشتری به دست بیاورید.
این داروها ممکن است زمان ورزش را کاهش دهند، فشارخون یا ضربان قلب را کمتر کنند، افسردگی را تشدید و باعث ناتوانی جنسی شوند. سایر مسدودکنندههای آدرنرژیک با عوارض جانبی کمتر عبارتاند از آتنولول، نادولول، متوپرولول و تیمولول.
پریمیدون عملکرد انتقالدهندههای عصبی را کنترل میکند. برخی از بیمارانی که پریمیدون را شروع میکنند ممکن است یک سری عوارض جانبی را تجربه کنند که در طی آن احساس بیثباتی، سرگیجه و حالت تهوع را در مراحل اولیه درمان دارند. این عوارض معمولاً کوتاهمدت است. اکثر بیماران قادر به تحمل عوارض جانبی هستند و مطالعات نشان داده است که 60% تا 100% بیماران به این درمانها پاسخ مثبت میدهند.
برای لرزش در دستان، تزریق سم بوتولینوم (بوتاکس) در کاهش لرزش میتواند مؤثر باشد. این مواد با آرامکردن عضلات بیش فعال به درمان کمک میکنند. اینگونه تزریقها عضلات خاصی که در حرکت غیرطبیعی درگیر هستند را هدف قرار میدهند و از حرکت بهسوی عضلات درگیر اجتناب میکنند. تزریق بوتاکس به طور معمول برای بیماران مبتلا به لرزش شدید سر توصیه شده و چندین مطالعه نشان داده است که تزریق بوتاکس بهشدت به درمان لرزش دست کمک میکند.
سایر درمانها
پس از تشخیص علت لرزش دست جراحی برای لرزش بهوسیله یک دستگاه محرک (محرک عمقی مغز) که با جراحی در مغز شما کاشته خواهد ممکن است کمک کند. در ادامه به چند راه دیگر درمان لرزش دست به طور مختصر پرداختهایم.
درمانهای طبیعی
برای لرزش ضروری افراد مبتلا به لرزش ممکن است از اجتناب از محرکهای غذایی مانند کافئین مفید واقع شود.
اصلاح سبک زندگی
لرزش اساسی معمولاً خطرناک نیست، اما مطمئناً میتواند ناامیدکننده باشد. عوامل خاصی میتوانند لرزش را بدتر کنند، بنابراین اقدامات زیر ممکن است به کاهش لرزش کمک کند:
- اجتناب از الکل و کافئین
- تاحدامکان از موقعیتهای استرسزا دوری کنید.
- استفاده از تکنیکهای تمدد اعصاب، مانند یوگا، تمرینات تنفس عمیق یا بیوفیدبک
- با پزشک خود مشورت کنید تا مشخص شود آیا داروهایی که مصرف میکنید میتواند باعث تشدید لرزش شما شود یا خیر تا بتوان علت لرزش دست را بهتر شناسایی نمود.
اگر لرزش دست بر کیفیت زندگی شما تأثیر میگذارد یا اگر علائم عصبی جدیدی مانند بیحسی یا ضعف داشتید، با پزشک خود در مورد این درمانها و سایر روشهای درمانی مانند جراحی صحبت کنید.
معاینه و بررسی علت لرزش دست
معاینه یکی از مهمترین مراحل در تعیین علت لرزش دست است. نکاتی که به شما کمک میکند در هنگام معاینه بیشترین بهره را ببرید در ادامه آورده شده است.
- دلیل بازدید خود را بدانید و از پزشک بپرسید که در قسمت بعدی بیماری چه اتفاقی میافتد.
- قبل از بازدید سؤالات خود را یادداشت کنید.
- شخصی را با خود بیاورید تا به شما کمک کند سؤال بپرسید و آنچه پزشک به شما میگوید را بهخاطر بسپارید.
- در طول معاینه، نام هر تشخیص، دارو، درمان یا آزمایش جدیدی را یادداشت کنید. همچنین دستورالعملهای جدید را بهخاطر بسپارید.
- بدانید که چرا یک دارو یا درمان جدید تجویز شده و چگونه به شما کمک میکند. همچنین عوارض جانبی آن را بشناسید.
- بپرسید که آیا میتوان بیماری شما را به روشهای دیگری درمان کرد یا خیر.
- بدانید اگر دارویی مصرف نکنید یا آزمایش یا روشی انجام ندهید چه اتفاقی ممکن است بیفتد.
- اگر قرار ملاقات بعدی دارید، تاریخ، زمان و آن را یادداشت کنید.
دریافت مشاوره پزشکی آنلاین متخصص مغز و اعصاب
مهمترین مرحله درمان لرزش دست حفظ خونسردی است. همانطور که گفته شد نباید هیچگونه نگرانی نسبت به این بیماری بروز دهید. استرس تنها باعث خواهد شد شرایط بیماری بدتر گردد. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد این بیماری و راههای درمان آن به دست بیاورید کافی است به وبسایت مدیست مراجعه فرمایید.