درمان سریع کم خونی چیست؟ | تشخیص علائم کم خونی در زنان
- 14 شهریور 1401
- صفر نظر
- خون و سرطان
آیا مدام احساس خستگی میکنید؟ آیا پوست شما رنگ پریده شده است؟ شاید استراحت تمام آن چیزی نباشد که شما نیاز دارید چون ممکن است به کم خونی مبتلا باشید! کم خونی زمانی رخ میدهد که گلبولهای قرمز سالم و کافی برای حمل اکسیژن به اندامهای بدن شما وجود نداشته باشد. در نتیجه، احساس سرما و علائم خستگی یا ضعف شایع است.
انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد، اما شایعترین نوع آن، کم خونی ناشی از فقر آهن است. یک مورد از درمان سریع کم خونی ناشی از آهن، افزودن آهن به رژیم غذایی است که میتواند علائم این نوع کم خونی را کاهش دهید. در ادامه همراه مشاوره آنلاین پزشکی مدیست باشید.
کم خونی چیست؟
همانطور که گفتیم کم خونی زمانی اتفاق میافتد که بدن شما گلبولهای قرمز کافی نداشته باشد. سلولها با آهن و هموگلوبین حرکت میکنند، پروتئینی که به انتقال اکسیژن از طریق جریان خون به اندامهای شما در سراسر بدن کمک میکند. هنگامی که فردی دچار کمبود گلبول قرمز میشود، به اصطلاح به آن کم خون میگویند.
خستگی مفرط و سردی بدن، و همچنین رنگ پریدگی یکی از شایعترین علائم است. این موارد به این دلیل هستند که اندامهای شما اکسیژن مورد نیاز برای انجام وظایف خود را دریافت نمیکنند. برخی افراد وقتی برای اهدای خون میروند متوجه میشوند که آهن بدن آنها کم است. اگر این مشکل را در خود شناسایی کردید، نیاز به درمان سریع کم خونی دارید.
آیا انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد؟
انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد، که هر یک از آنها باعث کاهش تعداد گلبولهای قرمز در گردش خون میشود. سطح گلبول قرمز به یکی از دلایل زیر پایین میآید:
• بدن شما نمیتواند هموگلوبین کافی بسازد (هموگلوبین پایین ).
• بدن شما هموگلوبین میسازد، اما هموگلوبین به درستی کار نمیکند.
• بدن شما گلبولهای قرمز کافی نمیسازد.
• بدن شما خیلی سریع گلبولهای قرمز خون را تجزیه میکند.
برخی از انواع کم خونی که ممکن است نام آنها را شنیده باشید شامل کم خونی ناشی از فقر آهن و کم خونی سلول داسی شکل است.
علائم و نشانههای کم خونی چیست؟
درمان سریع کم خونی باید با مشاهده علائم آن آغاز شود. علائم و نشانههای متعددی در همه انواع کم خونی رخ میدهد، مانند خستگی، تنگی نفس و احساس سرما. سایر موارد عبارتند از:
• سرگیجه یا ضعف
• سردرد
• درد زبان
• پوست رنگ پریده، پوست خشک یا پوستی که به راحتی کبود میشود
• حرکت ناخواسته در ساق پا ( سندرم پاهای بیقرار )
• ضربان قلب سریع
• ریزش شدید مو
• کمبود انرژی
• تنگی نفس
• همیشه بد خلق بودن
درمان سریع کم خونی
مغز استخوان برای تولید هموگلوبین به آهن نیاز دارد. بدون آهن کافی در بدن، قادر به تولید هموگلوبین برای گلبولهای قرمز خون نخواهید بود. در زنان باردار، کم خونی ناشی از فقر آهن میتواند عوارض جدی ایجاد کند. به همین دلیل است که نمیتوان آن را ساده گرفت و نیاز به درمان سریع کم خونی الزامی است.
طبق دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت، مردانی که کمتر از ۱۳ گرم هموگلوبین در دسی لیتر دارند، کم خون هستند و همین امر در مورد زنانی که کمتر از ۱۲ گرم هموگلوبین در دسی لیتر دارند، صدق میکند.
اگر کم خونی دارید، اولین قدم این است که با پزشک خود در این مورد مشورت کنید. همچنین میتوانید با او درباره مصرف مکملهای آهن صحبت کنید و همچنین رژیم غذایی خود را با غذاهای غنی از آهن غنی کنید.
انواع روش های درمان سریع کم خونی
در مرحله اول، پزشک شما متوجه میشود که آیا کم خونی شما ناشی از یک رژیم غذایی نامناسب است یا یک مشکل سلامت جدیتر. سپس میتوانید هم برای کم خونی و هم علت آن درمان مورد نظر را دریافت کنید. کم خونی فقر آهن با موارد زیر درمان میشود:
• مکملهای آهن که از طریق دهان مصرف میشوند.
• غذاهای سرشار از آهن و غذاهایی که به جذب آهن در بدن کمک میکنند (مانند غذاهای حاوی ویتأمین C).
• آهن از طریق انفوزیون داخل وریدی داده میشود.
• انتقال گلبولهای قرمز به بدن.
اگر کم خونی شما ناشی از خونریزی داخلی باشد، ممکن است پزشک برای متوقف کردن آن و درمان سریع کم خونی نیاز به جراحی داشته باشد. ترمیم جراحی برای درمان کم خونی در افراد مبتلا به فتق هیتال نوع پاراازوفاژیال، با یا بدون زخم (به نام زخم کامرون) مورد استفاده قرار میگیرد.
سایر انواع کم خونی ممکن است به انواع دیگری از درمان نیاز داشته باشد. به عنوان مثال، اختلالات ژنتیکی (مانند تالاسمی بتا و کم خونی داسی شکل) ممکن است نیاز به پیوند مغز استخوان داشته باشند.
اگر بیماریهای کلیوی باعث کم خونی شما میشود، علاوه بر مکمل آهن (از طریق خوراکی یا تزریق)، درمان میتواند شامل تزریق اریتروپویتین نیز باشد. EPO هورمونی است که به مغز استخوان میگوید گلبولهای قرمز بسازد.
کم خونی همچنین در برخی موارد با سرطان مرتبط است. هم پرتودرمانی و هم شیمی درمانی میتوانند باعث کم خونی شوند. ممکن است لازم باشد که درمان سرطان تا زمان درمان سریع کم خونی متوقف شود.
علاوه بر موارد اشاره شده، موارد خانگی زیادی نیز برای درمان سریع کم خونی وجود دارد که میتوان آنها را برای مدیریت بهتر این بیماری به کار برد.
ما تعدادی از بهترین درمانهای خانگی برای درمان سریع کم خونی را گردآوری کردهایم که میتواند به افزایش انرژی و بازیابی نشاط شما کمک کند.
مصرف ویتأمین C را افزایش دهید
کم خونی باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شما میشود و بنابراین، ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به عفونتها و بیماریهای التهابی باشید.
دوزهای کافی ویتامین C میتواند به تقویت شما کمک کند و در عین حال به جذب آهن نیز کمک میکند. از پرتقال استفاده کنید یا حتی میتوانید هر روز یک لیوان آب لیمو میل کنید.
ماست با زردچوبه
پزشک هندی Vasant Lad در کتاب خود تحت عنوان "درمانهای خانگی آیورودا" پیشنهاد میکند که کسانی که از کم خونی کافا رنج میبرند باید یک فنجان ماست دو بار در روز، صبح و بعد از ظهر، همراه با یک قاشق چای خوری زردچوبه بخورند.
در کم خونی نوع کافا، فرد ممکن است دچار تورم شود و پوست سرد و لطیف شود. این دارو به متعادل کردن "کافا دوشا" در بدن کمک میکند. همچنین مصرف روزانه کشک هم میتواند به شما در این زمینه کمک کند.
سبزیجات سبز بیشتری بخورید
مقادیر بالای کلروفیل موجود در سبزیجات سبز رنگ مانند اسفناج، کرفس، سبزی خردل و کلم بروکلی منبع خوبی از آهن است که میتواند به درمان سریع کم خونی کمک کند.
به خاطر داشته باشید که بهتر است اسفناج پخته شده باشد زیرا برگهای آن به صورت خام حاوی اسید اگزالیک است و ممکن است از جذب آهن در بدن جلوگیری کند.
آب چغندر یا آب انار تازه بنوشید
این دو خون ساز هستند و همچنین به عنوان تصفیهکننده خون عمل میکند. چغندر سرشار از اسید فولیک است که میتوانید آن را با سیب یا هویج ترکیب کنید.
از طرف دیگر انار سرشار از آهن و همچنین مواد معدنی دیگری مانند مس و پتاسیم است. هر دوی این آب میوهها، اگر به طور منظم مصرف شوند، میتوانند باعث جریان خون سالم در بدن شوند، سطح انرژی شما را افزایش دهند و احساس انرژی بیشتری داشته باشید.
در ظروف مسی آب بخورید!
آب مس بسیار سالم و مفید میباشد. دکتر واسانت لاد توصیه میکند که هر شب صبح آب را در ظرف مسی بریزید و نگه دارید.
شاید این درمان سریع کم خونی نباشد، اما نگهداری و مصرف آب در ظروف مسی به تغذیه بدن شما با مواد معدنی طبیعی کمک میکند و همچنین برای درمان ریزش مو بسیار مفید است.
مصرف دانه کنجد
خوردن دانههای کنجد یکی دیگر از راههای عالی برای افزایش دریافت آهن است. این امر به ویژه با مصرف دانههای کنجد سیاه بیشتر هم است.
میتوانید کنجد را به مدت دو تا سه ساعت در مقداری آب خیس کنید و سپس آن را به صورت خمیر درآورید. این خوراک را هر روز با یک قاشق چایخوری عسل میل کنید. این مورد میتواند به درمان سریع کم خونی شما کمک کند.
مصرف کشمش و خرما
این میوههای خشک ترکیبی از آهن و ویتامین C را ارائه میدهند. این امر بدن را قادر میسازد تا به سرعت و به طور موثر آهن را از آنها جذب کند.
یک مشت کشمش و یک یا دو عدد خرما را برای صبحانه یا به عنوان میان وعده میل کنید. این مواد مغذی همچنین باعث افزایش انرژی فوری شما میشوند.
کم خونی در زنان
کم خونی ناشی از فقر آهن، زنان را بیشتر از مردان مبتلا میکند. خطر کم خونی ناشی از فقر آهن در زنان زیر بیشتر است:
• زنان حامله
• زنلنی که دوره قاعدگی طولانی و سخت دارند
از هر شش زن باردار یک نفر دچار کم خونی ناشی از فقر آهن میشود. در دوران بارداری برای حمایت از رشد جنین خود به آهن بیشتری نیاز دارید.
علاوه بر آن تا ۵ درصد از زنان در سنین بلوغ به دلیل خونریزی شدید در طول دوره قاعدگی خود دچار کم خونی فقر آهن میشوند.
نوزادان، کودکان کوچک و نوجوانان نیز در معرض خطر بالای کم خونی فقر آهن هستند.
علائم کم خونی در زنان
علائم کم خونی در زنان به آرامی خود را نشان میدهند و مانند مردان است و تفاوتی ندارد. از علائم کم خونی در زنان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• خستگی (بسیار رایج)
• ضعف (بسیار رایج)
• سرگیجه
• سردرد
• دمای پایین بدن
• پوست رنگ پریده یا زرد رنگ
• ضربان قلب سریع یا نامنظم
• تنگی نفس یا درد قفسه سینه، به ویژه با فعالیت بدنی
• ناخن های شکننده
اگر فکر می کنید ممکن است کم خونی ناشی از فقر آهن داشته باشید، یا علائم کم خونی در زنان را مشاهده کردید، با پزشک خود صحبت کنید.
علت کم خونی در زنان
زنان به چند دلیل ممکن است سطح آهن پایینی داشته باشند:
آهن در اثر خونریزی از دست میرود
خونریزی میتواند باعث از دست دادن سلولهای خونی و آهن بیشتری نسبت به بدن شما شود. زنان ممکن است به دلیل خونریزی ناشی از موارد زیر سطح آهن پایینی داشته باشند:
• مشکلات دستگاه گوارش، مانند زخم، پولیپ روده بزرگ یا سرطان روده بزرگ
• استفاده منظم و طولانی مدت از آسپرین و سایر مسکنهای بدون نسخه
• اهدای خون مکرر
• تجربه کردن قاعدگیهای طولانی و سخت
• فیبرومهای رحمی (که تودههای غیرسرطانی در رحم هستند و میتوانند باعث خونریزی شدید شوند)
افزایش نیاز به آهن در دوران بارداری
در دوران بارداری، بدن زنان برای حمایت از کودک در حال رشد به آهن بیشتری نسبت به دیگر مواقع نیاز دارد.
نخوردن غذای کافی حاوی آهن
بدن شما آهن موجود در غذاهای حیوانی مانند گوشت، مرغ و ماهی را دو تا سه برابر بهتر از آهن موجود در غذاهای گیاهی جذب میکند. افراد گیاهخوار، باید منابع خوب دیگری از آهن را انتخاب کنند تا مطمئن شوند به اندازه کافی آن را دریافت میکنند.
مصرف غذاهای گیاهی همراه خواراکیهای حاوی ویتامین C مانند پرتقال و گوجه فرنگی، به جذب بیشتر آهن کمک میکند.
درمان سریع کم خونی با قرص آهن
یک درمان سریع کم خونی، استفاده از قرص آهن است. پزشک شما ممکن است قرصهای آهن را برای کمک به افزایش سطح آن در بدنتان تجویز کند. این قرصها را هرگز بدون مشورت با پزشک خود مصرف نکنید. مصرف قرص آهن میتواند عوارض جانبی از جمله ناراحتی معده، یبوست و اسهال ایجاد کند. اگر به صورت مایع مصرف شود، مکملهای آهن ممکن است دندانهای شما را لکهدار کنند.
با انجام مراحل زیر میتوانید عوارض جانبی قرص آهن را کاهش دهید:
• مصرف را با نیمی از دوز توصیه شده شروع کنید. به تدریج دوز کامل را افزایش دهید.
• آهن را در دوزهای تقسیم شده مصرف کنید. به عنوان مثال، اگر روزانه دو قرص مصرف میکنید، یکی را صبح با صبحانه و دیگری را بعد از شام مصرف کنید.
• آهن را با غذا مصرف کنید (مخصوصا موادی که ویتامین C دارد، مانند یک لیوان آب پرتقال، برای کمک به جذب آهن در بدن).
• اگر یک نوع قرص آهن باعث عوارض جانبی شد، از پزشک خود بخواهید تا نوع دیگری از آن را تجویز کند.
• اگر آهن را به جای قرص به صورت مایع مصرف میکنید، آن را درون حلق خود بریزید. این کار از لکه دار شدن دندانهای شما جلوگیری میکند. همچنین میتوانید پس از مصرف دارو، دندانهای خود را مسواک بزنید تا از ایجاد لکه احتمالی جلوگیری کنید.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به کم خونی هستند؟
هر کسی ممکن است به کم خونی مبتلا شود، اگرچه گروههای زیر در معرض خطر بیشتری هستند:
• زنان: از دست دادن خون در طول دورههای ماهانه و زایمان میتواند منجر به کم خونی شود. این امر به ویژه در صورت داشتن قاعدگیهای سنگین یا شرایطی مانند فیبروم بیشتر صدق میکند.
• کودکان ۱ تا ۲ ساله: بدن در طول رشد به آهن بیشتری نیاز دارد.
• نوزادان: نوزادانی که از شیر گرفته میشوند ممکن است آهن کمتری دریافت کنند. آهن مواد غذایی جامد به راحتی توسط بدن جذب نمیشود.
• افراد بالای ۶۵ سال: افراد بالای ۶۵ سال به دلیل تغییر در رژیم غذایی آنها، بیشتر در معرض کم خونی ناشی از فقر آهن و برخی بیماریهای مزمن هستند.
• افرادی که از داروهای رقیقکننده خون استفاده میکنند: این داروها شامل داروهایی مانند آسپرین، کلوپیدوگرل، وارفارین، محصولات هپارین، دابیگاتران و ادوکسابان هستند.
مدیریت و درمان سریع کم خونی با تغییر سبک زندگی!
در حالی که برخی از انواع کم خونی کوتاه مدت و خفیف هستند، برخی دیگر میتوانند تا آخر عمر همراه شما باشند. راههای مختلفی برای کمک به کنترل کم خونی وجود دارد، از جمله:
• پیروی از یک رژیم غذایی سالم.
• نوشیدن آب کافی برای هیدراته ماندن
• ورزش منظم. با این حال، اگر احساس ضعف میکنید، باید با احتیاط ورزش کنید. با پزشک خود در مورد راههای ورزش سالم و ایمن مشورت کنید.
• اجتناب از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی که باعث کم خونی میشوند.
• شستن مرتب دستها برای جلوگیری از عفونت.
• مراقبت دقیق از دندانها و مراجعه منظم به دندانپزشک.
• در مورد هرگونه تغییر علائم با پزشک خود صحبت کنید.
مشاوره پزشکی برای درمان سریع کم خونی
مهمترین راه درمان سریع کم خونی، مشورت منظم با پزشک است. پزشک شما میتواند با ارائه برنامههای سلامتی مربوطه، در درمان سریع کم خونی به شما کمک کند. کلینیک مدیست با داشتن بهترین متخصصان خون، میتوانند در این زمینه مشاور شما باشند.
با کلینیک مدیست نیازی به مراجعه حضوری به پزشک برای درمان سریع کم خونی خود ندارید، و تمام خدمات از راه دور و به صورت آنلاین ارائه میشود. همچنین با مراجعه به پروفایل پزشک مورد نظر خود، میتوانید نظرات دیگر بیماران را در مورد آن مطالعه نمایید.