لکنت زبان عصبی چیست؟ | راه های درمان سریع لکنت زبان

  • 20 بهمن 1401
  • صفر نظر
  • گفتار درمانی

لکنت زبان که به آن اختلال روانی دوران کودکی نیز گفته می‌شود، یک اختلال گفتاری بوده که با مشکلات مکرر و قابل توجهی در روانی و جریان طبیعی گفتار همراه است. افرادی که از این اختلال رنج می‌برند می‌دانند چه می‌خواهند بگویند، اما در بیان آن مشکل دارند. به عنوان مثال آن‌ها ممکن است یک کلمه، هجا، صامت یا مصوت را تکرار یا طولانی کنند. یا ممکن است در حین صحبت کردن مکث کنند، زیرا به یک کلمه یا صدای مشکل‌دار رسیده‌اند. آیا این سؤال برایتان پیش آمده که درمان سریع لکنت زبان چیست و یا اصلاً آیا این اختلال قابل درمان است؟ در ادامه بحث درباره سؤالات مختلف پیرامون این موضوع خواهیم پرداخت.

 

روش های درمان سریع لکنت زبان


علائم لکنت زبان چیست؟

در نخستین بخش از مبحث درمان سریع لکنت زبان بهتر است نگاهی به علائم این اختلال داشته باشیم. لکنت زبان ممکن است زمانی که فرد هیجان‌زده و خسته است یا استرس دارد بدتر شود. احساس خجالت کشیدن، عجله داشتن و تحت فشار بودن نیز می‌توانند منجر به تشدید لکنت شوند. موقعیت‌هایی مانند صحبت کردن جلوی جمع یا صحبت کردن پشت تلفن می‌تواند مخصوصاً برای کسانی که لکنت دارند دشوار باشد.
با این حال، اکثر افرادی که لکنت زبان دارند، وقتی با خودشان صحبت می‌کنند یا در همصدایی با دیگران آواز می‌خوانند یا صحبت می‌کنند، می‌توانند بدون لکنت صحبت کنند. علائم و نشانه‌های لکنت زبان ممکن است شامل موارد زیر باشد.
•    مشکل در شروع یک کلمه، عبارت یا جمله
•    طولانی کردن یک کلمه یا صداهای یک کلمه
•    تکرار یک صدا، هجا یا کلمه
•    سکوت مختصر برای هجاها یا کلمات خاص یا مکث در ادای یک کلمه (کلمه شکسته)
•    اضافه کردن کلمات اضافی مانند «امم» در صورت پیش‌بینی مشکل در انتقال به کلمه بعدی
•    کشش، سفتی یا حرکت بیش از حد صورت یا نیم تنه بالای بدن برای تولید کلمات
•    اضطراب در صحبت کردن
•    توانایی محدود برای برقراری ارتباط موثر
مشکلات گفتاری لکنت زبان ممکن است با موارد زیر همراه باشد.
•    چشمک زدن سریع
•    لرزش لب‌ها یا فک
•    تیک‌های صورت
•    تکان دادن سر
•    گره کردن مشت‌ها


نحوه تشخیص لکنت زبان

در این بخش به نحوه تشخیص این اختلال پرداخته شده است، زیرا نحوه تشخیص می‌تواند یک فاکتور مهم و تأثیرگذار در درمان سریع لکنت زبان باشد. لکنت زبان معمولاً توسط آسیب‌شناس گفتار و زبان تشخیص داده می‌شود. آسیب‌شناس گفتار و زبان یا گفتار درمانگر متخصصی است که برای بررسی و درمان افراد مبتلا به اختلالات گفتاری و زبانی آموزش دیده است. 
برای تشخیص لکنت زبان در کودکان، گفتار درمانگر ممکن است به شکل زیر عمل کند.
•    درباره سابقه سلامتی فرزندتان سؤال خواهد کرد، من جمله اینکه از چه زمانی لکنت او شروع شد و چه زمانی لکنتش شدیدتر می‌شود.
•    درباره اینکه چگونه لکنت بر زندگی فرزندتان تأثیر می‌گذارد، مانند روابط با دیگران و عملکرد در مدرسه، سؤال خواهد کرد.
•    با فرزندتان صحبت خواهد کرد و ممکن است از او بخواهد که با صدای بلند متنی را بخواند تا تفاوت‌های ظریف در گفتار را مشاهده کند.
•    می‌خواهد بین تکرار هجاها و تلفظ نادرست کلماتی که در کودکان خردسال طبیعی است و لکنتی که می‌تواند یک اختلال طولانی مدت باشد، تمایز قائل شود.
•    به دنبال بیماری‌های زمینه‌ای احتمالی خواهد بود که می‌توانند باعث گفتار نامنظم شوند، مانند سندروم تورت.
برای تشخیص لکنت زبان در بزرگسالان، گفتار درمانگر ممکن است به شکل زیر عمل کند.
•    درباره سابقه سلامتی شما سؤال خواهد کرد، من جمله اینکه از چه زمانی لکنت شروع شد و در چه مواقعی تشدید می‌شود.
•    به دنبال علل زمینه‌ای خواهد بود که می‌توانند منجر به ایجاد لکنت شوند.
•    درباره‌ روش‌های درمان احتمالی سؤال خواهد کرد که قبلاً امتحان کرده‌اید.
•    سؤالاتی را برای درک بهتر اینکه چگونه لکنت بر شما تأثیر می‌گذارد، مطرح خواهد کرد.
•    می‌خواهد متوجه شود که چگونه لکنت بر روابط شغلی، اجتماعی و زندگی شما تأثیر گذاشته است و چه قدر استرس ایجاد می‌کند.


درمان لکنت زبان چگونه است؟

پس از ارزیابی جامع توسط گفتار درمانگر می‌توانیم در مورد بهترین رویکرد برای درمان سریع لکنت زبان تصمیم‌گیری کنیم. چندین رویکرد مختلف برای درمان کودکان و بزرگسالان مبتلا به انواع لکنت وجود دارد. در بخش‌های بعدی بیشتر به بحث در مورد انواع و روش‌های درمان از جمله درمان لکنت زبان عصبی خواهیم پرداخت. به دلیل مسائل و نیازهای فردی متفاوت، روش یا ترکیبی از روش‌ها که برای یک فرد مفید است ممکن است برای فرد دیگری مؤثر نباشد.
درمان ممکن است لکنت را به طور کامل از بین نبرد و درمان لکنت زبان عصبی نیز از این قاعده مستثنی نیست، اما در پروسه درمان می‌توان مهارت‌هایی را به فرد آموزش داد که به موارد زیر کمک می‌کند.
•    بهبود روانی در گفتار
•    توسعه برقراری ارتباط مؤثر
•    مشارکت کامل در مدرسه، کار و فعالیت‌های اجتماعی

 

راه های درمان لکنت زبان عصبی


انواع رویکردهای درمانی

چند نمونه از رویکردهای مناسب برای درمان سریع لکنت زبان عبارتند از:
•    گفتار درمانی. گفتار درمانی می‌تواند به شما بیاموزد که سرعت گفتار خود را کند کنید و یاد بگیرید متوجه شوید که چه زمان دچار لکنت می‌شوید. ممکن است هنگام شروع گفتار درمانی بسیار آهسته صحبت کنید، اما با گذشت زمان می‌توانید به الگوی گفتار طبیعی‌تری برسید.
•    دستگاه‌های الکترونیکی. چندین دستگاه الکترونیکی برای افزایش تسلط در دسترس هستند. بازخورد شنیداری تأخیری از شما می‌خواهد که آهسته صحبت کنید، در غیر این صورت صدایی که از دستگاه پخش می‌شود با اعوجاج همراه خواهد بود. روش دیگر گفتار شما را تقلید می‌کند، به طوری که به نظر می‌رسد در حال همصدایی با شخص دیگری هستید. از برخی دستگاه‌های الکترونیکی کوچک می‌توانید در حین فعالیت‌های روزانه هم استفاده کنید. از یک آسیب‌شناس گفتار و زبان برای انتخاب دستگاه مناسب راهنمایی بخواهید.
•    درمان شناختی رفتاری. این نوع روان‌درمانی می‌تواند به شما کمک کند تا روش‌های تفکری که ممکن است لکنت را بدتر کنند، شناسایی کرده و تغییر دهید. همچنین استفاده از این رویکرد درمانی می‌تواند به شما در برطرف کردن استرس، اضطراب یا مشکلات عزت نفس مرتبط با لکنت کمک کند.
•    تعامل والدین و کودک. مشارکت والدین در تمرین تکنیک‌ها در خانه، یک بخش کلیدی در کمک به کودک برای مقابله با لکنت زبان به شمار می‌رود. از راهنمایی‌های گفتار درمانگر پیروی کنید تا بهترین رویکرد را برای کودک خود تعیین کنید.

 


علل بروز لکنت زبان

در ادامه موضوع بحث درمان سریع لکنت زبان به بررسی علل بروز این اختلال می‌پردازیم. محققان همچنان به بررسی علل زمینه‌ای لکنت زبان ادامه می‌دهند. ترکیبی از عوامل مختلف ممکن است در بروز لکنت دخیل باشد. اما به طور کلی علل احتمالی لکنت زبان عبارتند از:
•    ناهنجاری در کنترل حرکتی گفتار. برخی شواهد نشان می‌دهد که ناهنجاری‌هایی در کنترل حرکتی گفتار مانند زمان‌بندی، هماهنگی حسی و حرکتی ممکن است در بروز لکنت دخیل باشند.
•    ژنتیک. لکنت معمولاً در کسانی دیده می‌شود که سابقه خانوادگی دارند. به نظر می‌رسد که لکنت می‌تواند ناشی از ناهنجاری‌های ارثی (ژنتیکی) باشد.
روان بودن گفتار می‌تواند به دلایلی غیر از علل رشدی نیز مختل شود. سکته مغزی، آسیب مغزی تروماتیک یا سایر اختلالات مغزی می‌تواند باعث کندی در گفتار یا مکث یا تولید صداهای تکراری شود. روان بودن گفتار همچنین می‌تواند علت احساسی و عاطفی نیز داشته باشد. افرادی که لکنت زبان ندارند ممکن است زمانی که عصبی یا تحت فشار هستند دچار ناروانی در گفتار شوند. چنین موقعیت‌هایی همچنین ممکن است باعث شود افراد دارای لکنت تسلط کمتری در صحبت کردن داشته باشند.
مدیست در سال ۱۴۰۰ و با هدف ارائه خدمات ویزیت آنلاین تأسیس گردید. چنانچه کودک شما از مشکلات لکنت رنج می‌برد، برای دریافت مشاوره و راهنمایی بیشتر در مورد درمان سریع لکنت زبان می‌‌توانید با متخصصان مدیست تماس بگیرید.


لکنت زبان در کودکان

لکنت زبان در کودکان معمولاً بین سنین ۲ تا ۴ سالگی شروع می‌شود. این زمانی است که کودکان شروع به ترکیب کلمات و ساختن جملات طولانی می‌کنند. در برخی موارد، لکنت در اواخر دوران کودکی بروز می‌کند. لکنت ممکن است به صورت ناگهانی شروع شود. به عنوان مثال، ممکن است یک روز کودک با لکنت از خواب بیدار شود. لکنت همچنین می‌تواند به تدریج در طول زمان ایجاد شود.
میزان و تعداد دفعات لکنت کودکان بسیار متفاوت است. برخی از کودکان فقط گاهی در طول روز لکنت دارند. بعضی کودکان دیگر ممکن است تقریباً در هر کلمه‌ای که به زبان می‌آورند لکنت داشته باشند. لکنت همچنین می‌تواند از روز به روز، هفته به هفته یا ماه به ماه دیگر تغییر زیادی کند.
گاهی اوقات لکنت کودک برای روزها، هفته‌ها یا حتی ماه‌ها به طور کامل متوقف و سپس دوباره شروع می‌شود. والدین به این قضیه اذعان دارند که موقعیت‌های خاص می‌تواند لکنت کودکانشان را بهتر یا بدتر کند. برای مثال، اگر کودکی هیجان زده، خسته یا عصبانی باشد، لکنت او ممکن است بدتر شود. توجه به چنین نکاتی در روند درمان سریع لکنت زبان مؤثر است.


لکنت زبان در بزرگسالان

لکنت معمولاً در دوران کودکی شروع می‌شود، اما بزرگسالان نیز ممکن است دچار این اختلال شوند که گاهی اوقات تروما، سکته مغزی یا آسیب مغزی علت بروز آن است. بعضی اوقات لکنت زبان در بزرگسالان ممکن است به طور ناگهانی شروع شود یا ممکن است در تمام طول عمرتان لکنت داشته باشید.
اگر در بزرگسالی به طور غیرمنتظره دچار لکنت زبان شوید، از تست‌های مختلف برای بررسی علت بروز آن استفاده می‌شود تا به این ترتیب به درمان سریع لکنت زبان نیز کمک شود. این شکل از لکنت زبان می‌تواند نشانه آفازی باشد. شرایطی که می‌تواند باعث آفازی شود عبارتند از آسیب مغزی تروماتیک، سکته مغزی و تومورهای مغزی (از جمله سرطان). از جمله تست‌های مورد استفاده برای تشخیص علت بروز ناگهانی لکنت در بزرگسالان می‌توان به تست‌های تصویربرداری، تشخیصی یا آزمایشگاهی اشاره کرد.


انواع لکنت زبان

شناسایی نوع لکنت در کنار بررسی و تشخیص علل بروز آن، اهمیت زیادی در درمان سریع لکنت زبان دارد. لکنت زبان به سه نوع اصلی تقسیم‌بندی می‌شود که عبارتند از:
•    لکنت رشدی. این شایع‌ترین نوع لکنت در کودکان است و معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که کودک بین ۲ تا ۵ سال سن دارد. لکنت رشدی اختلالی است که باعث می‌شود رشد و‌ توسعه گفتار و زبان کودک از آنچه که به آن نیاز دارد یا می‌خواهد عقب بماند.
•    لکنت نوروژنیک یا عصبی. برای درمان لکنت زبان عصبی نخست پزشک با استفاده از تست‌های مختلف بایستی تشخیص آن را تأیید کند. لکنت نوروژنیک ممکن است پس از سکته مغزی یا آسیب مغزی رخ دهد. این اختلال زمانی رخ می‌دهد که مشکلاتی در ارسال و دریافت سیگنال بین مغز و اعصاب و عضلات درگیر در گفتار وجود داشته باشد.
•    لکنت سایکوژنیک یا روانی. این نوع از لکنت زبان رایج نیست. لکنت سایکوژنیک ممکن است پس از ضربه روحی رخ دهد یا ممکن است همراه با مشکلات تفکر یا استدلال اتفاق بیفتد.

 

نحوه درمان سریع لکنت زبان


نتیجه گیری

لکنت زبان بدون توجه به سن شما زمانی که دچار آن می‌شوید می‌تواند ناامید کننده باشد. احساس اضطراب یا شرمساری در نتیجه این وضعیت معمول است. با این حال، لکنت یک وضعیت پزشکی است و دلیلی برای احساس شرم نیست. بسیاری از افراد از این وضعیت بهبود می‌یابند و به موفقیت در مسیر زندگی ادامه می‌دهند. کم نیستند افرادی که لکنت داشته‌اند، از جمله رهبران جهان، ستاره‌های سینما، ورزشکاران حرفه‌ای و... گفتار درمانی و سایر گزینه‌های درمانی می‌تواند به شما برای درمان سریع لکنت زبان کمک کند.
در صورت وجود هرگونه سؤال در مورد درمان لکنت زبان عصبی و نیاز به راهنمایی بیشتر و دریافت مشاوره می‌توانید با کلینیک آنلاین مدیست در تماس باشید.