راه های درمان قارچ ناخن + علت و نشانه های آن
- 03 اسفند 1401
- صفر نظر
- پوست، مو و زیبایی
قارچ ناخن یک عفونت شایع در ناخنهای پا و دست است که با نام علمی آنیکومیکوزیس (on-ih-koh-my-KOH-sis) نیز شناخته میشود. این عارضه به صورت لکهای سفید یا زرد قهوهای در زیر نوک ناخن دست یا پا دیده خواهد شد. همانطور که عفونت قارچی عمیقتر میشود، ناخن ممکن است تغییر رنگ داده، ضخیم شده و یا در قسمتهای لبه، خرد شود. قارچ ناخن میتواند یک یا چندین ناخن ما را تحت تاثیر قرار دهد. به همین خاطر در این مجال سعی داریم تا دلایل بروز چنین بیماری را در کنار روشهایی برای درمان قارچ ناخن بررسی کنیم. در ادامه این مقاله همراه مدیست باشید.
علت قارچ ناخن چیست؟
قارچ ناخن پا یا حتی دست، عفونتی است که از طریق ترکهای ناخن یا بریدگیهای پوست وارد لایههای زیرین ناخنها میشود. این عفونت میتواند باعث تغییر رنگ یا ضخیم شدن ناخنهای ما شود. همچنین میتواند تا حد قابل ملاحظهای به دست و پای ما آسیب برساند. از آنجا که انگشتان پا اغلب گرم و مرطوب هستند، قارچ به خوبی در آنجا رشد میکند. انواع مختلف قارچها و گاهی اوقات مخمر بر قسمتهای مختلف ناخن تاثیر میگذارند تا چنین وضعیتی را به وجود آورند. در صورت عدم درمان به موقع، عفونت میتواند به سایر ناخنهای پا، پوست یا حتی ناخنهای دست ما هم سرایت کند.
اگر وضعیت پیش رو خفیف است و شما را آزار نمیدهد، ممکن است نیازی به درمان قارچ ناخن نداشته باشید. اما اگر قارچ ناخن شما دردناک است و باعث ضخیم شدن تعدادی از ناخنها شده است، اقدامات مراقبتی و داروهای مورد نیاز حتما کمک کننده هستند. خوب است به یاد داشته باشید هنگامی که قارچ نواحی بین انگشتان و پوست پاهای شما را آلوده میکند با نام پای ورزشکار (تینیا پدیس) شناخته میشود. اگر در چنین وضعیتی هستید، استفاده از اطلاعات کارشناسان مشاوره آنلاین مدیست میتواند راهکار مناسب برای درمان را پیش روی شما قرار دهد. برای این کار کافی است با استفاده از در کادر «جستجو» پزشک یا متخصص مورد نظر خود را پیدا کنید.
چه افرادی بیشتر در معرض عفونت قارچ ناخن قرار دارند؟
جالب است بدانید که مردان بیشتر از زنان به این نوع بیماری دچار میشوند و به دنبال راههایی برای درمان قارچ ناخن هستند. هر چه سن شما بیشتر باشد، شانس شما نیز برای ابتلا به این بیماری قارچی بیشتر است. همچنین افرادی که در لیست زیر قرار دارند، مستعد این بیماری خواهند بود.
• مبتلایان به دیابت
• مبتلایان به پای ورزشکار (تینیا پدیس)
• افراد با سیستم ایمنی ضعیف (مانند یک اختلال خود ایمنی یا HIV)
• سیگاریها
• هایپرهیدروزیس (اختلالی که باعث تعریق زیاد شما میشود)
• غواصان
• گردش خون ضعیف به دلیل بیماری عروق محیطی
• پسوریازیس
• همه افرادی که با آسیب جدی ناخن مواجه شدهاند
تمامی این افراد باید بدانند هنگامی که یک درماتوفیت باعث قارچ ناخن پا و حتی دست میشود. به این عارضه tinea unguium میگویند. درماتوفیت کپکی است که برای رشد به پروتئینی به نام کراتین نیاز دارد. کراتین ماده اصلی ساختار ناخن شما است که آنها را سفت میکند. درماتوفیت ها عامل 90 درصد عفونتهای قارچی ناخن پا هستند. در نتیجه توجه به روشهای مراقبتی و درمان قارچ ناخن برای همه افراد (به ویژه کسانی که در لیست بالا هستند) بسیار مهم است.
بررسی علائم قارچ ناخن
شناسایی علائم قارچ ناخن به ما کمک میکند تا وضعیتی که در آن دچار شدهایم را بهتر بشناسیم. به طور کلی گفته میشود که علائم این بیماری قارچی اینگونه است:
• ناخن با تغییر رنگ، سفید، زرد یا قهوهای به نظر میرسد.
• ناخن در برخی نقاط گچی یا شکل ابری دارد.
• ناخن ضخیم شده و احتمالا بد شکل به نظر میرسد.
• ترک خوردگی یا شکستن در یک یا چند نقطه دیده میشود.
باید بدانید که اکثر عفونتهای قارچی ناخن جدی نیستند. با این حال، برخی از افراد ممکن است درد داشته باشند یا از ظاهر ناخنهای خود بدشان بیاید. افرادی که عفونت قارچی ناخن پا دارند، اغلب دچار عفونت قارچی پوست پا، به ویژه بین انگشتان پا هم میشوند (که معمولاً به آن پای ورزشکار، کرم حلقوی روی پا یا کچلی پا میگویند).
اگر در وضعیتی هستید که با علائم اولیه این بیماری مواجه شدهاید، احتمالا این سوال هم به ذهن شما خطور میکند که برای درمان قارچ ناخن چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟ باید بگوییم که اگر مراحل مراقبت خانگی کمکی نکرده است و ناخن به طور فزاینده تغییر رنگ، ضخیم یا بد شکل میشود، باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. همچنین اگر با موقعیتهای زیر روبرو هستید، مراجعه به پزشک را سریعتر انجام دهید.
• دیابت دارید و فکر میکنید در حال ابتلا به قارچ ناخن هستید
• خونریزی اطراف ناخن تجربه میکنید
• در اطراف ناخن تورم یا درد دارید
• در راه رفتن به مشکل برخوردهاید
انواع قارچ ناخن
برای پیدا کردن بهترین روش درمان قارچ ناخن مهم است که انواع این بیماری را بشناسیم تا روش مشخص برای بهبود وضعیت را پیدا کنیم. به طور کلی چهار نوع اصلی عفونت قارچی ناخن وجود دارد که عبارتند از:
1. اونیکومیکوز زیرانگویی دیستال (DSO)
این عفونت قارچی بسیار شایع است و همان قارچهایی هستند که مسئول بیماری پای ورزشکاران هستند. DSO معمولا به بستر ناخن (زیر ناخن) شما حمله میکند و در نهایت منجر به ایجاد ناخنهای زرد و ضخیم پا میشود که بسیار شکننده هستند. در موارد پیشرفته، ناخن از بستر خود جدا میشود.
2. اونیکومایکوز سطحی سفید (WSO)
این نوع عفونت قارچی فقط روی سطح ناخن شما تاثیر میگذارد و منجر به ایجاد لکههای سفید میشود. البته ممکن است کل ناخن شما را هم درگیر کند.
3. کاندیدا اونیکومیکوزیس
این وضعیت کمتر شایع است و از عفونت قارچی ناشی میشود. کاندیدا اونیکومیکوزیس میتواند هم ناخن و هم پوست اطراف را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به جدا شدن ناخن از بستر خود شود. وضعیت حاد این نوع نیاز به بررسی روشهای درمان قارچ ناخن دارد.
4. اونیکومایکوز زیر زبانی پروگزیمال (PSO)
این عارضه معمولا در افراد مبتلا به ویروس نقص ایمنی انسانی (اچآیوی) دیده میشود و پوست پایه ناخن فرد را تحت تأثیر قرار میدهد.
شایان ذکر است که بیشتر عفونتهای قارچی که میبینیم ناشی از اونیکومایکوز زیر ناخنی دیستال هستند. پس از بررسی این انواع اولین سوالی که به ذهن بیماران میرسد این است که چگونه بفهمیم چه نوع قارچ ناخن پا داریم؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که در بیشتر موارد قارچ ناخن پا جدی نیستند. با این حال، مهم است که قارچ ناخن پای شما توسط یک پزشک متخصص تشخیص داده شود. به همین دلیل است که پیشنهاد میکنیم با استفاده از مشاوره تخصصی با پزشکان به صورت تلفنی و چت آنلاین مجموعه مدیست، وضعیت خودتان را بهتر بررسی کنید.
پزشک با معاینه ناخنهای پا و همچنین بررسی توضیحات شما میتواند بگوید که چه نوع قارچ ناخنی دارید. آنها ممکن است نیاز داشته باشند نمونهای از ناخن گیره یا سوهان را از بستر ناخن شما به آزمایشگاه بفرستند تا نوع بیماری و درمان قارچ ناخن پا را پیدا کنند. فراموش نکنید که برخی از بیماریهای پوستی دیگر مانند عفونت باکتریایی ناخن، یا یک بیماری غیرعفونی مانند پسوریازیس را میتوان با قارچ ناخن اشتباه گرفت. دانستن اینکه چه چیزی باعث این علائم میشود هم میتواند به پزشک کمک کند تا بهترین درمان را برای عفونت ناخن شما تجویز کند.
پس از انجام درمانهای پیشنهادی پزشک، میتوانید متوجه تغییرات تدریجی در ناخن خود شوید. اگر ناخن پای شما با رنگ شفاف در نزدیکی پایه رشد کند و ضخامت آن کاهش یافته باشد، میتوانید متوجه شوید که قارچ ناخن پا در حال بهبود است. اینها نشانههایی از رشد سالم و جدید ناخنهای شما هستند.
عوارض قارچ ناخن
درمان قارچ ناخن پا ممکن است دشوار باشد. این کار شاید هفتهها، ماهها یا حتی بیشتر طول بکشد تا درمان قارچ کاملا موثر باشد. این مدت زمان به این دلیل است که ناخنهای پا بسیار کند رشد میکنند (2 میلیمتر در ماه). در نتیجه قبل از اینکه بتوانید قارچ ناخن پا را درمان کنید، بستر ناخن باید کاملا تمیز و سالم شده باشد.
در نظر داشته باشید که بی توجهی به این شرایط (در صورتی که وضعیت دردناکی باشد) وضع بیمار را بدتر خواهد کرد. اولین عارضه مهم آن از دست دادن ناخن است. در چنین موقعیتی فرد در راه رفتن خود هم دچار مشکل خواهد شد. به همین خاطر مهم است که درمان قارچ ناخن جدی گرفته شود.
عفونت قارچی ناخن ممکن است بخشی از ناخن، کل ناخن یا چندین ناخن از یک دست یا پا را درگیر کنند. اگر اصول مراقبتی و یا درمانی را جدی نگیریم، با عوارض شایع عفونت قارچی ناخن مواجه میشویم که عبارتند از:
• داشتن یک ناخن منحرف شده که ممکن است از بستر ناخن کج رشد کند
• بویی بدنی که از ناخن آلوده میآید
• وجود همیشگی یک ناخن شکننده یا ضخیم که باعث درد میشود
راههای جلوگیری از ایجاد قارچ ناخن
از آنجایی که پیشگیری همیشه بهتر از درمان بوده است، صلاح این است که با استفاده از روشهای مراقبتی، ایجاد و حتی رشد این بیماری را متوقف کنیم. ایجاد چند تغییر ساده در سبک زندگی میتواند به جلوگیری از عفونتهای قارچی ناخن کمک کند. مراقبت خوب از ناخنها به همراه تمیز نگه داشتن آنها، راه خوبی برای جلوگیری از عفونت است.
البته مهم است که از آسیب رساندن به پوست اطراف ناخن هم جدا اجتناب کنید. اگر قرار است برای مدت طولانی دست و یا پاهای مرطوب داشته باشید، بهتر است از دستکش لاستیکی استفاده کنید. در کنار این موارد راههای دیگر برای جلوگیری از عفونت قارچی ناخن وجود دارند که درمان قارچ ناخن را کاهش و یا کم اهمیت میکنند.
• شستن دستها پس از لمس ناخنهای آلوده
• خشک کردن پاها بعد از حمام (به خصوص بین انگشتان پا)
• انجام مانیکور یا پدیکور در سالنهای معتبر و با مجوزهای رسمی
• اجتناب از پابرهنه ماندن در مکانهای عمومی (مانند رختکن و دوشهای عمومی)
• کاهش استفاده از ناخن مصنوعی و لاک ناخن
• کوتاه و تمیز نگه داشتن ناخنهای پا و دست
• عدم اشتراک وسایل شخصی مانند ناخن گیر با دیگران
چنانچه به این مواد بیتوجه باشید امکان درگیری شما با بیماری قارچ ناخن زیاد است. در نتیجه مجبور خواهید بود از روشها مختلف درمان این بیماری استفاده کنید.
مهمترین توصیههای پزشکی برای درمان قارچ ناخن
همانطور که اشاره کردیم ممکن است برای درمان قارچ ناخن مدت زیادی را منتظر بمانید. اما مراجعه به یک متخصص پوست میتواند گزینههای درمانی را بیشتر کرده و همچنین مدت زمان مورد نیاز را کاهش دهد. البته اگر با یک مورد خفیف که شما را آزار نمیدهد، روبرو باشید ممکن است پزشک هیچ درمانی را توصیه نکند.
اما به طور کلی گزینههای درمانی این نوع عفونت شامل موارد زیر است:
1. داروی ضد قارچ خوراکی
گاهی برای درمان این نوع قارچ داروهای ضد قارچ خوراکی تجویز میشود. گزینههای پیش رو عبارتند از تربینافین (Lamisil®)، ایتراکونازول (Sporanox®) یا فلوکونازول (Diflucan®) که همگی در حد خود بسیار تاثیر گذار هستند. اگر دچار بیماریهای خاص هستید احتمالا پزشک از آزمایش خون برای بررسی عوارض جانبی داروها استفاده میکند. زیرا این داروها میتوانند بر کبد تأثیر بگذارند و یا با سایر داروها تداخل داشته باشند، بنابراین ضد قارچهای خوراکی برای همه بیماران مناسب نیستند.
2. داروی موضعی
میتوانید به طور منظم یک داروی موضعی درمان قارچ ناخن را روی قسمت درگیر شده بمالید. این دارو با گذشت زمان قارچهای ناخن را درمان میکند. البته داروهای موضعی زمانی موثرتر هستند که با انواع داروهای خوراکی همراه باشند.
3. درمانهای لیزری
این گزینه به عنوان یک توصیه درمانی در نظر گرفته نمیشود؛ اما برخی از پزشکان آن را توصیه میکنند تا شفافیت ناخن را به حالت ابتدایی خود برگردانند. میزان تاثیر این روش کمتر از دو روش قبلی است.
بررسی روشهای خانگی درمان قارچ ناخن
گفته میشود که روغن درخت چای و روغن اکالیپتوس مواد طبیعی هستند و خواص ضد باکتریایی دارند. آنها اغلب برای درمان بیماریهایی از آکنه گرفته تا نیش حشرات، شپش، پای ورزشکاران و قارچ ناخن استفاده میشوند. با این حال، شواهدی وجود ندارد که روغن درخت چای یک درمان موضعی خوب برای قارچ ناخن پا یا دست باشد. به عبارت دیگر، اگر در وضعیت حادی هستید برای درمان قارچ ناخن پای خود نباید خیلی هم به روغن درخت چای اعتماد کنید.
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد استفاده از روغن درخت چای تنها برای وضعیتهای عادی تا متوسط مناسب است. آن هم به صورت دو بار در روز به مدت یک ماه تا بتواند علائم بیماری قارچی مورد نظر را تسکین دهد. به طور کلی، اگر با وضعیت شدید روبرو هستید، درمان قارچ ناخن با توصیههای پزشکی بهتر است.
کلام آخر
در نهایت امر باید بگوییم که این بیماری خطرات جانی به همراه ندارد اما میتواند بخش از فعالیتهای ما را مختل کند. به همین خاطر توصیه میکنیم با استفاده از خدمات مجموعه مشاوره آنلاین مدیست بهترین روش درمانی مورد نیاز خود را پیدا کرده و برای کاهش عوارض و علائم این بیماری تلاش کنید. همیشه توقف بیماریها در مراحل اولیه بهتر از درگیری طولانی مدت با روشهای درمانی است.