راه های درمان ساییدگی زانو | علائم ساییدگی زانو چیست؟

  • 02 فروردین 1402
  • صفر نظر
  • ارتوپد

ساییدگی زانو یکی از مهم‌ترین بیماری‌هایی محسوب می‌شود که هرساله بسیاری از مردم جهان با آن درگیر می‌شوند. همین امر بحث شناخت روش‌های درمان ساییدگی زانو را به یک امر بسیار مهم تبدیل می‌کند. از ساییدگی زانو با عناوینی همچون آرتروز نیز یاد می‌کنند. اهمیت بسیار بالای این نوع آرتروز موجب شد تا در این متن به طور کامل در مورد چنین موضوعی با کاربران گرامی صحبت کنیم. اگر شما نیز نیازمند کسب اطلاعات بیش‌تر در این رابطه هستید، در ادامه متن با مدیست همراه شوید.

 

درمان ساییدگی زانو چیست


دلایل ساییدگی مفصل زانو

پیش از بررسی روش‌های درمان ساییدگی زانو باید به این پرسش پاسخ دهیم که چه دلایلی موجب به وجود آمدن ساییدگی زانو می‌شوند و در واقع علل به وجود آمدن این بیماری چه مواردی هستند. پزشکان علل مختلفی را به عنوان دلایل اصلی این بیماری عنوان می‌کنند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.


عوامل ژنتیکی

یکی از مهم‌ترین مواردی که از آن به عنوان دلیل اصلی ساییده شدن زانو یاد می‌‌شود، عوامل ژنتیکی است. اگر یکی از نزدیکان شما در حال حاضر به این بیماری مبتلا شده است و از آن رنج می‌برد، این احتمال وجود دارد که شما نیز در معرض ساییدگی زانو قرار داشته باشید. بنابراین، لازم است که همواره نسبت به ساییدگی زانو در آشنایان خود توجه کنید تا در آینده با مشکل خاصی روبه‌رو نشوید. 


سن

نمی‌توان از علل به وجود آمدن ساییدگی زانو صحبت کرد، اما به سن اشاره نکرد. همه ما می‌دانیم که با بالاتر رفتن سن عضلات و استخوان‌ها تحلیل می‌روند. همین امر به نوبه خود یک دلیل اساسی و مهم برای به وجود آمدن موردی همچون آرتروز زانو محسوب می‌شود. هرچند با انجام تمرینات ورزشی مختلف می‌توان تا حدی جلوی تحلیل بیش‌ از حد استخوان‌ها و عضلات را گرفت، اما به هر حال بالا رفتن سن بالاخره اثر خود را در این زمینه نشان می‌دهد. 


جنسیت

یک مورد جالب که در زمینه دلایل به وجود آمدن آرتروز زانو و به طبع آن نیاز به استفاده از روش‌های درمان ساییدگی زانو باید به آن اشاره کرد، جنسیت است. بر اساس تحقیقات صورت گرفته بانوان بالای پنجاه سال همواره بیشتر از مردان در معرض خطر ساییدگی زانو هستند و به همین دلیل باید بسیار در این زمینه هوشیار باشند. 


اضافه وزن بیش از حد

مورد دیگری که از آن به عنوان یک دلیل مهم جهت به وجود آمدن ساییدگی زانو یاد می‌شود، اضافه وزن است. وقتی که وزن از حالت تناسب خود خارج می‌شود، فشار بسیار بالایی به زانوهای شما وارد خواهد شد. این موضوع در زمان انجام فعالیت‌های مختلف به خوبی حس می‌گردد، زیرا زانوها توانایی تحمل وزن‌ بیش از حد را ندارند. 
قاعدتاً با گذشت زمان همین فشار مداوم منجر به ساییده‌ شدن زانو خواهد. مهم نیست دلیل اصلی اضافه وزن فرد چه موردی است، زیرا در نهایت وجود فشار مداوم بر روی زانو‌ها نتیجه‌ای به جز ایجاد آرتروز زانو ندارد و به همین دلیل افراد دارای وزن بالا باید تا آنجا که می‌توانند نسبت به کاهش وزن خود اقدام کنند. 

مقاله پیشنهادی: علائم آرتروز دست چیست؟


وارد شدن ضربات سهمگین به زانو

دلیل بعدی جهت به وجود آمدن آرتروز زانو، وارد شدن ضربات مختلف به این بخش از بدن است. این مورد بیش‌تر در زمان انجام تمرینات ورزشی مشاهده می‌شود. در واقع ورزشکارانی که دچار مواردی همچون پارگی منیسک و رباط‌های زانوی خود شده‌اند بیش از هر فرد دیگری در معرض ساییدگی زانو قرار دارند. 
علاوه بر این موارد، شکستگی و دررفتگی‌های عادی نیز می‌تواند به تنها منجر به ایجاد ساییدگی زانو شود. بنابراین، به طور قطع می‌توان گفت که ایجاد ضربات مختلف به زانو یک دلیل اساسی برای آرتروز زانو محسوب می‌شود و استفاده از روش‌های مختلف درمان ساییدگی زانو را ضروری می‌کند. 


پوزیشن بد 

شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید پوزیشن‌های نامناسبی همچون چهارزانو نشستن در یک مدت زمان طولانی نتیجه‌ای به جز به وجود آمدن ساییدگی زانو ندارد. علاوه بر چهارزانو نشستن، چمباتمه زدن نیز می‌تواند در یک بازه زمانی طولانی منجر به ساییده شدن زانو‌های شما و ایجاد آرتروز زانو شود. 

 

 

علائم ساییدگی زانو چه می تواند باشد

 


حمل کردن اشیایی با وزن بسیار بالا

اگر به صورت مداوم اشیایی با وزن بیش از بیست و پنج کیلوگرم را حمل می‌کنید، احتمال بالا رفتن ریسک ساییدگی زانو در شما وجود دارد. بلند کردن چنین اجسامی منجر به ایجاد فشار بسیار زیاد بر روی زانوهای شما می‌شود و همین امر به صورت مداوم موجب به بروز آرتروز زانو خواهد شد. بنابراین، توصیه اصلی دوری از حمل اشیای سنگین به صورت مداوم است. 


شرکت در ورزش‌های مختلف به شکل نامناسب 

بسکتبال، فوتبال‌،‌ والیبال و... جز ورزش‌های واکنشی خاصی به شمار می‌آیند که شرکت در آن‌ها نیازمند انجام یک سری حرکات تکنیکی خاص است. اگر فرد پیش از انجام چنین مواردی بدن خود را به خوبی گرم نکرده باشد، احتمال ایجاد فشار بیش از حد بر روی زانوها وجود دارد. طبیعتاً‌ نتیجه این امر نامناسب به وجود آمدن ساییدگی زانو خواهد بود، البته این امر تنها مربوط به شرایطی است که گرم کردن انجام نگیرد وگرنه انجام فعالیت‌های ورزشی به تنهایی یک روش مناسب جهت جلوگیری از ساییده شدن زانوها به شمار می‌آيد. در ادامه متن بررسی درمان ساییدگی زانو به علائم این بیماری اشاره می‌کنیم. 

 


علائم و نشانه‌های ساییدگی مفصل زانو

موردی که موجب می‌شود تا ساییدگی زانو یک بیماری خطرناک باشد، عدم وجود علائم خاصی در ماه‌های اولیه است. در واقع فرد در ماه‌های اولیه ابتلا به ساییدگی زانو به احتمال زیاد هیچ‌گونه علامت خاصی را مشاهده نخواهد کرد. در هر صورت پس از چند ماه اولیه علائم ساییده شدن زانو مشاهده می‌شوند که از بین آن‌ها می‌توان به گزینه‌های زیر اشاره نمود. 


درد در زانو

اولین و مهم‌ترین علامت ایجاد ساییدگی زانو، درد بیش از حد است. این درد در برخی از افراد به حدی افزایش می‌يابد که قدرت انجام امور بسیار ساده نیز از آن‌ها گرفته می‌شود. در ماه‌های ابتدایی معمولاً درد چندان زیاد نیست و با کمی استراحت از بین می‌رود، اما با گذشت زمان درد مربوط به ساییدگی زانو افزایش خواهد یافت. 


صدا دادن زانو

در برخی از موارد، ساییده شدن زانو منجر به ایجاد صداهایی همچون تق تق خواهد شد. این صداها در هنگام انجام مواردی همچون راه رفتن شنیده می‌‌شوند و باید آن‌ها را کاملاً جدی گرفت. چنین صداهایی می‌توانند نشانه عود بیماری باشند و باید سریعاً‌ به پزشک خود مراجعه کنید. 


خشک شدن زانو

پس از ایجاد درد فرد معمولاً کمی استراحت می‌کند تا درد وی کاهش یابد، اما پس از کاهش درد می‌توان خشکی در زانوها را حس کرد. این خشکی با انجام کمی فعالیت همچون راه رفتن بهبود می‌يابد، اما در هر صورت یکی از علائم ایجاد ساییدگی در زانو است. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیش‌تر در این زمینه می‌توانید با کارشناسان کلینیک آنلاین مدیست تماس بگیرید تا اطلاعات لازم را در اختیار شما عزیزان قرار دهند. 


روش‌های درمان ساییدگی مفصل زانو

درمان ساییدگی زانو روش‌های مختلفی دارد که هرکدام از آن‌ها با توجه به شرایط کلی بیمار مورد استفاده قرار می‌گیرند. اگر میزان ساییدگی زانو بیش از حد نباشد، معمولاً پزشک برایتان داروهای ضد درد خاصی همچون استامینوفن و یا ایبوپروفن را تجویز خواهد کرد. 
چنانچه این درمان‌ها چندان پاسخگو نباشند، توصیه اصلی استفاده از فیزیوتراپی است. فیزیوتراپی‌های خاصی همچون فیزیوتراپی در آب یک گزینه عالی برای این نوع ساییدگی محسوب می‌‌شود که می‌توان از آن استفاده کرد. 
درمان دیگری که در این زمینه مورد استفاده قرار می‌گیرد، اوزون‌تراپی نام دارد. در این روش از اتم‌های اکسیژن جهت بهبود بافت آسیب‌دیده مفاصل زانوی شما استفاده خواهد شد. اوزون‌تراپی باید حتماً تحت نظر پزشک انجام بگیرد تا آسیبی به زانو وارد نشود. 
اگر روش‌های گفته شده واقعاً نتیجه مناسبی نداشته باشند، باید به سمت استفاده از جراحی رفت. جراحی خاصی همچون آرتروسکوپی می‌تواند به بیماران کمک کند تا سلامت زانوهای خود را باز یابند. مورد دیگری که در این زمینه می‌توان به آن اشاره کرد، درمان ساییدگی زانو با استفاده از جراحی تعویض مفصل زانو است. این روش معمولاً در شرایطی به کار گرفته می‌شود که میزان ساییدگی بیش از حد قابل بوده اما قابل کنترل است. منظور از تعویض مفصل زانو قرار گرفتن یک سری ایمپلنت‌های مفصل مصنوعی در درون زانو است تا بیمار بتواند حرکات زانوی خود را به راحتی کنترل کند. 


تشخیص مشکل ساییدگی مفصل زانو

تشخیص دادن مشکل ساییدگی مفصل زانو تنها به وسیله انجام معاینه توسط پزشک متخصص قابل انجام است. در برخی از موارد علاوه بر معاینه فیزیکی از گزینه‌های دیگری همچون آزمایش خون و حتی ام ار ای نیز کمک گرفته می‌شود. جهت تشخیص این بیماری باید حتماً به متخصص ارتوپدی مراجعه کرد. در حال حاضر سه روش اساسی جهت تشخیص این بیماری در شرایط مختلف وجود دارد که عبارت‌اند از:
•    مشاهدات فیزیکی توسط پزشک
•    بررسی میزان مانورپذیری زانو
•    استفاده از اشعه‌ ایکس و MRI

 

فهمیدن علت ساییدگی زانو


نتیجه‌گیری

شناخت علائم ساییدگی زانو و همچنین نحوه درمان این بیماری از جمله مهم‌ترین مواردی به شمار می‌آید که کلیه کاربران باید با آن آشنا باشند. اگرچه امروزه روش‌های مختلفی برای درمان ساییدگی زانو مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما همچنان جلوگیری از به وجود آمدن این نوع ساییدگی بهترین روش ممکن محسوب می‌شود. در صورتی که هنوز با پرسش خاصی در این رابطه روبه‌رو هستید، تنها کافی است با کارشناسان کلینیک آنلاین مدیست مشورت کنید.