طریقه درمان زخم بستر در منزل | خطرات زخم بستر چیست؟

  • 05 فروردین 1402
  • صفر نظر
  • پوست، مو و زیبایی

زخم بستر که از آن با عنوان sore bed disease نیز یاد می‌کنند یک بیماری دردناک است که می‌تواند تجربیات ناخوشایندی را برای بیمار به دنبال داشته باشد. درمان زخم بستر در منزل با استفاده از چندین راهکار مختلف امکان‌پذیر است،‌ البته این امر باید با همراهی درمان‌های تجویز شده توسط پزشکان صورت بگیرد. 
زخم بستر را بیش‌تر می‌توان در سالمندان و افراد فلج مشاهده کرد. در صورت تشخیص زخم بستر به شکل صحیح می‌توان امید داشت که بیمار روند بهبودی را به خوبی طی کند. اگر نیازمند کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با زخم بستر و تکنیک‌های مربوط به درمان خانگی این بیماری هستید،‌ در ادامه مقاله با مدیست همراه شوید تا به بررسی این موارد و خطرات زخم بستر بپردازیم.  

 

روش های درمان زخم بستر در منزل


چه چیزی باعث زخم بستر می‌شود؟

پیش از صحبت در مورد درمان زخم بستر در منزل لازم است به عوامل این بیماری اشاره کنیم. به طور کلی باید بگوییم که زخم بستر بیشتر در مواردی رخ می‌دهد که فشار شدید بر روی پوست وجود داشته باشد. همین امر موجب خواهد شد که خون نتواند خیلی راحت به پوست نفوذ کند. عدم ارسال صحیح خون نیز منجر به ایجاد زخم بستر خواهد شد. به طور کلی سه علت اصلی برای بروز بیماری زخم بستر وجود دارد:
•    افزایش میزان فشار: اگر بر بخشی از پوست بدن شما به صورت مداوم فشار خاصی وارد شود، جریان خون به طور کامل در همان قسمت کاهش خواهد یافت. رسیدن خون به بخش‌های مختلف بدن از جمله پوست یک امر کاملاً ضروری محسوب می‌شود. وقتی که خون به بافت پوست شما نمی‌رسد، اجزای کلی آن آسیب می‌بینند و حتی ممکن است بافت کلی پوست از بین برود. در افرادی که تحرک محدودی دارند، فشار به صورت مداوم بر روی بخشی از پوست ایجاد می‌شود. به خصوص بخش‌هایی که ماهیچه یا چربی در آن‌ها زیاد نیست و پوست به استخوان نزدیک است. از جمله این موارد می‌توان به باسن، پاشنه پا و آرنج اشاره کرد. 
•    اصطکاک: کشیدن شدن پوست بر روی ملافه و یا سایر سطوح می‌تواند موجب ایجاد آسیب‌های زیادی بر روی پوست شود که نهایتاً‌ منجر به ایجاد زخم بستر می‌شوند. به منظور جلوگیری از زخم بستر باید به این نکته توجه کرد. 
•    اختلاف جهت: فرض کنید که یک تخت‌خواب با شیب به سمت پایین نصب شود. وقتی که بر روی این تخت قرار می‌گیرید پوست باسن شما کمی به سمت جلو (جلوتر از استخوان اصلی لگن) حرکت می‌کند. تداوم این موضوع نهایتاً‌ باعث ایجاد زخم بستر می‌شود. بنابراین، جهت جلوگیری از زخم بستر تخت فرد نباید دارای شیب باشد. 


عوامل غیرمستقیم بر زخم بستر 

در این بخش از بحث درمان زخم بستر در منزل، قصد داریم به عوامل غیر مستقیم این بیماری اشاره کنیم. همانند هر بیماری دیگر، زخم بستر نیز ممکن است به دلیل یک سری عوامل غیر مستقیم ایجاد شود. از جمله این عوامل می‌توان به بی‌تحرکی یا کم‌تحرکی اشاره کرد. افرادی که فلج هستند و یا آسیب نخاعی دیده‌اند به شدت در برابر این بیماری آسیب‌پذیر خواهند بود. 


بی‌اختیاری ادرار نیز می‌تواند موجب ایجاد زخم بستر شود. مواد موجود در ادرار اگر به صورت مداوم بر روی پوست وجود داشته باشند موجب ایجاد عفونت‌های بسیار شدید و ایجاد زخم بستر خواهند شد. علاوه بر این، افرادی که دارای آسیب نخاعی هستند قاعدتاً نمی‌توانند ایجاد عفونت‌های مختلف در بخش پایینی بدن خود را تشخیص دهند. در چنین شرایطی امکان ایجاد زخم بستر افزایش خواهد یافت. 


بدن ما برای ادامه کارکرد صحیح خود و همچنین سلامت پوست به مایعات، پروتئین‌های مختلف، ویتامین‌ها و... نیاز دارد. عدم وجود این موارد موجب تجزیه پوست خواهد شد. تجزیه پوست نیز نتیجه‌ای به جز افزایش احتمال پیشرفت خطرات زخم بستر ندارد. 
مورد دیگری که در این زمینه باید به آن اشاره کنیم، بیماری‌های خاصی همچون دیابت و بیماری‌های قلبی است. این بیماری‌های نیز به خودی خود می‌توانند احتمال ابتلا به زخم بستر را به طرز چشم‌گیری افزایش دهند.

 

خطرات زخم بستر چیست


آشنایی با ۴ مرحله زخم بستر جهت درمان زخم بستر در منزل

به منظور شناخت نکات درمان زخم بستر در منزل باید با چهار مرحله اصلی این بیماری آشنا شوید. امروزه زخم بستر را به چهار مرحله یا stage اصلی ‌تقسیم‌بندی می‌کنند. هر یک از این مراحل دارای ویژگی‌های خاص خود هستند. به طور کلی اگر زخم بستر در همان مراحل اولیه تشخیص داده شود، شانس فرد برای بهبودی به شدت افزایش پیدا خواهد کرد. بیایید نگاهی به این چهار مرحله اصلی بیندازیم:
•    مرحله اول:‌ در این مرحله که مرحله ابتدایی بیماری محسوب می‌شود، ناحیه پوستی آسیب دیده به رنگ قرمز در می‌آيد و وقتی که آن را لمس می‌کنید می‌توانید گرمای شدید را حس نمایید. البته، در بعضی از شرایط این امکان وجود دارد که ناحیه مربوطه به جای رنگ قرمز، دارای رنگ بنفش و یا حتی مشکی باشد. بیمار معمولاً در این مرحله اعلام می‌کند که محل مد نظر همواره می‌خارد و یا درد دارد. 
•    مرحله دوم: در این مرحله،‌ محل آسیب دیده معمولاً تاول می‌زند. اندازه این تاول‌ها ممکن است در ابتدا بسیار کوچک باشند. فرد نسبت به مرحله قبلی بیشتر احساس درد می‌کند. علاوه بر این، پوست موجود در اطراف زخم رنگ اصلی خود را از دست می‌دهد و تیره خواهد شد. 
•    مرحله سوم: در این مرحله محل آسیب‌دیده مانند شکل یک کوه آتشفشانی به سمت بالا جمع می‌شود. اگر درمان در این مرحله هنوز آغاز نشود خطر بسیار زیادی بیمار را تهدید خواهد کرد. 
•    مرحله چهارم: در مرحله چهارم زخم بستر به شدت گسترده خواهد شد. این مرحله می‌تواند موجب درگیر شدن عضله‌ها و حتی استخوان بیمار شود. امکان بروز عفونت‌های بسیار شدید در این مرحله وجود دارد و خطرات زخم بستر بیمار را تهدید می‌کنند. 

مقاله پیشنهادی: راه های درمان قطعی کهیر


خطرات زخم بستر 

اگر درمان زخم بستر در منزل به خوبی دنبال نشود، خطراتی جدی بیمار را تهدید خواهد کرد. خطرات زخم بستر بسته به شرایط کلی بیمار می‌‌توانند خیلی شدید باشند. برخی از مهم‌ترین خطرات مربوط به زخم بستر عبارت‌اند از:
•    سلولیت:‌ یکی از خطرات زخم بستر سلولیت است. سلولیت یک نوع عفونت مربوط به پوست محسوب می‌شود. این عفونت معمولاً زمانی رخ می‌دهد که پوست فرد برای مدتی طولانی در یک محیط کاملاً گرم قرار گرفته است. خود سلولیت منجر به التهاب و تورم بسیار شدید در بخش مربوط به زخم بستر می‌شود. 
•    ایجاد عفونت در بخش استخوان: همان‌طور که گفته شد، زخم بستر می‌تواند موجب ایجاد آسیب‌ به استخوان شود. این امر به معمولاً به دلیل نفوذ کردن عفونت زخم بستر به درون استخوان رخ می‌دهد. عفونت مفاصل نیز موجب ایجاد عفونت در بخش‌هایی همچون غضروف خواهد شد. عفونت خاص دیگری به نام استئومیلیت نیز از جمله عوارض ناشی از زخم بستر محسوب می‌شود. همه این عفونت‌ها توانایی بیمار برای حرکت را به شدت کاهش خواهند داد. 
•    سرطان: تحقیقات نشان‌ داده است که زخم‌هایی مانند زخم بستر که به صورت مداوم ادامه دارند نهایتاً می‌توانند منجر به ایجاد سرطان‌هایی به نام سرطان سنگفرشی شوند. همین امر خود نشان ‌دهنده اهمیت بررسی درمان زخم بستر در منزل است. 

 


تشخیص زخم بستر

به منظور تشخیص دادن زخم بستر پزشکان باید پوست بیمار را به صورت کامل مورد بررسی قرار دهند. از آن جایی که علائم این بیماری معمولاً به صورت شهودی قابل مشاهده است، نیازی به استفاده از آزمایش‌های خاص وجود ندارد. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر می‌‌توانید با کارشناسان مدیست تماس بگیرید تا راهنمایی‌های خوبی در مورد جلوگیری از زخم بستر به شما عزیزان ارائه کنند. 


راهکارهای درمان زخم بستر در منزل 

به منظور درمان زخم بستر حتماً باید به پزشک مراجعه شود، اما بخشی از درمان این بیماری نیز در منزل صورت می‌گیرد. با رعایت نکات ارائه شده توسط پزشک و بررسی راهکارهای مربوط به بهبود در منزل، می‌توان امید داشت که زخم بستر در همان مراحل اولیه به خوبی درمان شود. برخی از مهم‌ترین راهکارهای مربوط به درمان زخم بستر در منزل عبارت‌اند از:
•    استفاده از آلوئه‌ورا: این گیاه خارق‌العاده به شما کمک می‌کند که از خارش و سوزش ناشی از زخم بستر به طور کامل جلوگیری کنید. 
•    استفاده از آب نمک: شما می‌توانید از آب نمک برای تمیز کردن ناحیه‌ای که دچار عفونت شده است کمک بگیرید.
•    چغندر و عسل: اگر قصد دارید میزان خارش ناشی از زخم بستر را کاهش دهید می‌توانید از ترکیب چغندر و عسل استفاده کنید. 
•    استفاده از زردچوبه: زردچوبه به شما کمک خواهد کرد تا سرعت بهبود زخم‌های خود را افزایش دهید. با استفاده از زردچوبه زخم‌های شما در عرض چند روز بهبود می‌یابند. 
•    استفاده از پودر بچه: یک گزینه مناسب جهت خشک کردن ناحیه‌ای که دچار زخم بستر شده است، پودر بچه خواهد بود. بر روی زخم یک ماده ضد عفونی کننده بمالید و سپس مقداری پودر بچه را بر روی آن قرار دهید. 
•    ماساژ دادن: یک راه عالی برای بهبود گردش خون در چنین شرایطی، ماساژ است. شما می‌توانید از روغن زیتون و یا روغن نارگیل در این زمینه استفاده کنید. 
•    شکر و عسل: شما می‌توانید یک قاشق شکر و یک قاشق عسل را با هم مخلوط کرده و بر روی زخم قرار دهید. این ترکیب باعث می‌شود تا زخم شما سریع‌تر بهبود یابد. 

 

پیشگیری و جلوگیری از زخم بستر


سخن آخر مدیست

زخم بستر از جمله بیماری‌های دردناکی به شمار می‌آید که اگر به موقع درمان نشود، خطراتی جدی را به دنبال دارد. همین امر دلیل برای اقدام جهت تشخیص سریع این بیماری محسوب می‌شود. خوشبختانه امروزه درمان زخم بستر در منزل امکان‌پذیر شده است و بیماران عزیز نباید در این زمینه نگرانی خاصی داشته باشند. 


مهم‌ترین علت ایجاد این نوع بیماری را می‌توان ایجاد فشار بالا بر روی یک بخش خاص از پوست دانست. این نوع فشار معمولاً به دلیل بی‌تحرکی و یا کم‌تحرکی (به خصوص در سالمندان و افراد قطع نخاع) رخ می‌دهد. به همین دلیل جهت جلوگیری از این مورد باید حتماً‌ به صورت روزانه وضعیت ایستای این عزیزان را تغییر داد تا احتمال ایجاد زخم بستر تا حد امکان کاهش یابد. جلوگیری از زخم بستر بهترین راهکار جهت کاهش احتمال ابتلا به این بیماری است. 


با رعایت همین نکات ساده و البته پیروی از دستورات پزشکان احتمال پیشرفت زخم بستر کم خواهد شد و می‌توان نسبت به بهبودی کامل بیمار امید داشت. در صورتی که هنوز با پرسش خاصی در این رابطه روبه‌رو هستید، می‌توانید با پزشکان کلینیک آنلاین مدیست ارتباط برقرار کنید تا شما عزیزان را در این زمینه یاری کنند.