درمان قرمزی چشم | دلیل خون افتادن چشم + راه های درمان

  • 11 اردیبهشت 1401
  • صفر نظر
  • چشم پزشکی

قرمزی چشم عارضه رایجی است که زمانی به کار می‌رود که چشم فرد قرمز و خون ‌آلود به نظر می‌رسد. قرمزی چشم زمانی ایجاد می‌شود که رگ‌های خونی سطح ناحیه ملتحمه چشم دچار تورم می‌شوند. اغلب افراد این عارضه را تجربه کرده‌اند. در بیشتر موارد قرمزی چشم یا خون افتادن چشم به‌خودی‌ خود برطرف می‌شود و نگرانی برای آن وجود ندارد. اما در شرایطی نیز می‌تواند علائم یک بیماری جدی باشد و باید به آن توجه کرد. در ادامه به بررسی دلایل و روش‌های درمانی پزشکی و خانگی این بیماری خواهیم پرداخت. البته، همیشه بهترین کار این است که از چشم ‌پزشک مشاوره بگیرید، اما چند درمان قرمزی چشم وجود دارد که می‌توانید مدتی برای تسکین امتحان کنید. 

در صورت تمایل می توانید با مراجعه به صفحه متخصص و جراح چشم پزشک ، به صورت تلفنی یا آنلاین از پزشک متخصص مشاوره دریافت کنید.  

 

علت درمان قرمزی چشم

خون افتادن چشم همان قرمزی چشم است؟

اغلب مردم قرمزی چشم را با نام خون افتادن چشم می‌شناسند. قرمزی چشم به‌راحتی قابل ‌مشاهده است و همه افراد با مشاهده ملتحمه قرمز متوجه آن خواهند شد. اما بیماری دیگری با نام خونریزی زیر ملتحمه وجود دارد که باعث می‌شود قسمت سفید چشم کاملاً قرمز شود. این بیماری زمانی اتفاق می‌افتد که یکی از رگ‌های خونی زیر ملتحمه، پاره می‌شود. اگر متوجه لکه خونی یا لکه قرمز روی چشم خود شدید و می‌دانید که به چشم خود آسیبی نزده‌اید، ممکن است دچار خونریزی زیر ملتحمه شوید. در چنین شرایطی خون افتادن چشم بسیار ترسناک به نظر می‌رسد اما معمولاً آسیب دائمی به چشم وارد نمی‌کند. در ادامه مطلب درمان قرمزی چشم به بررسی دلایل قرمزی چشم می­پردازیم. . فشارخون بالا از عمده دلایل خونریزی زیر ملتحمه است.

 

دلایل رایج قرمزی چشم را بشناسید

عفونت و آلرژی از عمده دلیل قرمزی چشم هستند. این عوامل منجر به گشاد شدن عروق چشم و تورم آن‌ها می‌شود. سایر عوامل رایجی که منجر به قرمزی چشم می‌شوند، شامل:

  • خراش قرنیه
  • وجود جسم خارجی در چشم
  • هوای بسیار خشک
  • کمبود خواب
  • شناکردن در آب آلوده
  • نوشیدن الکل

خراش قرنیه ممکن است در اثر لنزهای تماسی یا اجسام خارجی یا ذرات ریز در زیر پلک ایجاد شود. برخی از بیماری‌های چشمی که باعث قرمزی چشم می‌شود نیز شامل: 

 

سندرم خشکی چشم

یکی دیگر از دلایل خونریزی چشم، سندرم خشکی چشم است. این بیماری زمانی اتفاق می‌افتد که غده اشکی، اشک کافی برای مرطوب نگه ‌داشتن چشم را تولید نمی‌کند. وقتی چشم خشک می‌شود، قرمز و تحریک می‌شود. خیره شدن به صفحه کامپیوتر برای مدت طولانی، کمبود خواب باکیفیت، استفاده طولانی‌مدت از لنزهای تماسی، داروهای خاص و تغییرات هورمونی از جمله عواملی هستند که موجب خشکی چشم می‌شود.

ورم ملتحمه

برخی از موارد قرمزی چشم ناشی از ورم ملتحمه است که تورم یا عفونت لایه شفاف و محافظی است که قسمت جلوی چشم را می‌پوشاند. این بیماری می‌تواند ناشی از آلرژی، باکتری، ویروس یا مواد سمی باشد. اگر مشکوک به این بیماری هستید باید به پزشک مراجعه کنید. به‌ویژه اگر با درد و تغییرات بینایی همراه باشد، باید آن را جدی گرفت.

بلفاریت

یکی از دلایل شایع قرمزی و درد چشم است. علت آن غدد ترشح چربی چشم است که نمی‌توانند لایه چربی روی لایه اشکی را به‌خوبی آزاد کنند. این اتفاق منجر به التهاب پلک می‌شود. عدم رعایت بهداشت آرایش، کاهش پلک‌زدن و دمودیکوز چشمی (یک کنه پوستی که به طور معمول روی پوست انسان زندگی می‌کند) از جمله دلایل این بیماری هستند. بلفاریت عفونی نیست و معمولاً آسیب دائمی به بینایی وارد نمی‌کند. در ادامه به بقیه دلایلی که باید برای درمان قرمزی چشم بدانید می­پردازیم.

زخم قرنیه

زخم قرنیه زمانی رخ می‌دهد که قرنیه چشم عفونی می‌شود و منجر به ایجاد زخم می‌شود. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، رگ‌های خونی مجاور بزرگ و متورم می‌شوند. سلول‌ها برای کمک به مبارزه با عفونت هجوم می‌آورند که می‌تواند باعث قرمزی قابل‌توجهی شود. 

دلیل قرمزی چشم چیست

گل مژه و شالازیون

دو بیماری رایج دیگر هستند که می‌توانند دلیل قرمزی چشم باشند. گل مژه برجستگی قرمز رنگ در پلک است که معمولاً به دلیل عفونت باکتریایی است. گل مژه گاهی با بلفاریت مرتبط است. کمپرس گرم سه تا چهار بار در روز به مدت یک هفته می‌تواند این بیماری را بهبود دهد. این کار به رفع انسداد منافذ پلک کمک می‌کند. شالازیون دلیل دیگر قرمزی چشم، برآمدگی است که بیشتر در لبه پلک ایجاد می‌شود. علت آن باکتری نیست، بلکه به دلیل مسدود شدن غده‌ای در پلک است. درمان‌ها و مراقبت‌های خانگی مشابه گل مژه است. از دست‌کاری کردن گل مژه و شالازیون خودداری کنید.

سیگارکشیدن

کشیدن سیگار چندین ماده شیمیایی مضر آزاد می‌کند که می‌تواند بافت‌های حساس چشم را تحریک کند. به ‌عنوان ‌مثال، قرارگرفتن در معرض فرمالدئید، آمونیاک و سولفید هیدروژن می‌تواند منجر به التهاب چشم و قرمزی چشم شود. سیگارکشیدن همچنین می‌تواند خطر آب مروارید یا همان کدر شدن عدسی چشم را افزایش دهد. 

 

 

علائم همراه با قرمزی چشم

 

در اغلب موارد قرمزی چشم همراه با دیگر علائم بروز خواهد کرد. ریزش اشک، خارش، احساس وجود یک جسم خارجی در چشم، حساسیت به نور، درد یا حتی تغییر در بینایی از جمله این علائم هستند. گاهی اوقات مبتلایان علائمی دارند که سایر نواحی بدن را نیز تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، مانند آبریزش بینی یا سرفه یا حالت تهوع و استفراغ. اگر همراه با قرمزی چشم این علائم را تجربه کردید، مشورت با پزشک را در اولویت قرار دهید. قرمزی چشم طولانی‌مدت نیز می‌تواند عارضه سایر بیماری‌های جدی چشم باشد. در چنین شرایطی تشخیص بیماری توسط بهترین چشم پزشک می‌تواند کمک‌کننده باشد. 

 

روش‌ های درمان قرمزی چشم 

علت خون افتادن چشم، تأثیر بسیار زیادی در روند درمان دارد. قرمزی چشم به‌خودی خود نیاز به درمان ندارد و معمولاً برطرف‌کردن علت آن به درمان کمک خواهد کرد. رایج‌ترین روش‌های درمان قرمزی چشم شامل:

استفاده از قطره‌ های چشمی

اگر چشم بیمار به دلیل سندرم خشکی چشم قرمز و خون‌آلود باشد، استفاده از قطره ‌های چشمی اشک مصنوعی ممکن است مفید باشد. قطره‌های اشک مصنوعی بدون نسخه در داروخانه‌های معتبر به فروش می‌رسند و می‌توان در طول روز استفاده شوند. اما توصیه می‌شود با تجویز پزشک و بعد از تشخیص علت بیماری از آن استفاده نمایید. از قطره‌های چشمی آنتی‌هیستامین بدون نسخه برای حساسیت‌های فصلی نیز می‌توان استفاده کرد. این قطره‌ها به تسکین خارش نیز کمک می‌کنند.

دارو های منقبض‌کننده عروق برای درمان قرمزی چشم

داروهای منقبض‌کننده عروقی (دکونژستانت ها) با کوچک کردن رگ‌های خونی کوچک ملتحمه، قرمزی را از بین می‌برند. نمونه‌هایی از قطره‌های چشمی منقبض‌کننده عروق عبارت‌اند از:

  • تتراهیدروزولین
  • نافازولین
  • فنیل افرین

استفاده بیش از اندازه از قطره‌های چشمی به‌ویژه قطره‌های منقبض‌کننده توصیه نمی‌شود. وقتی اثرات این قطره‌ها از بین می‌روند، رگ‌های خونی حتی بزرگ‌تر از قبل گشاد می‌شوند و باعث می‌شود چشم‌ها خون‌آلودتر به نظر برسند. اگر باردار هستید یا فشارخون بالا، دیابت، پرکاری تیروئید و بیماری‌های قلبی دارید، بدون مشورت با پزشک خود از قطره‌های چشمی استفاده نکنید.

کمپرس سرد

همان‌طور که گفته شد قرمزی چشم ناشی از گشاد شدن عروق خونی است. کمپرس سرد با انقباض عروق خونی چشم به از بین ‌بردن قرمزی کمک می‌کند. همچنین احتباس مایعات را در اطراف چشم کاهش می‌دهد. نحوه استفاده از کمپرس:

  • برای تهیه کمپرس سرد، یک کاسه را با یخ و آب پر کنید.
  • یک دستمال تمیز را در آب فرو کنید تا خیس شود.
  • آن را بردارید و آب اضافی آن را بگیرید.
  • بین پنج تا 10 دقیقه روی چشم‌های بسته بمالید.
  • این کار را چند بار در روز تکرار کنید

نکته مهم: یخ را به‌صورت مستقیم بر روی پلک‌ها و چشم‌ها قرار ندهید.

راه درمان خون افتادن چشم

رژیم غذایی مناسب برای خون افتادن پشم

آب ناکافی و دهیدراته بودن، می‌تواند باعث قرمزی چشم شود. برای حفظ تعادل مایعات 8 فنجان آب در روز بنوشید. غذاهای فرآوری شده، لبنیات و فست‌فودها در صورت مصرف زیاد باعث التهاب چشم می‌شوند. میزان این مواد غذایی را از رژیم غذایی روزانه خود کم و یا حذف کنید. غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا 3 می‌توانند التهاب را کاهش دهد. ماهی‌هایی مانند سالمون و دانه‌ها و مغزها مانند دانه کتان منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. همچنین می‌توانید مکمل‌های حاوی امگا 3 مصرف کنید.

درمان قرمزی چشم در خانه

بخش عمده‌ای از علت قرمزی چشم به دلیل عدم رعایت بهداشت پلک و چشم است. برای این کار موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • سعی کنید در روز 8 ساعت خواب باکیفیت داشته باشید
  • سعی کنید چشم خود را لمس نکنید یا مالش ندهید.
  • از لنزهای تماسی بدون تجویز پزشک استفاده نکنید
  • در صورت استفاده از لنزهای تماسی، رعایت مراقبت‌های آن ضروری است. تا زمانی که نتوانید در مورد مشکل قرمزی چشم خود به چشم پزشک مراجعه کنید، لنزهای تماسی خود را استفاده نکنید.
  • اگر قرمزی به دلیل خستگی یا فشار چشم است، سعی کنید به چشمان خود استراحت دهید.
  • از عوامل محرک مانند دود، بخار، گردوغبار، کلر یا شوره حیوانات خانگی دوری کنید.
  • در طول درمان از آرایش چشم خودداری کنید و بعد از آن از محصولات ضد حساسیت استفاده کنید.
  • لباس‌ها، روبالشی‌ها و حوله‌ها را مرتب بشویید.

برای برطرف‌کردن قرمزی چشم، روزی یکی دو بار کمپرس یخ روی چشمان بسته خود قرار دهید. اگر خشکی هوا باعث قرمزی چشم شده است، استفاده از دستگاه مرطوب‌کننده هوا توصیه می‌شود. اگر درمان‌های خانگی بعد از حدود یک هفته کمکی نکرد، مراجعه به پزشک ضروری است.

چه زمانی برای خون افتادن چشم باید به پزشک مراجعه کرد

همان‌طور که اشاره شد قرمزی چشم ممکن است علائم یک بیماری جدی چشمی باشد. به‌عنوان‌مثال، یکی از بیماری‌های شدید چشمی که ممکن است باعث قرمزی چشم شود، گلوکوم حاد زاویه بسته است. اگر بیمار همراه با قرمزی چشم علائم زیر را مشاهده کرد، باید به پزشک مراجعه نماید:

  • درد ناگهانی و شدید همراه با استفراغ
  • بثورات روی صورت، به‌ویژه در اطراف چشم یا نوک بینی
  • کاهش وضوح دید
  • زخم باز روی قرنیه

درد همراه با حالت تهوع یا استفراغ همراه با کاهش دید ترکیبی بالقوه جدی از علائم است. پزشکان ابتدا سؤالاتی در مورد علائم و سابقه پزشکی فرد می‌پرسند و سپس معاینه فیزیکی انجام می‌دهند. اگر این علائم را دارید اما دسترسی به پزشک ندارید، یک مشاوره آنلاین پزشکی نیز می‌تواند به شما کمک کند. 

مشاوره آنلاین پزشکی با مدیست 

درمان به‌موقع هر بیماری می‌تواند روند بهبود را در بیماران سریع‌تر کند. اما گاهی دسترسی سریع به پزشک میسر نیست. از طرفی نگرانی‌هایی که بیمار دارد می‌تواند زندگی روزمره آن را مختل کند. در چنین شرایطی مشاوره آنلاین پزشکی می‌تواند کمک‌کننده باشد. از طرفی باتوجه‌به این که نسخ پزشکی به‌صورت الکترونیکی شده‌اند، تجویز دارو به‌صورت مجازی نیز امکان‌پذیر است. مجموعه مدیست با همکاری با برترین پزشکان در سراسر کشور این امکان را به وجود آورده است که بیماران به‌صورت چت و تماس تلفنی با پزشکان مشاوره آنلاین دریافت نمایند. اگر شما نیز جز افرادی هستید که از به دنبال درمان قرمزی چشم هستید، هم اکنون می‌توانید با متخصصین چشم جهت مشاوره آنلاین در ارتباط باشید.