آشنایی با دلیل سوت کشیدن گوش و روش های درمان آن

  • 13 مرداد 1401
  • صفر نظر
  • گوش و حلق و بینی

در این مطلب به بررسی روش‌های درمان سوت کشیدن گوش خواهیم پرداخت. سوت کشیدن، زنگ زدن یا وز وز گوش می‌تواند به‌صورت موقت و یا دائمی باشد. همچنین ممکن است گاهی کم یا زیاد شود. این بیماری، بسیار شایع است و بسیاری از افراد آن را تجربه می‌کنند. این اختلال در سلامتی در مردان بالای ۴۰ سال و همچنین جانبازانی که در معرض انفجار بمب قرار گرفته‌اند بیشتر اتفاق می‌افتد.

زیرا موج شدید انفجار و صدای بلندی که از آن ساتع می‌شود باعث آسیب رسیدن به عملکرد شنوایی و ایجاد اختلال در آن می‌شود. ما در این مطلب از مشاوره آنلاین پزشکی مدیست به بررسی روش‌های درمان این مشکل خواهیم پرداخت. اما ابتدا بیایید ببینیم علت سوت کشیدن گوش چیست؟

درمان سوت کشیدن گوش به چه صورت است

علت سوت کشیدن گوش چیست؟

سوت کشیدن یا وزوز گوش، صدایی مانند یک نویز درون گوش است که ممکن است زیاد تجربه کرده باشید. با این حال این مورد، یک بیماری نیست بلکه نشانه‌ای از یک مشکل در گوش شما یا اختلال اعصابی است که از آن عبور می‌کند. بسیاری از افراد، برای چند دقیقه هم که شده،‌ سوت کشیدن گوش را تجربه می‌کنند. در این حالت، صداها ممکن است در یک گوش یا گوش دیگر ظاهر شوند و می‌توانند بلند یا ملایم باشند.

افراد مبتلا به سوت کشیدن گوش شدید ممکن است مشکلات شنوایی، کار یا حتی خواب داشته باشند. اگر وزوز گوش فقط چند لحظه طول بکشد اتفاق غیرطبیعی نیست. چیزی به سادگی یک انسداد در رگ‌ها یا اعصاب می‌تواند این صداها را ایجاد کند. اما شرایط جدی‌تر نیز می‌تواند دلیل سوت کشیدن گوش باشد.

این شرایط که باعث می‌شود شما نیاز به درمان سوت کشیدن گوش پیدا کنید ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • کاهش شنوایی ناشی از سطح سر و صدا
  • عفونتهای گوش
  • عفونت‌های سینوسی
  • بیماری قلبی
  • بیماری‌های سیستم گردش خون
  • تومورهای مغزی
  • تغییرات هورمونی
  • بیماری تیروئید

کشف اینکه علت سوت کشیدن گوش چیست، اولین قدم در درمان آن است. پزشک متخصص می‌تواند تشخیص دهد که آیا علت زمینه‌ای برای وزوز گوش شما وجود دارد یا خیر. سپس آن مشکل را از طریق داروها یا جراحی برطرف می‌کند. البته درصد زیادی از مردم، دلیل قابل شناسایی نخواهند داشت. این مورد به‌عنوان "وزوز ایدیوپاتیک" شناخته می‌شود. در حالی‌که هیچ درمانی برای سوت کشیدن گوش ایدیوپاتیک وجود ندارد اما داروهایی وجود دارد که می‌تواند به کاهش شدت آن کمک کند. در این مقاله با این داروها و انواع روش‌های آن آشنا می‌شوید.

 

روش های درمان سوت کشیدن گوش

می‌توان گفت سوت کشیدن مزمن گوش هیچ درمانی ندارد. اما روش‌هایی برای به حداقل رساندن صدا وجود دارد که می‌توانید آن‌ها را امتحان کنید. همچنین لازم به ذکر است که سوت کشیدن گوش، اغلب با گذشت زمان،‌ خود به خود بهتر می‌شود.

اولین قدم ارزیابی سلامت کلی و درمان هر گونه مشکل اساسی مانند وزوز یا سوت کشیدن گوش این است که رژیم غذایی، برنامه ورزشی و الگوی خواب خود را ارزیابی کنید. اگر افسردگی یا اضطراب را تجربه می‌کنید بهتر است ابتدا به دنبال درمان آن‌ها باشید. زیرا با درمان این موارد ممکن است سوت کشیدن گوشتان هم برطرف شود. همچنین با استفاده از محافظ گوش می‌توانید از صداهای بلند خودداری کنید. در ادامه، با انواع روش‌های درمان سوت کشیدن گوش آشنا خواهید شد.

مقاله پیشنهادی: دلایل پریود نشدن چیست؟

 

استفاده از سمعک

اکثر مردم به‌عنوان نشانه‌ای از کم شنوایی دچار وزوز گوش می‌شوند. در واقع هنگامی‌که شنوایی خود را از دست می‌دهید مغز شما در نحوه پردازش صداها دچار تغییراتی می‌شود. سمعک، وسیله کوچکی است که از میکروفون، آمپلی فایر و بلندگو برای افزایش حجم صداهای خارجی استفاده می‌کند. این وسیله می‌تواند به مغز کمک کند تا با راه‌های جدید،‌ صداها را پردازش کند. در این صورت اگر دچار وزوز گوش هستید احتمالا متوجه می‌شوید که هر چه بهتر بشنوید، کمتر سوت کشیدن گوش خود را احساس می‌کنید.

یک نظرسنجی از ۲۳۰ متخصص مراقبت‌های بهداشتی نشان داد که حدود ۶۰ درصد از افراد مبتلا به سوت کشیدن گوش، حداقل بهبودی را با استفاده از سمعک تجربه کردند و تقریباً ۲۲ درصد از آن‌ها تسکین قابل توجهی یافتند.

درمان شناختی رفتاری

علاوه‌بر سمعک، درمان‌هایی وجود دارند که برای درمان وزوز گوش طراحی نشده‌اند بلکه برای کمک به کاهش ناراحتی و آزاری که ممکن است دلیل سوت کشیدن گوش شما باشند طراحی شده‌اند. سوت کشیدن گوش با سطح بالایی از استرس عاطفی همراه است. افسردگی، اضطراب و بی‌خوابی در افراد مبتلا به سوت کشیدن گوش، غیرعادی نیست.

 

دلیل سوت کشیدن گوش چیست

 

درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی از گفتار درمانی است که به افراد مبتلا به وزوز گوش کمک می‌کند تا یاد بگیرند که با این وضعیت زندگی کنند. CBT به جای کاهش صدا به شما یاد می‌دهد که چگونه آن را بپذیرید. هدف این درمان این است که کیفیت زندگی خود را بهبود بخشید و از وزوز گوش خود جلوگیری کنید. CBT در درمان سوت کشیدن گوش، شامل کار با یک درمانگر یا مشاور است که معمولاً یک بار در هفته انجام می‌شود. هدف جلسات درمانی در این روش، شناسایی و تغییر الگوهای افکار منفی است.

CBT در ابتدا به‌عنوان درمانی برای افسردگی و سایر مشکلات روانی ایجاد شد. اما به نظر می‌رسد که برای افراد مبتلا به سوت کشیدن گوش هم به خوبی، پاسخگو است. چندین بررسی از مطالعات، از جمله یک مورد که در مجله کره‌ای Audiology Trusted Source منتشر شده است نشان داد که CBT به‌طور قابل توجهی باعث بهبود تحریک و آزاری می‌شود که اغلب با سوت کشیدن گوش همراه است.

 

 

مدیریت سوت کشیدن گوش

وزوز گوش یکی از شایع‌ترین بیماری‌هایی است که برای جانبازان اتفاق می‌افتد. صداهای بلند جنگ و آموزش‌های مختلف، اغلب منجر به کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا می‌شود. اگر جانباز هستید می‌توانید با بیمارستان یا یک کلینیک آنلاین مانند کلینیک مدیست در مورد برنامه‌های درمان وزوز گوش صحبت کنید. همچنین درمان بازآموزی وزوز گوش (TRT) درمانی دیگری بوده که ممکن است مفید واقع شود.

داروهای مخصوص درمان سوت کشیدن گوش

واقعاً هیچ دارویی وجود ندارد که بتواند مستقیماً سوت کشیدن گوش را درمان کند. اما ممکن است از داروهای مختلفی برای کمک به تحمل بیشتر علائم آن استفاده شود.

داروهای ضد اضطراب،‌ درمان دلیل سوت کشیدن گوش

درمان وزوز گوش اغلب شامل رویکردهای مختلف است. در واقع شما ممکن است میزان استرس و اضطراب زیادی را در زندگی تجربه کرده باشید. بنابراین پزشک شما ممکن است داروهای ضد اضطراب را به‌عنوان بخشی از درمان سوت کشیدن گوش به شما توصیه کند. این داروها ممکن است به کاهش علائم سوت کشیدن گوش شما کمک کنند و در نتیجه،‌ کیفیت زندگی شما را بهبود بخشند. داروهای ضد اضطراب مانند آلپرازولام (Xanax) نیز می‌توانند باعث بهبود بی‌خوابی شما شوند. زیرا بی‌خوابی هم ممکن است یکی دیگر از علائم سوت کشیدن گوش شما باشد.

 

اگر اضطراب دارید و علاقه مند هستید که آن را تحت کنترل قرار دهید، مقاله درمان استرس شدید را مطالعه کنید.

 

داروهای ضد افسردگی

داروهای ضد افسردگی ممکن است در روشی متفاوت به کاهش علائم سوت کشیدن گوش شما کمک کنند. انتقال‌دهنده‌های عصبی در بدن،‌ پیام‌های مربوط به احساسات را از سراسر بدن به مغز منتقل می‌کنند و برخی از همان انتقال‌دهنده‌های عصبی که صدا را تغییر می‌دهند نیز در افسردگی نقش دارند. گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) یکی از انتقال‌دهنده‌های عصبی است که به انتقال سیگنال‌های صوتی کمک می‌کند.

برخی از داروهای ضد افسردگی با افزایش سروتونین عمل می‌کنند که به نوبه خود ممکن است اثرات انتقال‌دهنده عصبی GABA را سرکوب کرده و دلیل سوت کشیدن گوش را برطرف کند.

داروهای ضد افسردگی که معمولا برای درمان سوت کشیدن گوش استفاده می‌شوند عبارت‌اند از:

  • کلومیپرامین (آنافرانیل)
  • دزیپرامین (نورپرامین)
  • ایمی پرامین (توفرانیل)
  • نورتریپتیلین (Pamelor)
  • پروتریپتیلین (ویواکتیل)

برای استفاده از این داروها بهتر است که از کلینیک آنلاین پزشکی مدیست، مشاوره‌های لازم را دریافت کنید تا پزشکان متخصص در این کلینیک، شما را در استفاده از آن‌ها راهنمایی کنند.

درمان خانگی سوت کشیدن گوش

رفتارهایی از جمله کاهش استرس یا تغییر روش غذا خوردن وجود دارند که ممکن است به کاهش علائم سوت کشیدن گوش شما کمک کنند. همچنین بر اساس گزارش انجمن وزوز گوش آمریکا که در مورد درمان سوت کشیدن گوش انجام شده ثابت شد که بیشتر موارد سوت کشیدن گوش ناشی از کاهش شنوایی است. اگرچه گاهی اوقات، سوت کشیدن گوش به‌دلیل تحریک سیستم شنوایی نیز ایجاد می‌شود. بنابراین بهتر است از گوش دادن به موزیک‌هایی با صدای بلند و با هندزفری اجتناب کنید.

 همچنین گاهی اوقات، سوت کشیدن گوش می‌تواند نشانه‌ای از مشکل در مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) باشد. اگر سوت کشیدن گوش شما ناشی از اختلال TMJ باشد ممکن است مراجعه به پزشک و درمان آن مشکل، وزوز گوش شما را نیز برطرف کند.

علاوه‌بر آن سوت کشیدن گوش می‌تواند نشانه‌ای از جرم بیش از حد درون گوش شما باشد. پاکسازی گوش و برداشتن جرم‌های درون آن می‌تواند به کاهش علائم سوت کشیدن گوش کمک بسیاری کند. اجسام خارجی که در برابر پرده گوش قرار می‌گیرند نیز می‌توانند باعث ایجاد وزوز درون گوش شما شوند. یک پزشک معمولی می‌تواند وجود انسداد در کانال گوش را بررسی کند اما اگر وزوز گوش دارید، بهتر است با یک متخصص گوش، حلق و بینی در کلینیک مدیست صحبت کنید.

 

روش درمان خانگی سوت کشیدن گوش

 

نتیجه گیری| درمان سوت کشیدن گوش

همان‌طور که گفتیم سوت کشیدن گوش می‌تواند دلایل بسیاری از جمله افزایش سن، بودن در معرض انفجارهای بزرگ زمان جنگ، جرم گرفتن گوش یا وجود یک جسم خارجی در آن باشد. ما در بالا روش‌های درمانی این مشکل را بررسی کردیم تا شما بتوانید با استفاده از آن‌ها علائم سوت کشیدن گوش خود را کاهش دهید.

کلینیک مشاوره آنلاین پزشکی مدیست با متخصصین گوش، حلق و بینی خود می‌تواند به شما در رفع علائم وزوز گوش و درمان سوت کشیدن گوش کمک کند. در واقع هر چه سریع‌تر برای درمان وزوز گوش خود به پزشک مراجعه کنید ممکن است بتوانید علائم آن‌ را با چند درمان خانگی سوت کشیدن گوش، برطرف کنید.