دلایل پریود نشدن چیست؟ | 9 مورد درباره تاخیر در پریود که باید بدانید
- 22 شهریور 1401
- صفر نظر
- زنان و زایمان
فقدان قاعدگی یا آمنوره (amenorrhea) به معنای عدم وجود خونریزی در زمان پریودی است. این مسئله زمانی رخ میدهد که دختری تا سن 16 سالگی اولین قاعدگی خود را تجربه نکرده باشد یا زنی برای 3 تا 6 ماه پریود نشود. آمنوره به دلایل زیادی رخ میدهد که شایعترین علت آن بارداری است. با این حال، توسط عوامل مختلف مربوط به سبک زندگی مانند وزن بدن، عدم تعادل هورمونی یا مشکلات در اندامهای تناسلی نیز ایجاد میشود. اگر دچار آمنوره هستید باید به پزشک مشورت کنید. بهتر است قبل از صحبت با پزشک 9 دلیل پریود نشدن که در این مقاله با آنها پرداختهایم را بررسی کنید تا بتوانید منظور خود را بهتر به متخصصان انتقال دهید. پس در ادامه همراه مشاوره آنلاین پزشکی مدیست باشید.
تاخیر در زمان پریود تا چه مدتی طبیعی است؟
اگر مدت مشخص برای پریود شدن شما گذشته و باردار نیستید، باید بدانید که پریودهای با تاخیر و دیررس به دلایل زیادی غیر از بارداری هم اتفاق میافتند. علل شایع این امر میتوانند از عدم تعادل هورمونی تا شرایط پزشکی جدی متغیر باشند. اما به یاد داشته باشید که در دو وضعیت مختلف میتوان از بی نظم بودن و علت عقب افتادن پریود چشم پوشی کرد.
1. زمانی که برای اولین بار پریود میشوید.
2. زمانی که دوران انتقال به یائسگی شروع میشود.
در این دو موقعیت، بدن شما در مرحله گذار قرار گرفته و چرخه عادت ماهیانه نامنظم میشود. اکثر افرادی که به یائسگی نرسیدهاند معمولا هر 28 روز یکبار پریود میشوند. با این حال، چرخه قاعدگی در یک فرد سالم میتواند از هر 21 تا 40 روز متغیر باشد. اگر قاعدگی شما در این محدودهها قرار نمیگیرد، ممکن است با مسئله مهمی دیگر باشید.
دلیل پریود نشدن خود را میان موارد ارائه شده در متن جستجو کرده و اگر نتوانستید علت یابی دقیق انجام دهید، اخذ مشاوره از پزشکان حاذق کلینیک آنلاین مدیست را در اولویت بگذارید. برای انجام این کار نیازی نیست که در صف طولانی مریضها و یا نوبتدهی قرار بگیرید. کافی است با استفاده از سرویس مشاوره آنلاین مدیست، پاسخ مناسب خود برای درک دلیل تاخیر در پریود دریافت کنید.
9 علت عقب افتادن پریود
اشاره کردیم که تغییرات وزن، بینظمیهای هورمونی و یائسگی از شایعترین دلایل پریود نشدن در صورت عدم بارداری هستند. در این شرایط، ممکن است یک یا دو ماه پریود نشده یا آمنوره کامل را تجربه کنید، یعنی سه ماه یا بیشتر (به صورت متوالی) پریود نشوید. این مسئله میتواند زیر سایه یک یا چند دلیل از موارد زیر اتفاق بیفتد.
1. فشار روانی و استرس شدید | دلیل پریود نشدن
استرس شدید میتواند تولید هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) را مختل کند. این هورمون وظیفه دارد تا تخمک گذاری و چرخه قاعدگی را تنظیم نماید. استرس فیزیکی و روانی هم میتواند باعث تاخیر در دوره پریود شود. البته سطح استرسی که میتواند چنین وضعیتی را ایجاد کند حتما شدیدتر از داشتن یک روز بد کاری یا خانوادگی است. به این معنا که احتمال فرد مدتهاست که شرایط ناگواری دارد.
این دلیل پریود نشدن در حالی که شرایط بسیار استرسزا را پشت سر میگذارید، غیر معمول نیست. اما مهم است که اگر تحت استرس طولانی مدت هستید و بیش از یک دوره عادت ماهیانه را از دست دادهاید، برنامه ریزی لازم برای دریافت مشاوره از یک پزشک متبحر را در نظر بگیرید. هنگامی که استرس شما به سطح قابل کنترل بازگشت، ممکن است چند ماه یا بیشتر طول بکشد تا چرخههای عادت ماهیانه دوباره منظم شوند. نگران نباشید و فقط دستورات پزشک خود را اجرا کنید.
2. ورزش سنگین در باشگاه یا خانه
ورزش سنگین یکی دیگر از دلایل پریود نشدن است که میتواند باعث تغییراتی در هورمونهای هیپوفیز و هورمونهای تیروئید شود و بر تخمکگذاری و قاعدگی تأثیر بگذارد. ورزش کردن برای یک یا دو ساعت در روز بر چرخه قاعدگی شما تأثیر نمیگذارد. این مسئله مربوط به زمانی است که شما ساعتها درگیر انجام حرکات سنگین شدهاید.
اگر قصد دارید که با وزش به اندام ایده آل خود برسید، بهینه سازی رژیم غذایی را هم به برنامه خود اضافه کنید تا مجبور نباشید با حرکات سنگین وزن اضافی را کاهش دهید. تاخیر در پریود در این مسئله را میتوان با دریافت مشاوره آنلاین مدیست به راحتی حل و فصل کرد. پزشکان این مجموعه با آموزش تکنیکهای کششی برای کاهش استرس فیزیکی، انجام آزمایش خون برای بررسی کمبود آهن یا ویتامین، عدم تعادل هورمونی، کم آبی بدن و موارد دیگر به شما توضیح میدهند که دلیل پریود نشدن در این چند ماه چه بوده و چگونه میتوان آن را برطرف کرد.
3. بیماری مزمن | دلیل پریود نشدن
شرایط مزمنی که بر دوره قاعدگی ما تأثیر میگذارند عبارتند از:
• بیماری تیروئید
• سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
• تومورهای هیپوفیز (که شاید سرطانی باشند شاید نباشند)
• بیماریهای غده فوق کلیوی
• کیستهای تخمدان
• اختلال عملکرد کبد
• دیابت
شرایط خاصی که در بدو تولد وجود دارند، مانند سندرم ترنر و عدم حساسیت آندروژن هم معمولا باعث مشکلات قاعدگی و باروری میشوند. این شرایط مادرزادی اغلب با آمنوره همراه هستند. همچنین بیماریهای حاد مانند ذات الریه، حمله قلبی، نارسایی کلیه یا مننژیت میتواند منجر به کاهش وزن سریع، کمبود تغذیه یا اختلال در عملکرد هورمونی شود. تغییر در عملکرد هورمونها حتما بر کم یا زیاد شدن دوره پریود تاثیر دارد.
4. تغییر در الگوی کار یا زندگی
شاید تا به حال با این مسئله به عنوان علت تاخیر پریود برخورد نکرده باشید؛ اما مهم است که بدانید تغییر در برنامه کاری و یا سبک زندگی شما میتواند ساعت بدن را تغییر دهد و دلیل پریود نشدن شما باشد. اگر مرتبا شیفتهای کاری را از روز به شب تغییر میدهید، یا اگر برنامهتان به طور کلی تغییر کرده و دچار اضطراب پنهان شدهاید، تاریخ پریود شما میتواند نسبتا غیر قابل پیشبینی باشد.
تغییر در برنامه باعث نمیشود که شما دچار آمنوره شوید، اما میتواند دلیلی باشد که پریود شما زودتر یا دیرتر از زمان مورد انتظار شروع شود. برای درمان این مشکل، یا برنامه خود را به حالت قبل برگردانید و یا با برنامه ریزی درست، استرسها را کنار زده و با برنامه ریزی جدید پیش بروید. هر دوی این راهکارها به نفع شماست.
5. داروهای مصرفی
برخی از داروها، مانند داروهای ضد روان پریشی، داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد تشنج، داروهای تیروئید، و برخی از داروهای شیمی درمانی، ممکن است باعث حذف یا تاخیر در دوره پریود شوند.
همچنین داروهای ضد بارداری که هورمونی هستند مانند Depo-Provera یا MiniPill نیز میتوانند بر چرخه عادت ماهیانه شما تأثیر بگذارند. به یاد داشته باشید که برخی از داروهای ضد بارداری با پریودهای سنگین همراه هستند. برخی دیگر با پریودهای سبک و برخی با آمنوره. اگر دلیل پریود نشدن شما این است، ضروری است که با پزشک خود مشورت کرده دستورالعملهای او را رعایت کنید.
6. تغییرات وزنی (کاهش یا افزایش وزن)
اضافه وزن، کمبود وزن، یا تجربه تغییرات شدید وزن، همگی بر چرخه عادت ماهیانه شما تأثیر میگذارند. چاقی بر تنظیم هورمونهای استروژن و پروژسترون تأثیر میگذارد و حتی ممکن است منجر به مشکلات باروری شود. شاخص توده بدنی بسیار بالا (BMI) با پریود نشدن همراه است و کاهش وزن میتواند به تنظیم چرخه قاعدگی برای زنان چاق کمک کند.
از طرفی کمبود وزن شدید با چرخههای منظم قاعدگی تداخل دارد. زمانی که بدن فاقد چربی و سایر مواد مغذی باشد، نمیتواند آنطور که باید هورمون تولید کند. زنانی که دچار بی اشتهایی (دریافت کالری بسیار کم) هستند یا با ورزش سنگین، بسیار بیشتر از آنچه مصرف میکنند، کالری میسوزانند، ممکن است دچار آمنوره شوند. در این موارد به طور معمول، افزایش وزن به بازگشت قاعدگی شما کمک میکند.
7. شروع دوران پریود یا یائسگی
در ابتدای متن هم اشاره کردیم که دلیل پریود نشدن برخی از افراد، این است که دوره قاعدگی آنها تازه شروع شده است. یک چرخه قاعدگی طبیعی میتواند بین افراد مختلف، متفاوت باشد. این امر به ویژه در مورد زنان جوانی که به تازگی شروع به پریود شدن کردهاند، صادق است.
زن جوانی که فقط چند سیکل داشته، ممکن است ماهها بدون سیکل دیگر بگذراند تا زمانی که یک الگوی منظم با بدن او شروع شود. همچنین زنانی که به دلیل استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری، درمان هورمونی یا بیماری پریود نشدهاند، ممکن است بلافاصله دورههای منظم و ماهانه خود را از سر نگیرند و با تاخیر در پریود مواجه شوند. در همه این موارد نیاز به نگرانی بیش از حد ندارید. مسائل با مشورت پزشکان برطرف خواهند شد.
در نهایت پیش از شروع یائسگی (دوره انتقال بین سن باروری و سن غیر باروری) هم بینظمی در پریود مشاهده میشود. قاعدگیهای شما در این مدت ممکن است سبکتر یا سنگینتر از قبل باشد.
8. شیر دادن به نوزاد | دلیل پریود نشدن
بسیاری از خانمها میدانند که مهمترین دلیل پریود نشدن آنها حضور در دوران شیردهی است. ممکن است در هنگام شیردهی پریودهای سبک، سنگین یا آمنوره داشته باشید. به خصوص اگر شیردهی شما تنها منبع تغذیه فرزند است.
جالب است بدانید که بسیاری از زنان بر این باورند که شیردهی نوعی پیشگیری از بارداری است، اما اینطور نیست. حتی اگر در دوران شیردهی پریود نمیشوید، میتوانید باردار شوید. اگر برای فرزند دیگری آماده نیستید، همچنان باید از روشهای ضد بارداری استفاده کنید.
9. حاملگی خارج رحمی
اگر تصمیم گرفتهاید که با استفاده از IUD باردار نشوید و حالا دچار تاخیر در دوره قاعدگی خود شدهاید، احتمال کمی وجود دارد اما شاید این مسئله نشانه حاملگی خارج از رحم باشد. حاملگی خارج از رحم گاهی اوقات به خاطر شکل IUD اتفاق میافتد و در تست بارداری نیز جواب مثبت به فرد داده نمیشود. پزشک شما میتواند آن را با معاینه لگن یا سونوگرافی بررسی کند.
بد نیست بدانید که علاوه بر استفاده از IUD، عوامل دیگری که با حاملگی خارج رحمی مرتبط هستند عبارتند از:
• اندومتریوز
• بیماری التهابی لگن
• قرصهای ضد بارداری فقط پروژسترون
• سابقه عفونت مقاربتی
• سابقه ناباروری
• لقاح آزمایشگاهی
• نقص مادرزادی لولههای فالوپ
• اسکار لوله فالوپ، احتمالا به دلیل جراحی لگن یا پارگی آپاندیس
احتمال کمی وجود دارد که دلیل پریود نشدن افراد حاملگی خارج از رحم باشد؛ اما مهم است که اگر با هیچ یک از دلایل بالا به نتیجه نرسیدید، علت عقب افتادن پریود را با این مسئله بررسی کنید. حاملگی خارج از رحم یک وضعیت بسیار تهدید کننده برای زندگی افراد است. اگر قاعدگی شما قطع شده و گمان میکنید در معرض چنین خطری هستید، فورا به پزشک متخصص امر مراجعه کنید.
نتیجه سخن
دلیل پریود نشدن بسته به سبک زندگی و مسائل زیستی افراد متفاوت است. مهم است که زمان رویارویی با چنین مشکلاتی به یک پزشک متخصص رجوع کنید تا درمان مناسبی برای مشکل خود پیدا کرده و زمان زیادی را از دست ندهید. آن دسته از زنانی که در وضعیت شغلی و زندگی پیچیدهای هستند میتوانند با استفاده از خدمات مشاوره آنلاین پزشکی مدیست مشاوره لازم را دریافت کرده و در کمترین زمان ممکن پاسخ سوال خود را پیدا کنند. فراموش نکنید که رسیدن به پاسخ درست، درمان مناسب را به همراه دارد.