راه های درمان خارش چشم | علت خارش چشم در شب چیست؟
- 29 مرداد 1401
- صفر نظر
- چشم پزشکی
چشمها از حیاتیترین عضوهای بدن به شمار میروند. چشمان شما عصبهای بسیار زیادی را در خود جای داده و به همین دلیل از حساسیت به شدت بالایی برخوردار هستند. خارش چشم که به عنوان ocularpruritis نیز شناخته میشود، یک مشکل بسیار شایع است.
با وجود اینکه خارش سطح بیرونی چشم درد زیادی به همراه ندارد ولی میتواند به شدت بر روی زندگی روزانه اثر بگذارد و بیمار با مشکلات زیادی رو به رو شود. به همین دلیل شناسایی و درمان این بیماری بسیار مهم است.
این بیماری معمولاً به دلیل آلرژی یا یک بیماری خاص، بیماری به نام سندرم چشم خشک ایجاد میشود. در هنگام وقوع این بیماری ممکن است شاهد خارش پلکها، مژهها و یا کل چشم باشید. با مشاوره آنلاین پزشکی مدیست در متن آشنایی با علل خارش چشم همراه شوید تا اطلاعات مهمی را در مورد دلایل وقوع چنین خارشهایی و راههای درمان آن به شما ارائه دهیم.
آشنایی کلی با خارش چشم
بیشتر اوقات، چشمان شما به دلیل حساسیتهای فصلی دچار خارش میشوند. محرکهای خاصی نیز ممکن است در این زمینه نقش داشته باشند. در برخی موارد، فشار زیاد به چشم ممکن است باعث خارش شود. میزان خارش چشم میتواند بسیار متفاوت بوده و حتی در برخی افراد بسیار شدید باشد.
پزشک میتواند به شما کمک کند تا علت اصلی خارش را پیدا کنید. پس از تشخیص علت این بیماری، پزشک درمان مناسب برای شما تعیین خواهد کرد. برای موارد وخیمتر، معمولاً قطرههای چشمی تجویز خواهد شد. این قطرهها معمولاً هیستامین را کاهش میدهند، بنابراین، خارش مربوط به آلرژی کاهش مییابد.
علل خارش چشم
در این بخش در مورد شایعترین علل خارش در درون لایه بیرونی و درونی چشم میپردازیم. به این نکته توجه داشته باشید که تشخیص دقیق علت این بیماری توسط پزشک و پس از طی معاینات خاص انجام خواهد شد.
آلرژی
در بیشتر موارد، یک محرک یا آلرژن مقصر خارش درون و یا بیرون چشم شماست. به عنوان مثال میتوان به گرد و غبار، گرده و شوره حیوانات اشاره کرد. هنگامی که این مواد در محیط اطراف شما وجود دارند، بافتهایی که چشم را احاطه کردهاند واکنش هیستامینی را تجربه میکنند. این فرایند باعث قرمزی، تورم و خارش درون چشمان شما میشود.
انواع آلرژیهایی که میتوانند باعث این بیماری شوند عبارتاند از:
• آلرژی به حیوانات خانگی: برخی افراد آلرژیهایی دارند که همیشه باید مراقب آن باشند، مانند حساسیت به پوست حیوانات خانگی.
• آلرژی به گرده: سایر افراد آلرژیهای فصلی مانند آلرژی به گرده گل در فصول بهار و تابستان را تجربه میکنند.
• آلرژی غذایی: اگر این بیماری شما فقط با خوردن غذای خاصی ظاهر میشود، ممکن است آلرژی غذایی داشته باشید.
• حساسیت به دارو یا محصول: اگر از لنزهای تماسی استفاده میکنید، ممکن است به محلولی درون لنزها حساسیت داشته باشید. سایر محصولاتی که ممکن است باعث ایجاد علائم آلرژیک در اطراف چشم شما شوند عبارتاند از: اشک مصنوعی، کرمها، لوسیونها، بعضی لوازم آرایشی و صابونها.
معمولاً آلرژی اصلیترین علت این بیماری است، اما مسائل دیگری مانند اختلال عملکرد غده میبومین و سندرم چشم خشک میتواند باعث خارش چشم شود.
اختلال عملکرد غده میبومین
اختلال عملکرد غده میبومین نیز امری نسبتاً شایع است. مشخصه آن یک ناهنجاری یا انسداد غده میبومین خواهد بود که از مخلوط شدن مایعات کافی در اشک شما جلوگیری میکند. نتیجه این عدم اختلاط خشکی بیش از حد چشم است.
مدیست بهترین مرجع برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه است.
سندرم خشکی چشم
سندرم خشکی چشم میتواند علائم ناراحتکننده مختلفی ایجاد کند. بعضی از این علائم عبارتاند از:
• سوزش
• خستگی چشم
• خشکی
• حساسیت به نور
• خارش
• احساس سنگینی در چشم
• درد
• سرخی چشم
• تاری دید
• چشمان خیس
• حس کردن این که جسمی خارجی در درون چشم شما قرار گرفته است.
چندین علت احتمالی برای این سندرم وجود دارد. از جمله:
• استفاده از دستگاههای دیجیتال
• استفاده طولانی مدت از لنزهای تماسی
• برخی داروها مانند دیورتیکها، قرصهای ضدبارداری، داروهای آلرژی یا مسدودکنندههای بتا
• برخی از بیماریها مانند آرتریت، سندرم شوگرن، دیابت و لوپوس
• جراحی لیزیک
• رژیمهایی که فاقد اسیدهای چرب ضروری هستند
• اختلال در عملکرد غدد مولد اشک
اقدامات مراقبتی شخصی
قطرههای چشمی بدون نسخه و محصولات مشابهی وجود دارد که میتوانید برای کاهش خارش چشم از آنها استفاده کنید، اما بهتر است قبل از شروع درمان این بیماری به پزشک خود مراجعه نمایید. سایر مواردی که باید در طول درمان این بیماری انجام دهید عبارتاند از:
• چشمان خود را تمیز نگه دارید و هرگونه مواد آلایندهای که ممکن است درون چشم شما باشد را از بین ببرید. استفاده کردن از یک پارچه لباسشویی نرم و آب خنک سادهترین راه برای انجام این کار است. در طول تمیز کردن چشم خود به هیچ وجه از موادی نظیر الکل استفاده نکنید.
• اگر جسم خارجی بزرگی (مانند تکههای چوب ناشی از اره کردن) وارد چشم شما شده باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید. تلاش برای خارج کردن یک جسم بزرگ خارجی از چشم توسط افرادی که متخصص نیستند میتواند منجر به مشکلاتی مانند سایش قرنیه شود.
• هرگز چشمان خود را هنگام خارش مالش ندهید. این عمل میتواند باعث تحریک بیشتر شود و در نتیجه میزان خارش چشم شما به شدت افزایش خواهد یافت. از قطرهها و پمادهایی استفاده کنید که خارش را کاهش میدهند.
• اگر آلرژی دارید، تا حد امکان از قرار گرفتن در معرض موادی که باعث ایجاد آن میشوند اجتناب کنید. این راهکار میتواند به کاهش بیماریهای چشمی که به دلیل آلرژی شروع میشوند کمک کند. پزشک شما میتواند با انجام یک سری آزمایشها، علت اصلی آلرژی شما را تشخیص داده و سپس داروهای مناسب برای آن را تجویز نماید.
• برای برخی افرادی که از این بیماری رنج میبرند، کمپرس سرد میتواند مفید باشد. یک دستمال تمیز را با آب خنک خیس کنید و هر بار به مدت 15 تا 20 دقیقه آن را روی چشمی که خارش دارد قرار دهید.
• اگر میخواهید از کمپرس سرد کمک بگیرید، بهتر است بلافاصله پس از قرار دادن درمانهای موضعی در چشمها از این کمپرس استفاده نکنید. این عمل میتواند روند کلی جذب دارو را متوقف نماید و شما دوز کامل دارو را دریافت نخواهید کرد. در حالت ایده آل، حدود یک ساعت پس از ریختن قطره یا پماد چشمی میتوانید از این نوع کمپرس کمک بگیرید.
مقابله با این بیماری ممکن است ناراحت کننده باشد. اگر اقدامات گفته شده خارش را کاهش نداد باید حتماً به یک متخصص چشم پزشکی مراجعه نمایید.
گزینههای درمانی | خارش چشم
درمان دارویی انتخاب شده توسط پزشک، به علت خارش چشم شما بستگی دارد. در ادامه به معرفی هریک از این روشهای درمانی دارویی میپردازیم.
آلرژی
در این حالت معمولاً پمادهای آلرژیک و قطرههای چشمی تجویز میشود. بسته به اینکه پزشک چه داروهایی را برای شما بهتر تشخیص دهد نوع پماد و قطره تغییر خواهد کرد.
اسپریهای بینی ضدآلرژی انتخاب مناسبتری برای برخی از افراد است. این اسپریها معمولاً شامل آنتیهیستامینهای بینی و اسپریهای استروئیدی هستند. این موارد معمولاً زمانی توصیه میشوند که علائم آلرژی چشمی و علائم مربوط به مشکلات تنفسی (مانند گرفتگی بینی و عطسه) را به صورت هم زمان دارید
سندرم خشکی چشم
اگر خارش درون چشم به علت سندرم خشکی چشم باشد، معمولاً از قطرههای روان کننده چشم استفاده میشود، زیرا خشکی را کاهش میدهند. هنگامی که چشم رطوبت بیشتری داشته باشد، کمتر احتمال دارد دچار خارش درون چشم شوید.
برای برخی افراد، قطرههای روانکننده انتخاب خوبی نیستند، در این موارد از سیکلوسپورین A موضعی استفاده خواهد شد. این مواد باعث افزایش تولید اشک برای آبرسانی بیشتر چشمان شما میشود.
عفونت
اگر این بیماری به علت عفونت چشمی شروع شده باشد، پزشک پاتوژن ایجاد کننده آن را تعیین خواهد کرد. در این مورد داروهای ضد قارچ خوراکی، موضعی و یا آنتی بیوتیکها برای از بین بردن قارچ (باکتری) مدنظر تجویز میگردند. البته این داروها معمولاً همراه با سایر داروهایی نظیر کورتیکواستروئیدها (برای درمان عفونت و کاهش علائم مرتبط) ارائه خواهند شد.
متخصصان مدیست میتوانند شما را در این زمینه راهنمایی نمایند.
خستگی چشم
خستگی چشم یکی از مهمترین دلایل ابتلا به خارشهای چشمی است. به چشمان خود استراحت دهید و برای چند ساعت از صفحه نمایش دوری کنید. این گزینه معمولاً اصلیترین علت خارش چشم در شب و یا خارش پلک چشم است. فراموش نکنید که چشمان شما همانند سایر اعضای بدن به استراحت نیاز دارند.
سایر بیماریهای چشمی
در زمانهایی که خارش درون چشم بیمار را واقعاً کلافه کرده است (مانند کراتوکونژونکتیویت آتوپیک یا بهاری) ممکن است درمان شدیدتری لازم باشد. درمان معمولاً با تثبیت کنندههای موضعی و آنتیهیستامینها شروع میشود. اگر اینها نتیجهای نداشت، احتمالاً به تعدیل کنندههای ایمنی یا کورتیکواستروئیدهای موضعی نیاز پیدا میکنید. در برخی افراد تزریق استروئید میتواند موفقیت آمیز باشد.
سخن پایانی | خارش چشم
به پایان مطلب آشنایی با دلایل خارش چشم رسیدیم، همانطور که مشاهده کردید علل بسیار مختلفی برای این بیماری وجود دارد. خوشبختانه امروزه با توجه به پیشرفت عمل پزشکی راهکارهای بسیار ساده و بدون ضرری برای از بین بردن این بیماری وجود دارد.
اگرچه در بسیاری از مواقع خارش درون چشم طی مدت زمان کوتاهی و با کمی استراحت به پایان میرسد، اما بهتر است در صورت وجود علائم شدید در اسرع وقت به چشم پزشک مراجعه نمایید. یک چشم پزشک مجرب میتواند به شما در تشخیص علل این بیماری و یا خارش پلک چشم کمک کند.
متخصصان مدیست مفتخر هستند شما را در کلیه زمینههای مربوط به درمان این بیماری همراهی کنند. کلینیک آنلاین مدیست بهترین مکان برای یافتن روشهای درمان بیماریهای مختلف است.