آشنایی با درمان پیر چشمی | علت به وجود آمدن پیر چشمی چیست؟

  • 02 شهریور 1401
  • صفر نظر
  • چشم پزشکی

پیرچشمی یا Presbyopia یکی از بیماری‌های رایج چشم است که معمولاً پس از چهل سالگی رخ می‌دهد. درمان پیر چشمی با توجه به سن و همچنین نوع پیشرفت بیماری انجام خواهد شد. اگر در خانواده خود سابقه پیرچشمی دارید، احتمال دارد که شما نیز به این بیماری مبتلا شوید. 
پیرچشمی بیماری خطرناکی نیست اما اگر درمان آن به خوبی انجام نگیرد می‌تواند عوارض بسیار بدی را به همراه داشته باشد. تشخیص به موقع و پیروی از یک روند مناسب درمان می‌تواند به پایان این بیماری منجر گردد.
با مشاوره آنلاین پزشکی مدیست در مقاله آشنایی با درمان پیر چشمی و هزینه درمان پیر چشمی همراه باشید تا در مورد این بیماری، روش‌های درمان آن و هزینه مرتبط با درمان این بیماری با شما صحبت کنیم.

 

درمان پیر چشمی چیست


پیر چشمی چیست؟ | درمان پیر چشمی


پیرچشمی بخشی از روند طبیعی پیری چشم است و به راحتی قابل اصلاح خواهد بود. از نظر فنی، پیرچشمی به معنای از دست دادن توانایی چشم در تنظیم فوکوس برای دیدن اجسام نزدیک است. پیرچشمی معمولاً در حدود 40 سالگی ظاهر می‌شود و به تدریج تا اواخر 60 سالگی بدتر خواهد شد و سپس کاهش می‌يابد. این بیماری معمولاً بر دید پایه‌ای شما تأثیر نمی‌گذارد.
پیرچشمی عموماً مردان و زنان را به یک اندازه تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. از آنجایی که پیرچشمی در طول زندگی شما ادامه خواهد داشت، باید بدانید که این بیماری می‌تواند سایر مشکلات بینایی رایج مانند دوربینی، نزدیک‌بینی و آستیگماتیسم را پیچیده‌تر کند. 


علائم پیر چشمی چیست؟


پیرچشمی باعث خواهد شد تا تمرکز بر روی هر جسم کوچکی برای شما سخت شود. اگرچه به نظر می‌رسد که این تغییرات به طور ناگهانی رخ داده‌اند، اما باید گفت توانایی فوکوس چشم شما از زمان کودکی تا زمان ابتلا به این بیماری به تدریج کاهش‌یافته است.
علائم پیرچشمی که بین افراد مسن رایج هستند، عبارت‌اند از:
•    نیاز به نور بیشتر هنگام مطالعه
•    تاری دید در فاصله معمولی
•    نیاز به نگه داشتن کتاب یا مجله در فاصله بسیار نزدیک
•    سردرد ناشی از فوکوس بر روی یک جسم نزدیک
•    خستگی چشم
در ادامه مبحث درمان پیر چشمی به عوامل ایجاد این بیماری اشاره می‌کنیم. 


چه چیزی باعث پیر چشمی می‌ شود؟


پیرچشمی زمانی اتفاق می‌افتد که عدسی چشم شما انعطاف کمتری پیدا می‌کند و دیگر نمی‌تواند روی اشیا از نزدیک تمرکز نماید.
چشم خود را مانند یک لنز دوربین در نظر بگیرد. لنز دوربین توانایی فوکوس خودکار بر روی اشیا نزدیک یا دور را دارد. لنز چشم شما نیز تقریباً به همین صورت عمل می‌کند. 
ابتدا قرنیه منحنی شما نور را به داخل چشم خم کرده و سپس یک عضله دایره‌ای کوچک درون چشم منقبض یا شل می‌شود. این عمل موجب می‌گردد تا چشم بتواند بر روی یک جسم فوکوس نماید. 
اگر جسم مدنظر دور باشد، عضله اطراف لنز شما شل می‌شود و در حالت عکس اگر جسم مدنظر نزدیک باشد، عضله مربوطه منقبض خواهد شد. 
با افزایش سن شما، عدسی به رشد خود ادامه می‌دهد و لایه‌هایی از سلول‌ها به آن اضافه خواهد شد. این فرایند لنز چشمی را ضخیم می‌کند و باعث می‌شود نتوانید بر روی اجسام نزدیک تمرکز نمایید.


عوامل خطر برای ابتلا به پیر چشمی


اگرچه مهم‌ترین عامل ابتلا به پیرچشمی افزایش سن است، اما برخی داروها و اختلالات نیز می‌توانند باعث بروز این بیماری در افراد زیر 40 سال شوند. وقتی این اتفاق بیفتد اصطلاحاً‌ شاهد پیرچشمی زودرس خواهیم بود. 
اگر سن شما کمتر از چهل سال است و نمی‌توانید به خوبی بر روی اجسام نزدیک فوکوس کنید، احتمال این وجود دارد که به بیماری پیرچشمی مبتلا شده باشید. بنابراین، توصیه می‌کنیم که در اسرع وقت نسبت به درمان پیر چشمی اقدام کنید. 
شایع‌ترین علل ایجاد پیرچشمی عبارت‌اند از:
•    افزایش سن 
•    ابتلا به Farsightedness
•    برخی از داروها، از جمله داروهای آلرژی، داروهای ضد اضطراب، داروهای ضدافسردگی، ضد روان‌پریشی، ضد اسپاسم و دیورتیک‌ها می‌توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند.
•    برخی بیماری‌ها نظیر دیابت، مولتیپل اسکلروزیس، دیسائوتونومی و ... در افراد مبتلا به پیرچشمی دیده شده‌اند. 
•    سابقه ضربه به سر


پیر چشمی در افراد مبتلا به دوربینی


 دوربین بودن یکی از عوامل مؤثر در ابتلا به پیرچشمی زودرس است. دوربینی (Farsightedness) اغلب با پیرچشمی اشتباه گرفته می‌شود، اما این دو با هم متفاوت هستند. 
همان‌طور که گفته شد پیرچشمی زمانی رخ می‌دهد که عدسی چشم انعطاف‌پذیری خود را از دست می‌دهد، اما دوربینی زمانی ایجاد می‌گردد که کره چشمی خیلی کوتاه باشد. اگر میزان دوربینی قابل توجه باشد، حتی ممکن است پیرچشمی را سنین پایین‌تر از چهل سال نیز تجربه کنید.مشاوران کلینیک آنلاین مدیست می‌توانند شما را در این زمینه راهنمایی کنند. 


رابطه بین پیر چشمی و نزدیک ‌بینی


نکته قابل توجه این است که نزدیک به یک سوم مردم جهان در تمام سنین تا حدی نزدیک‌بین هستند. نزدیک‌بینی به این معنی است که چشمان شما به طور طبیعی "بیش از حد متمرکز" هستند. برخلاف پیرچشمی، افراد مبتلا به نزدیک‌بینی می‌توانند بر روی اجسام نزدیک به خوبی تمرکز کنند اما قدرت مشاهده واضح اجسام دور را نخواهند داشت. در ادامه موضوع درمان پیر چشمی، به روند تشخیص این بیماری می‌پردازیم.


پیر چشمی چگونه تشخیص داده می ‌شود؟


چشم‌پزشک شما می‌تواند پیرچشمی را با یک معاینه کامل چشم تشخیص دهد. بخش مهمی از این آزمون (با نام ارزیابی انکسار) شامل اندازه‌گیری میزان توانایی چشم برای دیدن اجسام در فواصل مشخص خواهد بود. ارزیابی انکسار به پزشک شما می گوید که شما از چه نوع بیماری چشمی (نزدیک‌بینی،‌ دوربینی، پیرچشمی، آستیگماتیسم و ...) رنج می‌برید.
پزشک احتمالاً چشمان شما را با قطره‌های چشمی مخصوص گشاد می‌کند تا نگاه بهتری به قسمت‌های داخلی چشم داشته باشد. قطره‌ها بدون درد هستند، اما ممکن است دو تا سه ساعت بعد به نور حساس باشید. سعی کنید یک دوست یا یکی از اعضای خانواده را (برای رانندگی در صورتی که بلافاصله بعد از امتحان قادر به رانندگی نباشید) به عنوان همراه به محل معاینه بیاورید. 
پس از 40 سالگی (اگر علائم پیرچشمی ندارید) باید هر دو تا چهار سال یکبار برای یک چک آپ کلی به چشم‌پزشک مراجعه نمایید. اگر سابقه خانوادگی بیماری چشمی یا دیابت دارید (بدون در نظر گرفتن سن) باید به صورت سالانه چک آپ مربوط به چشم‌پزشکی را انجام دهید. 
با مراجعه وب‌سایت کلینیک آنلاین مدیست می‌توانید از خدمات مشاوران وب‌سایت ما بهره ببرید. 

 

هزینه درمان پیر چشمی چقدر است

 

اگر خارش چشم شما را اذیت می کند و نمی دانید که علت آن چیست می توانید مقاله راه های درمان خارش چشم را مطالعه کنید.


پیر چشمی چگونه درمان می ‌شود؟


پیرچشمی قابل درمان نیست، اما امروزه می‌توانید گزینه‌های بسیار متنوعی را برای اصلاح دید خود انتخاب کنید. 
مشورت با چشم‌پزشکتان می‌تواند در روند انتخاب بهترین روش درمانی کمک‌کننده باشد. بسته به سلامت کلی و سبک زندگی شما، چشم‌پزشک شما ممکن است مواردی نظیر استفاده از عینک طبی، لنز تماسی، عینک مطالعه، لنزهای افزودنی پیش‌رونده، لنزهای دو کانونی یا جراحی چشم را پیشنهاد بدهد. 

 


عینک | درمان پیر چشمی


عینک یک راه ساده و بسیار کم هزینه برای اصلاح مشکلات بینایی ناشی از پیرچشمی است. 
مهم‌ترین مدل‌های عینک برای درمان پیر چشمی عبارت‌اند از: 
•    عینک مطالعه نسخه شده توسط پزشک: اگر مشکل بینایی دیگری ندارید، می‌توانید از عینک با لنزهای طبی فقط برای مطالعه استفاده کنید. 
•    دو کانونی: این لنزها دارای یک خط افقی قابل مشاهده هستند که معمولاً در موارد حاد پیرچشمی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
•    سه کانونی: تری فوکال‌ها (سه کانونی) دارای دو خط افقی قابل مشاهده در لنز هستند.
•    لنزهای چند کانونی پیش‌رونده یا (Progressive multifocals): این نوع لنز خطوط افقی قابل مشاهده‌ای ندارد، اما دارای ویژگی‌های متعددی برای اصلاح فاصله اصلی، فاصله میانی و کلوز آپ است. نقاط مختلف این لنز قدرت فوکوس متفاوتی دارند.
•    لنزهای اداری (Office progressives): این لنزها دارای بیشتر در مواردی که به کار می‌روند که بیمار در مراکز اداری کار می‌کند.


جراحی انکساری | درمان پیر چشمی


جراحی انکساری شکل قرنیه شما را تغییر می‌دهد. این درمان پیر چشمی می‌تواند برای بهبود دید نزدیک در چشم شما استفاده شود. روند کلی درمان با کمک جراحی دقیقاً مانند استفاده از لنزهای تماسی مونویژن است، البته ممکن است پس از جراحی هنوز نیاز به استفاده از عینک برای موارد خاص وجود داشته باشد. 
با پزشک خود در مورد عوارض جانبی جراحی صحبت کنید، زیرا این روش قابل برگشت نیست. 
روش‌های مختلف جراحی انکساری عبارت‌اند از: 
•    کراتوپلاستی تمام رسانا: این روش از انرژی radio frequencies برای اعمال گرما به نقاط کوچک اطراف قرنیه استفاده می‌کند. گرما باعث خواهد شد لبه قرنیه کمی کوچک شود و انحنای آن (شیب) و توانایی فوکوس افزایش یابد. نتایج cranioplasty رسانا متغیر است و ممکن است طولانی مدت نباشد.
•    کراتومیلوسیس درجا با کمک لیزر (LASIK): با این روش، جراح چشم شما یک فلپ نازک و لولایی را از جلوی چشم جدا می‌کند. سپس از لیزر برای برداشتن لایه‌های داخلی قرنیه استفاده خواهد کرد تا شکل گنبدی آن را تصحیح نماید. بهبودی پس از عمل لیزیک معمولاً سریع‌تر از سایر جراحی‌های قرنیه است.
•    کراتکتومی زیر اپیتلیال با کمک لیزر (LASEK): در این روش جراح یک فلپ فوق‌العاده نازک را فقط در پوشش محافظ خارجی قرنیه (اپیتلیوم) ایجاد می‌کند. سپس از لیزر برای تغییر شکل لایه‌های خارجی قرنیه استفاده خواهد کرد و سپس اپیتلیوم را جایگزین می‌کند.
•    کراتکتومی فوتورفراکتیو (PRK): این روش درمان پیر چشمی شبیه لیزیک است، با این تفاوت که جراح به طور کامل اپیتلیوم را برمی‌دارد، سپس از لیزر برای تغییر شکل قرنیه استفاده می‌کند. اپیتلیوم جایگزین نخواهد شد، اما به طور طبیعی رشد کرده و مطابق با شکل جدید قرنیه شما شکل می‌گیرد.


کاشت لنز | درمان پیر چشمی


برخی از چشم‌پزشکان از روشی استفاده می‌کنند که در آن عدسی هر چشم برداشته شده و  با یک لنز مصنوعی جایگزین خواهد شد. به این روش لنز ایمپلنت یا کاشت لنز می‌گویند.
چندین نوع کاشت لنز برای اصلاح پیرچشمی وجود دارد. کاشت لنز می‌تواند باعث بدتر شدن کیفیت دید نزدیک شما شود و ممکن است همچنان به عینک مطالعه نیاز پیدا کنید.
عوارض جانبی احتمالی کاشت لنز شامل خیرگی و تاری است. علاوه بر این، این جراحی با خود خطراتی مشابه با جراحی آب مروارید (التهاب، عفونت، خونریزی و گلوکوم) را به همراه دارد. 


هزینه درمان پیر چشمی


هزینه درمان این بیماری با توجه به روش مدنظر شما تعیین خواهد شد. قاعدتاً استفاده از عینک‌های تجویزی هزینه کمتری نسبت به جراحی کل قرنیه دارد. روش درمانی مناسب با توجه به شرایط شما و همچنین نظر چشم پزشک انتخاب خواهد شد. 
هزینه درمان این بیماری نباید از پیگیری روند درمان توسط شما جلوگیری کند. همان طور که بارها گفتیم، پیر چشمی درمان کاملی ندارد و با گذشت زمان (در صورت قطع روند درمانی) بدتر خواهد شد. 


چگونه می‌ توانم از پیر چشمی پیشگیری کنم؟


همه ما می‌دانیم که نمی‌توان از پیر شدن جلوگیری کرد، اما روش‌هایی وجود دارد که پیروی از آن‌ها امکان ابتلا به پیرچشمی در شما به شدت کاهش خواهد یافت. علاوه بر این، مواردی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم می‌توانند از ابتلا به بیماری‌هایی نظیر نزدیک‌بینی، دوربینی و ... نیز جلوگیری کنند. 
مهم‌ترین موارد مرسوم برای جلوگیری از پیرچشمی عبارت‌اند از:
•    استفاده از نور کافی به طور قابل‌توجهی به کاهش درمان پیر چشمی کمک می‌کند.
•    به طور منظم و دقیق به چشم‌پزشک مراجعه کنید. 
•    از یک رژیم غذایی سالم و متعادل استفاده کنید که حاوی مقدار زیادی سبزیجات سبزرنگ باشد
•    چندین بار در هفته ورزش کنید.
•    آب کافی بنوشید تا هیدراته بمانید.
•    مصرف الکل را محدود کنید.
•    بهتر است سیگار را به طور کاملاُ کنار بگذارید.
•    عینک‌های آفتابی فقط برای خوش‌تیپ شدن کارایی ندارند، یک عینک آفتابی استاندارد می‌تواند از چشم شما در برابر اشعه‌های مضر خورشید (فرابنفش) محافظت نماید. 


برای حفظ سلامت هر چه بیشتر چشمانم چه غذاهایی بخورم؟


مهم‌ترین مواد غذایی که بر حفظ سلامتی چشم شما تأثیر می‌گذارند عبارت‌اند از:
•    ویتامین A: ویتامین ای از مهم‌ترین ویتامین‌های موردنیاز بدن محسوب می‌گردد. این ویتامین علاوه بر حفظ سلامت پوست، تأثیر مهمی در بهبود عملکرد چشم شما دارد. منبع اصلی این ویتامین سبزیجات (به‌خصوص هویج) است. علاوه بر سبزیجات این ویتامین را می‌توان در پنیر، ماهی روغنی یا جگر نیز به دست آورد.
•    ویتامین C: بهترین غذاها برای دریافت دوز روزانه ویتامین سی، میوه‌ها و سبزیجات (از جمله پرتقال)، گریپ‌فروت، توت‌فرنگی و کلم بروکلی هستند.
•    ویتامین E: مطالعات نشان داده‌اند که این ویتامین در کاهش سرعت پیرچشمی نقش مهمی را ایفا می‌کند.
•    لوتئین: لوتئین به چشمان شما کمک خواهد کرد تا نور آبی مضر موجود در وسایل الکترونیکی را خنثی کنید. منبع اصلی لوتئین سبزیجات است. 

 

درمان پیر چشمی به چه شکل است


سخن پایانی | درمان پیر چشمی


به پایان متن آشنایی با درمان پیر چشمی و هزینه درمان این بیماری رسیدیم. همان‌طور که مشاهده نمودید اگرچه پیرچشمی یک بیماری نسبتاً عمومی محسوب می‌گردد اما در بعضی مواقع می‌تواند واقعاً خطرناک باشد. 
خوشبختانه امروزه روش‌های درمانی بسیار خوب و متنوعی برای درمان این بیماری تهیه شده است. بیماران مبتلا به پیرچشمی می‌توانند با مراجعه به مراکز معتبر و در طول یک بازه زمانی بسیار کوتاه این بیماری را شکست بدهند.
کلینیک‌ آنلاین مدیست بهترین گزینه برای آشنایی بیشتر با درمان این بیماری است. متخصصان ما مفتخر هستند شما در موارد مختلف مربوط به درمان این بیماری همراهی نمایند. با انتخاب مدیست، از خیال خود را از بابت داشتن یک روند درمانی صحیح راحت کنید!