رفع بوی بد عرق و روش های صحیح مقابله با آن
- 19 مهر 1401
- صفر نظر
- پوست، مو و زیبایی
غدد ترشحکننده عرق تقریبا در همه جای بدن وجود دارند و بدن شما به وسیله آنها دمای بدن را کاهش میدهد. با تجمع عرق در سطح پوست در محیطهای گرم و در نتیجه تبخیر آن، بدن انسان خنک میشود. علت بوی بد عرق این است که عرق ترشحشده از پوست با باکتریها در سطح بدن تماس پیدا میکند. عرق به خودی خود بویی ندارد، اما استفاده باکتریها از آن برای تکثیر سبب ایجاد این بو میشود. در واقع بوی بدی که افراد احساس میکنند بوی ناشی از کراتینی است که روی سطح پوست توسط باکتریها تجزیه میشود. در ادامه این مطلب از مدیست به راههای مختلف کاهش و رفع بوی بد عرق خواهیم پرداخت.
بوی عرق
با وجود اینکه بیشتر افراد از بوی عرق در قسمت زیر بغل شکایت میکنند اما، باکتریها میتوانند علت بوی بد عرق در قسمتهایی مثل کشاله ران، اطراف مقعد، بالای ساق، پاها و... نیز باشند. به منظور رفع بوی بد عرق در این قسمتها میتوان از صابون و لیف نمدار استفاده کرد. توجه کنید که تمیز کردن قسمتهایی از بدن که بیشتر عرق میکنند دارای اهمیت بیشتری است.
همانطور که گفته شد، عرق کردن پدیدهای طبیعی و بوی بد ناشی از آن هم ناشی از وجود باکتریها روی سطح پوست است. بنابراین راهی برای از بین بردن بوی بد عرق به صورت کامل وجود ندارد. اما راهکارهایی وجود دارند که به کاهش و یا رفع بوی بد عرق کمک میکنند. قبل از پرداختن کامل به این راهکارها، میبایست به مواردی بپردازیم که سبب میشوند افراد بیش از حالت عادی عرق کنند.
علت افزایش بوی بد عرق
بوی عرق در زمان بلوغ و به علت افزایش هرومونهایی به نام اندروژنها ایجاد میشود. این هورمونها تا زمان بلوغ فعال نیستند. به همین علت است که کسی از بوی عرق کودکان کوچک شکایتی نمیکند. بعد از فعالشدن این هورمونها عوامل دیگری نیز میتوانند بوی عرق را تقویت کنند، از جمله:
• موقعیتهای استرسزا
• تمرینات سنگین
• هوای گرم
• اضافه وزن
• تغییرات هورمونی
• لباسهای که سبب تجمع رطوبت در سطح بدن میشوند
• مشکلات سلامتی خاص، مثل دیابت، بیماریهای کبد یا مشکل کلیه
• بعضی داروها مثل داروهایی ضد افسردگی
• رژیم غذایی بعضی غذاهای چرب، روغنها یا مواد غذایی با بوی تند مثل سیر و پیاز
راههای معمول از بین بردن بوی بد عرق
اما به صورت کلی برای رفع بوی بد عرق میتوانید موارد اشارهشده زیر را انجام دهید:
• لباسهایتان را به صورت منظم بشویید و همیشه لباس تمیز بپوشید. وقتی زیاد عرق میکند، لباسهای خود را عوض کنید.
• برای از بین بردن بوی بد عرق پا نیز بهتر است علاوه بر شستن پاها، از بوگیرهای موجود در بازار استفاده کنید و سعی کنید از جورابهای ضخیم و جاذب رطوبت استفاده کنید.
• محصولات بهداشتی ضد عرق خود را قبل از خواب مصرف کنید. با این کار به محصولات فرصت میدهید تا در زمانی که خواب هستید و عرق نمیکنید، کار خود را انجام دهند.
• بسیاری از محصولات ضد عرق حاوی دئودورانت یا بوگیر هستند و سبب دفع بوی بد عرق میشوند. بنابراین توجه کنید که محصولی که خریداری میکنید علاوهبر مواد ضد عرق (antiperspirant) دارای بوگیر (deodorant) هم باشد.
• همیشه زیر بغل و بازهای خود را خشک نگه دارید. باکتریها در محیطهای خشک به سختی رشد میکنند. اصلاح منظم موهای این ناحیه هم به کاهش رشد باکتریها و در نتیجه رفع بوی بد عرق کمک میکند.
• از محصولات ضدعرق بعد از دوشگرفتن صبحگاهی استفاده نکنید. اگر از این محصولات بعد از دوش گرفتن استفاده کنید، عرق میتواند این مواد را از بین ببرد و در این صورت در طول روز بدن شما در برابر عرقکردن بی دفاع خواهد بود.
• توجه داشته باشید که دئودورانتها مانع عرقکردن نمیشوند و تنها از آنها میتوان برای از بین بردن بوی بد عرق استفاده کرد. در حالیکه مواد ضدعرق محصولات شیمیایی هستند که میزان عرق را کاهش میدهند.
نقش استحمام در رفع بوی بد عرق
هر روز دوش بگیرید. همانطور که گفته شد علت بوی بد عرق، خود عرق نیست. بلکه علت اصلی ترکیب عرق با باکتریهای موجود در سطح پوست انسان است. زمانی که عرق با باکتریهای سطح پوست ترکیب میشود. این باکتریها به سرعت تقسیم میشوند و بو را ایجاد میکنند. بنابراین شستن مداوم بدن به خصوص بخشهایی که بیشتر عرق میکنند میتواند بوی بدن را کاهش دهد.
• بدن خود را با استفاده از صابونهای ضدباکتری بشویید. این صابونها قدرت مقابله بیشتری با باکتریها نسبت به صابونهای عادی دارند و در نتیجه تا حد زیادی سبب از بین بردن بوی بد عرق میشوند. بنابراین در هنگام خرید این محصولات به دنبال کلمات ضدباکتری (antibacterial) روی بستهبندی باشید.
• بعد از دوش گرفتن یا حمام کردن، خود را به خوبی خشک کنید، به خصوص در قسمتهایی که بیشتر عرق میکنند. خشکی پوست تا حد زیادی مانع رشد باکتریها میشود.
• زمانی که پوستتان خشک شد از مواد ضد عرق (antiperspirant) در زیر بغلهای خود بزنید. این محصولات دارای آلومینیوم کلراید هستند. این ماده شیمیایی تا حد ممکن ترشح عرق از غدد سطح پوست را کاهش میدهد. دو بار در روز، یک بار در صبح و یک بار در عصر از این محصولات استفاده کنید.
راه حلهای دقیقتر برای از بین بردن بوی بد عرق
اگر با وجود مطالب گفته شده قبلی هنوز هم رفع بوی بد عرق برای شما مشکل است، میتوانید موارد اشارهشده در زیر را نیز در نظر بگیرید:
• از محلول هیدروژن پراکسید و آب برای از بین بردن بوی بد عرق استفاده کنید. به این منظور از یک قاشق چای خوری پراکسید ۳ درصد به همراه یک لیوان آب استفاده کنید. نواحی از بدن خود که بیشتر عرق میکنند را با استفاده از این محلول و یک لیف پاک کنید. این روش تا حد زیادی کارایی دارد چرا که علت بوی عرق را با از بین بردن باکتریها از بین میبرد.
• از مواد ضد عرق قویتر استفاده کنید. این محصولات نیاز به نسخه پزشک ندارند. تنها کافی است موقع خرید محصول به دنبال کلماتی مثل قدرت بیشتر (higher strength) بگردید.
• اگر عرق ناشی از ورزش کردن علت اصلی بوی بد عرق شما است، پیشنهاد میشود که لباسهای تمرینی خود را به دفعات بیشتری بشویید. لباسهای ورزشی مکان مناسبی برای رشد باکتریهای عامل ایجاد بوی عرق هستند.
• رژیم غذایی خود را تغییر دهید. شاید عجیب باشد که بدانید چیزهایی که میخورید روی بوی بدن شما تاثیرگذار هستند. غذاهایی که سبب میشوند بیشتر عرق کنید مثل فلفل، غذاهای ادویهدار و یا نوشیدنیهای حاکی کافئین و الکل ممکن است از علتهای بوی بد عرق شما باشند. همچنین مواد غذایی با رایحه قوی مثل پیاز و سیر میتواند روی بوی عرق شما اثر گذار باشد. بنابراین برای رفع بوی بد عرق از انواع غذاهایی که دارای مواد محرک بوی بد عرق هستند دوری کنید. توجه کنید که قبل از انجام تغییرات شدید در رژیم غذایی با پزشک مشورت کنید.
• همیشه به اندازه کافی آب بنوشید. نوشیدن آب یکی از راههایی است که از عرقکردن بیش از حد جلوگیری میکند. این آب را میتوان مستقیما با نوشیدن آب یا مصرف میوه و سبزی در طول روز تامین کنید.
شوینده بنزوئیل پروکساید برای بوی عرق
این شوینده یک ترکیب شیمیایی است که به طور گسترده در صنایع بهداشتی استفاده میشود. این ترکیب، به عنوان یک ماده ضد باکتری و ضد التهابی شناخته میشود و برای مبارزه با بوی زیر بغل و جلوگیری از تولید بو در مناطقی مانند زیر بغل هم استفاده میشود.
نحوه عملکرد
شوینده با اکسیژن آزاد از راکتیون باکتریهای موجود بر روی پوست و عرق واکنش میدهد. این فرایند باعث از بین رفتن باکتریهای باعث بو میشود و بوی عرق را کم میکند.
روش استفاده
استفاده از این شوینده برای کنترل بوی عرق بسیار آسان است. کافی است که محصول را به ناحیه مورد نظر اعم از زیر بغل یا دیگر نواحی مبتلا به بوی عرق بزنید و تا مدت زمان مشخصی صبر کنید تا جذب صورت بگیرد. توصیه می کنیم حتما قبل از استفاده با پزشک مشورت کنید تا با عوارض جانبی مواجه نشوید.
نکات مهم
- پس از استفاده، پوست را به دقت شست و شو دهید تا هر گونه مانده محصول از روی پوست شما پاک شود.
- استفاده از مقدار مناسب از محصول بسیار مهم است تا احتمال عوارض جانبی کاهش یابد.
عوارض
- خشکی و ترکهای پوستی
- حساسیت و التهاب پوست
- قرمزی و تحریک پوستی
احتیاط کنید!
- قبل از استفاده از محصول، تست آلرژی را بر روی یک قسمت کوچک از پوست خود انجام دهید.
- استفاده از مقدار کمتری از محصول در ابتدا و بعد از آن مقدار را افزایش دهید.
کلام آخر
اگر با رعایت موارد اشارهشده باز هم احساس میکنید که بدنتان بیش از حد معمول عرق میکند، این موضوع را با پزشک خود مطرح کنید. راههای مقابله تهاجمیتر رفع بوی بد عرق برای افرادی که بیش از حد عرق میکنند نیز وجود دارد. یک سری مشکلات پزشکی خاص نیز وجود دارند که ممکن است عامل عرق کردن بیش از حد و در نتیجه علت بوی بد عرق در افراد باشند. افراد با مشورت با پزشک میتوانند از بیماریهای مرتبطی که سبب بوی بد عرق میشوند مطلع شوند و گزینههای درمانی مناسب را در پیش بگیرند. در این راستا نیز کلینیک آنلاین مدیست امکان مشاوره و ویزیت تلفنی یا آنلاین را با صرف کمترین زمان ممکن در اختیار شما قرار میدهد.