10 مورد از علائم پارکینسون + روش‌های درمان آن

  • 27 آبان 1401
  • صفر نظر
  • مغز و اعصاب

پارکینسون نوعی بیماری دژنراتیو مغزی و مرتبط با سن افراد است. به این معنی که باعث می‌شود بخش‌هایی از مغز شما به مرور زمان، کارکرد خود را از دست بدهند. علائم این بیماری نیز بیشتر با ایجاد کندی در حرکات، لرزش، مشکلات تعادلی و موارد دیگر تعریف می‌شوند. در اکثر موارد این علائم به دلایل نامعلومی رخ می‌دهند. جالب است بدانید که این بیماری در بیشتر افراد ارثی بوده و قابل درمان نیست؛ اما با توجه به علائم پارکینسون می‌توان آن را تا حدودی کنترل کرد. در ادامه این مطلب همراه مدیست باشید.

 

علائم پارکینسون چیست


بیماری پارکینسون چیست؟


برای بررسی بهتر این بیماری اجازه دهید تعریف مختصری از آن را با هم مرور کنیم. بیماری پارکینسون (PD) زمانی رخ می‌دهد که سلول‌های مغزی ترشح دوپامین (یک ماده شیمیایی هماهنگ ‌کننده حرکت) را متوقف کنند؛ زیرا از کار افتاده یا مرده‌اند. از آنجایی که PD می‌تواند باعث لرزش دست و سر، کندی در حرکت، سفتی عضلات و برخی مشکلات در راه رفتن و تعادل شود، به آن «اختلال حرکتی» نیز می‌گویند. 


البته یبوست، افسردگی، مشکلات حافظه و سایر علائم غیر حرکتی هم می‌توانند بخشی از پارکینسون باشند. این بیماری مادام العمر و پیش‌رونده است، به این معنی که علائم به تدریج در طول زمان بدتر می‌شوند. تجربه زندگی با شخصی که دچار پارکینسون شده در طول زندگی برای هر فردی منحصر به فرد است. از آنجایی که علائم و پیشرفت از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود، نه شما و نه پزشکتان نمی‌توانید پیش‌بینی کنید که چه علائمی خواهید داشت. همچنین پیش بینی این مسئله که چه زمانی این علائم را بروز می‌دهید یا چقدر شدید خواهند بود، دشوار است. حتی اگر مسیرهای گسترده‌ای از شباهت در میان افراد مبتلا به PD با پیشرفت بیماری مشاهده می‌شود، هیچ تضمینی وجود ندارد که آنچه را در دیگران دیده‌اید، تجربه کنید.


10 مورد از مهم‌ترین علائم پارکینسون


حالا که متوجه شدید بیماری پارکینسون چیست، وقت آن است علائم پارکینسون را مورد بررسی قرار دهیم تا بدانیم که برای درمان و کنترل آن چه موارد را باید در نظر داشت. در ادامه 10 مورد از این علائم را مشاهده می‌کنید. توجه داشته باشید که برخی از این علائم حرکتی بوده و برخی دیگر علائم غیر حرکتی این بیماری هستند. 


1. لرزش برخی اعضای بدن


آیا متوجه لرزش خفیفی در انگشت، شست، دست یا چانه خود شده‌اید؟ لرزش هنگام استراحت یکی از علائم اولیه بیماری پارکینسون است. این عکس العمل در بدن بعد از ورزش زیاد، اگر استرس دارید یا آسیب دیده‌اید، می‌تواند طبیعی باشد. همچنین لرزش ممکن است ناشی از دارویی باشد که مصرف می‌کنید. اما اگر در شرایط عادی هستید و دست‌هایتان به لرزه افتاده‌اند، باید به پزشک مراجعه کنید.


توجه داشته باشید که برای پرسش در مورد وضعیت به وجود آمده، نیاز نیست که در صف طولانی مطب پزشک باشید. می‌توانید با استفاده از مشاوره آنلاین پزشکی مدیست، مشاوره تخصصی با پزشکان به صورت چت و تلفنی را در نظر بگیرید. 

پیشنهاد می کنیم مقاله علت لرزش دست را مطالعه کنید.


2. دست خط نامنظم | علائم پارکینسون


اگر متوجه شده‌اید که نحوه نوشتن کلمات شما در یک صفحه تغییر کرده است، مثلا اندازه حروف کوچک‌تر و کلمات در هم تنیده‌اند، احتمالا به پارکینسون دچار شده‌اید. تغییر در دست خط ممکن است نشانه‌ای از بیماری پارکینسون به نام میکروگرافیا باشد. البته گاهی اوقات نوشتن ممکن است با افزایش سن تغییر کند. اگر دست‌ها یا انگشتانتان سفت باشد یا بینایی ضعیفی داشته باشید هم دچار چنین عارضه‌ای می‌شوید. 


3. از دست دادن بویایی


یکی دیگر از علائم پارکینسون از دست دادن حس بویایی در فرد است. زمانی که به نظر می‌رسد در بوییدن غذاهایی مختلف مشکل بیشتری دارید، باید از پزشک خود در مورد پارکینسون سوال کنید. فراموش نکنید که حس بویایی شما می‌تواند در اثر سرماخوردگی، آنفولانزا یا گرفتگی بینی نیز تغییر کند؛ اما زمانی که این بیماری‌ها را ندارید، به پارکینسون فکر کنید. 


4. مشکل در خواب


بی خواب و اختلالات مربوط به آن می‌توانند دلیل دیگری بر شروع بیماری پارکینسون باشند. گاهی ممکن است این مسئله تا جایی پیش برود که همسرتان اتاق خود را تغییر دهد؛ زیرا بی تابی شما او را از خواب بیدار می‌کند. در نتیجه حرکات ناگهانی در هنگام خواب ممکن است نشانه‌ای از بیماری پارکینسون باشد. البته طبیعی است که ما به خاطر دغدغه‌های ذهنی خود، چند شب را با بی خوابی سپری کنیم. همچنین تکان‌های سریع بدن هنگام خواب اولیه نیز رایج و اغلب طبیعی هستند.


5. مشکل در حرکت یا راه رفتن


زمانی که در بازو و پاهای خود احساس سفتی می‌کنید، باید به علائم بیماری توجه ویژه داشته باشید. نشانه اولیه این عارضه ممکن است سفتی یا درد در شانه یا باسن شما باشد. گاهی اوقات احساس می‌کنید که پاهایتان به زمین چسبیده‌اند. مهم است بدانید که این نوع از علائم پارکینسون به بیماری‌هایی مانند آرتریت هم شباهت دارد. پس با دریافت مشاوره موثر از یک پزشک متخصص، برای مدیریت این مورد اقدام کنید. 

 

بیماری پارکینسون چیست


6. یبوست | علائم پارکینسون


زور زدن زیاد برای حرکت روده‌ها می‌تواند یکی دیگر از نشانه اولیه بیماری پارکینسون باشد که باید تحت نظارت پزشک به آن رسیدگی کرد. توجه داشته باشید که اگر در رژیم غذایی شما آب یا فیبر کافی نداشته باشد هم به چنین مسئله‌ای دچار خواهید شد. همچنین برخی از داروها (به ویژه داروهایی که برای درد استفاده می‌شوند) باعث یبوست خواهند شد.

اگر هیچ کدام از این موارد را تجربه نمی‌کنید، بهتر است با استفاده از مشاوره آنلاین پزشکی مدیست پرس و جوی لازم را در مورد وضعیت خود انجام دهید تا درک روش‌های درمان پارکینسون برای شما آسان شود. برای سهولت شما در این کار، مشاوره هم به صورت چت و هم به صورت تماس آنلاین انجام می‌شود. 


7. تغییر در صدا


آیا اطرافیان به شما می‌گویند که صدایتان بسیار ملایم، خشن و یا با تنفس‌های عمیق همراه شده است؟ چنانچه پس از توجه به این اظهارات، تغییرات را در صدای خود حس کردید، برای بررسی بیماری پارکینسون اقدام کنید. توجه داشته باشید که سرماخوردگی قفسه سینه یا ویروس دیگری می‌تواند باعث شود صدای شما متفاوت به نظر برسد؛ اما وقتی سرفه یا سرماخوردگی ندارید، باید بتوانید با صدای همیشگی خود صحبت کنید. 

 


8. صورت نقابدار


یکی از پیچیده‌ترین علائم پارکینسون این مورد است. شاید دیده باشید که برخی از افراد چهره‌ای جدی یا حالت افسردگی دارند، حتی زمانی که روحیه بدی ندارند. این وضعیت معمولا با نام صورت نقابدار یا «facial masking» شناخته می‌شود. اگر از اطرافیان می‌شنوید که دچار چنین وضعیتی شده‌اید، باید از پزشک خود در مورد بیماری پارکینسون سوال کنید.
به یاد داشته باشید برخی از داروها می‌توانند باعث شوند که شما همان نوع نگاه جدی یا خیره را داشته باشید، اما پس از قطع دارو، باید به حالت قبلی خود باز گردید.


9. سرگیجه مداوم یا غش | علائم پارکینسون


زمانی که از روی صندلی بلند می‌شوید و احساس سرگیجه می‌کنید هم باید به فکر علائم این بیماری باشید. احساس سرگیجه یا غش می‌تواند نشانه فشار خون پایین بوده و البته با بیماری پارکینسون مرتبط باشد. همه افراد این نوع علائم را تجربه می‌کنند؛ اما اگر به طور منظم شاهد این اتفاق هستید، باید به پزشک مراجعه کنید.


10. خم شدن یا قوز کردن


اگر نمی‌توانید مثل گذشته راست بایستید یا بنا بر گفته اطرافیان پشت شما خمیده است، با نشانه‌ای از این بمیری مواجه شده‌اید. البته درد ناشی از جراحت یا بیماریهای خاص مانند آرتروز شدید نیز می‌تواند دلیلی بر این وضعیت باشد. اما این مورد زمانی جزو علائم پارکینسون به حساب می‌آید که به مرور زمان برای شما اتفاق بیفتد. 


این موارد چگونه بر بدن تأثیر می گذارند؟


برای اینکه بدانید روش‌های درمان پارکینسون چگونه پیش می‌روند، باید متوجه این مورد باشید که علائم ذکر شده چگونه به وجود می‌آیند. با ریشه یابی این مسئله می‌توان درمان آن را آسان کرد. همان‌طور که در ابتدای متن هم ذکر شد، بیماری پارکینسون باعث می‌شود که ناحیه خاصی از مغز ما، گانگلیون‌های پایه خود را از دست بدهد. همان‌طور که وضعیت سلامت این ناحیه بدتر می‌شود، توانایی‌هایی را که آن مناطق کنترل می‌کردند، از دست می‌دهید. محققان کشف کرده‌اند که بیماری پارکینسون باعث تغییر عمده در وضعیت شیمیایی مغز می‌شود.


در شرایط عادی، مغز ما از مواد شیمیایی به نام انتقال دهنده‌های عصبی برای کنترل نحوه ارتباط سلول‌های مغزی (نورون‌ها) با یکدیگر استفاده می‌کند. هنگامی که به بیماری پارکینسون مبتلا هستید، دوپامین کافی، یکی از مهم‌ترین انتقال دهنده‌های عصبی، را نداشته و در نتیجه با برخی از علائم این بیماری مواجه می‌شوید. 


پس زمانی که مغز سیگنال‌های فعال‌سازی را ارسال می‌کند و به عضلات شما می‌گوید حرکت کنند، در حال فعالیت با سلول‌هایی است که به دوپامین نیاز دارند. عدم ترشح این هورمون کندی حرکات و دیگر علائم ذکر شده را به همراه دارد. 


اگر PD دارید چه کاری می‌توانید انجام دهید؟


چنانچه با علائم پارکینسون مواجه شده‌اید و درک کرده‌اید که هیچ کدام از این موارد طبیعی نیستند، لازم است که با پزشک خود برای ایجاد یک برنامه منظم در ارتباط باشید. برنامه تدوین شده برای بازسازی سلامت شما ممکن است شامل موارد زیر باشد. 
•    صحبت با متخصص مغز و اعصاب
•    همکاری با یک کار درمانگر، فیزیوتراپیست یا گفتار درمانگر
•    ملاقات با یک مشاور برای صحبت در مورد تأثیر پارکینسون بر زندگی شما
•    تدوین برنامه ورزشی منظم 
•    صحبت با خانواده و دوستان برای همراهی در تمامی این مراحل


لازم است بدانید که روند درمان این بیماری، علاوه بر کنترل علائم آن می‌تواند با تجویز دارو نیز همراه باشد. برای نمونه برخی از داروها برای افزایش ترشح دوپامین تجویز می‌شوند و برخی دیگر کارکرد مسدود کنندگی آدنوزین را دارند. اینکه شما باید از کدام مورد استفاده کنید را پزشک معالج تشخیص می‌دهد. 


جالب است بدانید که قوی‌ترین دارو برای کنترل پارکینسون «لوودوپا» است که در اواخر دهه 1960 تحت نظارت دانشمند سوئدی آروید کارلسون ساخته شد. لوودوپا در بیشتر موارد همراه با داروی کاربیدوپا تجویز می‌شود که از حالت تهوع ناشی از لوودوپا جلوگیری می‌کند. با این حال، اثربخشی این داروها ممکن است پس از مدتی کاهش یابد و باعث بازگشت علائم بین دوزها شود.

 

درمان پارکینسون به چه شکل است


نتیجه گیری


لرزش برخی از اندام‌ها، مشکلات گوارشی، خستگی بیش از حد، افسردگی و اضطراب، بی‌ثباتی در تعادل به همراه بسیاری موارد دیگر، از جمله علائم پارکینسون هستند که باید به آنها توجه ویژه نشان دهید. اگر در وضعیتی هستید که با بالا رفتن سن، یک یا چند مورد از این علائم را به طور پیوسته تجربه می‌کنید، استفاده از امکان مشاوره آنلاین مدیست را در اولویت بگذارید. با استفاده از این فرصت می‌توانید بدون صرف وقت در نوبت‌های طولانی مطب و کلینیک‌ها، از وضعیت سلامتی آگاه شوید.