راه های درمان نقرس چیست؟ | آشنایی با علائم نقرس زانو

  • 06 بهمن 1401
  • صفر نظر
  • روماتولوژی

حتما می‌دانید که نقرس شکل دردناکی از بیماری آرتریت است. هنگامی که بدن اسید اوریک اضافی تولید می‌کند، کریستال‌های تیز در انگشت شست پا یا سایر مفاصل ایجاد می‌شوند و باعث ایجاد دوره‌هایی از تورم و درد خواهند شد. این موارد را با عنوان «حملات نقرس» می‌شناسیم. بد نیست بدانید که این بیماری با داروها، تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی قابل درمان است. با مدسیت همراه باشید تا نکات مهمی در مورد درمان نقرس را بررسی کنیم. 

 

روش های درمان نقرس

 

علائم نقرس چیست؟

متخصصان بیماری نقرس را تحت عنوان «آرتریت» هم معرفی می‌کنند. این مورد طیف گسترده‌ای از بیماری‌های مفصلی و دردهای این نواحی از بدن را تشریح می‌کند. برخی از اشکال آرتریت مفاصل بدن را ملتهب کرده، در حالی که برخی دیگر این‌طور پیش نمی‌روند. در این میان نقرس شکل رایجی از آرتریت التهابی است که به دلیل کریستالی به نام اسید اوریک به وجود می‌آید. 
به یاد بسپارید که این بیماری باعث درد و تورم در یک یا حتی چند مفصل به صورت همزمان می‌شود. البته به طور معمول شست پا است که با این بیماری تحت تاثیر قرار می‌دهد. اما به این معنا نیست که در سایر مفاصل شاهد این درد نخواهیم بود. نقرس می‌تواند در قسمت‌های مختلفی از جمله زانو، مچ پا، دست، مچ دست و آرنج مشاهده شود. 
متاسفانه تخمین زده می‌شود که از هر 100 نفر در دنیا یک تا دو نفر به نقرس مبتلا می‌شوند. این عارضه عمدتا در مردان بالای 30 سال و زنان بعد از یائسگی بروز پیدا می‌کند. البته به طور کلی، نقرس در مردان شایع‌تر از زنان بوده است. این بیماری می‌تواند بسیار دردناک و ناتوان کننده باشد، اما درمان‌هایی برای کمک به کاهش علائم شدید و جلوگیری از حملات بیشتر آن در دسترس هستند.


انواع نقرس در افراد

توجه داشته باشید که درمان نقرس بر اساس میزان پیشرفت این بیماری بدن شما برنامه ریزی می‌شود. از آنجایی که برخی از افراد اسید اوریک بیش از حد در خون خود دارند احتمالا هیچ علامتی از این بیماری نخواهند دید. پزشکان به این وضعیت «هیپراوریسمی بدون علامت» می‌گویند. در مقابل نقرس حاد، علائم خود را به سرعت و پس بعد از تجمع کریستال‌های اسید اوریک در مفصل‌ها نشان می‌دهد و برای 3 تا 10 روز ادامه پیدا می‌کند. 


در این چند روز درد و تورم شدید خواهید داشت و ممکن است در مفصل خود احساس سوزش داشته باشید.  البته بین حملات نقرس، هیچ علامتی را تجربه نخواهید کرد. فراموش نکنید که اگر نقرس را درمان نکنید، می‌تواند در شدیدترین حالت خود شما را آزار دهد. توده‌های سختی به نام «توفی» می‌توانند در مفاصل، پوست و بافت نرم اطراف قسمت درگیر شده بدن ایجاد شوند. این رسوبات به طور دائمی به مفاصل شما آسیب می‌رسانند. 


از آنجایی که درمان سریع برای جلوگیری از مزمن شدن نقرس مهم است، پیشنهاد می‌کنیم وضعیت خود را با متخصصان مجموعه مشاوره آنلاین مدیست در میان بگذارید. با استفاده از این بستر پرسش و پاسخ آنلاین می‌توانید تمامی علائم مشاهده شده را برای پزشکان شرح داده و راهکار موثر برای درمان کردن نقرس پا یا دیگر مفاصل درگیر شده خود را پیدا کنید. 


توفی‌ها در کجای بدن تشکیل می‌شوند؟

برای درک بهتر درمان نقرس با شناخت علائم و قسمت‌هایی که زود درگیر می‌شوند، اجازه دهید حادترین وضعیت آن را با هم بررسی کنیم. اشاره کردیم که بلورهای اورات می‌توانند در خارج  و اطراف مفاصل جمع شوند. آنها را می‌توان از زیر پوست تشخیص داد؛ زیرا توفوس‌های کوچک و محکمی را تشکیل می‌دهند. حتی گاهی اوقات می‌توانید رنگ سفید کریستال‌های اورات را در زیر پوست ناحیه درگیر شده، مشاهده کنید.
شایع‌ترین مناطق برای بروز و رشد توفوس عبارتند از:
•    بالای انگشتان پا
•    پشت پاشنه پا
•    جلوی زانو 
•    پشت انگشتان و مچ دست
•    اطراف آرنج
•    گوش‌ها
Tophia به طور معمول دردناک نیست، اما می‌تواند در مسیر فعالیت‌های عادی روزانه قرار گرفته و برخی از عملکردهای ما را سخت کنند. آنها گاهی اوقات ملتهب می‌شوند، تجزیه شده و مایعی با مواد سفید از بدن ما نشت می‌کنند. این مایع همان کریستال اورات است.
این توده همچنین می‌توانند در کنار مفاصل شما رشد کند و باعث آسیب به غضروف و استخوان‌ها شوند. در نتیجه وقتی از مفاصل آسیب‌ دیده استفاده می‌کنید، توده‌ها باعث بروز دردهای منظم‌تر و روزانه می‌شوند.


دو نوع اصلی بیماری نقرس و دلایل بروز آنها

دو نوع مختلف نقرس میان افراد شایع است. هنگامی که شما با یکی از این موارد روبرو شده‌اید؛ جستجوی علت آن مسئله مهمی برای پیدا کردن بهترین روش درمان نقرس خواهد بود. این مسئله را به یاد بسپارید که شروع این بیماری با علائم ساده را  «نقرس اولیه» می‌نامند. اما هنگامی که به این بیماری بی‌توجه کرده و درمان آن را نادیده بگیرید با «نقرس ثانویه» مواجه خواهید شد. نقرس ثانویه می‌تواند به دلایل زیر ایجاد شود:


1.    بیماری مزمن کلیوی

با چنین بیماری باید داروهای خاصی استفاده کنید؛ بنابراین در طولانی مدت این داروها بر میزان اورات بدن تاثیر گذاشته و شما را مستعد بیماری نقرس خواهند کرد. البته این به معنای درگیری صددرصدی با این بیماری نیست. ما تنها از احتمالات صحبت می‌کنیم. در نتیجه اگر به بیماری کلیه دچار هستید، روش‌های پیشگیری از ابتلا به نقرس را هم جستجو کنید. 


2.    سابقه خانوادگی

گاهی ممکن است به هیچ سطحی از بیماری کلیوی دچار نباشید؛ اما همچنان به صورت ارثی، اورت را به درستی دفع نکنید. در واقع  گاهی اوقات ژن‌هایی که به ارث برده‌اید این احتمال را بیشتر می‌کنند که کلیه‌ها اورات را آن‌طور که باید از بدن خارج نکنند.
این مسئله شایع‌ترین علت نقرس اولیه است. به خصوص زمانی که چندین عضو خانواده، مانند والدین یا پدربزرگ و مادربزرگ شما تحت تاثیر این وضعیت قرار گرفته باشند.


•    داشتن اضافه وزن

نقرس در افرادی که اضافه وزن دارند بسیار شایع‌تر از افرادی است که وزن معمولی خود را حفظ می‌کنند. در نتیجه این افراد باید با روش‌های درمان نقرس هم آشنا باشند. هر چه اضافه وزن بیشتر باشد، بدن شما اورات بیشتری تولید خواهد کرد. بدن ممکن است بیش از نیاز اوراتیت تولید کند تا جایی کلیه‌های می‌توانند با این اضافات مقابله کنند.
اضافه وزن همچنین احتمال ابتلا به فشار خون بالا، دیابت نوع 2، کلسترول بالا و دیگر بیماری‌های مشابه را افزایش می‌دهد. در نتیجه اگر دچار این وضعیت هستید، می‌توانید با استفاده از تجربیات پزشکان متخصص و امکانات مشاوره آنلاین مدیست تمامی این موارد را به طور دقیق بررسی کرده و از بروز بیماری نقرس جلوگیری کنید.


3.    جنسیت و سن

قبلا هم اشاره کرده‌ایم که بیماری نقرس در مردان حدود چهار برابر بیشتر از زنان است. این مسئله می‌تواند مردان را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد، اما با افزایش سن بیشتر می‌شود. در مقابل زنان به ندرت قبل از یائسگی دچار نقرس می‌شوند. این مورد هم به این دلیل است که افزایش هورمون زنانه استروژن تولید مقدار اورات توسط کلیه‌ها را فیلتر می‌کند. اما پس از یائسگی، سطح استروژن کاهش پیدا کرده و سطح اورات بالا می‌رود.


علائم بیماری نقرس کدامند؟

زانو درد می‌تواند یکی از علائم رایج چندین نوع آرتریت و همچنین بسیاری از شرایط یا آسیب‌های دیگر باشد. اگر سفتی زانو با درد سوزش همراه است و زمان لمس آن ناحیه احساس گرم می‌کنید، ممکن است در قسمت زانوی خود دچار نقرس شده باشید. اگر درمان نقرس را نادیده بگیرید این بیماری در بدن گسترش پیدا خواهد کرد. به این معنا که اگر به موقع  نشود، از انگشت شست پا یا از طریق مچ پا به سمت زانو و سپس به پایین ستون فقرات و غیره پیش روی خواهد کرد. 
همچنین نقرس می‌تواند هر دو زانو را تحت تاثیر قرار دهد، اما معمولا در یک زانو شدیدتر احساس می‌شود. مثلا در جایی که ممکن است دچار ساییدگی و پارگی آرتریت شده باشید، احتمال رویت علائم نقرس زانو بیشتر است. 

 

علائم نقرس زانو چیست


اکثر افراد مبتلا به نقرس درد شدیدی را در طول حمله این بیماری تجربه می‌کنند. در این قسمت شاهد تورم، سوزش مداوم و احساس گرما زیر پوست و همچنین قرمزی خواهید داشت. بیشتر افرادی که با این بیماری دست و پنجه نرم می‌کنند، شب‌ها دچار حمله نقرس می‌شوند. همچنین دردهای مداوم تا دو هفته ادامه خواهند داشت و شدیدترین وضعیت تجربه شده، مربوط به 24 ساعت اول تشخیص این بیماری بوده است. 
این وضعیت معمولا با تجویز دارو برای کاهش سطح اسید اوریک، کنترل می‌شود اما به این شرط که اقدامات لازم برای درمان را سریعا در نظر بگیرید. در غیر این صورت با عود نقرس مواجه شده و به مرور زمان مفاصل بیشتری از جمله زانوی شما با این بیماری درگیر خواهند شد.

 


یک نکته مهم در مورد درمان نقرس

پزشکان درمان نقرس را با روش‌های مختلف ارائه می‌کنند؛ اما هنوز نمی‌توانند به طور قطعی بگویند که چرا عود این بیماری بیشتر در شب اتفاق می‌افتد. البته، طبق یک مطالعه در سال 2015، گفته می‌شود این مسئله به دلیل کاهش دمای بدن در شب اتفاق می‌افتد.  لین کاهش دما احتمال کریستالی شدن اسید اوریک را افزایش دهد. اگرچه درد حمله نقرس در افراد مختلف متمایز است، اما ممکن است دلایل دیگری برای درد زانو شما وجود داشته باشد که باید از آنها آگاه باشید.


برای مثال احتمالا درد زانوی شما به خاطر نقرس کاذب (آرتریت پیروفسفات کلسیم) به وجود آمده است. به بیان دیگر زانو درد شما می‌تواند ناشی از تجمع انواع مختلف کریستال‌ها به نام پیروفسفات کلسیم (همان کریستال‌هایی که مسئول سنگ‌های کلیه کلسیم هستند) باشد. پزشکان می‌توانند مایع موجود در زانوی ملتهب شما را بررسی کنند تا مشخص شود که کریستال‌های به وجود آمده از جنس اسید اوریک هستند یا با کلسیم پیروفسفات مواجه هستیم. به همین دلیل است که تاکید می‌کنیم مشورت با متخصصان در مورد علائم نقرس زانو را از یاد نبرید. 


بررسی انواع درمان های نقرس 

با توجه به تمامی نکاتی که تاکنون گفته‌ایم نقرس پا باید درمان شود. این مسئله را نباید نادیده گرفت و یا با سهل انگاری موجب گسترش آن در نواحی مختلف بدن شد. درد نقرس به طور کلی به دو روش درمان می‌شود:
•    داروهایی برای تسکین حملات نقرس در کوتاه مدت
•    داروهای پیشگیرانه درمان نقرس که به طور منظم برای کاهش اسید اوریک و جلوگیری از بروز حملات مصرف می‌شوند. 
در حالی که داروهای ضد التهاب (NSAIDs، کلشی سین و گلوکوکورتیکوئیدها) برای تسکین درد در حین عود نقرس استفاده می‌شود، داروهای مختلفی برای کاهش سطح اسید اوریک برای جلوگیری از حملات بعدی استفاده می‌شوند. فراموش نکنید که اگر نقرس درمان نشود، در نهایت می‌تواند منجر به آرتریت نقرسی شود که شکل شدیدتری از بیماری آرتریت است. این وضعیت دردناک می‌تواند مفصل شما را برای همیشه آسیب دیده و متورم نگه دارد.
برنامه درمانی که پزشک شما توصیه می‌کند به شدت علائم نقرس در بدن شما بستگی دارد. بررسی این موارد است که نشان می‌دهد شما به داروهایی برای تسکین درد نیاز دارید و یا باید ابتدا التهاب را کاهش دهید. گاهی ممکن است کاهش سطح اسید اوریک با داروهای مربوطه هم از حملات نقرس در آینده جلوگیری می‌کنند. اگر هیچ کدام از این روش‌ها پاسخگو نبود، شما به جراحی نیاز دارید. 


داروهای تسکین درد برای درمان نقرس

چنانچه پزشک معالج تشخیص دهد که بیماری شما را می‌توان با داروها کنترل کرد، به احتمال زیاد یک یا چند مورد از این داروها را استفاده خواهید کرد. 
•    داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند آسپرین (Bufferin)، ایبوپروفن (Advil، Motrin) و ناپروکسن (Aleve)
•    کلشی سین (Colcrys، Mitigare)
•    کورتیکواستروئیدها
داروهایی که زمان درمان نقرس از دردهای مداوم بیماری جلوگیری می‌کنند هم عبارتند از:
•    مهارکننده های گزانتین اکسیداز، مانند آلوپورینول (لوپارین، زیلو پریم) و فبوکسوستات (Uloric)
•    پروبنسید (Probalan)
همراه با داروها، پزشک ممکن است تغییرات سبک زندگی را برای کمک به مدیریت علائم و کاهش خطر حملات نقرس در آینده توصیه کند. به عنوان مثال، پزشک ممکن است شما را به موارد زیر تشویق نماید:
•    در صورت مصرف الکل، این مورد را به طور کلی حذف کنید
•    کاهش وزن را به شدت جدی بگیرید
•    اگر سیگار می‌کشید، آن را برای همیشه ترک کنید
اگر با هر سه مورد درگیر هستید، این پیشنهادها را جدی بگیرید. 


جراحی برای درمان نقرس

به طور معمول بیماری نقرس بدون جراحی قابل درمان است. اما پس از سال‌ها، این وضعیت می‌تواند به مفاصل آسیب برساند، تاندون‌ها را پاره کرده و باعث ایجاد عفونت در پوست روی مفاصل شود. گفتیم که رسوبات سختی که توفی نامیده می‌شوند، می‌توانند روی مفاصل و در جاهای دیگر مانند گوش انباشته شوند. این توده‌ها ممکن است دردناک و متورم باشند و به طور دائم به مفاصل ما آسیب بزنند.
در نتیجه با استفاده از سه روش جراحی برای درمان توفی می‌توان این مورد را هم مدیریت کرد. 
•    جراحی برای برداشتن توفوس
•    جراحی فیوژن مفصل
•    جراحی تعویض مفصل
اینکه پزشک شما کدام یک از این جراحی‌ها را توصیه می‌کند به میزان آسیب، محل قرارگیری توفوس‌ها و ترجیحات شخصی شما برای درمان نقرس بستگی دارد.


بهترین درمان نقرس به روش خانگی

داروها اغلب موثرترین راه برای درمان حملات نقرس و جلوگیری از گسترش علائم هستند. با این حال، انتخاب سبک زندگی نیز مهم است. به همین خاطر توصیه می‌کنیم که نوشیدنی‌های سالم‌تری را برای مصرف انتخاب کنید. نوشیدنی‌های الکلی و نوشیدنی‌های شیرین شده با قند میوه (فروکتوز) را به شدت محدود کنید. در عوض نوشیدنی‌های غیرالکلی به خصوص آب را زیاد بنوشید.
جالب است بدانید که یک مطالعه در سال 2015 نشان داد افزودن آب دو لیموترش تازه به 2 لیتر آب در روز باعث کاهش اسید اوریک در افراد مبتلا به نقرس می‌شود. محققان به این نتیجه رسیدند که آب لیمو به خنثی کردن اسید اوریک در بدن کمک می‌کند و در نتیجه به کاهش سطح آن نیز کمک شایانی خواهد کرد. 
فراموش نکنید که استرس شدید هم می‌تواند علائم نقرس را بدتر کند. در حالی که حذف همه منابع استرس همیشه امکان پذیر نیست، اما راهکارهای مانند ورزش، مسافرت، مدیتیشن و استراحت کافی می‌توانند درکاهش استرس‌ها موثر باشند. 


نحوه پیشگیری از ابتلا به نقرس

از خوردن غذاهای حاوی پورین به میزان زیاد خودداری کنید. گوشت قرمز و اندام‌هایی مانند جگر سرشار از پورین هستند. البته غذاهای دریایی غنی از پورین نیز مانند آنچوی، ساردین، صدف، گوش ماهی، قزل آلا و ماهی تن باید کمتر استفاده شوند. برای پیشگیری‌های مناسب قبل از درمان نقرس، محصولات لبنی کم چرب را بیشتر مصرف کنید؛ زیرا منبع بهتری از پروتئین برای افراد مستعد به نقرس هستند.
یکی از نتیجه بخش‌ترین روش‌ها برای درمان و کنترل این بیماری ورزش است. خوب است که به طور منظم ورزش کنید و برای کم کردن وزن خود در تلاش باشید. نگه داشتن بدن در وزن مناسب خطر ابتلا به نقرس را کاهش می‌دهد. فعالیت‌های کم تاثیر مانند پیاده روی، دوچرخه سواری و شنا را انتخاب کنید؛ زیرا انجام آنها برای مفاصل شما آسان‌تر است.
در کنار این موارد مهم است که یک رژیم غذایی متعادل را برای خودتان برنامه ریزی کنید. چنین رژیم غذایی حاوی انواع غذاهای غنی از مواد مغذی است که در مقابل محصولات فراوری شده را حذف یا به شدت محدود می‌کند. این کار می‌تواند به کاهش سطح اسید اوریک در بدن کمک کرده و خطر ابتلا به نقرس را در افراد مستعد کاهش دهد.
همچنین رژیم غذایی گیاهی می‌تواند برای افراد مبتلا به نقرس مفید باشد. بسیاری از میوه‌ها و سبزی‌ها سرشار از آنتی اکسیدان هستند که می‌توانند به کاهش التهابات کمک کنند.

 

درمان نقرس پا


کلام آخر مدیست

نقرس در بیشتر مواقع با موفقیت قابل درمان و مدیریت است. پزشک شما ممکن است داروهایی را تجویز کند که به کاهش سطح اسید اوریک، کاهش التهاب و درد کمک می‌کنند. همچنین مشورت با یک متخصص تغذیه برای ایجاد تغییراتی را در رژیم غذایی می‌تواند به جلوگیری از تشدید بیماری کمک کند. اگر در مراحل ابتدایی این بیماری هستید بهتر است با استفاده از مشاوره آنلاین مدیست اطلاعات لازم برای درمان نقرس را به دست آورید تا سریعا روند درمانی خود را آغاز کنید.