فرق روانشناس و روانپزشک چیست؟ | بررسی تفاوت روانپزشک و روانشناس
- 07 فروردین 1401
- صفر نظر
- روانشناسی
یافتن یک پزشک متخصص مناسب برای کمک به درمان اختلالات سلامت روان، میتواند گیجکننده باشد. معمولاً جستجوی شما برای پیدا کردن متخصص مناسب، شما را به دو نوع پزشک هدایت میکند، روانشناس و روانپزشک. روانشناسان و روانپزشکان هر دو درک میکنند که مغز چگونه افکار، عواطف و احساسات را پردازش میکند، و از این اطلاعات برای درمان بیماریهای روانی استفاده میکنند. پس فرق روانشناس و روانپزشک چیست؟
علیرغم آنچه ممکن است فکر کنید، روانشناسان و روانپزشکان یکسان نیستند و تفاوتهایی با یکدیگر دارند. اگرچه هر دو آنها در زمینه سلامت روان تخصص دارند، اما این دو حرفه دارای تحصیلات و الزامات آموزشی متفاوتی هستند. علاوه بر آن، روانشناسان و روانپزشکان رویکردهای درمانی متفاوتی برای چالشهای سلامت روان دارند، و هر کدام بر درمان انواع خاصی از بیماریهای روانی تمرکز میکنند.
بررسی فرق روانشناس و روانپزشک:
فرق روانشناس و روانپزشک در نوع درمان بیماریها و اختلالات روانی است. در این مطلب خواهیم دید که این دو رشته چیست، تا بیشتر با این دو آشنا شوید. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
روانشناس کیست و چه کاری انجام می دهد؟
برای اینکه فرق روانشناس و روانپزشک را درک کنید، بهتر است بدانید که، روانشناسان به افراد کمک میکنند تا با مسائل زندگی و چالشهای سلامت روان کنار بیایند. وقتی به یک روانشناس مراجعه میکنید، او نحوه تفکر، رفتار و ارتباط شما با افراد دیگر و محیط زندگی شما را بررسی میکند.
روانشناسان اقدامات زیر را برای بیماران خود انجام میدهد:
- الگوهایی را پیدا میکند که با آنها در درک و پیشبینی رفتار شما کمک میکند
- برای ایجاد تغییرات دلخواه در زندگی با افراد، زوجها و خانوادهها همکاری میکند
- اختلالات روانی، رفتاری و عاطفی را شناسایی و تشخیص میدهد
- برنامههای درمانی را تهیه و اجرا میکند
- در صورت لزوم با پزشکان یا مددکاران اجتماعی همکاری میکند
روانپزشک کیست و چه کاری انجام می دهد؟
روانپزشکان، پزشکانی هستند که افراد مبتلا به اختلالات سلامت روان را که از شدت خفیف و موقت، تا شدید و مزمن رنج میبرند، ارزیابی، تشخیص و درمان میکنند. فرق روانپزشک و روانشناس را میتوان در اجازه تجویز دارو توسط روانپزشک دانست. همچنین روانپزشکان میتوانند اقدامات زیر را انجام دهند:
- برای یک بیماری روانی ناگهانی مراقبتهای فوری ارائه میدهد
- به شما کمک میکند تا شرایط سلامت روانی طولانی مدت را مدیریت کنید
- نظرات و توصیههای دوم را به سایر پزشکان و متخصصان بهداشت ارائه میدهد
- شما را به سایر متخصصان سلامت ارجاع میدهد
- در صورت لزوم شما را در بیمارستان بستری میکند
- دارو تجویز میکند
تفاوت روانپزشک و روانشناس
بسیاری از مردم این دو را با یکدیگر اشتباه میگیرند و فرق روانشناس و روانپزشک را نمیدانند. شاید بدلیل اینکه عناوین آنها شبیه به هم است و هر دو بیماریهای سلامت روان را تشخیص داده و درمان میکنند، اما تفاوتهای کلیدی بین این دو حرفه وجود دارد. در ادامه به فرق روانشناس و روانپزشک میپردازیم.
۱. تحصیلات
همانطور که قبلا اشاره کردیم، مهمترین فرق روانشناس و روانپزشک این است که، روانپزشکان مدرک پزشکی دارند، اما روانشناسان ندارند!
روانشناسان و روانپزشکان هر دو دارای تحصیلات عالی و ماهر هستند. روانشناسان حداقل ۶ سال آموزش دانشگاهی و تجربه عملی دارند. اکثر روانشناسان دارای مدرک دکترای فلسفه یا روانشناسی هستند. روانشناسانی که دارای مدرک دکترا هستند میتوانند خود را «دکتر» بنامند، اما مدرک پزشکی ندارند. روانشناسان بالینی در زمینه تشخیص و درمان بیماریهای روانی آموزشهای ویژهای دیدهاند.
در مقابل روانپزشکان، پزشکانی هستند که حداقل ۱۱ سال سابقه تحصیل و کار دارند. روانپزشکان تحصیلات خود را با مدرک پزشکی در دانشگاه آغاز میکنند. پس از آن، قبل از گذراندن حداقل ۵ سال آموزش در زمینه تشخیص و درمان بیماریهای روانی، ۱ یا ۲ سال به عنوان پزشک عمومی آموزش میبینند. فرق روانشناس و روانپزشک این است که، روانپزشکان دارای مدرک دکترای پزشکی (MD) هستند و ملزم به یادگیری تمام سیستمها و عملکردهای بدن انسان، نحوه انجام معاینات فیزیکی و درمانهای خاص برای هر بیماری هستند. پس مهمترین فرق روانشناس و روانپزشک، مدرک پزشکی آنهاست!
۲. اختیار برای درمان
فرق روانشناس و روانپزشک در اختیار داشتن تجویز دارو است! روانپزشکان میتوانند دارو تجویز کنند، اکثر روانشناسان نمیتوانند.
حتی اگر روانشناسان و روانپزشکان شرایط سلامت روان را درمان میکنند، اکثر روانشناسان نمیتوانند دارو تجویز کنند.
روانپزشکان به دلیل مدرک پزشکی که دارند، اختیار تجویز دارو را دارند.
۳. درمان
فرق روانشناس و روانپزشک را میتوان در دیگر مسائل نیز جستجو کرد. روانشناسان بر رفتار بیمار تمرکز میکنند، اما روانپزشکان طیف وسیعی از درمان را ارائه میدهند.
هم روانشناسان و هم روانپزشکان با شما در مورد مشکلات و چالشهایی که با آن روبرو هستید صحبت میکنند. اما سوابق تحصیلی متفاوت آنها به آنها این امکان را میدهد که به طور متفاوتی روی آن موضوعات تمرکز کنند، با آنها برخورد کنند و به آنها واکنش نشان دهند.
روانشناسان تمایل دارند روی الگوهای رفتاری شما تمرکز کنند. به عنوان مثال، اگر با اضطراب سر و کار دارید، یک روانشناس الگوی خواب شما، دفعات و شدت حملات پانیک و افکار منفی را که ممکن است در سطوح بالای اضطراب شما نقش داشته باشند، بررسی میکند.
بر اساس آنچه که پیدا میکنند، با شما صحبت میکنند، به شما یاد میدهند که چگونه برخی از آن الگوها را تغییر دهید، و به شما کمک میکنند عادتهای جدیدی برای کمک به تسکین و مدیریت اضطراب ایجاد کنید. راه اصلی آنها برای کمک به شما از طریق درمانهای روانشناختی و انواع مختلف گفتار درمانی است.
در مقابل روانپزشکان نیز به الگوهای رفتاری شما نگاه میکنند، اما آنها درک قویتری از زیستشناسی و شیمی عصبی نیز دارند. این به آنها امکان میدهد طیف وسیعتری از درمان را ارائه دهند که میتواند شامل موارد زیر باشد:
- درمان روانی
- درمانهای تحریک مغز
- دارو
- مراقبتهای پزشکی عمومی، از جمله معاینات فیزیکی، به منظور ارزیابی اثرات هر داروی تجویز شده
روانپزشکان نیز قبل از تشخیص، معاینات پزشکی را انجام میدهند. به عنوان مثال، یک روانپزشک ممکن است قبل از تشخیص افسردگی، مشکلات تیروئید یا کمبود ویتأمین شما را بررسی کند. این فرق روانشناس و روانپزشک است!
۴. شرایط و میزان حاد بودن اختلالات در بیماران
روانشناسان بیمارانی که دچار اختلالات کمتری هستند را درمان میکنند، اما روانپزشکان اختلالات بهداشت روانی پیچیدهتری را درمان میکنند.
به طور کلی، روانشناسان شرایطی را درمان میکنند که نیازی به دارو ندارند. این نوع شرایط میتواند شامل مشکلات رفتاری، مشکلات یادگیری، اضطراب و موارد خفیف افسردگی باشد.
از سوی دیگر، روانپزشکان تمایل به درمان شرایط پیچیدهای دارند که نیاز به درمان پزشکی و ارزیابیهای روانشناختی دارند، از جمله:
- جنون جوانی
- اختلال دوقطبی
- افسردگی حاد
چه زمانی باید به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنم؟
اگر با فرق روانشناس و روانپزشک آشنا شده باشید بهتر میتوانید این موضوع را درک کنید. اگر چالشهای زندگی را تجربه میکنید و میخواهید روی درک بهتر افکار و رفتارهای خود کار کنید، ممکن است با مراجعه به روانشناس مشکل شما حل شود. اما اگر با شرایط پیچیدهتری سروکار دارید که عموماً نیاز به دارو دارند، میتوانید از پزشک مراقبتهای اولیه خود بخواهید که شما را به روانپزشک ارجاع دهد.
برخی از بیماریها مانند افسردگی و اضطراب را میتوان با ترکیبی از گفتگو درمانی و دارو درمان کرد و به شما امکان میدهد هم به روانشناس و هم روانپزشک مراجعه کنید. در این نوع موارد، ممکن است جلسات درمانی منظمی با روانشناس داشته باشید، در حالی که یک روانپزشک نیز، درمان پزشکی شما را مدیریت میکند.
صرف نظر از نوع متخصصی که انتخاب میکنید، اطمینان حاصل کنید که فردی که به سلامت روان شما توجه میکند دارای موارد زیر است:
- درمانی را ارائه دهد که مربوط به مشکل شما باشد
- رویکرد، شخصیت و شیوهای داشته باشد که شما با آن احساس راحتی کنید
- همیشه در دسترس باشد و برای شما وقت بگذارد
مشاوره آنلاین روانشناسی و روانپزشکی در کلینیک مدیست
حالا که با فرق روانشناس و روانپزشک آشنا شدید، باید بدانید که در مرکز پزشکی آنلاین مدیست، ما به سلامت روان شما اهمیت میدهیم. به همین دلیل است که ما به خود میبالیم که با در اختیار داشتن بهترین متخصصین روانپزشک و روانشناس، مراقبتهای آنلاین و از راه دور را با کیفیت جهانی، و با پشتیبانی علوم اعصاب، در سطح متخصص به شما ارائه میدهیم. برنامههای درمانی ما که توسط متخصصین با تجربه و دارای تجربه بالا هستند ارائه میشود، تا دقیقاً نوع درمانی را که نیاز دارید، دریافت کنید.
شما مجبور نیستید به تنهایی با هیچ نوع چالش سلامت روانی روبرو شوید. همچنین لازم نیست برای درمان خود به مطب پزشک مراجعه کنید. ما به شما کمک میکنیم تا سلامت روان خود را بازیابی کنید، و چالشها را به روشی سالم مدیریت کنید. اگر شما یا عزیزتان به دنبال درمان سلامت روان هستید، میتوانید از خدمات آنلاین روانپزشکی و روانشناسی کلینیک مدیست استفاده کنید.
در حال حاضر که متوجه تفاوت روانپزشک و روانشناس شدید، اگر احساس میکنید به خدمات درمانی سلامت روان نیاز دارید، میتوانید از خدمات مشاوره آنلاین روانشناسی و روانپزشکی مدیست استفاده کنید.