فواید روزه گرفتن چیست؟ هر آنچه که باید درباره فواید و خاصیت روزه بدانید
- 19 فروردین 1401
- صفر نظر
- گوارش
وقتی صحبت از ایدههایی برای داشتن یک سبک زندگی سالم میشود، تغذیه خوب و ورزش کافی اغلب ستونهای اصلی این موضوع هستند. در حالی که این امر قطعا درست است، کارهای بیشتری را میتوانیم برای داشتن یک زندگی سالم از نظر تغذیه و تندرستی در نظر بگیریم. روزه گرفتن یکی از آنها است. فواید روزه گرفتن امروزه از نظر علمی اثبات شده است. اما فواید روزه چیست؟ در ادامه با ما همراه باشید.
روزه عبارت است از پرهیز و کاهش میل خود از خوردن غذاها و نوشیدنیها برای مدت مشخصی. اگر چه گاهی اوقات به دلایل مختلف، و شرایط بدنی خاص، از جمله داشتن بیماری یا عذر موجه، روزه گرفتن پیشنهاد نمیشود، با این حال فواید روزه گرفتن برای سلامتی بدن زیاد است. با رشد تحقیقات علمی در زمینه فواید روزه گرفتن برای سلامتی، خاصیت روزه گرفتن به عنوان وسیلهای مشروع برای مدیریت وزن و پیشگیری از بیماری پذیرفته شده است. در عین حال مهم است که روزه داری به روشهای صحیح و سالم انجام شود. همچنین در صورتی که احتیاج به مشاوره پزشکی دارید، میتوانید از مشاوره های پزشکی کلینیک آنلاین مدیست استفاده کنید.
فواید روزه گرفتن از نظر علم
تعداد زیادی از شواهد در حال حاضر از خاصیت روزه حمایت میکنند، اگرچه قابل توجهترین دادههای علمی در مطالعات روی حیوانات ثبت شده است. با این وجود، این یافتهها برای انسان امیدوارکننده است. از فواید روزه گرفتن این است که، خاصیت روزه داری این است که، بدن ما را از سموم پاک میکند، و سلولها را وادار به انجام فرآیندهایی میکند، که معمولاً با وجود جریان ثابت سوخترسانی از طریق غذا خوردن تحریک نمیشوند. برای درک بهتر اینکه فواید روزه چیست، در ادامه آن را توضیح میدهیم.
وقتی روزه میگیریم، بدن به گلوکز دسترسی معمول خود را ندارد و سلولها را مجبور میکند برای تولید انرژی به وسایل و مواد دیگری متوسل شوند. در نتیجه، بدن گلوکونئوژنز را آغاز میکند، فرآیندی طبیعی برای تولید قند خود. کبد با تبدیل مواد غیر کربوهیدراتی مانند لاکتات، اسیدهای آمینه و چربیها به انرژی گلوکز کمک میکند.
از آنجایی که بدن ما در طول روزه داری انرژی خود را حفظ میکند، میزان متابولیسم پایه ما (میزان انرژی که بدن ما هنگام استراحت میسوزاند) کارآمدتر میشود، و در نتیجه ضربان قلب و فشار خون ما کاهش مییابد. این موضوع به عنوان یکی از فواید روزه گرفتن است.
کتوز، فرآیند دیگری است که هنگام روزهداری اتفاق میافتد که یکی از فواید روزه گرفتن است. این موضوع زمانی اتفاق میافتد که بدن چربی ذخیره شده را به عنوان منبع اصلی انرژی خود میسوزاند. این حالتایدهآل برای کاهش وزن و متعادل کردن سطح قند خون است.
روزه بدن را تحت استرس خفیف قرار میدهد، که باعث میشود سلولهای ما با افزایش توانایی خود برای مقابله با آن سازگار شوند، و به عبارت دیگر قوی میشوند. این فرآیند و خاصیت روزه، شبیه به چیزی است که هنگام ورزش به عضلات و سیستم قلبی عروقی خود فشار میآوریم. همانند ورزش، بدن ما تنها زمانی میتواند در طول این فرآیندها قویتر شود، که زمان کافی برای استراحت و ریکاوری وجود داشته باشد. به همین دلیل روزه داری توصیه میشود.
خاصیت روزه برای سلامتی
اگرچه روزه گرفتن میتواند چالش برانگیز و گاهی سخت باشد، اما فواید روزه گرفتن از نظر روحی و جسمی آن میتواند شامل موارد زیر شود:
- تقویت عملکرد بدن
- از چاقی و بیماریهای مزمن مرتبط با آن محافظت میکند
- کاهش التهاب
- تناسب اندام کلی را بهبود میبخشد
- راهی برای کاهش وزن
- کاهش خطر ابتلا به بیماریهای متابولیک
- به نفع بیماران سرطانی است. مطالعه اخیر روی موشها و سرطان نشان داد که روزه گرفتن در طول شیمی درمانی، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و افشای سلولهای سرطانی میشود. پاکسازی بدن از سلولهای سمی و قدیمی، و جایگزینی سلولهای جدید و سالم ممکن است تنها راه حل باشد. به طور سنتی، به بیماران سرطانی گفته میشود که در حین انجام درمانهای شیمیدرمانی، مواد مغذی و کالری دریافتی خود را افزایش دهند، اما این رویکرد ممکن است اکنون در دست تجدید نظر باشد.
روزه داری علیرغم افزایش محبوبیت اخیر در جوامع بشری، در واقع یک راهکار عملی است که قدمت آن به قرنها قبل بر میگردد و در بسیاری از فرهنگها و مذاهب خاصیت روزه اثبات شده است. به طور کلی، بیشتر انواع روزهها در طول 12 ساعت انجام میشود. ثابت شده است که روزه فواید بسیاری برای سلامتی دارد، از افزایش کاهش وزن گرفته تا عملکرد بهتر مغز.
فواید روزه چیست ؟ تشریح برخی از فواید روزه گرفتن
برای اینکه بفهمیم فواید روزه چیست، و خاصیت روزه از نظر علمی چه میباشد، ما برخی از موارد و فواید روزه گرفتن را در ادامه برای شما شرح دادهایم.
۱. با کاهش مقاومت به انسولین، کنترل قند خون را تقویت میکند
چندین مطالعه نشان دادهاند که روزه گرفتن ممکن است کنترل قند خون را بهبود بخشد، که میتواند به ویژه برای کسانی که در معرض خطر دیابت هستند مفید باشد. این یکی از فواید روزه گرفتن است.
در واقع، یک مطالعه روی ۱۰ نفر مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان داده که روزه به طور قابل توجهی سطح قند خون را کاهش میدهد.
در همین حال، بررسی دیگری نشان داد که خاصیت روزه به اندازه کافی در محدود کردن کالری دریافتی، و در نتیجه کاهش مقاومت به انسولین مؤثر هستند.
کاهش مقاومت به انسولین، میتواند حساسیت بدن شما به انسولین را افزایش دهد، و به آن اجازه میدهد گلوکز را از جریان خون به سلولهای شما انتقال دهد.
همراه با اثرات کاهش قند خون روزه داری، این امر میتواند به ثابت نگه داشتن قند خون شما کمک کند، و از بالا و پائین رفتن سطح قند خون شما جلوگیری کند.
البته به خاطر داشته باشید که برخی از مطالعات نشان دادهاند که روزهداری ممکن است بر میزان قند خون مردان و زنان تأثیر متفاوتی بگذارد.
به عنوان مثال، یک مطالعه کوچک و سه هفتهای نشان داده که تمرین روزهداری، کنترل قند خون را در زنان مختل میکند، اما در مردان تأثیری نداشت.
۲. خاصیت روزه در مبارزه با التهاب، و ارتقای سلامتی بدن
در حالی که التهاب حاد یک فرآیند ایمنی طبیعی است که برای کمک به مبارزه با عفونتها در بدن استفاده میشود، التهاب مزمن میتواند عواقب جدی برای سلامتی شما داشته باشد.
تحقیقات نشان میدهد که التهاب ممکن است در ایجاد شرایط مزمن مانند بیماری قلبی، سرطان و آرتریت روماتوئید دخیل باشد.
برخی از مطالعات نشان دادهاند که روزهداری میتواند به کاهش سطح التهاب و بهبود سلامتی کمک کند، و آن را از فواید روزه گرفتن میدانند.
یک مطالعه بر روی ۵۰ بزرگسال سالم نشان داد که روزه داری به مدت یک ماه، به طور قابل توجهی سطح نشانگرهای التهابی را کاهش میدهد.
در یک مطالعه کوچک دیگر، زمانی که افراد مورد آزمایش، ۱۲ ساعت در روز و به مدت یک ماه روزه گرفتند، همین اثر را مشاهده کردند.
علاوه بر این، یک مطالعه حیوانی نشان داد، که پیروی از یک رژیم غذایی بسیار کم کالری برای تقلید از اثرات روزه داری، باعث کاهش سطح التهاب شده، و در درمان مولتیپل اسکلروزیس، که یک بیماری التهابی مزمن میباشد، مفید است.
۳. افزایش سلامت قلب، یکی از فواید روزه گرفتن
روزه گرفتن ممکن است با بهبود فشار خون، تری گلیسیرید و سطح کلسترول، سلامت قلب را افزایش دهد. بیماری قلبی به عنوان عامل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان در نظر گرفته میشود و حدود 31.5 درصد از مرگ و میرها در سراسر جهان را شامل میشود.
تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی، یکی از مؤثرترین راهها برای کاهش خطر بیماری قلبی است. برخی از تحقیقات نشان دادهاند که گنجاندن روزه در برنامه روزانه شما، ممکن است به خصوص در مورد سلامت قلب مفید باشد.
یک مطالعه کوچک نشان داد که هشت هفته روزه داری، سطح کلسترول بد LDL وتری گلیسیرید خون را به ترتیب ۲۵% و ۳۲% کاهش میدهد.
مطالعه دیگری بر روی ۱۱۰ بزرگسال چاق نشان داد، که خاصیت روزه گرفتن به مدت سه هفته تحت نظارت پزشک، به طور قابل توجهی باعث کاهش فشار خون و همچنین سطح تری گلیسیرید خون، کلسترول تام و کلسترول بد LDL میشود.
علاوه بر این، یک مطالعه بر روی ۴۶۲۹ نفر نشان داد که روزه گرفتن، خطر بیماری عروق کرونر، و همچنین خطر ابتلا به دیابت که یک عامل خطر اصلی برای بیماری قلبی است، به طور قابل توجهی کاهش داد.
۴. روزه داری ممکن است عملکرد مغز را تقویت، و از اختلالات عصبی جلوگیری کند
اگرچه تحقیقات بیشتر به تحقیقات حیوانی محدود میشود، اما چندین مطالعه نشان دادهاند که روزه میتواند تأثیر قدرتمندی بر سلامت مغز داشته باشد.
یک مطالعه روی موشها نشان داد که تمرین روزه به مدت ۱۱ ماه، باعث بهبود عملکرد و ساختار مغز میشود.
سایر مطالعات حیوانی نشان میدهند که روزه میتواند از سلامت مغز محافظت کند، و تولید سلولهای عصبی را برای کمک به تقویت عملکرد شناختی افزایش دهد.
از آنجایی که روزه ممکن است به تسکین التهاب نیز کمک کند، میتواند به پیشگیری از اختلالات عصبی نیز کمک کند.
به طور خاص، مطالعات روی حیوانات نشان میدهد که روزه گرفتن ممکن است از شرایطی مانند بیماری آلزایمر و پارکینسون محافظت کند، و نتایج آن را بهبود بخشد.
با این حال، مطالعات بیشتری برای ارزیابی اثرات روزه بر عملکرد مغز در انسان مورد نیاز است.
۵. روزه با محدود کردن کالری دریافتی و افزایش متابولیسم، به کاهش وزن کمک میکند
امروزه بسیاری از کسانی که قصد رژیم گرفتن دارند، روزه میگیرند و به دنبال راهی سریع و آسان برای کاهش وزن هستند. یکی از فواید روزه گرفتن، همین است.
از نظر تئوری، پرهیز از خوردن همه یا برخی غذاها و نوشیدنیها باید کالری دریافتی شما را کاهش دهد، که میتواند به مرور زمان منجر به کاهش وزن شود.
برخی تحقیقات همچنین نشان دادهاند که روزه داری ممکن است با افزایش سطح انتقال دهنده عصبی نوراپی نفرین، متابولیسم را افزایش دهد، که میتواند کاهش وزن را افزایش دهد.
در واقع، یک بررسی نشان داد که روزه داری تمام روز میتواند وزن بدن را تا ۹ درصد کاهش دهد و به طور قابل توجهی چربی بدن را طی ۱۲ تا ۲۴ هفته کاهش دهد.
بررسی دیگری نشان داد که روزه داری طی ۳ تا ۱۲ هفته، در کاهش وزن به اندازه دیگر روشهای رژیمی و محدود کننده جذب کالری جهت کاهش وزن، مؤثر است. علاوه بر این، یکی دیگر از فواید روزه گرفتن این است که، روزه داری در کاهش چربی بیشتر، و در عین حال حفظ بافت عضلانی، مؤثرتر از رژیم غذایی است.
۶. روزه ترشح هورمون رشد را افزایش میدهد که برای رشد، متابولیسم، کاهش وزن و قدرت عضلانی حیاتی است
هورمون رشد انسانی (HGH) نوعی هورمون پروتئینی است که در بسیاری از جنبههای سلامتی شما نقش اساسی دارد.
در واقع، تحقیقات نشان میدهد که این هورمون کلیدی در رشد، متابولیسم، کاهش وزن و قدرت عضلانی نقش دارد.
چندین مطالعه نشان دادهاند که روزه میتواند به طور طبیعی سطح HGH را افزایش دهد.
یک مطالعه روی ۱۱ بزرگسال سالم نشان داد که روزه گرفتن به مدت ۲۴ ساعت، به طور قابل توجهی باعث افزایش سطح HGH میشود.
مطالعه کوچک دیگری روی ۹ مرد نشان داد که روزه گرفتن تنها به مدت دو روز، منجر به افزایش ۵ برابری در میزان تولید HGH میشود.
به علاوه، روزه گرفتن ممکن است به حفظ قند خون و سطوح انسولین ثابت در طول روز کمک کند، که ممکن است سطح HGH را بیشتر بهینه کند، زیرا برخی تحقیقات نشان دادهاند که افزایش سطح انسولین ممکن است سطح HGH را کاهش دهد.
۷. روزه میتواند پیری را به تأخیر بیندازد و طول عمر را افزایش دهد
چندین مطالعه روی حیوانات انجام شده که نتایج امیدوارکنندهای را در مورد اثرات بالقوه افزایش طول عمر، بواسطه روزهداری پیدا کردهاند.
در یک مطالعه، موشهایی که یک روز در میان غذا میخوردند، سرعت پیری در آنها کمتر، و ۸۳ درصد بیشتر از موشهایی که به طور مداوم غذا میخوردند، عمر کردند.
سایر مطالعات حیوانی نیز یافتههای مشابهی داشتهاند، و گزارش میدهند که روزه میتواند در افزایش طول عمر و میزان بقا مؤثر باشد.
با این حال، تحقیقات فعلی هنوز محدود به مطالعات حیوانی است. مطالعات بیشتری برای درک اینکه چگونه روزه ممکن است بر طول عمر و پیری در انسان تأثیر بگذارد، مورد نیاز است.
۸. ممکن است به پیشگیری از سرطان و افزایش اثربخشی شیمی درمانی کمک کند
مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی نشان میدهد که روزه گرفتن ممکن است برای درمان و پیشگیری از سرطان مفید باشد.
در واقع، یک مطالعه بر روی موشها نشان داد که روزه گرفتن به جلوگیری از تشکیل تومور کمک میکند.
یک مطالعه آزمایشگاهی دیگر نشان داد، که قرار دادن سلولهای سرطانی در معرض چندین دوره روزهداری، به اندازه شیمیدرمانی در به تأخیر انداختن رشد تومور مؤثر است، و اثربخشی داروهای شیمی درمانی را افزایش میدهد.
متأسفانه، بیشتر تحقیقات اثرات روزه برای سرطان، در حیوانات و سلولها انجام شده است.
علیرغم این یافتههایامیدوارکننده، مطالعات بیشتری برای بررسی اینکه چگونه روزهداری ممکن است بر رشد و درمان سرطان در انسان تأثیر بگذارد، مورد نیاز است.
عوارض جانبی روزه گرفتن
علیرغم لیست طولانی از فواید روزه گرفتن که به آن اشاره کردیم، روزهداری ممکن است برای همه مناسب نباشد.
اگر از دیابت یا قند خون پایین رنج میبرید، روزه گرفتن میتواند منجر به افزایش سطح قند خون شما شود، که در نتیجه میتواند برای شما خطرناک باشد.
بهتر است در صورتی که بیماری زمینهای دارید یا قصد دارید بیش از ۲۴ ساعت روزه بگیرید، ابتدا با پزشک خود صحبت کنید.
علاوه بر این، به طور کلی روزه گرفتن بدون نظارت پزشکی برای افراد مسن، بیماران یا افرادی که وزن کم دارند، توصیه نمیشود.
اگر تصمیم دارید روزه بگیرید، حتماً هیدراته بمانید و رژیم غذایی خود را در طول دورههای غذا خوردن خود با غذاهای غنی از مواد مغذی پر کنید، تا فواید روزه گرفتن را به حداکثر برسانید.
علاوه بر این، اگر برای مدت طولانی روزه هستید، سعی کنید فعالیت بدنی شدید را به حداقل برسانید، و استراحت کافی داشته باشید.
فواید روزه از نظر پزشکان خارجی
همانطور که تا اینجا باید متوجه شده باشید، فواید روزه گرفتن از نظر علمی ثابت شده است، و میتوانید از مزایای آن برای سلامتی خود استفاده کنید. اینکه فواید روزه چیست، از نظر افراد متفاوت است، اما فواید روزه از نظر پزشکان خارجی تائید شده و در حال حاضر در بیشتر جوامع مورد استفاده قرار میگیرد.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
تشکر از توجهتون، مدیست.