ژنیکوماستی چیست؟ | روش های درمان و تشخیص

  • 27 دی 1402
  • صفر نظر
  • غدد

ژنیکوماستی، یک اختلال نسبتا شایع است. علل آن از فرآیندهای فیزیولوژیکی خوش‌خیم تا نئوپلاسم‌های نادر را در بر می‌گیرد. برای تشخیص علت ژنیکوماستی، پزشک باید عوامل هورمونی دخیل در رشد سینه را تشخیص دهد. افراد مبتلا به ژنیکوماستی گاهی اوقات در سینه خود درد را احساس می‌کند و ممکن است خجالت بکشند.

اگر به مشاوره درباره این اختلال نیاز دارید کافی است به این لینک مراجعه کرده و به صورت تلفنی یا چتی با همکاران ما ارتباط برقرار کنید. در صورتی که میخواهید برای تشخیص و درمان ژنیکوماستی، نوبت بگیرید، کافی است به سایت سر بزنید و بدون مراجعه حضوری، برای ملاقات با پزشک نوبت بگیرید. اگر می‌خواهید به طور مفصل بدانید که ژنیکوماستی چیست و با علائم و روش‌های درمان آن آشنا شوید این مطلب را تا پایان دنبال کنید.

 

ژنیکوماستی از کجا می اید


ژنیکوماستی چیست؟

ژنیکوماستی به افزایش مقدار بافت غده سینه در پسران یا مردان گفته می‌شود. عدم تعادل هورمون‌های استروژن و تستوسترون باعث آن می‌شود. ژنیکوماستی روی یک یا هر دو سینه اثر می‌گذارد. ژنیکوماستی در بلوغ، در نوزادان و مردان مسن ممکن است به دلیل تغییرات طبیعی در سطح هورمون دچار ژنیکوماستی به وجود آید.

به موازات رشد سینه زنان، استروژن، هورمون رشد (GH) و IGF-1 برای رشد سینه در مردان مورد نیاز است. از آنجایی که تعادل بین استروژن و آندروژن در مردان وجود دارد، هر بیماری یا دارویی که باعث افزایش استروژن در گردش یا کاهش آندروژن در گردش شود و باعث افزایش نسبت استروژن به آندروژن شود، می‌تواند به ژنیکوماستی منجر شود. 


اگر به این بیماری دچار هستید و به مشاوره نیاز دارید به این لینک مراجعه کرده و به صورت تلفنی و چتی با همکاران ما در کلینیک آنلاین مدیست ارتباط برقرار کرده و سوالات خود را مطرح کنید. علاوه بر این، امکان رزرو نوبت از طریق سایت و بدون نیاز به مراجعه جضوری وجود دارد.


با توجه به تنوع علل احتمالی از جمله نئوپلاسم، انجام یک معاینه دقیق و فیزیکی ضروری است. هنگامی که ژنیکوماستی تشخیص داده شد، علت زمینه‌ای را باید درمان کرد. اگر هیچ علت زمینه‌ای کشف نشد، کنترل دقیق وضعیت، مناسب است. اگر ژنیکوماستی شدید باشد و تازه شروع شده باشد، می‌توان درمان دارویی را انجام داد و در صورت بی‌اثر بودن، بافت غده را باید با جراحی برداشت.


علت ایجاد ژنیکوماستی

شاید بپرسید که علل ایجاد ژنیکوماستی چیست؟ در نوزادان، ژنیکوماستی از استروژن مادر ناشی می‌شود. جوانه زدن سینه در نوزادان پسر شایع بوده و تا 6 ماهگی به تدریج از بین می‌روند، اما در برخی از نوزادان مدت طولانی‌تری باقی می‌مانند.
اضافه وزن، یکی از علل شایع ژنیکوماستی است. چون سطوح استروژن را افزایش داده و با افزایش چربی باعث رشد بافت سینه می‌شود. 


ژنیکوماستی در بلوغ و جوانه زدن سینه‌های مردان در این دوران، شایع است. جوانه‌ها معمولا یک تا ۲ سال بعد از بین می‌روند. ژنیکوماستی به علت یک تومور تولیدکننده استروژن نیز ایجاد می‌شود. در پسران نوجوان، ژنیکوماستی در بلوغ و به علت تغییرات هورمونی ناشی از این دوران، ایجاد می‌شود. ژنیکوماستی در بسیاری از پسران در دوران بلوغ اولیه تا اواسط بلوغ رخ می‌دهد. معمولاً پس از 6 ماه تا 2 سال از بین می‌رود.


در مردان بالغ، ژنیکوماستی معمولاً به دلیل بیماری دیگری مانند سرطان کبد یا ریه، سیروز کبدی، پرکاری تیروئید یا مشکلات هورمونی مانند سرطان غده هیپوفیز، غدد فوق کلیوی یا بیضه ایجاد می‌شود. مصرف الکل، ماری جوانا، مت آمفتامین و هروئین نیز ممکن است باعث ژنیکوماستی شود. در مردان مسن‌تر، ژنیکوماستی به دلیل تغییر در سطح هورمون به وجود می‌آید. 


مصرف برخی داروها

برخی داروها باعث ایجاد ژنیکوماستی می‌شوند. اما مهم‌ترین داروهایی موثر در بروز اختلال ژنیکوماستی چیست؟
•    استروئیدها مانند پردنیزون یا دگزامتازون.
•    داروهایی که برای درمان زخم (مانند سایمتیدین) مصرف می‌شوند.
•    داروهایی که برای درمان صرع (مانند فنی توئین [دیلانتین]) از آنها استفاده می‌شود.
•    دیژیتال و سایر داروهای قلب.
•    داروهای شیمی درمانی به ویژه عوامل آلکیله کننده، خانواده‌ای از داروهای ضد سرطان که با DNA سلول تداخل می کنند و رشد سلول های سرطانی را مهار می‌کنند.
•    داروهای ضدآندروژن (مانند سیپروترون فلوتامید و اسپیرونولاکتون).
•    داروهای ضداضطراب و ضدافسردگی (مانند دیازپام یا والیوم و ضد افسردگی‌های سه حلقه‌ای).


بیماری‌ها و وضعیت سلامتی

از جمله عوامل دیگری که به ایجاد اختلال ژنیکوماستی منجر می‌شوند بیماری‌ها و وضعیت سلامت فرد هستند. بیماری‌ها و عوامل موثر در بروز ژنیکوماستی عبارتند از: 


•    هیپوگنادیسم: بیماری که میزان تستوسترون بدن را کاهش می‌دهد و با ژنیکوماستی ارتباط دارد. برخی از نمونه‌ها سندرم کلاین فلتر و نارسایی هیپوفیز هستند.
•    پیری: تغییرات هورمونی که با افزایش سن رخ می‌دهد باعث ژنیکوماستی در افرادی می‌شود که اضافه وزن دارند.
•    تومورها: برخی از تومورها هورمون‌هایی می‌سازند که تعادل هورمونی بدن را تغییر می‌دهند. تومورها، بیضه‌ها، غدد فوق کلیوی یا غده هیپوفیز را درگیر می‌کنند.
•    پرکاری تیروئید: در این بیماری، غده تیروئید، هورمون تیروکسین زیادی، تولید می‌کند.
•    نارسایی کلیه: حدود نیمی از افرادی که دیالیز می‌شوند به دلیل تغییرات هورمونی دچار ژنیکوماستی می‌شوند.
•    نارسایی کبد و سیروز: تغییرات در سطح هورمون مربوط به مشکلات کبدی و داروهای سیروز با ژنیکوماستی ارتباط دارد.
•    سوء تغذیه و گرسنگی: وقتی بدن غذای کافی دریافت نکند، سطح تستوسترون کاهش می‌یابد. اما سطح استروژن ثابت می‌ماند و عدم تعادل هورمونی ایجاد می‌شود.
در صورتی که هر یک از بیماری‌های فوق را دارید و علائمی چون بزرگ شدن غیرطبیعی سینه‌ها را مشاهده کردید بهتر است به دکتر مراجعه نمایید.

 

گرید های ژنیکوماستی


ژنیکوماستی با چه روشهایی درمان میشود؟

بسیاری از افراد می‌خواهند بدانند که روش درمان ژنیکوماستی چیست؟ ژنیکوماستی در نوزادان و نوجوانان معمولاً نیازی به درمان ندارد و معمولاً خود به خود برطرف می‌شود. اگر ژنیکوماستی به علت مصرف دارو یا بیماری دیگری باشد، اغلب اوقات، قطع دارو یا درمان بیماری به درمان ژنیکوماستی منجر می‌شود. اگر علت ژنیکوماستی کمبود تستوسترون و افزایش استروژن باشد، ممکن است درمان هورمونی تجویز شود. در صورتی که سایر روش‌های درمانی مؤثر واقع نشده باشند، ممکن است روش جراحی برای برخی از مردان انتخاب شود.


نوع بیهوشی مورد استفاده برای جراحی به عوامل زیادی از جمله ترجیح شما، جراح، میزان رشد سینه، سن شما و اندازه برش بستگی دارد. ممکن است بیهوشی موضعی یا عمومی انتخاب شود. اغلب اوقات، جراح، قبل از جراحی، با علامت‌گذاری روی پوست، نواحی که برداشته می‌شوند را نشان می‌دهد. انواع مختلفی از روش‌های جراحی که برای درمان ژنیکوماستی مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارتند از:


•    لیپکتومی ساکشن: این نوعی لیپوساکشن بدون ایجاد عوارض جانبی ناخواسته، لبه‌های بافت را ظریف‌تر می‌کند. بیماری پیچیده ژنیکوماستی ممکن است به یک روش جراحی باز نیاز داشته باشد، که در آن، بافت پستان، برش داده شده و بافت اضافی برداشته می‌شود.
•    جراحی آندوسکوپی: در این روش جدیدتر، جراح از یک لوله کوچک و انعطاف‌پذیر و نور و یک لنز دوربین در انتهای آن (اندوسکوپ) برای بررسی داخل سینه استفاده می‌کند. سپس بافت بدون ایجاد یک برش بزرگ، باز و با جراحی برداشته می‌شود. 


علائم ژنیکوماستی چیست؟

علاوه بر بزرگ شدن سینه‌ها، مردان یا پسران مبتلا به ژنیکوماستی ممکن است متوجه شوند که سینه‌هایشان مثل لاستیک، سفت شده است. پسرها ممکن است در یک یا هر دو طرف، جوانه سینه‌ای به اندازه یک نیکل یا یک چهارم آن داشته باشند. ژنیکوماستی در بلوغ در پسران، شایع است و اغلب تا 2 سال اول وجود دارد و بعد از آن خود به خود از بین می‌رود. علائم دیگر ژنیکوماستی چیست؟
•    احساس درد به خصوص در نوجوانان
•    متورم شدن بافت سینه 
•    سینه‌های حساس
•    نوک سینه‌ها هنگام ساییدن به لباس حساس می‌شوند.


آیا ژنیکوماستی با ورزش درمان می شود؟

سؤالی که معمولاً مردان مبتلا به ژنیکوماستی می‌پرسند این است که آیا می‌توان این بیماری و ژنیکوماستی در بلوغ را با ورزش با موفقیت برطرف کرد یا خیر. پاسخ به این پرسش به عوامل مختلفی از جمله علت اصلی بزرگ شدن سینه‌ها بستگی دارد. در زیر به این سوال پاسخ می‌دهیم که اثرات ورزش روی درمان ژنیکوماستی چیست؟


تاثیر ورزش روی ژنیکوماستی شبه واقعی

اگر علت بزرگ بودن بیش از حد سینه‌ها در درجه اول، ناشی از بلوغ باشد خود به خود برطرف می‌شود. اما اگر علت آن ناشی از اضافه وزن باشد (وضعیتی که در واقع به آن شبه ژنیکوماستی گفته می‌شود)، ورزش می‌تواند یک گزینه درمانی موثری برای بسیاری از افراد باشد. انجام حرکات ورزشی مانند پروانه، پرس نیمکت و سایر تکنیک‌های تمرینی دیگر که برای هدف قرار دادن سینه طراحی شده‌اند، می‌توانند به کاهش چربی سینه‌ها کمک کنند و در عین حال ماهیچه‌های سینه‌ای را نیز تقویت کنند. 


هنگامی که این ورزش‌ها با یک رژیم غذایی سالم و فعالیت هوازی منظم (مانند دویدن، شنا، دوچرخه سواری و غیره) ترکیب شوند به مردان کمک می‌کنند تا ظاهری مردانه و خوش حالت در قفسه سینه داشته باشند، زیرا شکی نیست که ماهیچه‌های سینه را اصلاح می‌کند. ورزش، می‌تواند مقداری از چربی روی سینه را کاهش دهد و به عضله‌سازی کمک کند. 

 


تاثیر ورزش روی ژنیکوماستی واقعی 

در صورتی که سینه‌های غیرطبیعی بزرگ به علت تجمع بافت غده‌ای ایجاد شده باشند (که به آن ژنیکوماستی واقعی گفته می‌شود)، ورزش به تنهایی برای حل کامل مشکل، کافی نخواهد بود. در چنین مواردی، برداشتن مستقیم بافت معمولاً مؤثرترین درمان برای اکثر مردان است. جراح پلاستیک می‌تواند این کار را در طول جراحی کوچک کردن سینه مردان انجام دهد که ممکن است علاوه بر برداشتن بافت غدد، مقداری کاهش چربی را نیز شامل شود. 


در صورتی که ایجاد بافت غددی به علت ژنیکوماستی واقعی باشد به ورزش پاسخ نمی‌دهد. برخی از مردان مبتلا به ژنیکوماستی پس از مدتی متوجه می‌شوند که ورزش حتی این مشکل را بدتر می‌کند. همانطور که عضلات قفسه سینه با حرکات قدرتی هدفمند قوی‌تر می‌شوند، ماهیچه‌ها ممکن است بافت را از قفسه سینه خارج کنند و باعث بیرون زدگی سینه‌ها یا غده‌ای شکل شدن آنها شوند.


در نهایت، لازم است بدانید که اگرچه ورزش و کاهش وزن ممکن است باعث بهبود جزئی در مردانی شود که اضافه وزن دارند، اما این تلاش‌ها به تنهایی معمولاً مشکل بزرگ شدن سینه‌های مردانه را به طور کامل حل نمی‌کند. در نتیجه، جراحی کوچک کردن سینه مردان به عنوان موثرترین و جامع‌ترین درمان برای اکثریت مردان مبتلا به ژنیکوماستی در نظر گرفته می‌شود.

 

عمل ژنیکوماستی


آیا ژنیکوماستی برای فرد خطری ایجاد می کند؟

یکی از مهم‌ترین سوالات بیماران این است که خطرات ژنیکوماستی چیست؟ در جواب باید گفت که اگر علائم بزرگ شدن سینه مردان ناشی از یک بیماری زمینه‌ای مانند نارسایی بیضه، اختلالات غده هیپوفیز یا سیروز کبدی باشد، باید برای درمان این بیماری به پزشک مراجعه کنید. این اختلالات و سایر اختلالاتی که می‌توانند باعث ژنیکوماستی شوند را پزشک یا متخصص تشخیص داده و درمان مناسب را توصیه می‌کند.


بسیاری افراد، ژنیکوماستی و سرطان سینه را با یکدیگر اشتباه می‌گیرند. این دو بیماری مثل هم نیستند، اما هر دو با افزایش سطح استروژن در خون ارتباط دارند. با این حال، اگر ژنیکوماستی دارید، دو برابر احتمال تشخیص سرطان سینه دارید.


اگرچه این آمار نگران‌کننده به نظر می‌رسد، اما لازم است به یاد داشته باشید که سرطان سینه در مردان بسیار نادر است. در استرالیا، در سال 2020، ابتلای 137 مرد استرالیایی به این بیماری پیش‌بینی شد، که معادل 1 مرد از هر 100 هزار نفر است. همچنین نرخ بقای 85 درصدی در پنج سال پس از تشخیص وجود دارد.
با این حال، ارتباط بین ژنیکوماستی و سرطان سینه مردانه، اهمیت مراجعه به پزشک را در صورت مشاهده علائم نشان می‌دهد، زیرا آنها بهتر از کسی می‌توانند به تشخیص بیماری و تنظیم یک برنامه درمانی برای شما کمک کنند.


وقتی که ژنیکوماستی به دلیل یک بیماری جدی به وجود نیامده باشد و فرد مبتلا به ژنیکوماستی نگران ظاهر خود نباشد، خطری نداشته و نیازی به درمان ندارد. با این حال، ژنیکوماستی ممکن است به خودی خود از بین نرود و اگر ظاهر و شکل سینه، اعتماد به نفس شما را کاهش داده است، مراجعه به یک جراح پلاستیک برای درمان ژنیکوماستی و تغییر ظاهر سینه می‌تواند مزایای عاطفی و اجتماعی زیادی داشته باشد. 


سخن آخر مدیست

در این مطلب به بررسی سوالاتی چون ژنیکوماستی چیست، ژنیکوماستی در بلوغ و علت بروز این اختلال پرداختیم. ژنیکوماستی، عوارض جسمی کمی دارد. اما ممکن است به دلیل تغییر در ظاهر سینه، به نگرانی‌های مربوط به سلامت روان منجر شود. با این حال، این اختلال یا خود به خود برطرف می‌شود یا با جراحی می‌توان از نگرانی‌های مربوط به سلامت روان کاست. اگر سوالی در این زمینه دارید یا برای تشخیص و درمان ژنیکوماستی می‌خواهید اقدام کنید می‌توانید با مراجعه به این لینک با متخصصان کلینیک آنلاین مدیست تماس گرفته یا از طریق چت، سوالات خود را مطرح کنید. همچنین، شما می‌توانید برای رزرو نوبت به صورت آنلاین و از طریق سایت، اقدام کنید. برای این کار نیازی به مراجعه حضوری ندارید.

 

منابع: curlsncurves.com / paulpinmd.com / hopkinsmedicine.org