نشانه های سکته قلبی چیست؟ | علائم سکته قلبی به چه شکل است؟

  • 07 تیر 1401
  • صفر نظر
  • قلب و عروق

حمله قلبی زمانی اتفاق می‌افتد که چیزی جریان خون شما را به قلب مسدود می‌کند، و در نتیجه نمی‌تواند اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت کند.

سالانه میلیون‌ها انسان در جهان دچار حمله قلبی می‌شوند. حملات قلبی را انفارکتوس میوکارد (MI) نیز مینامند. مرگ بافت قلب انسان بر اثر سکته قلبی، می‌تواند باعث آسیب دائمی به ماهیچه قلب شما شود.

در ادامه به بررسی نشانه های سکته قلبی می‌پردازیم. برای اطلاع از علائم سکته قلبی، تا انتهای مطلب با مدیست همراه باشید.

نشانه های سکته قلبی چه می تواند باشد

سکته قلبی چیست؟

قبل از اینکه خواندن این مقاله را شروع کنید حتما علائم ناراحتی قلبی چیست؟ را مطالعه کنید. حمله قلبی زمانی رخ می‌دهد که جریان خون به قلب، به شدت کاهش پیدا کند، یا مسدود شود. انسداد معمولاً به دلیل تجمع چربی، کلسترول و سایر مواد در شریان‌های قلب (کرونری) است. رسوبات چرب و حاوی کلسترول پلاک نامیده می‌شوند. فرآیند تشکیل پلاک آترواسکلروز نامیده می‌شود.

گاهی اوقات، یک پلاک می‌تواند پاره شود و لخته‌ای تشکیل دهد که جریان خون را مسدود می‌کند. کمبود جریان خون می‌تواند به بخشی از عضله قلب آسیب برساند، یا آن را از بین ببرد. حمله قلبی را انفارکتوس میوکارد نیز مینامند.

 

در صورت تشخیص نشانه های سکته قلبی باید سریعا با اورژانس تماس گرفته شود. برای جلوگیری از مرگ، درمان سریع در هنگام حمله قلبی مورد نیاز است.

نشانه های سکته قلبی

علائم سکته قلبی عبارتند از:

  • ناراحتی، فشار، سنگینی، سفتی، فشردگی یا درد در قفسه سینه، بازو یا زیر استخوان سینه
  • دردی که به پشت، فک، گلو یا بازو شما وارد می‌شود
  • سیری، سوء هاضمه یا احساس خفگی (ممکن است مانند سوزش سر دل باشد)
  • عرق کردن، ناراحتی معده، استفراغ، یا سرگیجه
  • ضعف شدید، اضطراب، خستگی یا تنگی نفس
  • ضربان قلب سریع یا ناهموار

نشانه های سکته قلبی می‌تواند از فردی به فرد دیگر، یا از حمله قلبی به حمله قلبی دیگر متفاوت باشد. نشانه های سکته قلبی در زنان بیشتر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • خستگی غیر معمول
  • تنگی نفس
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • سرگیجه یا سبکی سر
  • ناراحتی در روده(ممکن است شبیه سوء هاضمه باشد)
  • احساس درد در گردن، ‌شانه یا قسمت بالای کمر

در برخی از حملات قلبی، شما نشانه های سکته قلبی را مشاهده نخواهید کرد! این مورد در افرادی که دیابت دارند، شایع‌تر است.

آنژین

آنژین به تنهایی یک بیماری یا مشکل نیست. در واقع یک علامت است، که گاهی اوقات می‌تواند نشانه های سکته قلبی باشد. این علائم ممکن است با فعالیت‌های معمولی و روزانه نیز ظاهر شوند، که با استراحت یا مصرف نیتروگلیسیرین از بین ‌می‌روند.

این موارد عبارتند از:

  • فشار، درد، فشردگی یا احساس سنگینی در مرکز قفسه سینه
  • درد یا ناراحتی در ‌شانه، بازو، پشت، گردن یا فک

اگر علائم بالا بیش از 5 دقیقه طول کشید، یا بعد از مصرف نیتروگلیسیرین بهبود نیافت، ممکن است نشانه های سکته قلبی باشد، و باید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید. پزشکان این شرایط را آنژین ناپایدار مینامند، که یک موقعیت اورژانسی است، و  می‌تواند مربوط به حمله قلبی باشد که در شرف وقوع است.

علت حمله قلبی چیست؟

ماهیچه قلب شما به یک منبع دائمی خون غنی از اکسیژن نیاز دارد. شریان‌های کرونری شما این منبع خون حیاتی را به قلب شما می‌دهند. اگر مبتلا به بیماری عروق کرونر هستید، این شریان‌ها باریک می‌شوند و خون نمی‌تواند آنطور که باید جریان یابد. وقتی جریان خون شما مسدود می‌شود، دچار حمله قلبی می‌شوید.

چربی، کلسیم، پروتئین و سلول‌های التهابی در شریان‌های شما جمع می‌شوند و پلاک‌ها را تشکیل می‌دهند. این رسوبات پلاک از بیرون سخت، و از داخل نرم و لطیف هستند.

هنگامی که پلاک سفت می‌شود، پوسته بیرونی شریان ترک می‌خورد. پلاکت‌های خون (که به لخته شدن خون کمک می‌کنند) به این ناحیه می‌آیند، و لخته‌های خون را در اطراف پلاک ایجاد می‌کنند. اگر یکی از این لخته های خون، شریان شما را مسدود کند، ماهیچه قلب شما دچار کمبود اکسیژن می‌شود. در نهایت سلول‌های ماهیچه‌ای قلب می‌میرند، و باعث آسیب دائمی به آن می‌شوند.

در برخی مواقع، اسپاسم در عروق کرونر نیز می‌تواند باعث حمله قلبی شود. در طی این اسپاسم کرونری، شریان‌های شما محدود، یا دچار اسپاسم می‌شوند، و جریان خون به عضله قلب را قطع می‌کنند ( ایسکمی ). این حالت می‌تواند در زمانی که شما در خواب هستید، و حتی زمانی که بیماری جدی عروق ندارید، اتفاق بیفتد.

عضله قلب شما بلافاصله پس از حمله قلبی شروع به بهبود می‌کند. این بهبودی حدود ۸ هفته طول می‌کشد. درست مانند زخم پوستی، در ناحیه آسیب دیده اثرات آن باقی می‌ماند. این آثار باقی مانده بر روی ماهیچه قلب، اجازه حرکت نرمال قلب را نمی‌دهد. بنابراین قلب شما پس از سکته نمی‌تواند به اندازه کافی پمپاژ کند.

 

علائم سکته قلبی چیست

 

هنگام مشاهده علائم سکته قلبی چه کاری انجام دهیم؟

در صورت مشاهده نشانه های سکته قلبی یا بروز آن، برای باز کردن شریان مسدود شده و کاهش آسیب به درمان سریع نیاز دارید. در اولین قدم با اورژانس تماس بگیرید. بهترین زمان برای درمان حمله قلبی ۱ یا ۲ ساعت پس از شروع نشانه های سکته قلبی است. انتظار بیشتر، به معنای آسیب بیشتر به قلب شما و شانس کمتری برای زنده ماندن است.

اگر با اورژانس تماس گرفته‌اید و منتظر رسیدن آن‌ها هستید، یک آسپرین (۳۲۵ میلی گرم) بجوید. آسپرین یک مهار‌کننده قوی لخته شدن خون است، و می‌تواند خطر مرگ ناشی از حمله قلبی را تا ۲۵ درصد کاهش دهد.

 

 

درمان سکته قلبی

حمله و نشانه های سکته قلبی یک موقعیت اورژانسی است، که برای جلوگیری از آسیب دائمی قلب یا مرگ نیاز به مراقبت فوری دارد. اگر با اورژانس تماس گرفتید، درمان معمولا در آمبولانس انجام می‌شود.

در صورت مراجعه به بیمارستان درمان توسط پرسنل بیمارستان انجام خواهد گرفت.

چه دارو‌هایی برای درمان سکته قلبی استفاده می‌شود؟

در مرکز اورژانس یا بیمارستان، به سرعت دارو‌هایی برای جلوگیری از لخته شدن بیشتر خون، و کاهش فشار روی قلب دریافت خواهید کرد. هدف درمان دارویی شکستن یا جلوگیری از لخته شدن خون، جلوگیری از جمع شدن پلاکت‌ها و چسبیدن آن‌ها به پلاک، تثبیت پلاک و جلوگیری از ایسکمی بیشتر است.

شما باید این دارو‌ها را در اسرع وقت (در صورت امکان در عرض ۱ یا ۲ ساعت از شروع حمله قلبی) برای محدود کردن آسیب قلبی دریافت کنید.

دارو‌های مورد استفاده در هنگام حمله قلبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • آسپرین برای جلوگیری از لخته شدن خون، چون ممکن است حمله قلبی را بدتر کند
  • سایر دارو‌های ضد پلاکت مانند کلوپیدوگرل ( Plavix )، پراسوگرل (Effient) یا تیکاگرلور (بریلینتا ) برای توقف لخته شدن
  • درمان ترومبولیتیک ("شکننده لخته") برای حل کردن لخته‌های خون در شریان‌های قلب شما

سایر دارو‌هایی که در هنگام مشاهده نشانه های سکته قلبی، یا بعد از آن تجویز می‌شوند، به قلب شما کمک می‌کنند تا بهتر کار کند، رگ‌های خونی شما را گشاد می‌کند، درد را کاهش می‌دهد و به قلب شما کمک می‌کند تا با ریتم طبیعی بتپد.

انواع مختلف درمان سکته قلبی

نوع دیگر درمان ممکن است شامل روشی برای باز کردن عروق مسدود شده باشد.

کاتتریزاسیون قلبی: علاوه بر ایجاد تصویری از شریان‌ها، از کاتتر قلبی می‌توان برای باز کردن شریان‌های باریک یا مسدود شده استفاده کرد.

آنژیوپلاستی با بالون: این درمان را می‌توان در صورت نیاز در حین کاتتریزاسیون قلب انجام داد. یک کاتتر با نوک بالون (لوله نازک و توخالی) در شریان مسدود شده در قلب قرار داده می‌شود. بالون به آرامی باد می‌شود، تا پلاک‌ها را روی دیواره‌های سرخرگ فشار دهد تا شریان باز شود، و جریان خون بهبود یابد.

قرار دادن استنت: در این روش، یک لوله کوچک از طریق یک کاتتر به داخل یک شریان مسدود شده وارد می‌شود تا آن را باز کند. استنت معمولاً فلزی است و دائمی است. همچنین می‌تواند از ماده‌ای ساخته شود که بدن شما به مرور زمان آن را جذب می‌کند. برخی از استنت‌ها دارویی دارند که به جلوگیری از انسداد مجدد شریان کمک می‌کند.

جراحی بای پس: ممکن است در روز‌های اولیه، پس از حمله قلبی برای بازگرداندن جریان خون به قلب خود، جراحی بای پس انجام دهید. جراح، جریان خون را در اطراف شریان مسدود شده شما تغییر می‌دهد اینکار معمولاً با استفاده از یک رگ خونی که از پا یا قفسه سینه شما برداشته شده، انجام می‌شود.

نکاتی برای پیشگیری از حمله قلبی

بعد از سکته قلبی، هدف حفظ سلامت قلب و کاهش خطر ابتلا به حمله قلبی دیگر است. دارو‌های خود را طبق دستور مصرف کنید، سبک زندگی سالم را انتخاب کنید، برای معاینات منظم قلب به پزشک مراجعه کنید، و یک برنامه توانبخشی قلبی را در برنامه کاری خود قرار دهید.

چرا بعد از حمله قلبی باید دارو مصرف کنم؟

ممکن است پس از حمله قلبی نیاز به مصرف دارو داشته باشید، زیرا:

  • جلوگیری از لخته شدن خون
  • بهتر کار کردن قلب
  • کاهش کلسترول و جلوگیری از ایجاد پلاک

همچنین ممکن است دارو‌هایی مصرف کنید تا ضربان قلبتان هموار شود، فشار خون شما کاهش پیدا کند، درد قفسه سینه را کنترل، و نارسایی قلبی را درمان کنند.

 

نشانه های سکته قلبی را بیشتر بشناسید

 

بعد از حمله قلبی چه تغییراتی در سبک زندگی لازم است؟

برای جلوگیری از مشاهده مجدد نشانه های سکته قلبی، بدتر شدن بیماری و جلوگیری از حمله قلبی دیگر، شاید لازم باشد سبک زندگی خود را تغییر دهید. در ادامه به برخی از تغییرات که کیفیت زندگی شما را بهبود می‌بخشد، و مانع مشاهده مجدد نشانه های سکته قلبی میگردد، اشاره کرده‌ایم:

سیگار را ترک کنید: سیگار به طور چشمگیری خطر حملات قلبی و سکته مغزی را افزایش می‌دهد. همچنین دود سیگار می‌تواند منجر به بیماری قلبی در اطرافیانتان شود.

وزن بدن خود را کنترل کنید: اگر اضافه وزن دارید، یا چاق هستید، لازم نیست برای کاهش نشانه های سکته قلبی، خیلی لاغر شوید. کاهش ۵ تا ۱۰ درصد وزن باعث کاهش کلسترول، فشار خون و سطح قند خون می‌شود.

ورزش کنید: فعالیت بدنی معمولی، ​​احتمال حمله قلبی را کاهش می‌دهد. همچنین می‌تواند فشار خون و کلسترول بد شما را کاهش دهد.

سعی کنید ۳۰ دقیقه در روز ورزش کنید تا قلب شما را تقویت شود. پیاده روی سریع یا شنا انتخاب‌های خوبی هستند. ورزش به کاهش نشانه های سکته قلبی کمک شایانی می‌کند.

رژیم غذایی سالم داشته باشید: بشقاب خود را با انواع مختلف میوه‌ها، سبزیجات، لوبیا‌ها و گوشت‌های مصرفی مانند مرغ بدون پوست پر کنید. همچنین مصرف غلات مانند بلغور جو دوسر، کینوآ، برنج قهوه‌ای را افزایش دهید. مصرف ماهی را افزایش دهید، به‌ویژه آن‌هایی که دارای اسید‌های چرب امگا ۳ هستند، مانند سالمون، قزل آلا و شاه ماهی.

آووکادو، روغن زیتون و دانه کتان نیز مانند برخی آجیل‌ها و دانه‌ها دارای امگا ۳ هستند. لبنیات بدون چربی یا کم چرب مانند شیر، ماست و پنیر نیز نسبت به انواع پرچرب گزینه‌های بهتری برای سلامت قلب شما هستند.

از مصرف غذا‌های ناسالم خودداری کنید: از غذا‌های فرآوری شده یا آماده که اغلب حاوی نمک و شکر اضافه هستند دوری کنید. از مصرف گوشت گاو چرب، کره، غذا‌های سرخ شده و روغن پالم خودداری کنید. این غذاها همه سرشار از چربی‌های اشباع شده هستند.

از نوشیدنی‌های شیرین مانند نوشابه‌های گازدار و آبمیوه‌ها، که می‌توانند منجر به افزایش وزن شوند، خودداری کنید. همچنین محصولاتی مانند کلوچه‌ها، کیک‌ها و غیره، سرشار از چربی‌های ترانس هستند و می‌توانند سطح کلسترول شما را افزایش دهند.

استرس نداشته باشید: ممکن است گاهی اوقات احساس اضطراب یا ناامیدی کنید. این مورد باعث بروز نشانه های سکته قلبی خواهد شد.

 معاینه توسط پزشک آنلاین در صورت مشاهده نشانه های سکته قلبی

یکی از مزایای استفاده از پزشک آنلاین در صورت مشاهده نشانه های سکته قلبی، دسترسی سریع و به موقع است. از آنجا که زمان امری مهم در حمله قلبی است، می‌توانید پس از مشاهده نشانه های سکته قلبی، با اورژانس تماس گرفته و تا رسیدن آن، توسط پزشکان متخصص قلب و عروق بصورت آنلاین معاینه شوید.