روش های درمان التهاب لثه و درمان خانگی عفونت لثه

  • 20 آبان 1401
  • صفر نظر
  • دندانپزشکی

التهاب لثه یکی از نشانه‌های ژنژیویت است که یک نوع خفیف بیماری لثه می‌باشد. این بیماری اغلب با بوی بد دهان همراه است. در این بیماری ورم لثه باعث زخم، تورم و خونریزی لثه‌ها می‌شود.
خبر خوب این است که پیشگیری و درمان التهاب لثه به راحتی امکانپذیر است. شما می‌توانید با درمان خانگی عفونت لثه، از پیشرفت آن جلوگیری کنید و به توقف آن کمک کنید. 
اما دانستن این موضوع که دلیل التهاب لثه چیست و مشخصا چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به آن هستند، به شما کمک می‌کند تا به بهترین نحو از سلامتی دهان و لثه خود محافظت کنید.
در این مطلب با روش درمان التهاب لثه آشنا می‌شویم. همچنین خواهیم دید که دلیل التهاب لثه چیست و با درمان خانگی عفونت لثه نیز آشنا خواهیم شد. تا انتهای مطلب با مشاوره پزشکی مدیست همراه باشید.

 

راه های درمان التهاب لثه


التهاب لثه چیست؟


التهاب لثه یا ژنژیویت نوعی بیماری لثه است و زمانی اتفاق می‌افتد که یک لایه طبیعی حاوی باکتری (پلاک)، روی دندان‌ها جمع شده و باعث التهاب بافت اطراف لثه می‌شود. پلاک سمومی تولید می‌کند که لثه‌ها را تحریک می‌کند.
این امر می‌تواند باعث ملتهب شدن لثه‌ها، قرمزی یا پف‌کردن یا خونریزی آن‌ها شود. این پلاک باکتری مضر حتی می‌تواند به مشکلاتی فراتر از التهاب لثه منجر شود، مانند ضعیف شدن مینای دندان.
 حتی با مسواک زدن منظم هم ممکن است به این عرضه مبتلا شوید، لذت مهم است که مطمئن شوید از لثه خود مراقبت می‌کنید، زیرا سلامت دهان و دندان از لثه سالم شروع می‌شود.
در آمریکا از هر 4 نفر، 3 نفر ممکن است در طول زندگی خود حداقل یکبار التهاب لثه را تجربه کند. اما به هرحال درمان التهاب لثه با مراقبت‌های بهداشتی دهان و دندان مناسب در مراحل اولیه، به راحتی امکانپذیر است.
 در صورت عدم درمان التهاب لثه، این بیماری می‌تواند به شکل شدیدتری از بیماری لثه معروف به پریودنتیت، خود را نشان دهد. پریودنتیت یکی از دلایل اصلی از دست دادن دندان در بزرگسالان است.


دلیل التهاب لثه چیست؟


ژنژیویت در اثر تجمع پلاک (یک لایه چسبنده طبیعی حاوی باکتری) روی دندان‌ها و لثه‌ها ایجاد می‌شود. باکتری‌های موجود در پلاک سمومی تولید می‌کنند که می‌توانند لثه‌ها را تحریک کرده و باعث قرمزی، ملتهب شدن، پف‌کردن آن‌ها شوند و حتی ممکن است منجر به خونریزی شوند (در واقع ژنژیویت عامل شماره یک خونریزی لثه در بزرگسالان است).
عوامل دیگری ممکن است خطر ابتلا به ژنژیویت را افزایش دهند. اگر برخی از عوامل زیر در مورد شما صدق می‌کند، لازم است که به دندان‌ها و خط لثه خود توجه بیشتری داشته باشید. شما می‌توانید با دندانپزشک و متخصص بهداشتی خود در مورد کار‌هایی که می‌توانید برای حفظ سلامت دهان خود انجام دهید صحبت کنید.


•    استعمال دخانیات و تنباکو: 
استعمال دخانیات یکی از بزرگترین عوامل خطرناک مرتبط با بیماری‌های لثه است و می‌تواند شانس درمان موفقیت‌آمیز را کاهش دهد. تحقیقات نشان می‌دهد که افراد سیگاری هفت برابر بیشتر از افرادی که سیگار نمی‌کشند به بیماری لثه مبتلا می‌شوند. با ترک سیگار می‌توانید به درمان التهاب لثه خود کمک کنید.


•    بهداشت نامناسب دهان:
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان یک دلیل التهاب لثه است. رعایت بهداشت دهان و دندان مانند مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن منظم، یکی از چندین علتی است که به راحتی از بروز التهاب لثه جلوگیری می‌کنند. همچنین برای درمان التهاب لثه نیز لازم است که این مورد رعایت شود.


•    عدم حذف کامل پلاک:
حتی اگر پلاک باکتری موجود روی دندان‌های خود را برطرف کرده باشید، ممکن است در اطراف خط لثه همچنان مملو از پلاک باشد. حتما به طور مرتب از نخ دندان استفاده کنید و خمیر دندانی را استفاده کنید که بتواند پلاک اطراف خط لثه را نیز از بین ببرد.
اگر نمی‌دانید از چه نوع خمیردندانی استفاده کنید، با دکتر آنلاین دهان و دندان ما مشورت کنید.


•    استرس:
استرس می‌تواند دلیل التهاب لثه باشد. استرس مداوم می‌تواند سیستم ایمنی بدن شما را تضعیف کند و بر توانایی شما برای مبارزه با عفونت، از جمله بیماری لثه تأثیر منفی بگذارد. اگر قصد درمان التهاب لثه خود را دارید، باید استرس را از خود دور کنید.


•    تغییرات هورمونی:
تغییرات هورمونی از جمله بلوغ، بارداری، یائسگی و قاعدگی ماهانه باعث افزایش حساسیت و التهاب در لثه‌ها می‌شوند. در طول این تغییرات فیزیولوژیکی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری لثه، مراقب دندان‌ها و لثه‌های خود باشید.


•    تغذیه نامناسب:
تغذیه نامناسب بدن را از دریافت مواد مغذی مورد نیازش محروم ‌می‌کند و مبارزه با عفونت از جمله بیماری لثه را برای بدن دشوارتر می‌کند.


•    مصرف برخی دارو‌ها:
مصرف برخی از داروهایی که برای بیماری‌های خود مصرف می‌کنید، می‌توانند بر سلامت دهان تأثیر منفی بگذارند. در صورتی که در حال درمان التهاب لثه خود هستید و قصد مصرف هرگونه داروی بدون نسخه را دارید، به دندانپزشک یا پزشک خود اطلاع دهید.


•    بیماری‌های مزمن:
دلیل التهاب لثه می‌تواند بیماری‌هایی مانند دیابت، سرطان و اچ آی وی باشد که توانایی بدن را برای مبارزه با عفونت از جمله عفونت‌های لثه مختل می‌کنند. در صورت داشتن هر گونه بیماری به دندانپزشک و دکتر خود اطلاع دهید.

 

روش های درمان خانگی عفونت لثه


نشانه‌ها و علائم التهاب لثه


از آنجایی که التهاب لثه اغلب باعث درد نمی‌شود، بسیاری از مردم نمی‌دانند که به آن مبتلا هستند. در واقع، 75 درصد از مردم در طول زندگی خود به نوعی التهاب لثه را تجربه می‌کنند. به همین دلیل است که باید با علائم التهاب لثه آشنا باشید. همچنین به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کرده و دندان‌های خود را معاینه کنید.
در ادامه برخی از علائم التهاب لثه وجود دارد که باید مراقب آن‌ها باشید:
•    لثه‌های قرمز و پف کرده
•    خونریزی لثه، به خصوص هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
•    درد لثه‌ها به طوری که از بین نمی‌رود
•    درد یا حساسیت دندان. هنگامی که به دلیل تورم لثه‌ها از دندان جدا می‌شوند، دندان‌ها بیشتر در معرض غذا‌ها یا نوشیدنی‌های سرد و گرم قرار می‌گیرند و حساس‌تر می‌شوند.
•    بوی بد دهان که از بین نمی‌رود. پلاک حاوی میلیون‌ها باکتری است که مواد زائد بدبو تولید می‌کنند.
•    لق شدن دندان‌ها یا تغییر در نحوه قرار گرفتن دندان‌ها هنگام گاز گرفتن. این می‌تواند نشانه یک بیماری پیشرفته لثه به نام پریودنتیت باشد.

پیشنهاد می کنیم مقاله راه های سفید شدن دندان را مطالعه کنید.


درمان التهاب لثه و پیشگیری از آن


اگر التهاب لثه دارید یا فکر می‌کنید ممکن است به التهاب لثه مبتلا شده باشید، ممکن است در مورد اینکه چه کاری باید انجام دهید، نگرانی دارید. اما نگران نباشید؛ با کمک دندانپزشک و درمان خانگی عفونت لثه، این بیماری قابل درمان و پیشگیری است. 


درمان خانگی عفونت لثه


استفاده از خمیردندان ضد باکتری و دهانشویه ضد باکری لثه، بهترین درمان خانگی التهاب لثه هستند. از آنجایی که از بین بردن پلاک باکتری در پیشگیری و درمان التهاب لثه بسیار مهم است، به یاد داشته باشید که از خمیر دندان و دهان شویه مناسب استفاده کنید.
مسواک زدن به مدت 2 دقیقه و دو بار در روز، بعلاوه  نخ دندان کشیدن حداقل یک بار در روز می‌تواند به درمان التهاب لثه شما کمک کند.

 


درمان التهاب لثه به کمک دندانپزشک


پیشگیری و درمان التهاب لثه تماما به از بین بردن هر چه بیشتر پلاک باکریایی از دندان‌ها و لثه‌ها بستگی دارد. بهترین راه برای درمان التهاب لثه، تشخیص زودهنگام آن است. لازم است که به طور مرتب در طول سال برای معاینه دندان‌های خود به پزشک دندان مراجعه کنید. هر چه زودتر از طریق کلینیک آنلاین مدیست وقت دندانپزشکی بگیرید!
دندانپزشک پلاک یا تارتار (پلاکی که سفت شده است) را با ابزار مخصوص از روی دندان‌های شما پاک می‌کند. تارتار را فقط یک متخصص دندانپزشک می‌تواند از بین ببرد، بنابراین استفاده از مسواک، نخ دندان و دهان شویه که برای حذف پلاک معمولی استفاده می‌شوند، تنها به کاهش میزان جرم کمک می‌کند.


اقداماتی برای کمک به پیشگیری و درمان التهاب لثه


•    از خمیر دندان ضد باکتری لثه استفاده کنید
خمیر دندان شما باید بتواند پلاک را هم از روی دندان و هم از اطراف خط لثه شما پاک کند. از خمیر دندانی استفاده کنید که باکتری‌های پلاک اطراف خط لثه را از بین می‌برد و استانداردهای لازم در این زمینه را داشته باشد.
اگر نمی‌دانید از چه خمیردندانی استفاده کنید، با مشاورین دندانپزشکی کلینیک آنلاین مدیست مشورت کنید.


•    از دهانشویه ضد التهاب لثه استفاده کنید
دهان شویه‌های ضد باکتریایی وجود دارد که مخصوص التهاب لثه هستند. این دهان شویه‌ها بدون الکل هستند که تجمع باکتری‌های مضر پلاک را خنثی کرده و خونریزی لثه را کاهش می‌دهند.


•    دندان‌ها و لثه‌های خود را حداقل ۲ دقیقه مسواک بزنید
در طول روز حداقل دوبار مسواک بزنید و هر نوبت کمتر از دو دقیقه نباشد


•    حداقل یک بار در روز نخ دندان بکشید
نخ دندان به راحتی بین دندان‌ها و زیر خط لثه میلغزد و پلاک‌های ایجاد‌ کننده التهاب لثه را از بین ببرد.


•    هر ۳ ماه یکبار مسواک خود را تعویض کنید
مسواک‌های فرسوده مقدارکمتری از پلاک روی دندان و لثه را از بین می‌برند.


•    مسواک زدن تحت هر شرایطی!
اگر پس از کشیدن نخ دندان یا مسواک زدن لثه‌های شما دچار درد می‌شوند یا خونریزی کردند، مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن را قطع نکنید. برای رفع این مشکل از مسواک با پرزهای نرم استفاده کنید تا به لثه‌هایتان آسیب نرسانید.
همچنین می‌توانید از یک مسواک برقی استفاده کنید. مسواک‌های برقی، بیشتر از یک مسواک معمولی پلاک را از بین می‌برد. اگر با تعویض مسواکتان همچنان خونریزی لثه شما ادامه دارد، به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

اگر دندان درد شما را آزار می دهد، مقاله مسکن قوی دندان درد خانگی را مطالعه کنید.


•    بررسی رنگ لثه‌ها
لثه‌های خود را در آینه بررسی کنید تا ببینید که آیا رنگ آنها تغییر کرده است یا خیر. اگر ظاهر آن‌ها تغییر کرده، به دکتر دندانپزشک خود مراجعه کنید.


•    تغییر تغذیه
مصرف غذا‌هایی که قند بالایی دارند را کاهش دهید. شکر باعث رشد پلاک‌های ایجاد‌ کننده التهاب لثه می‌شود.

 

دلیل التهاب لثه چیست


مشاوره آنلاین با دکتر دندانپزشک


معاینه دوره‌ای دندان‌ها توسط دندانپزشک می‌تواند در پیشگیری ابتلا به التهاب مربوط به لثه به شما کمک کند. شما می‌توانید با مراجعه به بخش دهان و دندان کلینیک آنلاین مدیست، از راه دور توسط دکتر دندانپزشک معاینه شوید.
همچنین می‌توانید مشاوره‌های لازم را جهت بهترین خمیر دندان برای التهاب لثه را دریافت کنید. در صورت داشتن هرگونه سوال، می‌توانید از پشتیبانی آنلاین وبسایت استفاده کنید.