علائم کیست سینه چیست؟ | دلایل، انواع و راه های درمان

  • 10 آذر 1401
  • صفر نظر
  • زنان و زایمان

کیست سینه کیسه‌هایی پر از مایع هستند که معمولا غیرسرطانی هستند. گاهی اوقات می‌توانید آن‌ها را احساس کنید، به خصوص اگر چند روز قبل از چرخه قاعدگی شروع به درد گرفتن کنند. در بیشتر موارد، کیست پستان نیازی به درمان ندارد.
کیست سینه یک وضعیت خوش خیم (غیر سرطانی) است. کیست‌ها یکی از شایع‌ترین علل توده سینه هستند و می‌توانند در یک یا هر دو سینه ایجاد شوند. تصور می‌شود که آن‌ها به طور طبیعی رشد می‌کنند. علائم کیست سینه ممکن است در اشخاص متفاوت باشد و داشتن بیش از یک کیست نیز طبیعی است.

 

علائم كيست سينه چیست


کیست سینه چیست؟


کیست سینه یک کیسه غیر سرطانی (خوش خیم) پر از مایع در پستان است. کیست زمانی شکل می‌گیرد که غده خالی شیر سینه پر از مایع شود. تشخیص برخی کیست‌ها به دلیل کوچک بودن دشوار است، در حالی که برخی دیگر ممکن است تا چندین سانتیمتر بزرگ ‌شوند. 
برخی کیست‌ها به قدری بزرگ می‌شوند که عملا باعث ناراحتی شما می‌شود. خوشه‌های کیست می‌توانند در یک سینه یا هر دو تشکیل شوند.
کیست سینه اگر چه در زنان بسیار شایع‌تر است، اما مردان نیز ممکن است به این نوع کیست مبتلا شوند.
کیست‌های پستان، به‌ویژه برای زنانی که در سال‌های آخر باروری هستند، شایع‌تر است. گاهی اوقات ممکن است این کیست‌ها با توده سرطانی اشتباه گرفته شوند، اما حدود یک چهارم توده‌های سینه کیست هستند و مشکل ساز نیستند.


علائم کیست سینه


علائم کیست سینه می‌تواند در هر شخص متفاوت باشد. کیست‌های سینه می‌توانند نرم یا سفت به نظر برسند و می‌توانند هر اندازه‌ای داشته باشند. اندازه کیست‌ها می‌تواند از چند میلی‌متر تا چند سانتی‌متر باشند. آن‌ها معمولا بیضی یا گرد هستند و می‌توانند به سرعت در هر جایی از سینه رشد کنند. 
برای برخی افراد، کیست ممکن است ناراحت‌کننده و حتی دردناک باشد. قبل از پریودی، کیست‌ها ممکن است بزرگتر شوند و با تغییر سطح هورمون‌ها احساس درد و حساسیت بیشتری کنند. با این حال، بسیاری از زنان ممکن است کیست داشته باشند و اصلا متوجه آن هم نشوند.
اگر کیست سینه دارید، می‌توانید آن را به شکل یک توده احساس کنید. علائم کیست سینه در زنان ممکن است در یک یا هر دو سینه دیده شود. نشانه‌ها و علائم کیست سینه عبارتند از:
•    یک توده نرم و صاف که به راحتی قابل جابجایی است. این توده ممکن است گرد یا بیضی شکل باشد و ممکن است لبه‌های صافی داشته باشد. اگر این علائم کیست سینه را مشاهده کردید، ممکن است نشان دهنده خوش خیم بودن آن باشد.
•    ترشحات نوک پستان که ممکن است شفاف، زرد یا قهوه‌ای تیره باشد.
•    درد یا حساسیت سینه در ناحیه‌ای که توده سینه وجود دارد.
•    افزایش اندازه توده سینه و حساسیت سینه درست قبل از پریود شدن.
•    کاهش اندازه توده سینه و رفع سایر علائم کیست سینه در زنان بعد از تمام شدن پریودی.
نکته‌ای که باید بدانید این است که داشتن کیست سینه خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش نمی‌دهد. اما داشتن کیست ممکن است پیدا کردن توده‌های جدید پستان یا سایر تغییراتی که ممکن است نیاز به ارزیابی توسط پزشک داشته باشد را دشوارتر کند. 
سینه‌های شما ممکن است در هنگام قاعدگی احساس برآمدگی و درد داشته باشند، بنابراین مهم است که با احساس سینه‌های خود در طول چرخه قاعدگی آشنا باشید تا از تغییرات مشکوک مطلع شوید.


انواع کیست سینه


به طور کلی سه نوع کیست سینه وجود دارد:
•    کیست ساده سینه: کیست‌های ساده پر از مایع هستند و همیشه غیر سرطانی هستند.
•    کیست مشکوک یا نیمه پیچیده سینه: یک نوع کیست پیچیده است که در آن تکه‌های جامد شناور وجود دارد. پزشک شما ممکن است بخواهد آسپیراسیون کیست پستان یا بیوپسی سوزنی (برداشتن مایع با سوزن برای تجزیه و تحلیل) انجام دهد.
•    کیست پیچیده سینه: این نوع کیست نگران‌کننده است و ممکن است خطرناک باشد. دلیل ایم امر وجود بافت جامد در کیست است که می‌تواند سرطانی باشد. اگر این نوع کیست را داشته باشید، پزشک شما بیوپسی سوزنی انجام می‌دهد.


دلایل ایجاد کیست سینه | علت به وجود آمدن كيست سينه


علت به وجود آمدن كيست سينه دلیل خاصی ندارد و بیشتر به تغیرات هورمونی مربوط می‌شود. سینه‌ها از لوب‌ها و مجاری (لوله‌هایی که شیر را به نوک پستان می‌برند) تشکیل شده است که مانند گلبرگ‌های گل مروارید کنار هم چیده شده‌اند. لوب‌ها به لوبول‌های کوچکتری تقسیم می‌شوند که در دوران بارداری و شیردهی شیر تولید می‌کنند. 
غدد شیر توسط بافت پشتیبان فیبری و چربی احاطه شده‌اند که به آنها بافت سینه گفته می‌شود. این بافت به سینه‌ها اندازه و شکل می‌دهد. گاهی اوقات، غدد شیر می‌توانند با مایع پر شوند که در این صورت کیست سینه تشکیل می‌شود.
کیست‌های سینه ممکن است بر اساس اندازه آن‌ها تعریف شوند:
•    میکروکیست‌ها ممکن است در طول آزمایش‌های تصویربرداری مانند ماموگرافی یا سونوگرافی دیده شوند، اما خیلی کوچک هستند و قابل احساس نیستند.
•    ماکروسیست‌ها به اندازه کافی بزرگ هستند که قابل لمس باشند و می‌توانند به قطر حدود 1 تا 2 اینچ (2.5 تا 5 سانتی‌متر) رشد کنند.
از آنجا که پستان با افزایش سن تغییر می‌کند، کیست‌ها ممکن است به طور طبیعی ظاهر شوند و این به دلیل تغییرات طبیعی در سطح هورمون استروژن است. در طول چرخه قاعدگی استروژن باعث تولید مایع می‌شود. اگرچه ممکن است در هر سنی کیست سینه ایجاد شود، اما کیست سینه زنان در سنین بالای ۳۵ سال شایع‌تر است.
پس از یائسگی (زمانی که قاعدگی شما متوقف می‌شود)، با کاهش سطح استروژن، تشکیل کیست‌ها معمولا متوقف می‌شود. خانم‌هایی که درمان جایگزینی هورمونی (HRT) دارند ممکن است همچنان به کیست سینه زنان مبتلا شوند.
متخصصان دقیقا نمی‌دانند چه چیزی باعث ایجاد کیست سینه می‌شود. با اینحال ممکن است در نتیجه تغییرات هورمونی ناشی از قاعدگی ماهانه ایجاد شوند.

 

علت به وجود آمدن كيست سينه چیست

پیشنهاد می کنیم مقاله کیست رحم را مطالعه کنید.


تشخیص کیست سینه


پزشکان اغلب در طول ماموگرافی‌های معمولی که سرطان سینه را غربال می‌کنند، کیست‌های سینه را پیدا می‌کنند. اما ممکن است خودتان به تنهایی یک کیست سینه بزرگ را نیز تشخیص دهید.
در طول یک معاینه بالینی، دکتر علت به وجود آمدن كيست سينه را بررسی می‌کند و به شما خواهد گفت که آیا این توده کیست است یا خیر. با این حال ممکن است نیاز به ماموگرافی یا سونوگرافی داشته باشید تا ببینید توده جامد یا پر از مایع است.
کیست‌ها معمولا به صورت توده‌ای در سینه خود را نشان می‌دهند یا به طور اتفاقی در طی یک ماموگرافی یا در حین بررسی در کلینیک پستان به دلیل دیگری پیدا می‌شوند.
با این حال، در اکثر مواقع پزشکان از شما نمونه خواهند گرفت و می‌خواهند تا کیست‌ها را به آزمایشگاه ببرید تا ماهیت آنها روشن شود.
در کلینیک سینه شما معاینه پستان خواهید داشت. همچنین ممکن است ماموگرافی یا سونوگرافی (با استفاده از امواج صوتی برای تولید تصویری از پستان) یا هر دو انجام دهید. سونوگرافی می‌تواند به شما کمک کند تا متوجه شوید که آیا با یک توده جامد سر و کار دارید یا پر از مایع مانند یک کیست سینه زیان خوش خیم.
اگر زیر ۴۰ سال سن دارید، بجای ماموگرافی ممکن است دکتر از شما بخواهد تا سونوگرافی انجام دهید. بافت سینه زنان جوان‌تر می‌تواند متراکم باشد، که می‌تواند تصویر اشعه ایکس را کمتر واضح کند، بنابراین تشخیص تغییرات طبیعی یا شرایط خوش خیم سخت‌تر می‌شود. با این حال، برای برخی از زنان زیر ۴۰ سال ممکن است هنوز برای تکمیل ارزیابی نیاز به ماموگرافی باشد.
اگر توده را به راحتی بتوان احساس کرد، متخصص شما ممکن است یک سوزن ظریف داخل آن بگذارد و مایع را بیرون بکشد تا تأیید کند که کیست پر از مایع است یا خیر.

 


کیست سینه چگونه درمان می‌شود؟


در بیشتر موارد، شما نیازی به درمان خاصی ندارید. کیست‌های ساده سینه هیچ عوارضی ندارند و حتی گاهی اوقات خود به خود از بین ‌می‌روند. با توجه به علت به وجود آمدن كيست سينه، نوع درمان آن ممکن است متفاوت باشد.
اگر علائم کیست سینه شما ناراحت‌کننده است، دکتر شما می‌تواند مایع را با بیوپسی سوزنی از آن تخلیه کند. با این حال، مایع ممکن است پس از مدتی مجددا برگردد. اگر علائم کیست سینه شما عود کرد و همچنان دردناک بود، ممکن است برای برداشتن آن نیاز به جراحی داشته باشید.
برای کیست‌های مشکوک یا پیچیده سینه، ممکن است به معاینات مکرر نیاز داشته باشید تا تغییرات آن را زیر نظر بگیرید.
اگر کیست سینه دارید، معمولا نیازی به درمان یا پیگیری نخواهید داشت. اکثر کیست‌ها خود به خود از بین ‌می‌روند و جای نگرانی ندارند.
اگر کیست سینه زنان بزرگ باشد یا باعث ناراحتی شود، پزشک با کمک سونوگرافی آن را خارج می‌کند. رنگ مایع می‌تواند متفاوت باشد و از شفاف تا خیلی تیره متغیر باشد. اگر مایع آغشته به خون باشد، برای آزمایشات بیشتر به آزمایشگاه فرستاده می‌شود.

پیشنهاد می کنیم مقاله دلایل پریود نشدن را مطالعه کنید.


مراقبت‌های پس از جراحی کیست سینه


در طول بیوپسی سوزنی (که آسپیراسیون نیز نامیده می‌شود)، پزشک یک سوزن توخالی را وارد کیست می‌کند. سوزن مایع را از کیست خارج می‌کند و کیست از بین می‌رود. ممکن است بعد از آن مقداری کبودی و حساسیت داشته باشید.
هنگامی که مایع برداشته می‌شود، کیست معمولا ناپدید می‌شود. ممکن است هنگام بیرون آمدن مایع احساس ناراحتی و درد کنید و ممکن است تا چند روز پس از در آوردن کیست، محل قبلی آن دچار کبودی شود. اگر بعد از خارج کردن کیست سینه زنان، درد داشتید می‌توانید از مسکن مانند پاراستامول استفاده کنید.
کیست‌های سینه ممکن است بعد از مدتی دوباره عود کنند یا ممکن است کیست‌های جدید ایجاد کنید. درمان کیست معمولا هر بار یکسان است. اگر فکر می‌کنید کیست شما برگشته است یا فکر می‌کنید کیست جدیدی دارید، باید به پزشک مراجعه کنید.


پیشگیری از کیست سینه


شما نمی‌توانید از کیست سینه جلوگیری کنید. اما انجام آزمایشات منظم و ماموگرافی معمول راه‌های خوبی برای مدیریت سلامت کلی سینه هستند. با مشاهده علائم کیست سینه می‌توانید برای معاینه به پزشک مراجعه کنید.
کیست‌ها در پاسخ به هورمون‌های طبیعی زنانه ایجاد می‌شوند و هیچ راه شناخته شده‌ای برای پیشگیری از آن‌ها وجود ندارد. انجام HRT می‌تواند خطر ایجاد کیست‌های جدید را افزایش دهد.


چه افرادی بیشتر درگیر کیست پستان می شوند؟


اگر چه علائم کیست سینه در زنان در هر سنی دیده می‌شود، اما قبل از یائسگی و زیر ۵۰ سال، شایع‌تر است. کیست سینه زنان در سنی که به آخر باروری خود نزدیک می‌شوند بیشتر شایع است. با اینحال کیست‌ها در زنان در هر سنی دیده می‌شوند. همچنین کیست‌های سینه معمولا در زنان یائسه‌ای که هورمون ‌درمانی می‌کنند نیز رخ می‌دهد.
با اینکه بسیار نادر است، اما مردان هم ممکن است دچار کیست سینه شوند.


تفاوت کیست سینه با توده


کیست سینه حاوی مایع است که با سوزن قابل استخراج است. اما توده جامد است و ممکن است احتمال وجود سرطان را داشته باشند.
برای بسیاری از زنان، بزرگترین نگرانی آن‌ها در مورد کیست این است که سرطان باشد یا تبدیل به سرطان شود. کیست‌ها سرطان نیستند و احتمال سرطانی شدن آن‌ها بیشتر از هر قسمت دیگری از پستان نیست. هیچ مدرکی مبنی بر اینکه کیست باعث سرطان می‌شود وجود ندارد. ابتلا به سرطان در همان ناحیه کیست تصادفی است.
هنگام معاینه توسط پزشک متخصص، می‌توان نوع کیست را تشخیص داد و اقدامات بعدی را انجام داد.

 

کیست سینه در زنان به چه صورت است


چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟


بافت نرمال سینه اغلب احساس برآمدگی را بطور طبیعی دارد. اما اگر احساس کردید یک توده جدید در سینه شما شکل گرفته که از بین نمی‌رود و در حال بزرگتر شدن است، یا بعد از یک یا دو دوره قاعدگی همچنان احساس می‌شود، فورا به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر تغییرات پوستی جدیدی در یک یا هر دو سینه خود داشتید به دکتر مراجعه کنید.
همه زنان باید نسبت به هر گونه تغییر در سینه‌های خود که برای آن‌ها طبیعی نیست، هوشیار باشند. اگر تغییری در سینه خود دارید که با تغییرات هورمونی معمول شما متفاوت است، باید آن را توسط یک پزشک متخصص بررسی کنید.
شما می‌توانید از خدمات پزشکی آنلاین کلینیک مدیست استفاده کنید. در کلینیک مدیست شما به بهترین پزشکان دسترسی دارید و می‌توانید بصورت آنلاین خدمات پزشکی را دریافت کنید.
وقتی پزشک علائم کیست سینه و علت به وجود آمدن كيست سينه را بررسی کرد، می‌توانید سوالات زیر را از دکتر خود بپرسید:
•    چه نوع کیست سینه‌ای دارید؟ (ساده، مشکوک یا پیچیده) 
•    آیا نیاز به آسپیره یا برداشتن دارد؟
•    آیا به ماموگرافی مکرر نیاز دارم؟
•    آیا باید به درمان جایگزینی هورمون ادامه دهم؟
پزشک پس از معاینه سینه شما، به شما خواهد گفت که آیا علائم کیست سینه شما خطرناک است یا خیر. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با پشتیبان آنلاین وبسایت در تماس باشید.