درمان شب ادراری در بزرگسالان + پیشگیری و تشخیص آن
- 28 فروردین 1402
- صفر نظر
- کلیه و مجاری ادراری
برای بسیاری از بزرگسالان، حتی صحبت کردن در مورد چیزی که اغلب آن را کودکانه میدانند، سخت است. اما حقیقت این است که 5.000.000 نفر در سراسر جهان با شب ادراری درگیر هستند. اگر دچار چنین وضعیتی هستید باید بدانید که در درمان آن نباید هیچ شرمی وجود داشته باشد؛ زیرا دلایل زیادی وجود دارد که میتواند وضعیت شما را وخیمتر کند. به دلیل مهم بودن این وضعیت و مخفی کاری برخی از افراد، در متن پیش رو دلایل و علائم شب ادراری در بزرگسالان را بررسی کرده و پس از آن نکات مهم درمانی را مرور خواهیم کرد. در ادامه همراه مشاوره آنلاین پزشکی مدیست باشید.
علائم شب ادراری بزرگسالان
همانطور که اشاره کردیم رفع شب ادراری بزرگسالان باید مسئله جدی باشد و نمیتوان آن را به سادگی پشت گوش انداخت. زیرا ممکن است کلیههای شما بیش از حد معمول کار کنند. هورمونی به نام ADH به کلیهها میگوید که ادرار کمتری بسازند و جالب اینکه بدن ما معمولا در بازه زمانی شب میزان کمتری از این هورمون را تولید میکند. هنگامی که مشکل شب ادراری دارید، ممکن است بدن شما به اندازه کافی از این هورمون تولید نکند یا کلیههای شما به خوبی به آن پاسخ ندهند.
همچنین نوعی دیابت به نام دیابت بیمزه نیز بر سطح ADH تأثیر میگذارد و باعث میشود ادرار بیشتری تولید کنید. در این وضعیت مثانه شما نمیتواند ادرار کافی را در خود نگه دارد. وقتی فضای کافی در مثانه وجود ندارد، ادرار ممکن است نشت کند. مثانه بیش فعال (OAB) هم میتواند باعث شب ادراری در بزرگسالان شود. در وضعیت معمولی ماهیچههای مثانه معمولا زمانی که آماده ادرار کردن هستید منقبض میشوند. در OAB، این ماهیچهها اغلب یا در زمانهای نامناسب فشرده میشوند. اجازه دهید برای درک بهتر این شرایط برخی از مهمترین دلایل و علائم این وضعیت را بررسی کنیم.
لازم به ذکر است که اگر دلیل و علائم بیماری خود را در میان لیست زیر پیدا نکردید، میتوانید با استفاده از امکانات مشاوره آنلاین مدیست سوالات خود را از پزشکان مجموعه بپرسید. همه ما میتوانیم از این بستر آنلاین استفاده کرده و در کمترین زمان ممکن، بهترین توضیح را برای وضعیت خودمان به دست آوریم.
• علل و علائم هورمونی شب ادراری در بزرگسالان
گفتیم که بدن در شب یک هورمون ضد ادرار به نام ADH تولید میکند که تولید ادرار کلیه را در هنگام خواب کند میکند. در افراد مبتلا به شب ادراری، این هورمون به اندازه کافی برای کاهش تولید ادرار تولید نمیشود و اغلب منجر به شب ادراری میشود. چنین هشداری میتواند نشانهای از شروع بیماری دیابت نوع اول و یا نوع دوم باشد.
• علل و علائم عصبی
افرادی که از شب ادراری رنج میبرند ظرفیت عملکردی مثانه کمتری دارند. به این معنی که میزان ادراری که میتوانند قبل از اینکه مثانه سیگنالی به مغز ارسال کند که مثانه پر است، نگه دارند، کمتر از حد متوسط است. همراه با عارضه مثانه بیش فعال یا بیثباتی مثانه، این امر میتواند منجر به شب ادراری مکرر شود.
• علل و علائم ساختاری در بدن
همچنین شب ادراری در بزرگسالان میتواند نشانهای از مشکلات در مجرای ادرار، پروستات یا لگن باشد. از جمله وجود عفونت دستگاه ادراری و یا سنگهای دستگاه ادراری به همراه بزرگ شدن پروستات، سرطان پروستات و سرطان مثانه که همگی میتوانند با شب ادراری بروز پیدا کنند.
به یاد داشته باشید که تومورهای ناشی از سرطان مثانه و پروستات میتوانند مجاری ادراری را مسدود کنند. این مسئله ممکن است منجر به ناتوانی در نگه داشتن ادرار، به خصوص در بازه زمانی شب شود. البته تشخیص سرطان ممکن است به معاینه فیزیکی و همچنین برخی آزمایشات تصویربرداری نیاز داشته باشد. برای شناسایی سرطان معمولا بیوپسی ضروری است. درمان سرطان هم میتواند به کوچک شدن یا از بین بردن تومور کمک کند. این امر ممکن است به جلوگیری از اپیزودهای آتی شب ادراری کمک کند.
• رابطه دارو و رژیم غذایی با شب ادراری در بزرگسالان
شب ادراری یکی از عوارض جانبی برخی از داروهای مخصوص بی خوابی است. همچنین میتواند به داروهایی مربوط باشد که برای اهداف روانپزشکی مصرف میشوند (مانند ریسپریدون، تیوریدازین و یا کلوزاپین). محرکهای مثانه مانند الکل و کافئین هم میتوانند به بیثباتی مثانه کمک کرده و به عنوان دیورتیک برای افزایش تولید ادرار عمل کنند.
متخصصان باور دارند که تعویض دارو ممکن است ادرار شبانه را متوقف کند. اگر دارو شما برای درمان بیماری دیگری ضروری است، احتمالا تغییر در شیوه زندگی برای جلوگیری از چنین وضعیتی چاره ساز باشد. البته نباید برای بهبود سریع شب ادراری در بزرگسالان بدون مشورت با پزشک خود داروهای مورد نظر را قطع کنید.
درمان شب ادراری بزرگسالان
درمان فوری شب ادراری بزرگسالان مهم است زیرا میتواند پیش زمینهای برای بیماریهای جدی مانند سرطان و یا دیابت باشد. در این میان گفته میشود که برخی تغییرات سبک زندگی ممکن است به پایان دادن به شب ادراری کمک کنند. برای همه بزرگسالان، تعیین محدودیت در مصرف مایعات نقش اساسی در کنترل شب ادراریهای مکرر دارد. سعی کنید تا چند ساعت پس از خواب آب یا مایعات ننوشید تا خطر وقوع چنین وضعیتی را کاهش دهید.
اکثر مایعات مورد نیاز روزانه خود را قبل از شام بنوشید، اما مصرف کلی مایعات را محدود نکنید. این روش اطمینان حاصل میکند که مثانه شما قبل از خواب نسبتا خالی است. همچنین پیشنهاد میکنیم سعی کنید از نوشیدنیهای کافئیندار یا الکلی در بازه زمانی عصر خودداری کنید. کافئین و الکل محرک مثانه و ادرارآور هستند و میتوانند شب ادراری در بزرگسالان را تشدید کنند. این نوع مایعات باعث میشوند که شما بیشتر از حد معمولی ادرار کنید. استفاده از دستشویی درست قبل از رفتن به رختخواب هم برای تخلیه کامل مثانه میتواند کمک کننده باشد.
دو روش تجربه شده دیگر برای کنترل شب ادراری در بزرگسالان
برخی از بیماران درگیر با این وضعیت اذعان دارند که میتوان از آلارمهای تشخیص رطوبت در لباسهای زیر یا روی خود تخت برای لرزش یا پخش صدا در هنگام شب ادراری استفاده کرد. این کار فرد را از خواب بیدار میکند و به او امکان میدهد جریان ادرار را متوقف کرده و در دستشویی به پایان برساند. در نهایت، بدن او را آماده میشود تا قبل از اینکه میل به ادرار بیش از حد قوی داشته باشد، بیدار شود.
همچنین تنظیم یک زنگ تصادفی هر شب برای بیدار شدن و ادرار کردن ممکن است برای جلوگیری از شب ادراری مفید باشد. البته در صورتی که بدن شما عادت به تخلیه در ساعت معینی از شبانه دارد، بهتر است از تنظیم زنگ ساعت در همه شبها خودداری کنید.
جراحی برای درمان شب ادراری در بزرگسالان
در نهایت ممکن است پزشک متخصص شما پیشنهاد کند از جراحی برای رفع شب ادراری در بزرگسالان استفاده کنید. البته این گزینه هنگام تلاش برای درمان بیش فعالی شدید دترسور مورد توجه است و تنها زمانی باید در نظر گرفته شود که سایر گزینههای درمانی کمتر تهاجمی ناموفق بوده باشند. تمام مراحل ذکر شده در زیر دارای خطراتی هستند که باید در نظر گرفته شوند و با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی در مورد آنها صحبت شود. به همین خاطر است که پیشنهاد میکنیم قبل از هر اقدامی مشاوره با پزشکان مدیست را از دست ندهید.
• تحریک عصب ساکرال
ریشههای عصب ساکرال بدن ما توسط neuromodulation تحریک میشوند تا انتقال دهندهها، گروههای عصبی مختلف را کنترل کنند. هنگامی که سطح فعالیت نورونهای عضله دترسور کاهش یافته باشد، عضله به طور مداوم منقبض نمیشود و در نهایت باعث دفع کمتر یا بیش از حد ادرار میشود. در نتیجه استفاده از روش SNS برای اشخاص مبتلا به بیاختیاری ادرار متوسط تا شدید توصیه شده است. آن هم زمانی که سایر درمانها برای آنها مفید نبوده باشد.
• سیستوپلاستی کلام
این مورد هم یک درمان جراحی برای شب ادراری در بزرگسالان است که در آن مثانه باز میشود و تکهای از روده در بین دو نیمه قرار میگیرد. هدف از این روش کاهش بیثباتی مثانه و افزایش ظرفیت آن است.
• میکتومی دترسور
این فرایند همچنین به عنوان تقویت خودکار شناخته میشود که شامل برداشتن بخشی یا تمام عضله بیرونی اطراف مثانه است. این روش قصد دارد انقباضات مثانه را تقویت کرده و تعداد آنها را کاهش دهد.
کلام آخر مدیست
همانطور که در مقدمه متن هم اشاره کردیم مسئله شب ادراری در بزرگسالان میتواند برای برخی شرمآور باشد. اما فراموش نکنید که این نوع خجالتزدگیها میتواند وضعیت متوسط شما را وخیم کند. اگر برای مراجعه حضوری و تشریح وضعیت خود دچار اضطراب هستید، میتوانید از امکان مشاوره آنلاین مدیست استفاده کرده و موقعیت خود را به راحتی ارزیابی کنید. اگر تشخیص متخصصان مراجعه حضوری و انجام آزمایشات بود، بهتر از خجالت را کنار گذاشته و سلامتی خود را در اولویت قرار دهید.