بیماری پریودنتال چیست؟ + علت، نحوه درمان و تشخیص
- 07 خرداد 1402
- صفر نظر
- دندانپزشکی
بیماریهای مربوط به دندان همواره یکی از مهمترین مواردی به شمار میآیند که نظر بسیاری از افراد را به خود جلب میکنند. بیماری پریودنتال یک بیماری خاص مربوط به لثه محسوب میشود که در صورت عدم درمان میتواند منجر به عوارض بسیار دردناکی شود.
شناخت کلیه عوامل مؤثر بر روی این بیماری و همچنین نحوه پیشگیری از آن از جمله موضوعاتی است که کلیه افراد باید با آن آشنایی داشته باشند. در این متن قصد داریم در مورد پریودنتال و کلیه موارد مربوط به آن با شما عزیزان صحبت کنیم. اگر نیازمند کسب اطلاعات بیشتری در مورد پریودنتال هستید، توصیه میکنیم که در ادامه با مدیست همراه شوید.
درمان پریودنتال دندان چیست
حال بهتر است به روش درمان بیماری پریودنتال اشاره کنیم. چنانچه میزان تخریب لثه و دندان به دلیل پریودنتال چندان شدید نباشد، معمولاً با کمک مواردی همچون جرمگیری میتوان نسبت به درمان این بیماری اقدام کرد. تعداد جلسات مربوط به جرمگیری نیز رابطه مستقیمی با میزان جرمهای موجود بر روی دندانهای شما دارد. دندانپزشکان در جلسات مربوطه با استفاده از دستگاههای خاصی نسبت به برداشتن جرم کلیه دندانهای شما اقدام میکند. پس از این جلسات باید بهداشت دهان و دندان خود را جدی بگیرید تا دیگر امکان پیشرفت پریودنتال وجود نداشته باشد.
اگر بیماری به مرحله شدیدتری رسیده باشد، باید به سراغ درمانهای پیشرفتهتر برویم. در واقع دندانپزشک شما باید از یک سری روشهای خاص به منظور کاهش آسیبهای ناشی از پریودنتال استفاده کند. از جمله این موارد میتوانیم به روت پلنینگ (root palning) اشاره کنیم. این تکنیک یکی از دقیقترین تکنیکهایی به شمار میآید که میتوان از آن به منظور جلوگیری از افزایش عوارض پریودنتال استفاده کرد.
در این روش، دندانپزشک کلیه پلاکهای میکروبی موجود بر روی لثه شما را به طور کامل جرمگیری خواهند کرد. علاوه بر این، کلیه پلاکهای موجود در قسمت ریشه دندان نیز برداشته میشوند تا دیگر فضایی برای رشد پلاکها وجود نداشته باشد. اگر بیماری پریودنتال منجر به لق شدن دندانهای بیمار شده باشد، باید نسبت به ترمیم کامل لق شدگی دندانها اقدام کرد.
در هر صورت پس از راهکارهای مذبور به منظور درمان پریودنتال، بیمار باید بهداشت دهان و دندان خود را به صورت مداوم مورد بررسی قرار بدهد تا دیگر هیچ فرصتی برای به وجود آمدن این بیماری وجود نداشته باشد. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با کارشناسان مدیست تماس بگیرید.
علائم بروز بیماری پریودنتال
در بعضی از موارد پریودنتال بدون نشاندادن هیچ علائم خاصی در روزهای اولیه پیشرفت میکند. در واقع یکی از مواردی که موجب میشود این بیماری جزو بیماریهای خطرناک به شمار آید نیز همین مورد است. از جمله مهمترین علائم مربوط به بروزی پریودنتال باید به موارد زیر اشاره کنیم:
• قرمز شدن رنگ لثهها به شکل کاملاً شدید حتی در شرایط کاملاً عادی
• دیدن خون در زمان استفاده از مسواک
• تغییر در حالت کلی دندانها و لق شدگی ساختار آنها
• به عقب رفتن لثه
• کم شدن یا بیشتر شدن فاصله بین دندانها
• ایجاد بوی بد دهان
اگرچه این موارد جزو مهمترین علائم مربوط به بیماری پریودنتال محسوب میشوند، اما همانطور که گفته شد، در بسیاری از موارد ممکن است بیمار حتی هیچ یک از این موارد را به شکل محسوس مشاهده نکند. به عنوان مثال ممکن است بیماری پیشرفته بسیار زیادی داشته باشد، اما باز هم بیمار احساس ناراحتی خاصی نکند. به همین دلیل، توصیه میشود که افراد در بازههای زمانی مناسب به دندانپزشک خود مراجعه نمایند و از وی بخواهند که دندانها و لثه آنها را به طور کامل مورد بررسی قرار دهد.
تنها در این شرایط میتوان گفت امکان تشخیص بیماری در همان مراحل اولیه وجود دارد. قاعدتاً هرچه این تشخیص زودتر صورت بگیرد، میتوانید خیال راحتتری از بابت تأثیر بهتر موارد درمانی در این زمینه داشته باشید. بنابراین، به منظور تشخیص صحیح بیماری پریودنتال، بازدیدهای دوره از دندانپزشک خود را به هیچ وجه از یاد نبرید.
عوامل تأثیرگذار در ایجاد بیماری پریودنتال
اگر بخواهیم به مهمترین عامل تأثیرگذار در ایجاد پریودنتال اشاره کنیم باید نامی از تجمع رسوب و پلاک بر روی دندانها ببریم. این پلاکها به مرور زمان منجر به ملتهب شدن لثه شما خواهند شد که خود یک دلیل اصلی به منظور خونریزی لثه به شمار میآید. بعد از مصرف مواد غذایی، این موارد بر روی دندانها جمع میشوند و با گذشت زمان اسیدهای بسیار نامناسبی را تولید میکنند. اسیدهای مذکور میتوانند به دندانهای شما آسیب شدیدی بزنند و این امر نیز منجر به آسیب دیدن لثههای شما میگردد.
باید به این نکته اشاره کنیم که رابطه مستقیمی بین مقدار پیشرفت بیماری پریودنتال با میزان مقاومت کلی سیستم ایمنی بدن شما وجود دارد. در واقع هرچه میزان سیستم ایمنی بدن شما بیشتر باشد، احتمال آسیب دیدن لثه و دندانها به دلیل این پلاکها کاهش خواهد یافت.
به همین دلیل است که افرادی همچون بیماران دیابتی و همچنین کسانی که به سندروم داون مبتلا هستند نمیتوانند از خود مقاومت خوبی در برابر این بیماری نشان دهند. علاوه بر این موارد، کسانی که به بهداشت و پاکیزگی دهان و دندان خود هیچ توجهی ندارند و یا سیگار میکشند، بیش از سایر افراد در معرض ابتلا به پریودنتال هستند.
راههای پیشگیری از بیماری پریودنتال
اگر خاطرتان باشد گفتیم که مهمترین مورد مربوط به ایجاد بیماری پریودنتال، به وجود آمدن پلاکهای میکروبی بر روی دندانها است. به همین منظور طبیعتاً مهمترین روش موجود به منظور جلوگیری از این بیماری، رسیدگی به بهداشت دهان و دندان محسوب میشود. با توجه به همین نکته ساده میتوانید از دندانهای خود در مقابل این بیماری به طور کامل محافظت کنید.
مسواک زدن دوباره در روز و همچنین بهرهگیری از نخ دندان را به هیچ وجه فراموش کنید. این دو مورد میتوانند به شما کمک کنند تا اجازه ندهید هیچگونه پلاک خاصی بر روی دندانهایتان جمع شوند. علاوه بر این، دندانپزشکان توصیه میکنند که از دهانشویههای استاندارد نیز کمک بگیرید. این دهانشویهها به نحوی طراحی شدهاند که بتوانند کلیه میکروبهای موجود بر روی دندانها و لثهها را نابود سازند.
علاوه بر این موارد، باید به یاد داشته باشید که مصرف دخانیات میتواند شرایط مربوط به این بیماری را شدت ببخشد. بنابراین، افراد سیگاری باید نسبت به ترک سیگار اقدام کنند تا دیگر نگرانی خاصی از بابت افزایش ریسک ابتلا به این بیماری برای آنان وجود نداشته باشد.
شما باید به تقویت سیستم ایمنی خود بپردازید تا بتوانید در مقابل بیماری پریودنتال مقاومت خوبی داشته باشید. به این منظور نیز بهتر است از مواد غذایی خاصی استفاده کنید که دارای تأثیر بالایی در افزایش مقاومت سیستم ایمنی بدن شما داشته باشند. از جمله این موارد باید به گزینههایی همچون ویتامین سی و همچنین سیب اشاره کنیم. با رعایت این نکته ساده خطر ابتلا به پریودنتال در شرایط مختلف به میزان بسیار مناسبی کاهش پیدا میکند.
عوارض بیماری پریودنتال
پزشکان عوارض بیماری پریودنتال را به دو بخش اصلی و فرعی بخشبندی کردهاند. طبیعتاً عوارض اصلی دارای شدت بیشتری نسبت به عوارض فرعی هستند، البته هر دوی این موارد دارای اهمیت هستند و به همین دلیل باید در هر صورت نسبت به جلوگیری از ایجاد این بیماری اقدام کرد.
عوارض فرعی این بیماری خود شاهد ایجاد عارضه خاصی به نام پریودنتیت است. این بیماری زمان به وجود میآید که حالت پریودنتال از حالت ساده به یک حالت نسبتاً پیشرفته تبدیل شود. وقتی که پلاکهای میکروبی بر روی دندانهای شما عملکرد سریعتری داشته باشند (به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان)، بافت لثههای شما نیز درگیر پریودنتال خواهد شد. حال اگر نسبت به درمان بیماری اقدام نکنید و پلاکها به فعالیتهای خود ادامه دهند، التهاب لثهها حتی به سمت بخش اپیکال دندانی نیز ادامه مییابد.
این بخش به کمک پاکت پریودنتال قابل دسترسی است. پس از این مرحله درمان روزبهروز سختتر خواهد شد، زیرا همانطور که گفتیم، پریودنتال تبدیل به بیماری پریودنتیت میشود. این مرحله اگرچه جزو عوارض فرعی بیماری مذکور است، اما باز هم میتواند به شدت خطرناک باشد.
اگر بیماری پریودنتال لثه نشود، شاهد عوارض خطرناکتری خواهیم بود که درمان آنها هم زمانبر است و هم در برخی از موارد اصلاً امکان درمان وجود نخواهد داشت. میزان التهاب و خونریزی در این شرایط به حدی افزایش پیدا خواهد کرد که استخوان دندانهای شما نیز تحت تأثیر قرار میگیرند. شایان ذکر است که در صورت ادامه بیماری، شاهد از بین رفتن استخوان فک هستیم. چنین شرایطی بیشتر در سنین میانسالی و کهنسالی رخ میدهند. به همین دلیل است که باید نسبت به بیماری پریودنتال و درمان آن به طور کامل آشنایی داشته باشیم.
سخن پایانی
بیماری پریودنتال یکی از مهمترین بیماریهایی به شمار میآید که در صورت عدم درمان میتواند منجر به عوارض بسیار خطرناکی شود. این در حالی است که با استفاده از یک سری روشهای ساده میتوان از به وجود آمدن آن جلوگیری کرد.
در این متن به بررسی کامل درمان پریودنتال لثه، عوارض، راههای پیشگیری و همچنین عوامل مربوط به ایجاد آن اشاره کردیم. باید بیان نمود که درمان این بیماری حتماً باید توسط متخصصان حرفهای صورت گیرد تا بتوان نسبت به طی شدن روند درمان به بهترین شکل ممکن اطمینان خاطر داشت. در این متن به بررسی اینکه بیماری پریودنتال چیست پرداختیم. در صورتی که با پرسشهای خاصی در رابطه با بیماری مذکور روبهرو هستید، میتوانید با پزشکان مدیست تماس بگیرید تا شما عزیزان را در این زمینه به طور کامل یاری کنند.