علائم سینوزیت چیست؟ | روش های درمان فوری سینوزیت در خانه

  • 03 بهمن 1401
  • صفر نظر
  • عفونی

به التهاب سینوس‌ها سینوزیت گفته می‌شود که می‌تواند باعث مسدود شدن و پر شدن آن‌ها از مایع شود. سینوزیت معمولا به دلیل سرماخوردگی یا آلرژی ایجاد می‌شود. همچنین این انسداد در نهایت می‌تواند منجر به عفونت شود.
در ادامه به علائم سینوزیت اشاره خواهیم کرد و روش‌های درمان فوری سینوزیت را بررسی خواهیم کرد. تا انتهای این مطلب با مدیست همراه باشید.

 

علائم سینوزیت چیست


سینوزیت چیست؟

سینوزیت، به التهاب یا تورم بافت پوشاننده سینوس‌ها گفته می‌شود. سینوس‌ها چهار حفره در سر هستند که به صورت جفت قرار دارند و توسط کانال‌های باریک به هم متصل می‌شوند. سینوس‌ها مخاطی می‌سازند که از کانال‌های بینی خارج می‌شود. 
این زهکشی به تمیز نگه داشتن بینی و عاری شدن آن از باکتری کمک می‌کند. سینوس‌ها به طور معمول با هوا پر می‌شوند، ممکن است مسدود شده و با مایع پر شوند. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، باکتری‌ها می‌توانند رشد کنند و باعث عفونت (سینوزیت باکتریایی) شوند.
به این بیماری رینوسینوزیت نیز گفته می‌شود که راینو به معنای بینی است. اگر بافت سینوس ملتهب باشد، بافت بینی تقریبا همیشه متورم می‌شود.


علائم سینوزیت چیست؟

علائم سینوزیت و نشانه‌های رایج آن عبارتند از:
•    بعد از استفاده قطره بینی، مخاط از گلو می‌چکد
•    ترشحات بینی (ترشحات غلیظ زرد یا سبز از بینی) یا گرفتگی بینی
•    فشار به صورت (به ویژه در اطراف بینی، چشم‌ها و پیشانی)
•    سردرد و یا درد در فک یا گوش‌ها
•    بوی بد دهان
•    سرفه کردن
•    خستگی مفرط
•    تب


انواع مختلف سینوس‌های نزدیک بینی و چشم

سینوس‌های پارانازال در سر شما نزدیک بینی و چشم‌ها قرار دارند. آن‌ها از روی استخوان‌هایی که ساختار آن‌ها را فراهم می‌کنند نامگذاری شده‌اند.
•    سینوس‌های اتموئیدی بین چشمان شما قرار دارند.
•    سینوس‌های ماگزیلاری زیر چشم شما قرار دارند.
•    سینوس‌های اسفنوئیدی در پشت چشم شما قرار دارند.
•    سینوس‌های فرونتال بالای چشم شما قرار دارند.
بزرگترین حفره سینوسی حفره ماگزیلاری است و یکی از حفره‌هایی است که بیشتر اوقات عفونی می‌شود.


انواع سینوزیت

سینوزیت انواع مختلفی دارد:
1- سینوزیت حاد باکتریایی: 
این اصطلاح به شروع ناگهانی علائم سرماخوردگی مانند آبریزش بینی، گرفتگی بینی و درد صورت اشاره دارد که پس از ۱۰ روز از بین نمی‌رود، یا علائمی که به نظر بهبود می‌یابند اما پس از مدتی برگشته و بدتر از علائم اولیه هستند. این نوع سینوزیت به آنتی بیوتیک‌ها و ضداحتقان‌ها پاسخ خوبی می‌دهد.
2- سینوزیت مزمن:
این اصطلاح به شرایطی اشاره دارد که علائم سینوزیت مانند احتقان بینی، زهکشی، درد و فشار صورت و کاهش حس بویایی برای حداقل ۱۲ هفته ادامه داشته باشد.
3- سینوزیت تحت حاد: 
 این اصطلاح زمانی به کار می‌رود که علائم سینوزیت چهار تا دوازده هفته طول بکشد.
4- سینوزیت حاد راجعه: 
این اصطلاح زمانی به کار می‌رود که علائم سینوزیت چهار بار یا بیشتر در یک سال عود کند و هر بار کمتر از دو هفته طول بکشد.


چه کسانی به سینوزیت مبتلا می‌شوند؟

عفونت سینوسی ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. با این حال، افراد مبتلا به آلرژی بینی، پولیپ بینی، آسم و کسانی که ساختار بینی غیرطبیعی دارند بیشتر در معرض ابتلا به سینوزیت هستند. همچنین سیگار کشیدن می‌تواند تعداد دفعات ابتلا به عفونت سینوسی را افزایش دهد.
طبق آمار، 10 درصد از جمعیت ایالات متحده آمریکا (حدود ۳۱ میلیون نفر) به سینوزیت مبتلا هستند.


چگونه عفونت سینوسی، سرماخوردگی یا حساسیت بینی را از هم تشخیص بدهیم؟

فهمیدن تفاوت بین سرماخوردگی، آلرژی و عفونت سینوسی دشوار است و ممکن است نتوانید آنها را از هم تشخیص دهید. سرماخوردگی به طور معمول طی یک بازه زمانی کوتاه شدید می‌شود، به اوج می‌رسد و به آرامی درمان می‌شود. این بازه زمانی ممکن است چند روز تا یک هفته طول بکشد. با این حال، سرماخوردگی می‌تواند به عفونت سینوسی تبدیل شود.
آلرژی بینی، التهاب بینی است که به دلیل ذرات تحریک‌کننده (گرد و غبار، گرده و شوره) به وجود می‌آید. علائم آلرژی بینی می‌تواند شامل عطسه، خارش بینی و چشم‌ها، احتقان، آبریزش بینی و ترشحات و مخاط در گلو باشد. علائم سینوزیت و آلرژی می‌تواند همزمان با سرماخوردگی رخ دهد.
اگر در حال مبارزه با سرماخوردگی هستید و علائم سینوزیت یا آلرژی بینی را دارید، به پزشک مراجعه کنید. پزشک پس از معاینه شما می‌تواند تشخیص دهد که به چه چیزی مبتلا شده‌اید.

 


سینوزیت چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص سینوزیت، نیاز به معاینه پزشک دارد. در طول معاینه، دکتر گوش‌ها، بینی و گلوی شما را برای هرگونه تورم، تخلیه یا انسداد بررسی می‌کند. ممکن است از آندوسکوپ (یک ابزار کوچک) برای مشاهده داخل بینی استفاده شود. 
در برخی موارد، ممکن است به متخصص گوش، حلق و بینی ارجاع داده شوید تا علائم سینوزیت شما بررسی شود. اگر به تصویربرداری نیاز داشتید، دکتر شما اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) را تجویز می‌کند.


عوامل موثر بر بروز سینوزیت کدامند؟

سینوزیت می‌تواند توسط ویروس، باکتری یا قارچی ایجاد شود که سینوس‌ها را متورم کرده و مسدود می‌کند. چند علت خاص برای به وجود آمدین علائم سینوزیت وجود دارد که عبارتند از:
•    سرماخوردگی
•    آلرژی‌های بینی و فصلی، از جمله حساسیت به کپک
•    پولیپ
•    انحراف سپتوم. سپتوم غضروفی است که بینی شما را تقسیم می‌کند. انحراف تیغه بینی به این معنی است که صاف نیست، به طوری که به مجرای بینی در یک طرف بینی نزدیکتر شده و باعث انسداد می‌شود.
•    سیستم ایمنی ضعیف در برابر بیماری یا دارو‌ها
در بزرگسالان، سیگار کشیدن خطر عفونت سینوسی را افزایش می‌دهد. اگر سیگار می‌کشید، باید آن را ترک کنید. سیگار برای شما و اطرافیانتان مضر است!


آیا سینوزیت مسری است؟

شما نمی‌توانید سینوزیت باکتریایی را گسترش دهید، اما می‌توانید ویروس‌هایی را که منجر به سینوزیت می‌شوند را در هوا پخش کنید. 
به یاد داشته باشید که همیشه دست‌های خود را به خوبی بشویید و بهداشت را رعایت کنید. در صورت مبتلا شدن به بیماری از افراد اطرافتان دوری کنید و اگر مجبور به عطسه یا سرفه کردن هستید، با دستمال دهان خود را بپوشانید یا با آرنج جلوی دهان خود را بگیرید.

 

روش های درمان فوری سینوزیت


درمان سینوزیت در خانه

سینوزیت به روش‌های مختلفی درمان می‌شود. درمان فوری سینوزیت به شدت آن بستگی دارد.
عفونت سینوزیت ساده با موارد زیر درمان می‌شود:
•    ضد احتقان‌ها
•    دارو‌های سرماخوردگی و آلرژی بدون نسخه
•    شستشوی بینی با آب نمک
•    نوشیدن مایعات (سینوزیت یک عفونت ویروسی است و مایعات به درمان کمک می‌کند)
اگر علائم سینوزیت بعد از ۱۰ روز بهبود نیافت، پزشک ممکن است موارد زیر را تجویز کند:
•    آنتی بیوتیک (به مدت هفت روز در بزرگسالان و ۱۰ روز در کودکان مصرف شود)
•    ضد احتقان‌های خوراکی یا موضعی
•    اسپری‌های استروئیدی داخل بینی تجویزی (از اسپری‌ها یا قطره‌های بدون نسخه برای بیش از سه تا پنج روز استفاده نکنید، زیرا ممکن است احتقان را افزایش دهند)
سینوزیت مزمن (طولانی مدت) ممکن است با تمرکز بر وضعیتی که باعث شکل‌گیری آن شده (معمولا آلرژی) درمان شود. سینوزیت مزمن با موارد زیر درمان می‌شود:
•    اسپری‌های استروئیدی داخل بینی
•    اسپری‌های موضعی آنتی هیستأمین یا قرص‌های خوراکی
•    آنتاگونیست‌های لوکوترین برای کاهش تورم و علائم آلرژی
•    شستشوی بینی با محلول‌های نمکی که ممکن است حاوی انواع دیگری از دارو‌ها نیز باشد
اگر علائم سینوزیت مزمن با یکی از درمان‌های فوق کنترل نشد، از سی تی اسکن برای بررسی بهتر سینوس‌های شما استفاده می‌شود. 
بسته به نتایج بدست آمده، ممکن است برای اصلاح مشکلات ساختاری در سینوس‌های شما، نیاز به جراحی باشد. این مورد معمولا در صورت داشتن پولیپ ویا عفونت قارچی اتفاق می‌افتد.
با این حال درمان فوری سینوزیت به نوع و روش درمان آن بستگی دارد.


عوارض سینوزیت چیست؟

به طور کلی سینوزیت عوارضی ندارد، اما در مواقع نادر اگر عفونت‌های سینوس درمان نشود، می‌توانند با ایجاد مننژیت یا عفونت مغز، چشم‌ها یا استخوان مجاور، جان شما را به خطر بیاندازد. مننژیت عفونت غشاء (مننژ) است که مغز و نخاع را می‌پوشاند.
در صورت داشتن عفونت، لازم است که هر چه سریعتر نسبت به درمان فوری سینوزیت اقدام کنید.


پیشگیری از سینوزیت

برخی از دارو‌های خانگی مورد استفاده برای درمان علائم عفونت سینوسی ممکن است به پیشگیری از سینوزیت کمک کنند. 
همچنین مواردی شامل شستشوی بینی با آب نمک و استفاده از دارو‌هایی است که ممکن است پزشک شما پیشنهاد دهد، مانند دارو‌های آلرژی یا اسپری‌های بینی استروئیدی در پیشگیری از سینوزیت موثر هستند.

شما باید از چیز‌هایی که به آن‌ها حساسیت دارید، مانند گرد و غبار، گرده یا دود اجتناب کنید و سعی کنید از افراد بیمار دوری کنید. دست‌های خود را بشویید تا احتمال ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا را کاهش دهید.
اگر آلرژی‌های داخلی دارید، توصیه می‌شود از عوامل محرک مانند موی حیوانات، گرد و غبار دوری کنید و همچنین از دارو‌ها استفاده کنید. سیگار یکی از مواردی است که درصد ابتلا به سینوزیت را بالا می‌برد.
کشیدن سیگار هرگز توصیه نمی‌شود، اما اگر سیگار می‌کشید، پیشنهاد می‌شود که هر چه زودتر روند ترک کردن آن را پیش بگیرید.
همچنین دود می‌تواند آلرژی ایجاد کند و از خروج مخاط توسط بینی جلوگیری کند.
استفاده از رژیم غذایی خاصی لازم نیست، اما نوشیدن مایعات اضافی به رقیق شدن ترشحات بینی کمک می‌کند.


رابطه سردرد و سینوزیت

سردرد سینوسی یکی از علائم عفونت سینوسی است که باعث فشار و درد در صورت شما می‌شود. سرماخوردگی یا آلرژی خطر ابتلا به عفونت سینوسی و سردرد را افزایش می‌دهد. اما به اصطلاح سردرد‌های سینوسی ممکن است در واقع میگرن باشد که آن را با سینوزیت اشتباه می‌گیرید! 
در حدود ۸۰ درصد مواقع، چیزی که مردم آن را سردرد سینوزیت مینامند، در واقع میگرن است. سردرد سینوسی واقعی به دلیل عفونت سینوسی (سینوزیت) ایجاد می‌شود که به دلیل عفونت، باعث درد و فشار در سینوس‌ها می‌شود.
وقتی سردرد سینوسی دارید، صورتتان درد می‌کند. به طور معمول، زمانی که سر خود را به طور ناگهانی حرکت می‌دهید، درد بدتر می‌شود. بسته به سینوس آسیب دیده، ممکن است یک درد مبهم دائمی را در پشت چشم یا در نواحی زیر احساس کنید:
•    استخوان گونه
•    پیشانی
•    بینی


تفاوت بین سردرد سینوزیت و میگرن چیست؟

تشخیص این دو از هم کمی سخت است و به راحتی می‌توان آنها را با هم اشتباه گرفت. میگرن مانند سینوزیت، می‌تواند باعث درد صورت، احتقان بینی و آبریزش بینی شود. 
راهی که می‌توان از طریق آن این دو را از هم تشخیص داد، مخاط بینی است. اگر میگرن داشته باشید، ترشحات بینی شما شفاف و واضح است. اگر سردرد شما مربوط به سینوس‌ها باشد، مخاط بینی شما غلیظ و با رنگی غیر طبیعی همراه خواهد بود.


سینوزیت در کودکان

کودکانی که سابقه خانوادگی آلرژی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به سینوزیت هستند. سینوزیت در نوجوانان و بزرگسالان، بیشتر از نوزادان و کودکان است. برای نوزادان و کودکان خردسال، گذراندن وقت در مهدکودک‌ها، استفاده از پستانک یا نوشیدن بطری در حالت دراز کشیدن می‌تواند درصد ابتلا به سینوزیت را افزایش دهد.
علائم سینوزیت مزمن و شرایط کلی در همه سنین می‌تواند یکسان باشد، با این حال برخی از علائم سینوزیت کودکان عبارتند از:
•    اگر کودک شما سینوزیت داشته باشد، مخاط غلیظ و سبز رنگی از بینی‌اش خارج می‌شود. ممکن است مایع بینی از پشت گلوی آن‌ها نیز جاری شود و باعث تحریک و سرفه شود.
•    کودک شما ممکن است در ناحیه سینوس عفونی فشار یا احتقان احساس کند.
•    درد و تورم نیز علائم شایعی در کودکان هستند، به خصوص زیر چشم. درد معمولا در یک طرف صورت بیشتر است.
•    کودک شما ممکن است تب و بوی بد دهان داشته باشد.


آیا برای هر عفونت سینوسی به آنتی بیوتیک نیاز دارم؟

بسیاری از عفونت‌های سینوسی توسط ویروس‌ها ایجاد می‌شوند (ویروس‌هایی که باعث سرماخوردگی می‌شوند). این نوع عفونت‌ها با آنتی بیوتیک درمان نمی‌شوند. مصرف غیر ضروری آنتی بیوتیک برای عفونت ویروسی، شما را در معرض خطر عوارض جانبی مرتبط با آنتی بیوتیک قرار می‌دهد.
علاوه بر این، استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک‌ها می‌تواند منجر به مقاومت آنتی بیوتیکی بدن شما شود که ممکن است درمان عفونت‌های جدی در آینده را دشوارتر کند.


آیا درمان سینوزیت با طب سنتی امکانپذیر است؟

ممکن است برخی از درمان‌های طب سنتی، طب سوزنی یا ماساژ صورت در کاهش علائم سینوزیت از جمله فشار و درد مفید باشد. 
این روش‌ها همچنین با آرامش بخشیدن به شما می‌توانند باعث تسکین درد شما شوند. این درمان‌ها معمولا عوارض جانبی جدی ندارند.


سینوزیت و گرفتگی بینی

اگر گرفتگی بینی دارید، با فشار دادن هوا سعی در باز کردن آن نکنید چون ممکت است آن را بدتر کند. بهترین کار این است که هر بار یک طرف بینی خود را به آرامی در یک دستمال خالی کنید (به اصطلاح فین کنید). 
اگر می‌توانید، قبل از این کار با مواد با شستشوی بینی مواد موجود در آن را شل کنید تا آسانتر خارج شوند. بعد از این کار دستمال را دور بریزید و سپس دستان خود را با آب و صابون یا یک ضدعفونی‌کننده ضد میکروبی تمیز کنید.


چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟

مراقبت و درمان فوری سینوزیت به تنهایی بسیار آسان است. با این حال، اگر همچنان علائمی دارید که شما را نگران می‌کند یا اگر عفونت‌های شما همچنان خود را نشان می‌دهد، ممکن است لازم باشد که به یک متخصص مراجعه کنید.
پزشک پس از معاینه اگر نتواند تشخیص درستی بدهد، ممکن است برای شما سی تی تجویز کند.

 

تشخیص سینوزیت مزمن


معاینه و درمان سینوزیت توسط پزشک آنلاین!

سینوزیت یا تورم بافت‌های حفره‌های سینوسی، یک بیماری شایع با علل مختلف از جمله ویروس‌ها و باکتری‌ها، پولیپ بینی یا آلرژی است. علائم و نشانه‌ها ممکن است شامل فشار به صورت، تب و خستگی باشد. 
شما می‌توانید با استراحت، مصرف داروهای بدون نسخه و افزایش مصرف مایعات، علائم سینوزیت را در خانه درمان کنید. اگر علائم بهبود نیافتند، یا اگر علائمی دارید که شما را نگران می‌کند، می‌توانید از خدمات پزشکی کلینیک مدیست استفاده کنید.
شما در کلینیک مدیست می‌توانید به صورت آنلاین توسط پزشک متخصص گوش حلق و بینی معاینه و روند درمان فوری سینوزیت را آغاز کنید. معاینه از راه دور و بصورت آنلاین انجام می‌شود و نیازی به مراجعه حضوری شما به مطب پزشک نیست.
برای کسب اطلاعات بیشتر، با پشتیبان آنلاین وبسایت در ارتباط باشید.