علت خارش گوش چیست؟ | آشنایی با راه های درمان خانگی

  • 06 اردیبهشت 1403
  • صفر نظر
  • گوش و حلق و بینی

گوش یکی از اعضای حساس بدن به شمار می‌رود که باید به‌خوبی از آن مراقبت شود. یکی از مشکلاتی که اغلب افراد از آن شکایت دارند، خارش گوش است. خارش گوش در بین افراد مختلف متفاوت است. برخی از خارش‌ها ممکن است ریشه آلرژیک داشته باشند در حالی که برخی دیگر ناشی از جرم گوش هستند. برای درمان این مشکل، ابتدا باید علت آن را تشخیص دهید. روش‌های گوناگونی برای درمان خانگی خارش گوش وجود دارد که در ادامه به آن می‌پردازیم. اگر مایلید اطلاعات دقیق‌تری درباره این موضوع به دست آورید، تا انتهای مقاله با ما باشید.

 

علت خارش گوش

 

علت خارش گوش

  • خشکی پوست گوش
  • شرایط نامناسب سایر نقاط بدن
  • تجمع بیش از حد جرم گوش
  • درماتیت کانال گوش
  • درماتیت اگزماتوئید
  • اوتیت خارجی یا عفونت خارجی گوش
  • عوامل تحریک کننده گوش
  • عفونت قارچی گوش یا Otomycosis
  • بیماری دیابت
  • بیماری‌های کبدی
     

عوامل متعددی می‌توانند در خارش گوش‌ها دخیل باشند. در این ادامه برخی از علل خارش را برای شما توضیح خواهیم داد:

خشکی پوست گوش

خشکی پوست گوش، یکی از علل شایع خارش به شمار می‌رود. چنانچه گوش شما به‌اندازه کافی موم تولید نکند، پوست شما خشک و دچار خارش می‌شود. جرم‌های موجود در گوش دارای خاصیت روان‌کنندگی هستند و فقدان آن‌ها، سبب پوست‌ریزی یا خارش می‌شود.

شرایط نامناسب سایر نقاط بدن

گاهی اوقات برخی بیماری‌ها یا شرایطی که سبب ایجاد خارش در نقاط مختلف بدن می‌شود، می‌تواند در خارش گوش‌ها نیز دخیل باشد. بیماری پسوریازیس و اگزما جزو این عوامل به‌حساب می‌آیند. این عوامل می‌توانند شما را دچار ضایعات پوستی نمایند.

تجمع بیش از حد جرم گوش

چنانچه گوش‌های شما بیش از اندازه جرم تولید کنند، ممکن است علائمی مانند خارش و سوزش در شما پدیدار شود. به تجمع مقدار زیاد جرم گوش، نهفتگی سرومن نیز می‌گویند.

درماتیت کانال گوش

این شرایط زمانی به وجود می‌آید که پوست داخل و اطراف گوش شما به التهاب دچار شود. در واقع، درماتیت نام دیگر التهاب پوست است. این وضعیت می‌تواند بر اثر یک واکنش آلرژیک نسبت به محصولات پاکسازی یا زینتی گوش، مانند گوش‌پاک‌کن یا گوشواره‌های فلزی باشد.

درماتیت اگزماتوئید

اگزماتوئید نیز یکی دیگر از انواع درماتیت گوش به حساب می‌آید. کارشناسان هنوز به طور دقیق نمی‌دانند چه عاملی سبب به وجود آمدن این وضعیت می‌شود؛ اما سمعک می‌تواند یکی از علت ها باشد. سمعک می‌تواند سبب گیرافتادن آب درون گوش یا به وجود آمدن واکنش‌های آلرژیک شود. سمعک‌های غیراستاندارد نیز می‌توانند بر مناطق خاصی فشار بیاورند و تولید خارش کنند. نصب صحیح سمعک، اهمیت زیادی در سلامت گوش دارد.

پیش از استفاده از سمعک، از پزشک خود بخواهید تا مشخص نماید که شما نسبت به سمعک واکنش آلرژیک دارید یا خیر. شما می‌توانید گوش بیرونی خود را با یک‌پارچه تمیز نمایید؛ اما دقت کنید چیز وارد گوشتان نشود.

اوتیت خارجی یا عفونت خارجی گوش

در این مورد، مجرای گوش خارجی دچار عفونت می‌شود. این عفونت ممکن است قارچی یا باکتریایی باشد و سبب درد و خارش شود. اوتیت خارجی یک بیماری التهابی است و علاوه بر خارش، علائمی مانند تورم و قرمزی نیز ایجاد می‌کند. این بیماری در ابتدا با رطوبت بیش از اندازه همراه است.

عوامل تحریک کننده گوش

واردکردن هر گونه ضربه‌ای به گوش یا تحریک با وسایلی مانند هدفون و اشیای خارجی منجر به عفونت و خارش می‌شود. هنگام شناکردن یا دوش‌گرفتن، وجود آب اضافی در مجرای گوش خارجی، شرایط مناسبی برای رشد قارچ‌ها و باکتری‌ها فراهم می‌کند.

عفونت قارچی گوش یا Otomycosis

Otomycosis به‌نوعی عفونت قارچی می‌گویند که سبب تحریک گوش خارجی می‌شود. این بیماری شباهت زیادی به آسپرژیلوس دارد. کسانی که در نواحی گرم و مرطوب زندگی می‌کنند، مانند کشورهای نیمه‌گرمسیری و گرمسیری که شرایط بهداشتی مناسبی ندارند، جزو کاندیدهای اصلی ابتلا به اتومیکوزیس به حساب می‌آیند. همچنین استفاده بیش از حد از قطره‌های آنتی‌بیوتیک نیز ممکن است، منجر به عفونت گوش میانی شود.

بیماری دیابت

شاید برایتان جالب باشد بدانید که دیابت نیز ممکن است یکی از علت ها محسوب شود. دیابت سبب کاهش میزان خاصیت اسیدی جرم‌های گوش می‌شود. همین موضوع نیز این عضو را مستعد ابتلا به انواع قارچ‌ها و عفونت‌ها و در نهایت خارش می‌کند. افراد دیابتی باید فکر درمان خانگی خارش گوش را از ذهن خود بیرون کنند؛ زیرا اگر بنا به تشخیص خودتان گوش را با مایعات مختلف بشویید، ممکن است شرایط بدتری مانند کاهش شنوایی را تجربه کنید. به همین دلیل حتماً به پزشک رجوع کرده و به توصیه‌های وی عمل نمایید.

 

درمان خانگی خارش گوش

 

بیماری‌های کبدی

برخی از افراد دچار بیماری‌های کبد هستند و کیسه صفرای آن‌ها مسدود می‌شود، مانند بیماری کلانژیت اولیه صفراوی و کلستاز. این بیماری‌ها می‌توانند خارش‌ زیادی در پوست از جمله پوست گوش ایجاد نمایند. دکتر داولوی می‌گوید: «هنگامی که گوش شما دچار خارش می‌شود، سعی کنید هرگز آن را خراش ندهید، زیرا خاراندن سبب رشد اعصابی که حس خارش دارد، می‌شود. هر چقدر بیشتر گوش خود را خراش دهید، خارش شما نیز شدیدتر می‌شود.» چنانچه از خارش گوش رنج می‌برید، می‌توانید از کادر درمان مجرب کلینیک مدیست، نوبت ویزیت بگیرید. این کلینیک از پزشکان متخصصی بهره می‌برد که خدمات درمانی را به صورت آنلاین و غیرحضوری به صورت تلفنی یا از طریق چت در اختیار شما می‌گذارند.

مقاله پیشنهادی: درمان حساسیت فصلی

 

چگونگی درمان خارش گوش

اختلال در سلامت گوش، بسیار آزاردهنده است و افراد مبتلا به آن در تلاش هستند تا هر چه سریع‌تر، مشکل را درمان کنند. در این بخش، برخی روش درمانی خارش گوش که توسط پزشک تجویز می‌شوند را برای شما بیان می‌کنیم:

پمادهای آنتی بیوتیک

در صورتی که گوش شما دچار عفونت شده و چرک و خون از آن ترشح می‌شود، می‌توانید از پمادهای آنتی‌بیوتیک مانند باسیتراسین یا نئوسپورین استفاده نمایید. استفاده از پماد استروئیدی چنانچه التهاب به شمار رود، کرم هیدرو کورتیزون و بتامتازون که جزو پمادهای استروئیدی هستند، آن را تسکین می‌دهند.

قطره گوش و آنتی بیوتیک خوراکی

چنانچه از عفونت گوش میانی رنج می‌برید، می‌توانید ترکیبی از قطره گوش و آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی را به کار ببرید. سعی کنید از خاراندن گوش اجتناب کنید؛ زیرا این کار وضعیت شما را بدتر می‌کند. البته باید متذکر شویم که همیشه پیش از انجام چنین درمان‌هایی، بهتر است با پزشک مشورت نمایید.

با این کار مطمئن می‌شوید که عامل محرکی وارد گوش خود نمی‌کنید. چنانچه پرده گوش شما آسیب‌دیده است از ریختن قطره گوش یا پماد اجتناب نمایید مگر این که پزشک متخصص این داروها را  تجویز کند. اگر گوش‌های شما دچار جرم‌های اضافی شده باشند، پزشکان ضمن تمیزکردن گوش، می‌توانند درصد آسیب‌ها را به حداقل برسانند.

درمان خانگی خارش گوش

روش‌های درمانی که در بخش قبل ذکر کردیم، داروهای ارائه شده توسط پزشک هستند، در این جا برخی از روش‌های خانگی را به شمار معرفی می‌کنیم. چنانچه علت اصلی خارش گوش شما خشکی پوست به شمار می‌رود، می‌توانید با استفاده از چند قطره روغن بچه یا زیتون، علائم را برطرف نمایید. خارش ناشی از سمعک نیز می‌تواند با یک قطره روغن از بین برود. البته باید توجه داشته باشید که روغن و سمعک هیچ‌گونه تماسی با هم نداشته باشند؛ بنابراین بهترین زمان برای استفاده از روغن، پیش از رفتن به رختخواب است.

اگر مشکل شما ازدیاد جرم و انسداد گوش است، می‌توانید با چند قطره روغن یا قطره گوش، مشکل را برطرف کنید. این کار سبب می‌شود موم درون گوش روان شده و از آن خارج شود. از سایر محصولاتی که برای درمان خانگی خارش گوش استفاده می‌شوند، می‌توان به سرکه سیب، سیر و پیاز، زنجبیل و عسل اشاره کرد.

ارتباط خارش گوش و سرگیجه

گوش دارای سه کانال مجزا است که در هماهنگی با یکدیگر کار می‌کنند. بروز مشکل در هر یک از این بخش‌ها، تعادل گوش را بر هم می‌زند. این کانال‌ها عبارت‌اند از: گوش خارجی، داخلی و میانی. هر یک از بخش‌ها وظایف خاص خود را دارند. گوش خارجی امواج صوتی را دریافت می‌کند. گوش داخلی سیگنال‌های صوتی دریافت شده را به بخش شنوایی مغز ارسال می‌کند و سبب ایجاد تعادل در بدن ما می‌شود. گوش میانی نیز اصوات را پس از تقویت‌کردن به سمت گوش داخلی می‌فرستد.

اغلب عفونت‌های گوش بر گوش میانی اثر می‌گذارند. ویروس‌ها و باکتری‌ها، التهاب‌هایی را در گوش میانی ایجاد می‌کنند که سبب جلوگیری از خروج مایعات به بخش خارجی گوش می‌شود. با این اتفاق، علائم درد در شخص ظاهر می شود. در برخی از کیس‌ها عفونت پس از عبور از گوش میانی، وارد مجرای گوش داخلی می‌شود. اکنون در پاسخ به سؤالی که در خصوص رابطه سرگیجه و خارش گوش مطرح شد، باید بگویم که این دو  با هم رابطه دارند. با توجه به وظیفه گوش داخلی که برقراری تعادل است، اگر این عضو عفونت کند عوارضی مانند سرگیجه یا خارش را در پی خواهد داشت.

مقاله پیشنهادی: راه های درمان خارش گلو

 

ارتباط خارش گوش و پیرسینگ

 خارش گوش ممکن است ناشی از پیرسینگ باشد. به طور مثال، اگر فردی که پیش او می‌روید با دست یا ابزار آلوده این کار را برای شما انجام دهد، گوش شما عفونت می‌کند. آلودگی در حین انجام کار سبب می‌شود، عفونت شرایط مناسبی برای ورود به زخم داشته باشد. بدین ترتیب روند بهبودی زخم کند می‌شود. تجمع عفونت موجب خارش گوش خواهد شد. البته مراقبت‌های بعد از پیرسینگ نیز اهمیت زیادی در حفظ سلامت گوش دارد. اگر بلافاصله بعد از پیرسینگ گوشواره بیندازید، به دلیل تازگی و التهاب زخم ممکن است خارش و عفونت پدیدار گردد. به‌منظور کاهش علائم خارش یا عفونت، با دیدن اولین نشانه‌ها برای پیگیری روند درمان به دکتر مراجعه نمایید.

افزایش عفونت و التهاب ممکن است خارش‌های شما را شدیدتر کند. آیا همراه با خارش گوش علائم دیگری نیز ظاهر می‌شود؟ گاهی اوقات خارش گوش‌های شما با علائم دیگری نیز همراه است که به تشخیص بهتر علت خارش کمک می‌کند. احساس گرفتگی گوش‌ها، خارش گلو، قرمزی پوست، تب، ورم گوش، ترشح گوش، از علائمی به شمار می‌روند که ممکن است همراه با خارش پدیدار شوند. برای دریافت مشاوره پزشکی، می‌توانید از کلینیک مدیست کمک بگیرید.

 

 

هنگام خارش گوش چه زمانی از پزشک متخصص کمک بگیریم؟

چنانچه دچار خونریزی شدید یا به صورت ناگهانی شنوایی شما کاهش یافت، فوراً به پزشک رجوع کنید. ‌درد شدید، التهاب زیاد و بوی بد گوش نیز زنگ خطر محسوب می‌شوند. در این موارد، تشخیص و درمان صحیح اهمیت بالایی دارد. همچنین اگر پس از گذشت زمان و استفاده از درمان خانگی خارش گوش، باز هم علائمی از بهبودی حاصل نشد، از یک متخصص کمک بگیرید. پزشک پس از معاینات مختلف و بررسی سابقه پزشکی شما دلیل خارش گوش را شناسایی می‌کند. آن‌ها ابتدا به دنبال علائم آشکاری مانند لکه‌های ناشی از اگزما، تجمع  مقدار زیادی جرم گوش که در فاصله نزدیکی به پرده گوش قرار دارد، می‌گردند. چه مواردی را برای جلوگیری از خارش گوش رعایت کنیم؟

  • به منظور جلوگیری از هرگونه تحریک گوش، از پاک‌سازی آن با لوازمی مانند توپ‌های پنبه‌ای، سنجاق، سوزن و سایر اشیای نوک‌تیز خودداری کنید.
  • چنانچه گوش‌های شما مقدار زیادی موم تولید می‌کنند، با استفاده از راهکارهایی که توسط پزشک تأیید شده است؛ مانند قطره یا سرنگ لامپ حجم جرم تولید شده را کنترل نمایید.
  • از مصرف لوازم مراقبت بهداشتی که امکان دارد در گذشته سبب خارش شده باشند، اجتناب کنید.
  • اگر به جواهرات علاقه زیادی دارید، سعی کنید انواع ضد حساسیت را به گوش‌های خود وصل کنید.
  • چنانچه به صورت مکرر به استخر می‌روید، برای کاهش آب اضافی مجرای گوش، از محلول کمک بگیرید.

علت حساسیت بالای پوست گوش چیست؟ گوش داخلی یک محیط کاملاً خاص و منحصربه‌فرد به حساب می‌آید که چالش‌های مختلفی را تجربه می‌کند. دکتر داولوی در این باره بیان می‌کند که به علت وجود رطوبت و گرما، کانال گوش مستعد خطر ابتلا به عفونت با نفوذ باکتری‌ها است. گوش به منظور حفاظت از خود به‌وسیله غده‌های چربی به نام سرومینوس موم تولید می‌کند. مجرای گوش نیز مانند بینی دارای موهای بسیار ریزی است که از ورود مواد زائد به آن جلوگیری می‌نمایند. مقاله پیشنهادی: آشنایی با انواع قرص حساسیت

 

علت خارش گوش برای چیست

 

جمع‌بندی

با توجه به توضیحاتی که تاکنون ذکر کردیم دلایل خارش گوش می‌تواند بسیار متفاوت باشد. از آن جایی که گوش یکی از اعضای بسیار حساس بدن محسوب می‌شود، سعی کنید از انجام درمان خانگی خارش گوش پرهیز نمایید. با استفاده از این روش‌ها  ممکن است علائم شما نه‌تنها بهبود نیابند بلکه تشدید نیز شوند، بنابراین عقل حکم می‌کند که با یک پزشک مشورت نمایید. کلینیک مدیست یکی از مراکز معتبر است که ضمن بهره‌گیری از پزشکان مجرب، به‌منظور رفاه حال بیماران خدمات خود را به صورت آنلاین به آن‌ها ارائه می‌دهد. شما به صورت غیرحضوری می‌توانید، فرایند نوبت‌دهی و مشاوره با پزشک را از طریق راه‌های ارتباطی مانند سایت، تلفن یا چت انجام دهید. اگر در مورد این مقاله پرسشی دارید، می‌توانید آن را با ما مطرح کنید.

 

 

منابع: healthline.com / healthyhearing.com