راه های درمان خارش گلو + نحوه تشخیص و پیشگیری
- 21 دی 1402
- صفر نظر
- داخلی
خارش گلو وضعیتی است که میتواند به دلیل تحریک فیزیکی ایجاد شده و صحبت کردن یا قورت دادن غذا را برای شما دشوار کند. دلایل زیادی برای تجربه خارش گلو وجود دارد، اما آلرژی و عفونت از دلایل شایع آن هستند. همچنین ممکن است پس از گذراندن مدت زمان در کنار دود سیگار، صحبت کردن طولانی مدت یا به سادگی کم آبی بدن هم دچار خارش گلو شوید. بسیاری از علل خارش یا گلودرد به خودی خود در عرض حدود یک هفته برطرف میشوند، بنابراین درمان خارش گلو به مقدار علائم شما بستگی دارد.
با توجه به این نکات اگر خارش گلوی شما بعد از مدت زمان کوتاه بهبود نداشته، با کارشناسان ما در ارتباط باشید. با امکان تماس تلفنی و یا چت آنلاین به راحتی میتوانید وضعیت خودتان را بررسی کرده و از طریق سایت برای رزرو نوبت پزشک اقدام نمایید.
نحوه درمان خارش گلو (بررسی کامل)
وقتی با احساس خارش در گلو مواجه میشویم، اولین راه حلی که به ذهنمان میرسد نوشیدن یک لیوان آب است. اما این روش ساده و معمول همیشه کارساز نیست و باید به فکر درمان اساسیتر باشیم. به یاد بسپارید که پیدا کردن بهترین روش برای درمان خارشهای گلو به بررسی دلیل این وضعیت وابسته است. اما به طور کلی ما با درمانهای خانگی و درمانیهای دارویی پیش میرویم. در ادامه ابتدا روشهای درمانی ساده را با هم بررسی میکنیم، اما اگر تمامی این موارد را امتحان کردهاید و نتیجه مورد نظر حاصل نشده، بهتر است برای بررسی وضعیت خودتان با متخصصان ما در ارتباط باشید. ما شرایطی را فراهم کردیم که با چت آنلاین و یا تماس تلفنی (و در صورت نیاز رزرو نوبت از سایت) به راحتی درمانهای مناسب خارش گلو را پیدا کنید.
هدف از تمامی روشهای درمانی خارشهای گلو کاهش ناراحتی، تحریک و احساسات دردناک در ناحیه آسیب دیده تا زمان بهبودی این بیماری است. درمان گلودرد و خارش بر کاهش التهاب، تحریکات گلو و همچنین علائم ثانویه آن مانند سرفه تمرکز میکند.
قطرههای سرفه، قرصها و آب نبات سخت
بسیاری از افراد از قطرههای سرفه برای کمک به درمان خارش گلو یا درد گلو استفاده میکنند. با این حال، قطرههای سرفه حاوی منتول هستند و ممکن است در طولانی مدت باعث تشدید خارش گلو شما شوند. یک مطالعه نشان داد که مصرف منظم و البته بیش از حد قطرههای منتولدار برای رفع خارش گلو، میتواند سرفه را بیشتر کند.
بد نیست مصرف آب نباتهای سخت و شیرین را برای طولانیتر کردن زمان بین دوزهای قطره سرفه یا قرص پاستیل در نظر بگیرید. این کار به شما کمک خواهد کرد که استفاده از منتول خوراکی بدون افراط و تفریط را در نظر بگیرید. همچنین آب نباتهای شیرین میتوانند به کاهش خارش گلو کمک کنند، زیرا تولید بزاق را افزایش میدهند تا آبرسانی به ناحیه آسیب راحتتر انجام شود.
چای یا سوپ داغ برای درمان خارش گلو
هیدراته ماندن برای کمک به بهبودی بدن همه ما بسیار مهم است. دریافت مایعات کافی میتواند به شفاف نگه داشتن غشاهای مخاطی کمک کند و از تجمع ناراحت کننده آنها در گلو جلوگیری نماید. دمای گرم همچنین میتواند بر تسکین درد پشت گلو برای برخی افراد تاثیر بگذارد. مصرف یک نوشیدنی گرم راهی آسان برای هیدراته ماندن و به طور بالقوه کاهش تحریکات گلو در همان زمان درگیری با این وضعیت است.
مصرف عسل به تنهایی
در حالی که چای داغ با عسل اغلب به عنوان یک ماده سرکوب کننده سرفه و راهی برای تسکین گلودرد استفاده میشود، عسل ساده نیز میتواند در این امر مؤثر باشد. ممکن است مصرف 2 قاشق چایخوری عسل به اندازه انواع خاصی که از داروهای سرفه در تسکین سوزش گلو و سرفه به دست میآوریم، مؤثر باشد. با این حال، عسل گاهی اوقات میتواند منجر به بوتولیسم (نوعی بیماری ناشی از مسمومیت غذایی) در کودکان زیر 1 سال شود. بنابراین هرگز این ماده مغذی را برای درمان خارش گلو کودکان زیر 1 سال در نظر نگیرید.
استفاده از دستگاههای رطوبت ساز (بخورها)
اگر خارش گلو شما در نتیجه هوای خشک یا آلرژی است، یک دستگاه مرطوب کننده میتواند چارهساز باشد. زیرا افزایش رطوبت هوا، مانع از خشک شدن گلوی شما در هنگام تنفس خواهد شد. همچنین به جلوگیری از خشک شدن مخاط و تحریک پشت گلو و ایجاد خارش یا سرفه مداوم هم کمک میکند. در ضمن میتوانید برای به دست آوردن نتایج مشابه یک دوش آب گرم با بخار زیاد را هم در نظر بگیرید.
چیپس یخ، بستنی و نوشیدنیهای سرد
در حالی که نوشیدنیهای گرم میتوانند به تسکین گلودرد در بعضی افراد کمک کنند، برخی دیگر متوجه شدهاند که دمای سرد برای بیحس کردن گلویشان بهتر عمل میکند. بستنی، چیپس یخ یا نوشیدنیهای بسیار سرد در این زمینه میتوانند مفید باشند. همچنین این موارد شما را هیدراته نگه میدارند و در عین حال هرگونه درد یا خارشی را که احساس میکنید، کاهش خواهند داد.
غرغره کردن گلو با آب نمک
غرغره آب نمک برای گلودرد یا خارش ناشی از باکتری یا ویروس هم گزینه مؤثری است. 1/2 قاشق چایخوری نمک را به 240 میلیلیتر (یا 1 فنجان) آب گرم اضافه کنید و چند بار در روز با استفاده از مخلوط آب نمک گلو خودتان را تمیز کنید. ممکن است گرما تحریک گلو را کاهش دهد و نمک بر کاهش تجمع مخاط تاثیر بگذارد.
چه زمانی برای درمان خارش گلو به پزشک مراجعه کنیم؟
قبلا هم اشاره کردیم که هر خارش یا گلودردی به خودی خود از بین نخواهد رفت. گاهی اوقات، ممکن است خارش گلو شما اولین علامت مسئلهای جدیتر مانند گلودرد استرپتوکوکی باشد. اگر خارش مداوم دارید، برای پیدا کردن بهترین روش درمان خارش گلو، با آینه و نور روشن به دهان خودتان نگاه کنید. اگر لکههای سفید یا گلو قرمز و متورم مشاهده کردید، ممکن است به گلودرد استرپتوکوکی دچار شده باشید.
از آنجایی که گلودرد استرپتوکوکی یک نوع عفونت باکتریایی بسیار جدی است، بدون استفاده از آنتی بیوتیک بدتر میشود. بنابراین باید فورا با پزشک خودتان صحبت کنید تا بتواند گلودرد استرپتوکوکی را آزمایش کرده و در صورت لزوم آنتی بیوتیک مورد نیاز را برای شما تجویز کند.
درمان خارش گوش و گلو در سرماخوردگی
وقتی دلیل درد گلو و خارش آن سرماخوردگی ما باشد، پیدا کردن بهترین درمان خارش گوش و گلو در سرماخوردگی هم مسئله مهمی خواهد بود. در این وضعیت هم میتوانید خارش گلو و درد گوش را با ترکیبی از داروهای خانگی و تجویزی کاهش دهید.
1. از آنتیهیستامین برای خارش ناشی از سرماخوردگی استفاده کنید: اگر خارش گلو شما از علائم آلرژی و سرماخوردگی توأمان است، آنتیهیستامینهای OTC (بدون نسخه) میتوانند به مسدود کردن پاسخ التهابی بدن کمک کرده و خارش را کاهش دهند.
2. ایمونوتراپی زیرزبانی استفاده کنید: برای کسانی که دارای خارش گلو مرتبط با سرماخوردگی یا آلرژی هستند، ایمونوتراپی زیرزبانی هم پیشنهاد شده است. در این روش درمانی مقادیر کمی از آلرژنها را در طول زمان در زیر زبان قرار دهید تا باعث کاهش واکنشهای آلرژیک شوند.
3. مدیریت جرم گوش را در نظر بگیرید: قطرههای گوش OTC یا روغن بچه هم میتوانند به نرم شدن و حذف جرم بیش از حد گوش کمک کنند. در صورت بی اثر بودن، سرنگ محلول نمکی توسط پزشک یا استفاده از کیت خانگی ممکن است ضروری باشد. البته نباید برای درمان خارش گلو و گوش به خودتان آسیب برسانید.
4. تمیز کردن ملایم گوش خارجی را به یاد داشته باشید: تمیز کردن ملایم بخش خارجی گوش میتواند به کاهش علائم درد شما کمک کند. در این وضعیت هم تمیز کردن گوش خارجی با یک پارچه ایمن است و قرار دادن اشیا در کانال گوش به هیچ وجه توصیه نمیشود.
فراموش نکنید همانطور که بدن در برابر ویروس سرماخوردگی از خود دفاع میکند، التهاب و تحریک در گلو و گوش هم میتواند منجر به احساس خارش و حتی درد شود و این وضعیت را به یکی از علائم سرماخوردگی قابل تشخیص این بیماری تبدیل کند. اگر روشهای ذکر شده پاسخگوی شما نبودند، حتما به پزشک مراجعه کنید.
دلیل احساس خارش در گلو چیست؟
خارش گلو میتواند توسط عوامل مختلفی ایجاد شود که «رینیت آلرژیک» یکی از آنها است. رینیت آلرژیک که به عنوان تب یونجه هم شناخته میشود، سالانه حدود 40 تا 60 میلیون نفر را تحت تأثیر آن قرار میدهد. رینیت آلرژیک زمانی اتفاق میافتد که بدن به یک ماده بیضرر واکنش بیش از حد نشان دهد و ماده شیمیایی به نام «هیستامین» آزاد کند که باعث این واکنشهای بیش از حد خواهد شد. محرکهای رایج آنها هم عبارتند از گرد و غبار و مواردی مانند دود سیگار یا دود اگزوز.
در ضمن «حساسیت غذایی» هم میتواند منجر به تجربه خارش در گلو شود. واکنشهای آلرژیک به غذا زمانی اتفاق میافتند که بدن به چیزهایی که میخوریم (یا مینوشیم) واکنش نشان دهد. این واکنش طوری است که گویی قرار است این مواد به بدن آسیب برسانند. معمولا واکنشها در عرض چند دقیقه یا چند ساعت بعد از مصرف غذاهای محرک ایجاد میشوند و درمان خارش گلو را جدیتر میکنند. این نوع آلرژی ممکن است خفیف باشد و علائم آن با خارش گلو یا دهان متوقف شود. با این حال گاهی میتوانند تهدید کننده زندگی فرد باشند.
در کنار این موارد «آلرژی دارویی» هم باعث ایجاد خارش در گلو خواهد شد. بسیاری از افراد به برخی داروها از جمله پنیسیلین و سایر آنتیبیوتیکها آلرژی دارند. شدت این آلرژی از خفیف تا تهدید کننده زندگی متغیر است. در کنار این موارد «عفونتهای باکتریایی و ویروسی» را هم در نظر داشته باشید (در بخش قبلی به آن اشاره کردیم).
در ضمن کم آبی بدن (وضعیت موقتی که در آن دهان و گلو بزاق کافی ندارند)، رفلکس اسید (وقتی که اسید معده از معده به لوله غذا برگردد) هم از دیگر دلایل خارش در گلو هستند.
دارو برای درمان خارش در گلو
همانطور که قبلا هم اشاره شد، آنتیهیستامینها به عنوان داروهایی بدون نیاز به نسخه پزشک در دسترس عموم قرار دارند و میتوانند در کاهش علائم خارش گلو مؤثر باشند. این داروها عمدتا برای کاهش خارش، عطسه و آبریزش بینی مورد استفاده قرار میگیرند. چند نمونه از آنتیهیستامینهای معروف شامل Benadryl، Claritin، Zyrtec و Allegra هستند. اما قبل از استفاده از هر دارویی، توصیه میشود با مشاوره پزشک خود صحبت کنید تا داروی مناسب بر اساس وضعیت شما تجویز شود.
علاوه بر آن، برای تسکین علائم آلرژی خارش گلو، میتوان از پاستیل گلو و قطره سرفه هم استفاده کرد. این پاستیلها و قطرهها به آرامی در دهان حل میشوند و در کاهش خارش گلو و تسکین علائم آلرژی مؤثر هستند. همچنین، ممکن است پزشک شما بتواند داروهای دیگری را تجویز کند که بر اساس نوع و شدت درگیری شما مناسب باشند. بنابراین، مهم است که با پزشک خودتان در مورد تجویز داروها و راهکارهای مناسب برای کنترل و درمان خارش گلو صحبت کنید.
ضمنا، توصیه میشود که در صورت بروز علائم آلرژی شدید مانند تنگی نفس، تورم صورت و لبها، سرگیجه شدید و غیره فورا به مرکز درمانی نزدیک مراجعه کنید و تا رسیدن به مرکز درمان از آنتیهیستامینها استفاده ننماید.
کلام آخر
در مجموع، میتوان خارش گلو را به دلیل عوامل مختلفی ربط داد. این عوامل ممکن است شامل تحریک کنندههای موجود در محیط شما مانند گرده و خاکها یا حساسیت نسبت به غذایی باشد که مصرف کردهاید. علاوه بر این، خارش گلو ممکن است با علائم دیگری نظیر خارش چشم، درد گوش، سرفه، عطسه یا احتقان هم همراه باشد. برای درمان این مشکلات، ممکن است نیاز به استفاده از داروهای آنتیهیستامین، غرغره کردن با آب نمک یا مصرف یک قاشق عسل را در نظر بگیرید. اگر چیزی نادرست به نظر برسد و خارش گلو به علت یک عامل اساسی باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. اگر تب چند روزه، مشکل در تنفس، خون در خلط یا هر نشانه دیگری از گلودرد استرپتوکوکی شدید تجربه کنید، باید به سرعت با یک پزشک تماس بگیرید.
همچنین میتوانید برای رفع نگرانیهای خودتان از مشاوران مدیست کمک بخواهید. ما شرایطی را فراهم کردهایم تا بدون نیاز به مراجعه حضوری بتوانید وضعیت خودتان را بررسی کرده و تنها یا یک تماس تلفنی یا چت آنلاین را متخصصان در ارتباط باشید. البته اگر به ویزیت حضوری نیاز بود، میتوانید نوبت مورد نظر را از طریق سایت رزرو نمایید.
منابع: medicalnewstoday.com / webmd.com