علت تپش قلب ناگهانی چیست؟ | درمان و عوامل تاثیرگذار بر بروز
- 17 دی 1401
- صفر نظر
- قلب و عروق
در بیشتر موارد، ما هرگز متوجه پمپاژ جریان خون در بدن توسط قلب نمیشویم. تپش قلب میتواند به مثابه یادآور ترسناکی باشد که بله قلب ما آنجا است! افرادی که دچار تپش قلب ناگهانی میشوند، احساس میکنند که انگار کسی با مشت روی قلب آنها میکوبد، قلبشان میلرزد یا حتی ممکن است احساس کنند که قلب آنها چند ثانیهای نمیزند و دوباره به کار میفتد. تپش قلب ناگهانی به خودی خود ترسناک است و برای کسانی که نمیدانند چرا این اتفاق میفتد، ترسناکتر هم میشود. در بیشتر موارد جای نگرانی نیست، چرا که استرس معمولاً چنین واکنشی را در بدن سبب میشود. در این مقاله از مدیست بررسی خواهیم کرد که علت تپش قلب ناگهانی چیست، چه علائمی دارد و راههای درمان تپش قلب چیست؟
علت تپش قلب ناگهانی چیست؟
همانطور که اشاره شد، استرس شایعترین علت تپش قلب ناگهانی به حساب میآید، اما عوامل دیگری مانند کافئین، نیکوتین و هورمونها نیز میتوانند باعث تپش قلب سریعتر از حد طبیعی شوند. بیماریهای زمینهای نیز یکی دیگر از علل شایع در بروز این مشکل محسوب می شوند. در ادامه به بررسی عوامل مختلف مؤثر در ایجاد تپش قلب میپردازیم.
استرس
اغلب اوقات، ضربان قلب غیر عادی سریع به دلیل واکنشهای عاطفی مانند استرس کاری یا اضطراب شخصی و یا بدتر از آن به خاطر حمله پانیک رخ میدهد. وقتی سطح آدرنالین شما بالا میرود، باعث میشود که تپش قلب را احساس کنید، زیرا قلب شما قویتر یا سریعتر میزند. همچنین توجه داشته باشید که کمبود خواب از عوامل ایجاد استرس به شمار میرود که به نوبه خود میتواند تأثیر بسزایی در افزایش ضربان قلب و هر آن چیزی داشته باشد که شما را دچار مشکل میکند.
فعالیت بدنی شدید
انجام فعالیتهای بدنی شدید میتواند منجر به افزایش ضربان قلب شود و اگر میزان فشار به همین ترتیب ادامه پیدا کند، ایجاد تپش قلب دور از انتظار نیست. ورزش شدید نیز میتواند باعث تپش قلب شود. پس چنانچه صرفاً با انجام فعالیتهای بدنی شدید دچار تپش قلب میشوید، کاهش شدت تمرینات میتواند راهکار مؤثری برای برطرف کردن این مسئله باشد. در صورت تداوم، با پزشک متخصص مشورت کنید.
کافئین خیلی زیاد
مصرف بیش از حد کافئین به شکل قهوه، شکلات، نوشابه یا حتی چای میتواند باعث افزایش سرعت ضربان قلب و بروز تپش قلب شود. کافئین در واقع یک ماده محرک است، به این معنی که دستگاه عصبی خودمختار را تحریک میکند. دستگاه عصبی خودمختار مسئول کنترل ضربان قلب و دیگر واکنشهای غیر ارادی در بدن است. تحریک دستگاه عصبی خودمختار در نتیجه مصرف خیلی زیاد کافئین میتواند یکی از چندین علت تپش قلب ناگهانی باشد.
علت تپش قلب ناگهانی – محرک ها
هر نوع محرکی مانند نیکوتین، کافئین، آمفتامینها و حتی داروهای سرماخوردگی و ضد سرفه (که حاوی سودوافدرین هستند) میتواند باعث تپش قلب شود. همه این ترکیبات باعث افزایش ضربان قلب میشوند که به نوبه خود میتواند با تپش قلب بالا همراه باشد.
تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی مرتبط با یائسگی، قاعدگی و حتی بارداری میتواند باعث افزایش ضربان قلب و ضربان غیر طبیعی قلب شود. قرصهای ضد بارداری نیز میتوانند با این قضیه در ارتباط باشند. همچنین باید اشاره کرد که تپش قلب در دوران بارداری میتواند یک علامت هشداردهنده برای کم خونی باشد.
داروها
برخی اوقات، مصرف داروهای سرماخوردگی و ضد سرفه که حاوی مواد محرک مانند پسودوافدرین هستند یا محرکهای موجود در داروهای استنشاقی آسم میتوانند باعث بالا رفتن سرعت ضربان قلب و بروز تپش قلب شوند. برخی داروها بر نحوه متابولیزه شدن سایر داروها تأثیر میگذارند. این در حالی است که بعضی داروهای دیگر باعث ایجاد تغییراتی در سیستم هدایت الکتریکی قلب میشوند.
البته باید توجه داشته باشید که هنگام تجربه تغییرات در ضربان قلب خود لازم نیست خیلی نگران باشید. این فقط میتواند یک عارضه جانبی مصرف دارو باشد، اما مهم است که قبل از تجویز هر دارویی، پزشک خود را در مورد هر دارو یا مکمل دیگری که مصرف میکنید در جریان بگذارید.
تیروئید پرکار
علت تپش قلب ناگهانی گاهی ممکن است به دلیل مشکلات پزشکی مانند بیماری تیروئید، سطح قند خون پایین، کم خونی، فشار خون پایین، تب و کم آبی بدن باشد. یه عنوان، ضربان قلب غیر طبیعی و بروز تپش قلب میتواند یک علامت هشداردهنده اولیه هیپرتیروئیدیسم یا همان پرکاری تیروئید باشد.
علت تپش قلب ناگهانی – آریتمی
آریتمی عبارت است از ضربان غیر طبیعی قلب یا ریتم نامنظم قلب. آریتمی ممکن است باعث شود که ضربان قلب بیش از حد سریع باشد. این بیماری با عنوان تاکی کاردی شناخته میشود. آریتمی همچنین میتواند بالعکس به کندی زیاد از حد ضربان قلب منجر شود که به آن در علم پزشکی برادی کاردی گفته میشود. به طور کلی، آریتمی یکی از علل بروز تپش قلب در افراد مبتلا به این بیماری به شمار میرود.
مشکلات قلبی
تپش قلب اغلب اوقات نشاندهنده برخی بیماریهای زمینهای قلبی مانند نارسایی احتقانی قلب، عملکرد نامناسب دریچههای قلب یا ماهیچههای قلب، مشکلات مربوط به عروق کرونری یا شروع حمله قلبی است. چنانچه از بیماریهای زمینهای قلبی رنج میبرید، در صورت مواجهه با تپش قلب مستمر حتماً بایستی پزشک خودتان را در جریان بگذارید.
حمله پانیک
حمله پانیک یا هر واکنش احساسی قوی دیگری مانند ترس یا استرس را به عنوان یکی از عوامل اصلی ایجاد تپش قلب بالا ذکر میکنند. هر کسی که حمله پانیک را تجربه کرده باشد، میداند که چقدر میتواند ترسناک و ناتوانکننده باشد. یکی از شایعترین عوارض حمله پانیک افزایش شدت ضربان قلب و احساس شدید عذاب قریبالوقوع است. بعضی اوقات ممکن است آریتمی داشته باشید که در واقع باعث بروز حمله پانیک می شود. بنابراین در موارد جدی برای مراجعه به پزشک تعلل نکنید.
کم آبی بدن
به طور متوسط، افراد به اندازه کافی آب نمینوشند. توصیه میشود که هر فرد روزانه به طور متوسط حدود ۹ فنجان آب مصرف کند. دهیدراتاسیون یا کم آبی بدن زمانی رخ میدهد که بدن آب کافی برای انجام کارکردهای طبیعی خود نداشته باشد. این اتفاق معمولاً زمانی رخ میدهد که بدن فرد مایعات بیشتری از آنچه دریافت میکند را از دست میدهد که باعث کم آبی بدن میشود. دهیدراتاسیون به عنوان یک علت تپش قلب ناگهانی باعث ایجاد تغییراتی در تعادل الکترولیتی بدن شده و همچنین فشار خون را کاهش دهد. این امر به بدن استرس وارد کرده و در نتیجه میتواند باعث ضربان غیر طبیعی قلب شود.
علت تپش قلب ناگهانی – کم خونی
کم خونی زمانی ایجاد میشود که گلبولهای قرمز یا هموگلوبین کافی در خون وجود نداشته باشد. گلبولهای قرمز و هموگلوبین مسئول انتقال اکسیژن در خون هستند. بنابراین وقتی میزان آنها در جریان خون کم باشد، بدن اکسیژن کافی دریافت نمیکند. کم خونی انواع مختلفی دارد، اما شایعترین نوع آن از فقر آهن ناشی میشود.
کم خونی همیشه علت تپش قلب ناگهانی نیست، اما افرادی که از کم خونی رنج میبرند، گاهی اوقات احساس میکنند قلبشان سختتر میزند. افراد کم خون چون گلبولهای قرمز کمتری دارند، تلاش قلب و دستگاه گردش خون برای افزایش اکسیژنرسانی باعث افزایش ضربان قلب میشود.
فلزات سنگین
این مورد عمدتاً در مورد کسانی صدق میکند که در حوزه ساخت و ساز یا نوعی محیط صنعتی کار میکنند. به عبارت دیگر، یعنی هر نوع محیطی که در آن فرد در معرض جیوه، کادمیوم یا سایر فلزات سنگین قرار دارد. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض این فلزات میتواند تأثیرات منفی بر بدن داشته باشد. این موضوع میتواند به التهاب، لخته شدن خون (ترومبوز) یا سایر مشکلات مربوط به قلب منجر شود.
با این حال، این تنها راهی نیست که فرد میتواند در معرض فلزات سنگین قرار گیرد. قرارگیری در معرض فلزات سنگین به شکل رژیم غذایی نیز میتواند اتفاق بیفتد. گاهی اوقات، مصرف غذاهای حاوی مقادیر بالای مونوسدیم گلوتامات (MSG)، نیترات یا سدیم نیز میتواند تأثیرات مشابهی در بدن فرد ایجاد کند و منجر به تپش قلب بالا شود.
تغییرات رژیم غذایی
تپش قلب به علت تغییرات رژیم غذایی ممکن است چندان رایج نباشد، اما این اتفاق بعضی اوقات رخ میدهد. بعضی بیماران با مصرف زیاد لبنیات یا گلوتن ممکن است دچار تپش قلب ناگهانی شوند. برخی افراد با نخوردن منظم سه وعده غذایی اصلی خود ممکن است چنین علائمی را تجربه کنند.
افرادی که پس از مصرف غذاهای خاصی دچار تپش قلب میشوند، ممکن است به دلیل آلرژی باشد. توصیه میشود چنین مواردی را یادداشت کنید تا بفهمید دقیقاً چه غذایی باعث این واکنش شده است. قند خون پایین نیز میتواند علت تپش قلب ناگهانی باشد، به خصوص اگر بیمار انرژی زیادی را با ورزش کردن از دست داده باشد.
علت تپش قلب ناگهانی – داروهای ضد احتقان
برخی افراد پس از مصرف داروهای ضد احتقان تنها به این دلیل که به دارو حساس هستند، تپش قلب را تجربه میکنند. در اکثر موارد داروهای بدون نسخه برای افراد عادی خطری ندارند، اما افراد مبتلا به بیماریهای خاصی مانند آریتمی قلبی بهتر است از مصرف داروهای ضد احتقان خودداری کنند.
درمان تپش قلب
بهترین نوع درمان برای شما بستگی به این دارد که چه چیزی باعث تپش قلبتان میشود. برای درمان تپش قلب، ابتدا بایستی به دنبال شناسایی و تشخیص علت تپش قلب ناگهانی باشید. چرا که حتی ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید. اگر بیماری قلبی یا آریتمی قلبی دارید، ممکن است به دارو، جراحی یا دستگاهی برای اصلاح مشکل نیاز داشته باشید. در صورت نیاز به درمان، مهم است که حتماً تمام جلسات درمانی خود را به طور منظم دنبال کنید.
چنانچه اضطراب یا استرس باعث تپش قلب شما میشود، ممکن است بتوانید با فعالیتهای آرامشبخش مانند یوگا، مدیتیشن یا تمرین ذهن آگاهی که بر روی تنفس شما تمرکز دارد، آنها را کنترل کنید. علاوه بر این، اگر مصرف زیاد از حد کافئین باعث میشود که تپش قلب پیدا کنید، باید مصرف قهوه یا سایر نوشیدنیهای کافئیندار را محدود کنید.
اگر چیزهایی که میخورید، مینوشید یا انجام میدهید علت تپش قلب شما باشد، این مشکل اغلب بدون درمان پزشکی از بین میرود. از علل شایع تپش قلب که برای آنها معمولاً نیازی به درمان ندارید و با گذشت زمان تپش قلب از بین میرود، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
• سیگار کشیدن
• مصرف الکل
• مصرف نوشیدنیهای کافئیندار
• خوردن غذاهای تند یا پرچربی
• خیلی سخت تمرین کردن
با این حال همانطور که گفته شد، چنانچه علت تپش قلبتان به بیماریهای زمینهای یا قلبی برمیگردد، باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
چگونه می توانیم از تپش قلب جلوگیری کنیم؟
بسته به اینکه علت تپش قلب ناگهانی شما چیست، این نکات میتوانند به شما کمک کنند که کمتر دچار آن شوید.
• میزان استرس را در خود با استفاده از تمرینات تنفس عمیق و یا تمدد اعصاب، یوگا، تای چی یا تکنیکهای بیوفیدبک کاهش دهید.
• از مصرف الکل خودداری نموده یا مقدار آن را محدود کنید.
• از مصرف کافئین در رژیم غذایی خود اجتناب کنید یا مقدار آن را محدود کنید.
• از تنباکو یا محصولات حاوی نیکوتین استفاده نکنید.
• به طور منظم ورزش کنید. قبل از شروع، از پزشک خودتان بپرسید که چه برنامههای ورزشی برای شما مناسب هستند.
• از خوردن غذاها و انجام فعالیتهایی که باعث تپش قلب ناگهانی شما میگردند، خودداری کنید.
• فشار خون و سطح کلسترول خود را کنترل کنید.
علت تپش قلب ناگهانی چگونه تشخیص داده می شود؟
برای یافتن علت تپش قلب ناگهانی، پزشک معالج با استفاده از گوشی پزشکی به قلب و ریههای شما گوش میدهد. پزشک به علاوه موارد زیر را مورد بررسی قرار خواهد داد.
• سابقه پزشکی
• علائم
• رژیم غذایی
• محصولات گیاهی و داروهایی که مصرف میکنید
همچنین توصیه میشود که پزشک را در جریان جزئیات مربوط به تپش قلب خودتان قرار دهید.
• چند بار و چه زمانهایی اتفاق میفتد
• چه مدت طول میکشد
• وقتی دچار تپش قلب بالا میشوید چه احساسی دارید
• وقتی تپش قلبتان شروع میشود مشغول چه کاری هستید
• چه چیزی به شما کمک میکند که احساس بهتری داشته باشید
شما ممکن است در طول ویزیت شدن توسط پزشک تپش قلب نداشته باشید. از همین رو پزشکتان ممکن است از شما بخواهد که با ضربه زدن با انگشتانتان ریتم تپش قلب خود را تقلید کنید.
چنانچه شما هم جزو کسانی هستید که از مشکل تپش قلب ناگهانی رنج میبرید، برای دریافت مشاوره آنلاین یا تلفنی میتوانید با متخصصان قلب و عروق کلینیک آنلاین مدیست تماس بگیرید تا در اسرع وقت راهنماییهای بیشتر و لازم را در اختیارتان قرار دهند.
چه آزمایشاتی برای تشخیص علت تپش قلب ناگهانی انجام می شود؟
پزشک معالج ممکن است از آزمایشات زیر برای تشخیص علت تپش قلب شما کمک بگیرد.
• آزمایش خون
• آزمایش ادرار
• الکتروکاردیوگرام
• تست استرس
• اکوکاردیوگرافی (سونوگرافی قلب)
• استفاده از هولتر مانیتورینگ برای ثبت فعالیت قلب شما در طول یک شبانه روز
• مطالعه الکتروفیزیولوژی
• کاتتریزاسیون قلبی
شما همچنین ممکن است لازم باشد که به یک متخصص الکتروفیزیولوژی مراجعه کنید. الکتروفیزیولوژیست فردی است که در تشخیص و درمان ریتمهای غیر طبیعی قلب تخصص دارد.
تپش قلب بالا در خواب
تپش قلب ممکن است در هر زمانی رخ دهد، از جمله در طول روز که در حال استراحت هستید یا در شب هنگام خواب. تپش قلب میتواند ترسناک باشد، اما معمولاً خطرناک نیست. افراد زیادی ممکن است در طول روز دچار تپش قلب شوند، اما به دلیل مشغله کاری متوجه آن نمیشوند. اگرچه این اتفاق به ندرت میفتد، اما علت تپش قلب ناگهانی در خواب ممکن است یک بیماری جدی مانند آریتمی باشد. اگر هنگام دراز کشیدن قلب شما تند میزند، باید برای معاینه به پزشک مراجعه کنید. تپش قلب ناگهانی در خواب بسیار شایع است، اما افراد زیادی ممکن است متوجه آن نشوند.
وقتی که دراز میکشید، ممکن است علائم زیر را احساس کنید:
• لرزش قلب. برخی افراد این حس را مانند بال بال زدن یک پرنده در داخل قفسه سینه خودشان توصیف میکنند.
• ضربان قلب نامنظم. ممکن است احساس کنید که ریتم ضربات قلبتان نامنظم است. شاید احساس کنید که قلبتان چند ثانیهای نمیزند و دوباره به کار میفتد یا سرعت آن کم و زیاد میشود.
• تاپ تاپ زدن قلب. شما ممکن است احساس کنید که قلبتان به سختی یا با شدت زیادی میزند. برخی از افرادی که دچار تپش قلب بالا در خواب میشوند، میگویند که میتوانند ضربان قلبشان را در گوش خود بشنوند.
تپش قلب در خواب میتواند زمانی اتفاق بیفتد که قلب بدون ریتم میتپد یا خیلی زود منقبض میشود. پزشکان این را انقباض بطنی زودرس (PVC) یا انقباض دهلیزی زودرس (PAC) مینامند. تقریباً همه گهگاه PVC یا PAC دارند، اما بسیاری آن را احساس نمیکنند. بعضی افراد به خاطر وضعیت خوابیدنشان، هنگام دراز کشیدن دچار تپش قلب میشوند. خوابیدن خمیده به پهلو میتواند فشار داخل بدن را افزایش داده و باعث تپش قلب بالا در خواب شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر گاهی اوقات دچار تپش قلب میشوید، اما علائم اضافی ندارید، بهتر است که به پزشک مراجعه کنید تا علت تپش قلب ناگهانی شما مشخص شود. اگر تپش قلب شما بدتر شده است یا یا به طور ناگهانی بیشتر از قبل اتفاق میفتد، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.
چنانچه تپش قلبتان متوقف نشود یا دچار علائم زیر شوید، باید فوراً با اورژانس تماس گرفته شود.
• از هوش رفتن
• درد، فشار یا گرفتگی شدید در قفسه سینه، گردن، فک، بازوها یا قسمت بالای کمر
• مشکل در تنفس
همچنان که قبلاً اشاره شد، تپش قلب معمولاً خطرناک نیست. با این حال اگر با علائم زیر همراه باشد، ممکن است نشانهای از یک مشکل جدیتر سلامتی باشد.
• احساس سرگیجه، گیجی یا سبکی در سر
• درد یا فشار در قفسه سینه
• تنگی نفس
• عرق کردن غیر عادی
• بدتر شدن یا بیشتر شدن تپش قلب
نتیجه گیری
تپش قلب میتواند ترسناک و ناراحتکننده باشد، زیرا معمولاً از ضربان قلب خودتان آگاه نیستید. باید بدانید که تپش قلب معمولاً جای نگرانی ندارد، بیخطر است و پس از مدتی از بین میرود. اما چنانچه هنگام تپش قلب علائم دیگری مانند سرگیجه یا از هوش رفتن را تجربه میکنید، بایستی به پزشک مراجعه کنید تا علت تپش قلب ناگهانی مشخص شود. زیرا تجربه چنین علائمی در کنار تپش قلب ناگهانی میتواند نشانه وجود یک مشکل پزشکی جدی باشد.
پزشکان متخصص کلینیک آنلاین مدیست مفتخر هستند تا به شما عزیزان در رابطه با تپش قلب مشاوره و راهنماییهای لازم و ضروری را در اختیار شما عزیزان قرار دهند. برای این منظور کافی است که با ما ارتباط برقرار کنید.