رفلکس معده چیست؟ | روش های درمان رفلکس معده
- 14 اسفند 1400
- صفر نظر
- گوارش
روش های درمان رفلکس معده
اگر اغلب دچار سوزش سر دل یا ریفلاکس اسید معده میشوید، ممکن است به بیماری رفلکس معده به مری یا GERD مبتلا باشید. برای اینکه از این موضوع مطمئن شوید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید. در ادامه این مطلب به موضوع رفلکس معده میپردازیم و با روشهای درمان آن بیشتر آشنا میشویم. تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
رفلکس معده چیست؟
در ورودی معده شما یک دریچه وجود دارد که حلقهای از عضله به نام اسفنکتر تحتانی مری (LES) را تشکیل میدهد. به طور معمول، LES به محض عبور غذا از آن بسته میشود. اگر LES تا آخر بسته نشود یا خیلی اوقات باز شود، اسید تولید شده توسط معده میتواند به سمت مری شما حرکت کند. این امر میتواند علائمی مانند ناراحتی و سوزش قفسه سینه به نام سوزش سر دل ایجاد کند. اگر علائم رفلکس اسید بیش از دو بار در هفته اتفاق بیفتد، ممکن است به بیماری ریفلاکس اسید معده (GERD) نیز مبتلا باشید.
رفلکس ممکن است بیشتر مری را تحت تأثیر قرار دهد. رفلکس میتواند منجر به التهاب حلق (بخشی از گلو درست در پشت دهان) و حنجره شود. همچنین ممکن است باعث برونشیت، آسم یا ذاتالریه شود. اگر هیچ دلیل واضحی برای التهاب وجود نداشته باشد، پزشک ممکن است به رفلکس مشکوک شود. هدف از درمان بهبود علائم از طریق دارو است.
سعی نکنید خود را مبتلا به GERD تشخیص دهید یا به تنهایی آن را درمان کنید. علائم رایج مانند درد قفسه سینه میتواند ناشی از یک مشکل جدیتری نیز باشد. لازم است پس از مشاهده علائم با پزک خود مشورت کنید.
شما میتوانید از طریق پزشک آنلاین معده در کلینیک مدیست، نسبت به معاینه از راه دور اقدام کنید.
چه چیزی باعث بیماری رفلکس معده میشود؟
یکی از علل شایع بیماری رفلکس اسید، ناهنجاری معده به نام فتق هیأتال است. این امر زمانی اتفاق میافتد که ماهیچهای که معده شما را از قفسه سینه جدا میکند، باز میشود.
برخی از عواملی که ممکن است باعث رفلکس معده شوند عبارتند از:
- خوردن وعدههای غذایی سنگین یا دراز کشیدن بلافاصله بعد از غذا
- اضافه وزن یا چاق بودن
- خوردن یک وعده غذایی سنگین و دراز کشیدن به پشت یا خم شدن از ناحیه کمر
- میان وعده نزدیک به زمان خواب
- خوردن برخی غذاها مانند مرکبات، گوجه فرنگی، شکلات، نعناع، سیر، پیاز، یا غذاهای تند یا چرب
- نوشیدن برخی نوشیدنیها مانند الکل، نوشابههای گازدار، قهوه یا چای
- سیگار کشیدن
- باردار بودن
- مصرف آسپرین، ایبوپروفن، شلکنندههای عضلانی خاص یا داروهای فشار خون
علائم بیماری رفلکس معده چیست؟
علائم رایج رفلکس معده عبارتند از:
- سوزش سر دل: درد یا ناراحتی سوزشی که ممکن است از معده به شکم یا قفسه سینه یا حتی به سمت گلو حرکت کند.
- رگورژیتاسیون: اسیدی با طعم ترش یا تلخ که به گلو یا دهان شما برگشت میکند.
سایر علائم بیماری رفلکس اسید عبارتند از:
- نفخ
- مدفوع خونی یا سیاه یا استفراغ خونی
- آروغ زدن
- دیسفاژی: احساس گیر کردن غذا در گلو
- سکسکه که قطع نمیشود
- حالت تهوع
- کاهش وزن بدون دلیل مشخص
- خس خس سینه، سرفه خشک، گرفتگی صدا، یا گلودرد مزمن
بیماری رفلاکس معده چگونه تشخیص داده میشود؟
اگر دو یا چند بار در هفته علائم رفلکس اسید را دارید، یا اگر داروها تسکین پایداری ندارند، وقت آن است که به پزشک مراجعه کنید. علائمی مانند سوزش سر دل، کلید تشخیص بیماری رفلاکس اسید معده هستند، به خصوص اگر تغییر سبک زندگی، داروهای ضد اسید یا داروهای مسدودکننده اسید به کاهش این علائم کمک کنند.
اگر این مراحل کمکی نکرد یا علائم مکرر یا شدید دارید، پزشک ممکن است آزمایشاتی را برای تأیید تشخیص و بررسی سایر مشکلات تجویز کند. ممکن است به یک یا چند آزمایش مانند موارد زیر نیاز داشته باشید:
- بلع باریم (ازوفاگرام) میتواند زخم یا تنگی مری را بررسی کند. ابتدا محلولی را میبلعید تا کمک کند در عکس اشعه ایکس علائم نشان داده شوند.
- مانومتری مری میتواند عملکرد و حرکت مری و اسفنکتر تحتانی مری را بررسی کند.
- پایش pH میتواند وجود اسید را در مری شما بررسی کند. پزشک دستگاهی را وارد مری شما میکند و آن را به مدت ۱ تا ۲ روز در محل میگذارد تا میزان اسید موجود در مری شما را اندازهگیری کند.
- آندوسکوپی میتواند مشکلات مری یا معده شما را بررسی کند. این آزمایش شامل قرار دادن یک لوله بلند، منعطف و روشن با دوربین در گلوی شما است. ابتدا پزشک پشت گلوی شما را با اسپری بیحسکننده اسپری میکند و برای راحتی بیشتر به شما یک مسکن میدهد.
- بیوپسی ممکن است در طول آندوسکوپی برای بررسی نمونههای بافت زیر میکروسکوپ برای عفونت یا ناهنجاریها گرفته شود.
آیا بیماری رفلکس معده با تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی قابل درمان است؟
یکی از مؤثرترین راهها برای درمان بیماری رفلاکس معده، پرهیز از مصرف غذاها و نوشیدنیهایی است که باعث ایجاد علائم میشوند. در زیر به مراحل دیگری اشاره کردیم که میتوانید برای پیشگیری از رفلکس معده انجام دهید:
- در طول روز وعدههای غذایی کوچکتر بخورید. انواع غذاهایی که میخورید را اصلاح کنید.
- سیگار را ترک کنید.
بلوکهایی را زیر تخت خود قرار دهید تا زیر سر شما حداقل 6 سانت تا 10 سانت بلند شود.
- حداقل ۲ تا ۳ ساعت قبل از دراز کشیدن غذا بخورید.
- سعی کنید برای چرتهای روزانه روی صندلی بخوابید.
- لباسهای تنگ یا کمربندهای تنگ نپوشید.
- اگر اضافه وزن یا چاق هستید، با ورزش و تغییر رژیم غذایی برای کاهش وزن اقدامات لازم را انجام دهید.
آیا بیماری رفلکس معده با دارو قابل درمان است؟
در بسیاری از موارد، تغییرات سبک زندگی همراه با داروهای بدون نسخه تمام چیزی است که برای کنترل علائم بیماری رفلکس اسید نیاز دارید.
آنتی اسیدها مانند Alka-Seltzer، Maalox، Mylanta، Rolaids یا Riopan میتوانند اسید معده شما را خنثی کنند. اما ممکن است باعث اسهال یا یبوست شوند، به خصوص اگر بیش از حد از آنها استفاده کنید. بهتر است از آنتی اسیدهایی استفاده کنید که هم حاوی هیدروکسید منیزیم، و هم هیدروکسید آلومینیوم هستند. هنگامی که ترکیب شوند، ممکن است به مقابله با این عوارض جانبی گوارشی کمک کنند.
اگر آنتی اسیدها کمکی نکردند، پزشک ممکن است داروهای دیگری را امتحان کند. برخی نیاز به نسخه دارند. پزشک شما ممکن است بیش از یک نوع را پیشنهاد کند یا به شما پیشنهاد کند ترکیبی از داروهایی مانند موارد زیر را امتحان کنید:
- عوامل کفکننده ( Gaviscon ): معده شما را میپوشانند تا از رفلاکس جلوگیری کنند.
مسدودکنندههای2 H ( پپسید، تاگامت ): تولید اسید را کاهش میدهند.
مهارکنندههای پمپ پروتون ( Aciphex، Nexium، Prilosec، Prevacid، Protonix ): میزان اسیدی که معده شما میسازد را کاهش میدهد.
پروکینتیکها ( رگلان، اورکولین ): میتوانند به تقویت LES، تخلیه سریعتر معده و کاهش رفلاکس اسید کمک کنند.
بیش از یک نوع آنتی اسید یا سایر داروها را بدون راهنمایی پزشک خود ترکیب نکنید.
آیا بیماری رفلکس معده با جراحی درمان میشود؟
اگر داروها علائم بیماری رفلکس معده را به طور کامل برطرف نکردند، و علائم به شدت در زندگی شما اختلال ایجاد کرد، پزشک میتواند جراحی را توصیه کند. اگر استفاده روزانه از دارو مؤثر نباشد، دو نوع درمان جراحی برای تسکین علائم GERD استفاده میشود.
جدیدترین روش تأیید شده شامل قرار دادن حلقهای به نام دستگاه LINX در قسمت بیرونی انتهای تحتانی مری است. این لولهای دهان را به معده متصل میکند. این حلقه از مهرههای تیتانیوم مغناطیسی تشکیل شده است که توسط سیمهای تیتانیوم به هم چسبیدهاند. این دستگاه با جلوگیری از برگشت محتویات معده به مری، به رفلکس کمک میکند. در یک مطالعه، بیماران توانستند مصرف دارو را متوقف کنند یا مقدار مصرف خود را کاهش دهند. اگر به فلزات خاصی حساسیت دارید، نباید دستگاه LINX را استفاده کنید، و هنگامی که دستگاه LINX دارید، نباید هیچ نوع آزمایش MRI انجام دهید!
روش جراحی دیگری به نام فوندوپلیکاسیون میتواند به جلوگیری از رفلکس بیشتر اسید کمک کند. این روش شامل پیچاندن قسمت فوقانی معده به دور LES برای تقویت آن، جلوگیری از رفلاکس اسید و ترمیم فتق هیأتال است. جراحان این روش را از طریق یک برش باز در شکم یا قفسه سینه، یا با یک لوله که از طریق یک برش کوچک در شکم وارد بدن میشود، انجام میدهند.
این روشها تنها بهعنوان آخرین راه حل برای درمان بیماری رفلکس اسید معده، پس از به سرانجام نرسیدن درمانهای پزشکی انجام میشوند.
اگر دچار بیماری رفلکس معده هستید، ما بهترین متخصص معده را برای درمان مشکلتان پیشنهاد میکنیم. با مراجعه به صفحه متخصص معده، کلینیک آنلاین مدیست میتوانید به صورت آنلاین توسط بهترین متخصصان معده ایران معاینه شوید.