علائم اسکیزوفرنی چیست؟ + علت، نحوه درمان و تشخیص

  • 09 دی 1402
  • صفر نظر
  • روانپزشک

بررسی علائم اسکیزوفرنی به ما کمک می‌‌کند تا با این بیماری مهم آشنا شویم و آن را بهتر بشناسیم. خوشبختانه می‌توان بیان کرد که اسکیزوفرنی در اکثر موارد قابل درمان است و بیمار می‌تواند دوباره روند عادی حیات خود را در پیش بگیرد. این امکان در اختیار شما وجود دارد که پرسش‌هایتان را به شکل تلفنی و یا چت با ما در میان بگذارید، زیرا نیازی به حضور فیزیکی برای دریافت مشاوره وجود ندارد. 


در ادامه این متن می‌خواهیم به مواردی همچون علائم اسکیزوفرنی و روند درمان آن اشاره کنیم. با توجه به این متن و بهره‌گیری از خدمات مشاوره تلفنی و چتی می‌توانید تمام اطلاعات موردنیاز خود را به دست بیاورید. به یاد داشته باشید که از طریق سایت نیز می‌توانید نسبت به رزرو وقت اقدام کنید و لازم نیست مراجعه حضوری داشته باشید. 

 

علائم اسکیزوفرنی چه می باشد


علائم اسکیزوفرنی چیست؟

به راستی نشانه اصلی اسکیزوفرنی چیست؟ در زمان بررسی هر نوع بیماری، شناخت علائم از مهم‌ترین مراحل به شمار می‌رود. تا زمانی که مشخص نشود علائم اصلی بیماری شامل چه مواردی است، نمی‌توان به دقت تشخیص داد که آيا فرد مدنظر از همان بیماری‌ خاصی که بر آن تمرکز داریم رنج می‌برد یا موضوع چیز دیگری است. این موضوع مهم در مورد اسکیزوفرنی نیز صدق می‌کند. شناخت علت اسکیزوفرنی نیز از همین منظر اهمیت دارد. 


برخی از علائم اسکیزوفرنی تنها مختص به این بیماری نیستند. در واقع ممکن است آن‌ها را در سایر بیماری‌های روحی نیز مشاهده کنیم. بنابراین صرفاً بر این اساس که یک فرد چند مورد از این علائم را دارد، دلیلی بر وجود اسکیزوفرنی نیست. در واقع تشخیص اسکیزوفرنی و سطح آن از عهده افراد عادی خارج است و تنها روانشناسان قادر به انجام آن هستند. 


به هر روی لازم است که در صورت مشاهده هر یک از این علائم سریعاً دست به کار شد و فرد را به یک پزشک مجرب معرفی کرد. درمان اسکیزوفرنی زمانی به شکل مناسب پیگیری می‌شود که روند شناخت آن در مراحل اولیه به خوبی دنبال شود. اسکیزوفرنی پیشرفته دارای روند درمان ساده‌ای نخواهد بود. 


اگر حس می‌کنید که یکی از اعضای خانواده و یا دوستانتان علائمی که در ادامه به آن‌‌ها می‌پردازیم را از خود نشان مي‌دهند، موضوع را با آن‌ها در میان بگذارید. در صورت انکار، سایر دوستان و اعضای خانواده خود را آگاه کنید و از آن‌ها نیز کمک بگیرید تا فرد مدنظر به سمت درمان حرکت کند. شما می‌توانید با کارشناسان مدیست نیز در این رابطه مشورت کنید. در ادامه به مهم‌ترین علائم بیماری اسکیزوفرنی اشاره خواهیم کرد. 


داشتن توهم 

اولین مورد از علائم اسکیزوفرنی که می‌توانیم به آن اشاره کنیم، داشتن توهم است. فردی که دارای اسکیزوفرنی باشد به صورت مداوم و یا گاه و بی‌گاه با توهم‌ روبه‌رو می‌شود. درک کردن چیز‌هایی که وجود خارجی ندارند را می‌توان تعریف اصلی توهم دانست. به عنوان مثال ممکن است فرد یک سری صداهای عجیب و غریب را بشنود. اگر می‌پرسید علامت اصلی اسکیزوفرنی چیست؟ باید به توهم اشاره کنیم.  در ادامه می توانید آشنایی با راه های درمان توهم را بخوانید.


هذیان گفتن 

نشانه بعدی، هذیان گفتن است. هذیان در واقع یک سری عبارات و کلمات بدون مفهوم و کاملاً غلط است که به صورت تصادفی در کنار هم قرار می‌گیرند. وقتی که فرد شروع به هذیان گفتن می‌کند، صحبت‌های او هیچ معنا و مفهومی نخواهند داشت و عملاً درک کلامش غیرممکن می‌شود. 


عدم تمرکز در صحبت کردن 

اسکیزوفرنی به صورت مستقیم بر روی تمرکز در صحبت کردن فرد اثر می‌گذارد. در این حالت وقتی که فرد صبحت می‌کند جمله قبلی او به جمله بعدی‌اش هیچ ارتباطی ندارند. این یکی از مهم‌ترین علائم اسکیزوفرنی است و باید جدی گرفته شود. 


عدم تمرکز در انجام امور ساده 

برای فردی که مبتلا به اسکیزوفرنی است، انجام دادن امور ساده نیز بسیار دشوار خواهد بود. به عنوان مثال چنین افرادی نمی‌توانند بند کفش‌هایشان را ببندند و یا حتی از حمام کردن فراری می‌شوند. این مشکل می‌تواند زندگی بیمار را به طور کامل تحت تأثیر قرار دهد.  


علاقه به تنهایی

اسکیزوفرنی علاقه به تنهایی را افزایش خواهد داد. افرادی که دارای این بیماری هستند بیشتر ترجیح می‌دهند تنها باشند و کسی در کنار آ‌ن‌ها قرار نگیرد. در این حالت می‌توانند بیشتر به گسترش توهم خود بپردازند و همین موضوع ممکن است بسیار خطرناک باشد. تنهایی می‌تواند علت اسکیزوفرنی باشد.  


عدم بروز احساسات 

نشانه دیگری از اسکیزوفرنی که باید به آن اشاره کنیم، عدم بروز احساسات است. شخصی که مبتلا به این بیماری باشد نمی‌توان شادی و یا غم خود را به نمایش بگذارد. حتی بروز احساسات جزئی در این افراد نیز به سختی و به صورت مصنوعی و اجباری صورت می‌گیرد. 


عدم توجه به ظاهر و پوشش

این مورد از علائم اسکیزوفرنی بسیار رایج است. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی آنقدر ذهن پیچیده و پر از توهمی دارند که عملاً هیچ توجهی به ظاهر و پوشش خود نخواهند داشت. به عنوان مثال ممکن است لباس‌های خود را به صورت برعکس بپوشند و یا یک لباس را برای چندین روز به تن کنند. 


عدم قضاوت به شکل صحیح 

شاید بپرسید منظور از این علامت اسکیزوفرنی چیست؟ این افراد نمی‌‌توانند به خوبی بین امور خوب و امور نادرست قضاوت کنند. در این حالت ممکن است بیمار تمام تلاش خود را به منظور شناخت امر صحیح به کار بگیرد، اما باز هم به سراغ موضوع نادرست برود. این نشانه در بیماران اسکیزوفرنی با حالت حاد دیده می‌شود. 


عدم توانایی در کسب اطلاعات جدید

یادگیری دانش‌ها و اطلاعات جدید برای بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی به امری غیرممکن و یا بسیار دشوار تبدیل می‌شود. آموزش دادن آن‌ها نیز به مدت زمان بسیار زیادی نیاز دارد، زیرا عملاً ذهن آن‌ها پذیرای دریافت اطلاعات جدید نخواهد بود. این موضوع در زمینه شناخت علت اسکیزوفرنی نیز اهمیت دارد. 

 

اسکیزوفرنی چیست و چطور رخ می دهد


فراموش کردن موضوعات مختلف 

در برخی از موارد ممکن است بیمار دچار فراموشی شود. این فراموشی هرچند به صورت طولانی مدت ادامه پیدا نمی‌کند، اما در هر صورت زندگی بیمار را به طور کامل تغییر می‌دهد. فراموش کردن موضوعات مختلف نیز یکی دیگر از مهم‌ترین نشانه‌های اسکیزوفرنی است. 


عدم برنامه‌ریزی

بیمارانی که به اسکیزوفرنی مبتلا شده‌اند توانایی برنامه‌ریزی برای امور شخصی، تحصیلی، کاری و... را ندارند. آن‌ها از هیچ برنامه خاصی برای ساعات مختلف شبانه‌روز برخوردار نیستند و تنها برحسب گذشت زمان امور مدنظر خود را انتخاب می‌کنند و به پیش می‌روند. 


کاهش قدرت درک 

در برخی از موارد، بیماران دارای اسکیزوفرنی قدرت درک وقایع و حوادث اطراف خود را از دست می‌دهند. وقتی که این مورد از علائم اسکیزوفرنی رخ می‌دهد، فرد عملاً امکان ارتباط با سایرین را از دست می‌دهد و خود را در یک محیط ایزوله شده مشاهده می‌کند که راه فراری از آن ندارد. 


ناتوانی در برقراری ارتباط با دوستان و آشنایان 

افراد مبتلا به اسکیزوفرنی نه تنها با آحاد مختلف جامعه، بلکه حتی با دوستان و آشنایان خود نیز نمی‌توانند ارتباط مناسبی داشته باشند. این افراد علی رغم تلاش دوستان و آشنایان علاقه‌ای به برقراری ارتباط ندارند و معمولاً گوشه‌گیری را ترجیح می‌دهند. 


افسردگی 

شاید علت اسکیزوفرنی، افسردگی باشد. افسردگی خود شامل علت‌ها و نشانه‌های گوناگونی است، اما می‌تواند علامتی برای شروع اسکیزوفرنی به شمار آيد. افراد دارای اسکیزوفرنی ممکن است در بازه‌های زمانی مختلف دچار افسردگی شوند و همین امر رضایت آن‌ها از زندگی را به شدت کاهش دهد. 


اختلال دو شخصیتی 

منظور از این نشانه خاص اسکیزوفرنی چیست؟ گفته‌ها و رفتارهای افرادی که دچار اسکیزوفرنی هستند با عملکرد آن‌ها کاملاً متفاوت است. این افراد دارای یک پارادوکس شخصیت هستند و به همین دلیل گفته‌ها و عملکرد آن‌ها با هم متناقض است. مثلاً ممکن است در مورد یک تصمیم خاص حرف بزنند ولی عکس آن را انجام دهند. 


عدم توجه به آینده 

زمان برای افرادی که دچار اسکیزوفرنی هستند معنی ندارد. آن‌ها به آینده بی‌توجه هستند و حتی تصمیم خاصی در این مورد نمی‌گیرند. عدم توجه به آينده از علائم اسکیزوفرنی است در مراحل مختلف بیماری دیده می‌شود، زیرا فرد بیشتر بر موقعیت ذهنی کنونی خود تمرکز دارد. 


مشکل در بیان محیط اطراف  

اگر می‌گویید مفهوم اصلی این علت از اسکیزوفرنی چیست؟ باید بگوییم که با وجود اسکیزوفرنی، امکان توضیح محیط اطراف به شدت دشوار می‌شود. اسکیزوفرنی می‌تواند توانایی فرد در توصیف محیط را مختل کند به نحوی که وی نتواند از محیطی که در آن قرار دارد یک توصیف مشخص را به ما ارائه دهد. این یک نشانه حاد از اسکیزوفرنی است. 

مقاله پیشنهادی: حمله پانیک چیست؟


علت اسکیزوفرنی چیست؟

حال که به مهم‌ترین نشانه‌های اسیکزوفرنی اشاره کردیم، لازم است که در مورد علت‌های به وجود آمدن این بیماری نیز با شما عزیزان صحبت کنیم. شناخت علت‌های این بیماری نیز به ما کمک می‌کنند تا راهکار مناسبی جهت درمان آن بیابیم و از راهکارهای جدید در این رابطه بهره ببریم. علت‌های اسکیزوفرنی دارای شاخصه‌های گوناگونی هستند و در برخی از موارد ممکن است چند علت متفاوت به صورت همزمان منجر به ایجاد اسکیزوفرنی در فرد شوند. این موضوع باید در کنار علائم اسکیزوفرنی مورد توجه قرار بگیرد. 


ژنتیک 

یکی از علت‌های اسکیزوفرنی، مسائل ژنتیکی است. تحقیقات مختلفی نشان داده‌اند که وجود سابقه اسکیزوفرنی در سایر اعضای خانواده می‌تواند ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. بنابراین، باید بیان کرد که ژنتیک نقش مهمی در این رابطه دارد و علت اسکیزوفرنی است. 


مشکل در مغز 

در برخی از بیماران اسکیزوفرنی،‌ مشکل مغزی مشاهده شده است. این مشکلات معمولاً به دلیل مواردی همچون آسیب به مغز در دوران کودکی و یا ضربه دیدن مغز در زمان تولد رخ می‌دهند. به هر روی باید آن‌ها را جزو علل به وجود آمدن اسکیزوفرنی دانست. 


بزرگ شدن در محیط نامناسب 

افرادی که در محیط‌های نامناسبی همچون مناطق بسیار شلوغ و یا خطرناک شهرها بزرگ شده‌اند، ممکن است به اسکیزوفرنی مبتلا شوند. هرچند که این علت نسبت به سایر علل تأثیر کمتری دارد، اما به هر روی نمی‌‌توان آن را نادیده گرفت.  


استفاده از کانابیس

کانابیس یک نوع ماده مخدر است که امروزه در ماری جوانا نیز یاد می‌شود. مصرف کردن این ماده بر روی عملکرد ذهن تأثیر می‌‌گذارد و می‌تواند منجر به افزایش احتمال ابتلا به اسکیزوفرنی شود. این موضوع به خصوص در جوانان مشاهده می‌‌گردد.  


مهاجر بودن 

برخی از تحقیقات به ما نشان داده‌اند که مهاجرت به یک کشور دیگر و یا پناهندگی می‌تواند بر اسکیزوفرنی تأثیرگذار باشد. این مورد وقتی اهمیت می‌يابد که فرد خود را به طور کامل در یک محیط غریبه بیابد و نتواند با دیگران به خوبی ارتباط برقرار کند. بررسی این علت اسکیزوفرنی از اهمیت بالایی برخوردار است. 


فقر

فقر در زمان کودکی می‌تواند جزو علائم اسکیزوفرنی و علل آن باشد. فقر خود دارای سطوح گوناگونی است و در هر جامعه به شکلی متفاوت تعریف می‌شود، اما در هر صورت باید از آن به عنوان یکی از علت‌های به وجود آمدن اسکیزوفرنی اشاره کنیم. 


تمسخر

مسخره شدن توسط دوستان و افراد هم سن و سال مي‌تواند احتمال ابتلا به اسکیزوفرنی را افزایش دهد. کودکانی که در مدرسه با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند ممکن است در آینده افسردگی و اسیکزوفرنی را با هم تجربه کنند. 


سو استفاده جنسی

سو استفاده جنسی از کودکان منجر به افزایش احتمال اسکیزوفرنی در آنان می‌شود. البته این موضوع پیچیدگی‌های بسیار زیادی دارد و علاوه بر اسکیزوفرنی، علتی برای بیماری‌های پیچیده روانی نیز به شمار می‌آيد. 

 


روش درمان اسکیزوفرنی

آخرین مطلبی که قصد داریم به آن اشاره کنیم، روش درمان بیماری اسکیزوفرنی است. همان‌طور که در ابتدای متن بیان شد، امروزه امکان درک علت اسکیزوفرنی و درمان این بیماری تا سطح مشخصی وجود دارد و مي‌توان امید داشت که بیمار به حالت ابتدایی خود بازگردد. در ادامه به چند مورد از مهم‌‌ترین روش‌های درمانی اسکیزوفرنی اشاره می‌کنیم و می‌گوییم که درمان اصلی اسکیزوفرنی چیست؟ 


استفاده از دارو

در برخی از موارد، به منظور درمان اسکیزوفرنی از دارو استفاده می‌شود. میزان دوز دارو برای بیماری اسکیزوفرنی با گذشت درمان افزایش یا کاهش پیدا می‌کند. داروها باید توسط پزشک ارائه شوند و باید به صورت مداوم و با توجه به تغییر علائم اسکیزوفرنی مورد استفاده قرار بگیرند. 


استفاده از شوک الکتریکی 

این راهکار برای سال‌های متمادی جهت درمان اسکیزوفرنی مورد استفاده قرار گرفته است و در برخی از موارد نسبت به مفید بودن آن تردید می‌شود. در هر صورت اگر داروهای شیمیایی جواب ندهند، استفاده از شوک الکتریکی به یک گزینه در دسترس تبدیل می‌شود. 

 

علت اسکیزوفرنی چه می باشد؟


سخن پایانی درباره علائم اسکیزوفرنی

در این متن به بررسی مهم‌ترین علائم اسکیزوفرنی، روند درمان و همچنین علت‌های به وجود آمدن آن اشاره کردیم. اسکیزوفرنی بیماری ساده‌ای نیست که بتوان به راحتی از کنار آن گذر کرد. این بیماری می‌تواند زندگی فرد را به طور کامل تحت تأثیر قرار دهد و امکان ایجاد ارتباط با سایر افراد را از او بگیرد. 
شناخت علت اصلی بیماری‌ و تعیین کردن یک روش درمانی مناسب ‌می‌تواند برای بیماران اسکیزوفرنی اثرات مناسبی داشته باشد. در صورتی که نیازمند کسب اطلاعات بیشتری در این رابطه هستید، حتماً پرسش‌های خود را با کارشناسان مدیست در میان بگذارید. در مدیست آماده‌ایم تا نیازهای شما عزیزان را برآورده کنیم. 

 

منابع: caplytahcp.com / janssenschizophreniainjections.com