راه های درمان ترس از دخول | علت ترس از رابطه جنسی چیست؟

  • 22 فروردین 1403
  • صفر نظر
  • زنان و زایمان

به ترس از رابطه جنسی یا صمیمیت جنسی، ژنوفوبیا یا اروتوفوبیا نیز اطلاق می‌شود. این مشکل چیزی فراتر از یک بیزاری یا تنفر ساده است. این بیماری باعث ترس شدید در هنگام تلاش برای برقراری رابطه جنسی شود. در برخی افراد، حتی فکر کردن به آن می تواند این احساسات را ایجاد کند. همچنین یک فرد ممکن است از صمیمی شدن با شخص دیگر ترس یا اضطراب داشته باشد و ترس از صمیمی شدن به ترس از رابطه جنسی تبدیل ‌شود. اما روش‌های درمان ترس از دخول و رابطه جنسی چیست؟
اگر با چنین مشکلی روبرو هستید و بر رابطه زناشویی شما تاثیر گذاشته است و برای درمان ترس از رابطه زناشویی به مشاوره نیاز دارید، می‌توانید به صورت تلفنی یا آنلاین (چت) با مشاوران کلینیک ارتباط برقرار کنید. اگر به دنبال دریافت مشاوره و درمان ترس از دخول هستید می‌توانید با مراجعه به این لینک، نوبت خود را رزرو کنید.

 

درمان ترس از دخول


نحوه درمان ترس از دخول در خانم‌ها

اگر یک مشکل فیزیکی مانند واژینیسموس وجود داشته باشد، می‌توان آن را به راحتی درمان کرد. درد هنگام مقاربت جنسی شایع است. اگر این مشکل درمان نشود، ممکن است منجر به ترس یا اجتناب از رابطه جنسی شود. اگر یک علت فیزیکی شناسایی شود، درمان به نوع مشکل بستگی دارد و پس از آن باید به هر مولفه عاطفی که به ترس می‌انجامد پرداخت.
در صورت نیاز به دریافت مشاوره در این زمینه کافی است به صورت تلفنی یا از طریق چت با مشاوران آنلاین کلینیک مدیست تماس بگیرید. مشاوران سایت، آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. برای دریافت نوبت و شرکت در جلسات درمانی می‌توانید از طریق سایت و بدون نیاز به حضور در کلینیک برای رزرو نوبت اقدام کنید.
یکی از مراحل درمان ترس از رابطه زناشویی، روان درمانی است. تحقیقات نشان داده است که انواع مختلف روش‌های روان درمانی از جمله درمان شناختی رفتاری (CBT) و مواجهه درمانی برای رفع این مشکل مفید هستند.
CBT شامل کار بر روی ایجاد راه‌های جایگزین برای تفکر در مورد فوبیا یا موقعیت است و در عین حال تکنیک‌هایی را برای واکنش‌های فیزیکی به محرک یاد می‌گیرد. می توان آن را با قرار گرفتن در معرض موقعیت ترسناک همراه کرد. 
گفتگو با یک سکس تراپیست نیز می‌تواند برای درمان ترس از دخول مفید باشد. نوع درمان در جلسات فردی تا حد زیادی به علل زمینه‌ای فوبیا و خود شخص بستگی دارد. در بخش‌های بعدی به طور مفصل به توضیح انواع روش‌های درمانی پرداخته‌ایم.


منشأ و علت ترس از دخول چیست؟

ژنوفوبیا شامل ترس از صمیمیت است، اما فوبیا بیشتر بر ماهیت فیزیکی رابطه جنسی متمرکز است. اغلب در واکنش به برخی مشکلات روان یا پس از یک آسیب جدی ایجاد می‌شود. همچنین ممکن است به تصویر بدن و مسائل مربوط به عزت نفس مرتبط باشد. علاوه بر این، برخی از افراد مبتلا به ترس از دخول ممکن است به‌ دلیل عوامل مذهبی یا فرهنگی مختلف این فوبیا را داشته باشند. موارد زیر علل شایع ژنوفوبیا هستند:


تجاوز

هرگونه سابقه آسیب جنسی از جمله تجاوز جنسی منجر به ژنوفوبیا می‌شود. تحقیقات نشان‌ می‌دهد که 50 درصد از زنانی که مورد تجاوز جنسی قرار گرفته‌اند دچار PTSD می‌شوند.


ترس‌های فرهنگی و مذهبی

افرادی از فرهنگ‌ها یا مذاهب با دیدگاه‌های منفی قوی در مورد رابطه جنسی ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به ترس از دخول قرار داشته باشند. بزرگ شدن در فرهنگ پاکی می‌تواند منجر به شرم جنسی و منجر به ترس شدید از رابطه جنسی شود. اگر افراد رابطه جنسی بخواهند در چنین فرهنگی رابطه جنسی داشته باشند احتمالا اضطراب یا اختلال عملکرد جنسی بیشتری تجربه کنند.


ترس از انتقال بیماری

ترس از ابتلا به بیماری‌هایی مانند HIV و STD می‌تواند منجر به ژنوفوبیا شود. به طور مشابه، وجود همزمان OCD یا سایر فوبیاها مانند سایبرکندریا (اضطراب ناشی از جستجوهای مکرر اینترنتی در مورد اطلاعات پزشکی)، میسوفوبیا (ترس شدید از میکروب‌ها) ممکن است باعث یا تشدید علائم ترس از رابطه جنسی شود. 


اضطراب عملکرد جنسی

برای درمان ترس از رابطه زناشویی باید علت آن را شناسایی کرد. یکی از دلایل بروز این ترس، اضطراب عملکرد جنسی است که به عدم اطمینان درباره احساسات شریک جنسی در طول رابطه جنسی اشاره دارد. این اضطراب ممکن است با نگرانی در مورد ظاهر، به ارگاسم نرسیدن یا سایر عوامل استرس‌زا در رابطه مطابقت داشته باشد. داشتن این نوع اضطراب منجر به ترس از رابطه جنسی می‌شود، زیرا ممکن است افراد آن‌قدر از قضاوت شدن بترسند که اصلاً نتوانند از رابطه جنسی لذت ببرند.


بیماری‌ها و نگرانی‌هایی درباره سلامت جنسی

نگرانی‌های جنسی مانند واژینیسموس، ولوودینیا، اختلال نعوظ یا انزال زودرس همگی می‌توانند منجر به ژنوفوبیا شوند. در صورت بروز این مشکلات باید برای درمان ترس از دخول و رفع این مسائل اقدام کنید. چون این عوامل ذاتاً باعث مشکلات جنسی می‌شوند و رابطه زناشویی را با مشکل مواجه سازند. هرچقدر این مشکلات بیشتر ادامه داشته‌ باشند، ممکن است اضطراب و ترس بیشتری تجربه کنید. علاوه بر این، زمانی که شخصی در حین رابطه جنسی دچار هر گونه درد فیزیکی می‌شود، حتی لذت بردن از آن رابطه برای او مشکل می‌شود.


اختلال بدشکلی بدن 

اگر تصویر خوبی از بدن خود نداشته باشید ممکن است دچار ترس از رابطه جنسی شوید. فردی که دچار اختلال بدشکلی بدن است، احساس می‌کند قسمت‌هایی از بدن و ظاهر او ایراد دارد و به همین دلیل از صمیمی شدن و برقراری رابطه زناشویی اجتناب کند، زیرا نگران ظاهر خود یا قضاوت شریک زندگی خود است. با گذشت زمان، این مسئله به افزایش اضطراب در مورد تمام فعالیت‌های جنسی منجر می‌شود. برای درمان ترس از رابطه زناشویی به این علت، باید عزت نفس فرد افزایش یابد.


ترس از باردار شدن

ترس از باردار شدن نیز می‌تواند باعث ترس از رابطه زناشویی شود. ترس در مورد باردار شدن ممکن است مربوط به بارداری ناخواسته یا گذراندن دوران بارداری و تجربه خود زایمان باشد. این مشکل ممکن است در افراد جوان‌تر یا در روابطی که شریک زندگی با بچه‌دار شدن موافق نیست، بیشتر رخ دهد.

 

درمان ترس از رابطه زناشویی


انواع ترس از دخول در رابطه جنسی

ترس از دخول در رابطه جنسی به شکل‌های مختلفی، خود را نشان می‌دهد و فقط به یک نوع ترس محدود نمی‌شود. بسیاری از افراد به دلیل ترس‌های زیر از برقراری رابطه جنسی اجتناب می‌کنند یا ترس آنها مانع از لذت بردن از رابطه می‌شود. در زیر به انواع ترس از ژنوفوبیا یا ترس از دخول در رابطه جنسی اشاره شده است. در صورتی که هر یک از این نوع ترس‌ها را دارید بهتر است برای درمان ترس از دخول یا رابطه جنسی خود اقدام کنید.
ترس از صمیمیت: ترس از برقراری رابطه جنسی با طرف مقابل.
ترس عاطفی: ترس از نزدیکی و صمیمیت عاطفی نه رابطه جنسی.
هوموفوبیا: می‌خواهند در چارچوب سنتی، رابطه جنسی داشته باشند و در عین حال از قوانین اخلاقی خود پیروی کنند.
هافوفوبیا: ترس از نزدیکی یا معاشقه از طریق لمس است.
ترس از بوسیدن: به این معنی است که برخی افراد ترجیح می‌دهند هنگام رابطه جنسی از بوسیدن شریک خود، خودداری کنند.
کویتوفوبیا: ترس شدید از رابطه جنسی.
ژیمنوفوبیا: ترس از برهنگی.
کویتوفوبیا: ترس از دخول
هتروفوبیا: ترس از جنس مخالف
توکوفوبیا: ترس از باردار شدن یا زایمان


روش‌های حل مشکل ترس از دخول

اکثر افراد مبتلا به ترس از دخول، درمان خود را در قالب جلسات درمانی دریافت می‌کنند. درمان ترس از رابطه زناشویی در درجه اول با روان درمانی آغاز می‌شود که به آن گفتار درمانی نیز می‌گویند. مواجهه درمانی و رفتار درمانی دو نوع رایج روان درمانی هستند که برای درمان ژینوفوبیا استفاده می‌شوند. همچنین ممکن است از دارو به‌عنوان بخشی از برنامه درمانی برای رفع ترس از رابطه جنسی استفاده شود.


درمان از طریق مواجهه درمانی

شما می‌توانید با یادگیری نحوه تغییر رفتار خود، نحوه واکنش به مردان یا زنان را تغییر دهید. مواجهه درمانی می‌تواند به شما در انجام این کار  و درمان ترس از دخول کمک کند. در طول مواجهه درمانی، درمانگر شما به تدریج و به طور مکرر شما را در معرض ترس‌هایی ناشی از رابطه با مردان یا زنان قرار می‌دهد. 
قرار گرفتن در معرض تدریجی به شما کمک می‌کند تا با افکار، احساسات و احساسات مرتبط با ترس از مردان یا زنان کنار بیایید. یک طرح درمانی نمونه ممکن است شامل درمانگری شما باشد که ابتدا عکس مردان را به شما نشان می‌دهد. سپس از شما می‌خواهد به صدای ضبط شده آنان گوش دهید. در نهایت، درمانگر ویدئوهایی از برخورد مردان را به شما نشان می‌دهد. پس از این، درمانگر از شما می‌خواهد که به آرامی به یک مرد واقعی در یک فضای خنثی مانند فضای باز نزدیک شوید.


درمان شناختی رفتاری (CBT)

درمان شناختی رفتاری (CBT)ترکیبی از  مواجهه درمانی و سایر تکنیک‌های درمانی است تا راه‌های متفاوتی را برای درمان ترس از دخول و ترس از مردان به شما آموزش دهد. برخی از جنبه‌های CBT شامل یادگیری نحوه انجام موارد زیر است:
•    به ترس‌های خود به‌ گونه‌ای متفاوت نگاه کنید.
•    با احساسات بدنی منفی که موجب ترس شما می‌شوند، کنار بیایید.
•    با تأثیری که این ترس بر شما بر زندگی شما داشته است برخورد کنید.
•    پس از خروج از جلسات CBT، باید اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید. برای مثال، افکار و احساسات خود را کنترل کنید به‌ جای اینکه تحت‌تأثیر آنها قرار بگیرید.


حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم و پردازش مجدد (EMDR)

EMDR می‌تواند به درمان اختلال استرس پس از سانحه یا علائم اضطرابی که ممکن است با ژنوفوبیا همزمان باشد، کمک کند. EMDR احساسات اضطراب و ترس مرتبط با آسیب‌های گذشته را کاهش می‌دهد.


سکس درمانی

 سکس درمانی نوع تخصصی از درمان است که بر درمان انواع مسائل جنسی از جمله درمان ترس از دخول تمرکز دارد. در سکس درمانی اغلب از روش‌های ایجاد نگرش مثبت، آگاهی‌بخشی و توضیح درباره ارزش‌ها استفاده می‌شود.


دارو درمانی

معمولاً روان درمانی به‌ تنهایی در درمان ترس از دخول بسیار موثر است. با این حال، گاهی اوقات استفاده از داروهایی که برای کاهش احساسات شما از اضطراب یا حملات پانیک تجویز شده‌اند، ممکن است برای شما مفید باشد. چنین داروهایی فقط باید در آغاز روند درمان برای کمک به تسریع بهبودی استفاده شوند.


علاوه بر این، شما می‌توانید از این داروها با دوز کم و فقط برای مدتی کوتاه استفاده‌ کنید. به‌ عنوان مثال، در شرایطی که ترس شما مانع از انجام کار مهمی مانند اقدام برای درمان ترس از رابطه زناشویی یا مراجعه به اورژانس می‌شود، مصرف دارو لازم است. داروهای مورد استفاده برای درمان ترس از دخول عبارتند از:
مسدودکننده‌های بتا: مسدودکننده‌های بتا اثرات آدرنالین را بر بدن کنترل می‌کنند. آدرنالین معمولاً زمانی افزایش می‌یابد که بدن دچار اضطراب می‌شود و این می‌تواند منجر به مشکلات جسمی ناراحت‌کننده و گاهی مضر از جمله افزایش ضربان قلب و فشار خون، تپش قلب، لرزش صدا و اندام‌ها شود.
آرام‌بخش‌ها: بنزودیازپین‌ها با کاهش اضطراب به آرامش ذهنی و جسمی شما کمک می‌کنند. از آنجایی که این داروها اعتیادآور هستند بهتر است در مصرف آنها احتیاط کنید. اگر سابقه مصرف الکل یا مواد مخدر دارید، ممکن است مصرف بنزودیازپین برای شما مناسب نباشد.

 


نکات مهم در رابطه با درمان ترس از دخول

هنگامی که برای درمان ترس از رابطه زناشویی اقدام می‌کنید باید با واقعیت‌ها کنار بیایید و نکاتی را به خاطر بسپارید. در زیر، به این نکات اشاره خواهیم کرد: 


ریشه مشکل را پیدا کنید

هیچ کس فقط یک شبه ترس از رابطه جنسی ایجاد نمی کند. چیزی باید در مقطعی اتفاق افتاده باشد تا بر احساس شما نسبت به خود، بدن و به طور کلی رابطه جنسی تأثیر بگذارد. آیا مورد تجاوز فیزیکی یا جنسی قرار گرفته‌اید آیا مشکل عزت نفس دارید؟ برای هر ترس، دلیلی وجود دارد. در گذشته چه اتفاقی افتاد که به این نقطه رسیدید؟ با پیدا کردن ریشه مشکل، روند درمان ترس از دخول و رابطه زناشویی سریع‌تر پیش می‌رود. 


علائم ترس از دخول را بشناسید

علائم اصلی ژنوفوبیا عبارتند از: وحشت، اضطراب، تنگی نفس، افزایش ضربان قلب، عرق کردن، گریه، اجتناب از برقراری رابطه با شریک و لرزیدن. شما می‌توانید در یک دفترچه یادداشت از احساس خود و آنچه در آن زمان در اطراف شما اتفاق می‌افتد بنویسید و با روان درمانگر در میان بگذارید.


هیچ درمانی جادویی و یک شبه وجود ندارد

علت ترس افراد، متفاوت و روش‌های درمان ترس از رابطه زناشویی نیز بسته به علت آن متفاوت خواهد بود. بنابراین، نباید فکر کنید که یک قرص جادویی برای درمان این مشکل وجود دارد. سرعت بهبودی شما تا حد زیادی به علت ترس از رابطه جنسی بستگی خواهد داشت. به عبارت دیگر، درمان ترس از دخول امکان دارد تا چند ماه نیز طول بکشد.
اگر با یک مشکل مربوط به عملکرد جنسی مانند اختلال نعوظ یا واژینیسموس دست و پنجه نرم می‌کنید از پزشک خود برای درمان کمک بگیرید تا علت اصلی را شناسایی کرده و سپس بر اساس آن، درمان را پیگیری کند. 


عجله نکنید

به خاطر داشته باشید که غلبه بر ترس زمان می‌برد. حتی اگر درمان علت اصلی مشکل را شروع کنید، یک شبه از شر ترس از رابطه جنسی خلاص نمی‌شوید.
باید با این واقعیت کنار بیاید. گاهی اوقات ممکن است پس از جلسات روان درمانی احساس بهتری داشته باشید و سپس سعی کنید خود را در معرض محرکی قرار دهید که باعث ایجاد احساس اضطراب در شما می‌شود. اما این کار توصیه نمی‌شود. بهتر است در طول جلسات درمانی، به توصیه‌های پزشک خود توجه کنید و به خود زمان دهید.


 از صحبت با درمانگر نترسید

حتی اگر با دوستان و خانواده در مورد ترس خود از رابطه جنسی صحبت می‌کنید، باید با یک درمانگر مشورت کنید. آنها به عنوان یک شخص ثالث به مشکل شما نگاه می‌کنند و همچنین ابزارهای مختلفی دارند که از آن روند درمان ترس از دخول استفاده می‌کنند. در صورتی که در حال مبارزه با آسیب ناشی از سوء استفاده جنسی یا تجاوز جنسی در گذشته هستید صحبت با یک درمانگر برای رفع این مشکل، ضروری است. 


با شریک زندگی خود صحبت کنید

اگر با کسی رابطه دارید، احتمالاً ترس از رابطه زناشویی شما باعث ایجاد مشکلاتی در رابطه شما شده است. بنابراین، شما باید در مورد آن با آنها صحبت کنید. آنها ممکن است فکر کنند که به آنها علاقه ندارید یا مشکل از جانب آنها است. کاری که باید انجام دهید این است که با آنها صحبت کنید. اگرچه این کار راحت نیست اما اگر شریک زندگی، شما را دوست داشته باشد، به هر طریقی به شما گوش می‌دهد، شما را درک و  از شما حمایت می‌کند. صحبت کردن در مورد احساسی که دارید اولین قدم برای غلبه بر ترس از رابطه جنسی است.

 

ترس از رابطه جنسی


نتیجه‌گیری

بسیاری از افراد به دلایل مختلفی به ترس از رابطه جنسی دچار می‌شوند. با این حال، شما می‌توانید انواع روش‌های مختلف درمان ترس از دخول و رابطه جنسی را امتحان کنید تا بتوانید یک زندگی زناشویی سالم را تجربه کنید. اگر به این مشکل یا هر نوع فوبیایی از رابطه جنسی دچار هستید، سوالات زیادی در این رابطه دارید یا به دنبال مشاور و درمانگر هستید می‌توانید با مشاوران کلینیک آنلاین مدیست تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند. برای رزرو نوبت نیز کافی است  به صورت آنلاین برای یک روز خاص نوبت بگیرید.