بررسی علائم سرطان لاله گوش به همراه روش درمان
- 04 مرداد 1402
- صفر نظر
- گوش و حلق و بینی
سرطان لاله گوش یک بیماری بسیار نادر است که در داخل کانال گوش رخ میدهد. این سرطان در درسته سرطان سر و گردن قرار میگیرد و باعث درد شدید در داخل گوش میشود. در این مقاله، به طور دقیق علائم سرطان لاله گوش را بررسی میکنیم و روشهای تشخیص و درمان آن را هم معرفی خواهیم کرد. همچنین به این سوال پاسخ میدهیم که آیا سرطان گوش کشنده است؟
علت سرطان لاله گوش از چیست؟
برای درمان سرطان لاله گوش، باید دلیل آن را به خوبی درک کنیم. در نظر داشته باشید که گفتیم این بیماری نادر است و به دلیل کمبود تحقیقات در این زمینه، آگاهیهای محدودی درباره علت آن وجود دارد. در واقع منشأ دقیق این بیماری هنوز مشخص نیست، اما برخی پژوهشگران و پزشکان لیستی از عوامل احتمالی ابتلا به این سرطان را تهیه کردهاند. به بررسی این لیست نگاهی میاندازیم:
1. پوست روشن: گفته میشود افرادی که پوست روشن دارند، با درصد بالای ابتلا به سرطان لاله گوش مواجه هستند. داشتن پوست روشن به طور کلی ریسک ابتلا به انواع سرطان پوست را افزایش میدهد.
2. قرار گرفتن مداوم در معرض تابش خورشید و عدم استفاده از کرمهای ضدآفتاب: استفاده نکردن یا استفاده ناکافی از کرمهای ضدآفتاب، باعث افزایش خطر ابتلا به انواع سرطان پوست و در نهایت سرطان لاله گوش میشود. تابش بیش از اندازه نور خورشید بر روی پوست، به طور مداوم باعث آسیب به سلولهای ما میشود. در ادامه پیشنهاد می کنیم مقاله درمان آفتاب سوختگی را مطالعه کنید.
3. عفونتهای مکرر گوش: عفونتهای مکرر گوش منجر به واکنشهای التهابی در سیستم ایمنی بدن ما میشوند. این واکنشهای التهابی تغییرات جدی در سلولها ایجاد میکنند و ممکن است سبب بروز علائم سرطان لاله گوش شوند.
4. کهولت سن: این نوع سرطان در استخوان گیجگاهی گوش، به ویژه در افراد بالای 70 سال هم رخ میدهد.
با توجه به این عوامل، میتوان درک بهتری از ریسک ابتلا به سرطان لاله گوش و اقدامات پیشگیری متناسب با آن داشت. چنانچه در ماههای گذشته تغییراتی را در این بخش از بدن خود احساس کردهاید، میتوانید علائم را با متخصصان مدیست در میان بگذارید تا موارد به خوبی بررسی شوند. برای این کار لازم نیست ساعتها در صف انتظار باشید. امکان مشاوره آنلاین مدیست کار شما را آسان میکند.
انواع سرطان لاله گوش و علائم سرطان لاله گوش
انواع مختلفی از سرطان گوش تشخیص داده شده که معمولا یا به پوست یا بخشهای دیگر گوش وابسته هستند. برای درک بهتر این مورد میتوانید به ادامه مطلب توجه کنید:
1. سرطان سلول پایه (Basal cell carcinoma): این نوع سرطان لاله گوش بیشترین قسمت خارجی لایه سلولهای قاعدهای پوست را درگیر میکند.
2. سرطان سلولهای سنگفرشی (Squamous cell carcinoma): این نوع سرطان بافت روپوست یا سلولهای سنگفرشی لاله گوش را تحت تأثیر قرار میدهد. این نوع سرطان رایجترین نوع سرطان گوش است و میتواند تا عمق پوست را درگیر کند. احتمال دارد بافت غیرپوستی را نیز درگیر کند.
3. ملانوما (Melanoma): این نوع سرطان سلولهای ملانیندار یا رنگدانههای پوستی را سرطانی میکند. آنها میتوانند باعث تغییر رنگ پوست تحت تأثیر آفتاب شوند. سرطان لاله گوش از نوع ملانوما نسبت به سایر نوعهای سرطان گوش کمتر رخ میدهد، اما خطر بیشتری دارد.
4. کیست لاله گوش (Adenoid cystic carcinoma): علائم سرطان لاله گوش از این نوع بسیار نادر هستند، اما در صورت مشاهده غدد بزاقی و گوش را درگیر میکنند. تنها 5 درصد از کل سرطانهای مرتبط با مجرای خارجی گوش این نوع سرطان را شامل میشوند.
5. تومور بناگوشی: در این نوع سرطان، سلولهای بدخیم در غدد بناگوشی به مجرای گوش منتقل میشوند. غدد بناگوشی بزرگترین غدد بذاقی در بدن هستند.
نحوه پیشگیری از سرطان گوش
برای پیشگیری از سرطان لاله گوش، میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
1. درمان عفونتهای مزمن گوش: عفونت و التهاب گوش میتواند زمینه مناسبی برای ابتلا به انواع سرطان لاله گوش فراهم کند. بنابراین، درمان و پیشگیری از عفونتهای گوش بسیار مهم است.
2. آگاهی از انواع سرطان لاله گوش: شناخت انواع سرطانهای لاله گوش و علائم آنها میتواند به شما در تشخیص زودهنگام و درمان به موقع این بیماریها کمک کند.
3. جلوگیری از تابش آفتاب: تابش مستقیم آفتاب و عدم استفاده از محافظهای ضدآفتاب یا کلاه آفتابی میتواند ریسک ابتلا به سرطان لاله گوش را افزایش دهد. لذا، توصیه میشود در معرض آفتاب قرار نگیرید و همیشه از کرم ضدآفتاب و کلاه آفتابی استفاده کنید.
4. چکاپ مداوم پوست روشن: افرادی که پوست روشن دارند، مستعد ابتلا به سرطان بخش لاله گوش یا انواع سرطان پوست هستند. بنابراین، باید به صورت منظم و مداوم پوست خود را چک کنید و در صورت وجود هر نوع ضایعه پوستی، به دکتر گوش حلق بینی و دکتر پوست مراجعه نمایید.
5. توجه به تغییرات ضایعات پوستی: اگر شاهد رشد سریع، تغییر شکل و عدم تراکم ضایعات پوستی یا برآمدگیهایی پوستی سفت و محکم هستید، باید به سرعت به پزشک متخصص مراجعه کنید. این تغییرات ممکن است علائم سرطان لاله گوش یا سایر بیماریهای جدی باشند.
با رعایت این نکات حتما سلامتی خود را حفظ خواهید کرد. همچنین در صورت داشتن هرگونه مشکل یا سوال، بهتر است به پزشک متخصص خود مراجعه کنید.
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم
اگر علائمی از سرطان لاله گوش دارید، بسیار مهم است این نشانهها را نادیده نگیرید و به درمانهای بی اثر روی نیاورید. بهتر است به پزشک متخصص در حوزه گوش حلق و بینی مراجعه کرده و با انجام آزمایشهای لازم وضعیت خود را بررسی کنید. در نظر داشته باشید که اگر از علائم زیر رنج میبرید، بهتر است به پزشک مراجعه نمایید:
1. عفونت مکرر گوش یا عفونتهای طولانی: اگر شما عفونتهای مکرر در گوش دارید که به طور مداوم تکرار میشوند، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
2. از دست دادن شنوایی یا مشکل در شنوایی: اگر شما مشکلی در شنوایی دارید یا شنوایی خود را از دست دادهاید، باید به پزشک مراجعه کنید.
3. احساس سرگیجه: اگر سرگیجه مکرر و غیر قابل تحمل دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
4. برآمدگی و ضایعات پوستی ماندگار در لاله گوش: اگر برآمدگیها و ضایعات پوستی ماندگار در منطقه لاله گوش را مشاهده میکنید، باید به پزشک مراجعه کنید.
پزشک متخصص سابقه بیماری و علائم سرطان لاله گوش شما را بررسی خواهد کرد و ممکن است آزمایش خون و سایر آزمایشات مرتبط را تجویز کند. پیگیری به موقع احتمال درمان کامل یا تسهیل درمان را افزایش میدهد. بنابراین، با بروز هرگونه علائم مشکوک یا تغییر در گوش یا شنوایی، بهتر است پیگیری لازم را انجام دهید و به پزشک متخصص مراجعه کنید.
آیا سرطان لاله گوش قابل درمان است
سرطان لاله گوش قابل تشخیص است و روند آن با بررسی رشد غیرطبیعی بافت خارجی یا میانی گوش که به علائم سرطان اشاره میکنند، پیش میرود. برای تشخیص درست، بخشی از بافت یا ضایعه پوستی در این قسمت برش داده میشود تا متخصصان سلولهای سرطانی را در آزمایشگاه بررسی کنند.
اگرچه لاله گوش به بخشی از گوش بیرونی اطلاق میشود، اما روشهای درمان برای بیماریهای مرتبط با آن متفاوت است. درمان سرطان لاله گوش معمولا شامل پرتودرمانی، جراحی یا هر دوی آنها است. در پرتودرمانی، از اشعه با قدرت بالا برای نابودی سلولهای سرطانی استفاده میشود. اما در جراحی، بافت آسیب دیده یا سرطانی از گوش برداشته میشود. در برخی موارد، هر دو روش درمانی به صورت ترکیبی استفاده خواهند شد.
مهم است بدانید که هرگونه تشخیص یا درمان برای سرطان لاله گوش باید توسط پزشک متخصص صورت گیرد. او میتواند شما را به بهترین شکل ممکن راهنمایی کند و درمان مناسب را تعیین نماید. همچنین، منظم بودن در بررسیها و پیگیری مراحل درمان هم بسیار مهم هستند. در واقع باید پس از مشاهده اولین علائم سرطان لاله گوش، روند مشاوره و درمان را سریعا آغاز کنید.
درمان سرطان لاله گوش با جراحی
گفتم که برای درمان این بیماری، دو روش رایج پیش روی بیماران است. انتخاب هر کدام از این دور روش بسته به تشخیص پزشک و البته شرایط بیمار انجام میشود. در این میان روشهای جراحی مورد نظر برای درمان سرطان لاله گوش عبارتند از:
1. برش گوش یا نمونهبرداری Excision biopsy: این روش با استفاده از بی حسیهای موضعی یا بیهوشی کامل انجام میشود. اما معمولا برای تشخیص و درمان سرطان گوش داخلی استفاده نمیشود زیرا ممکن است بافت گوش آسیب ببیند.
2.راحی به روش ماز Mohs surgery: این روش یک متد درمانی بسیار تخصصی است. در این روش، بخش کوچکی از بافت گوش برش داده و سپس بررسی میشود. این فرآیند تا زمانی که به بافت غیرسرطانی برسد ادامه مییابد. هدف از این روش حفظ حداکثری بافتهای سالم گوش است.
3. برش بخش بزرگی از گوش: در این روش، بخشی از گوش برش داده میشود و سپس پوست بخش دیگری از بدن به آن پیوند زده خواهد شد.
4. جراحی غدد بزاقی و یا گرههای نفاوی: اگر در گردن گرههای لنفاوی و التهاب وجود داشته باشد، این روش قابل انجام است.
5. برش کامل گوش برای بازسازی جدد: مانند علائم سرطان لاله گوش، استفاده از این روش هم بسیار نادر است و تنها توسط جراحان بسیار حرفهای انجام میشود. در موارد بسیار خاصی که نیاز به انجام این روش داریم، گوش کاملا بریده و سپس بازسازی میشود.
6. پیوند بافتهای زنده: این روش توسط جراحان زیبایی گوش انجام میشود. در این روش، بافت زنده از مناطق دیگری از بدن به گوش منتقل میشود. در نظر داشته باشید که این فرآیند طولانی و هزینهبر است.
7. گوش مصنوعی: در صورت لزوم، گوش مصنوعی از جنس سیلیکون و با رنگی که با پوست بیمار همخوانی دارد، استفاده میشود. این گوش مصنوعی قابلیت جدا شدن و اتصال به گوش را دارد.
پرتودرمانی برای رفع علائم سرطان لاله گوش
پرتودرمانی هم روش درمانی دیگری است که از اشعههای قوی برای درمان سلولهای سرطانی استفاده میکند. این روش در چند حالت مختلف مورد استفاده است. اولا، زمانی که سلولهای گوش به سرطان مبتلا شده باشند، پرتودرمانی میتواند مؤثر باشد. ثانیا، پس از انجام جراحی و در مواردی که امکان برداشتن تمام بافت سالم وجود نداشته، از پرتودرمانی استفاده میشود. همچنین، این روش میتواند برای کاهش خطر بازگشت سرطان گوش لاله هم مورد توجه باشد.
و در آخر، آیا سرطان گوش کشنده است؟
در این مبحث سعی کردیم شما را با علائم سرطان لاله گوش، دلایل و روشهای پیشگیرانه آشنا کنیم. به یاد داشته باشید که هر بیماری جدی بدون درمان، میتواند پیشرفت کند و جان فرد را به خطر بیندازد. این امر برای سرطان لاله گوش نیز صدق میکند. سرطان لاله گوش یکی از سرطانهای حساس است که به دلیل نزدیکی به مغز، نیازمند جراحی با دقت بسیار زیاد خواهد بود. این بیماری معمولا به صورت تودههای سفید در کانال گوش شروع میشود و میتواند رشد کرده و پیشرفت کند.
علائمی مانند درد گوش و ترشح از مجرای گوش نیز ممکن است در بیمار مشاهده شوند. بنابراین، درمان سرطان لاله گوش بسیار حائز اهمیت است تا جلوی پیشرفت بیماری گرفته شود و جان فرد نجات یابد. اگر گمان میکند که علائمی ناآشنا را تجربه کردهاید، با مشاوران مدیست در تماس باشید تا وضعیت شما به خوبی بررسی شود.