حجامت برای چی خوبه؟ | آشنایی با فواید و نکات مهم

  • 29 فروردین 1403
  • صفر نظر
  • داخلی

از گذشته‌های بسیار دور، اغلب پزشکان از روشی به نام حجامت برای درمان بیماران مختلف استفاده می‌کردند؛ اما سؤال اصلی که این روزها مطرح می‌شود، این است که حجامت برای چیست؟ چرا با وجود گذشت سالیان طولانی، این روش همچنان کاربرد دارد؟ چه کسانی باید حجامت کنند؟ پزشکان طب سنتی تأکید دارند که این روش درمانی را می‌توان روی افرادی که دچار سردرد، درد کمر یا گردن درد هستند، اجرا نمود. حجامت جریان خون را در نواحی آسیب‌دیده افزایش می‌دهد. اگر شما نیز مایلید اطلاعات بیشتری درباره حجامت به دست آورید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای مقاله با ما باشید.

 

حجامت برای چی خوبه؟

 

حجامت از کجا اومد؟

از هزاران سال قبل،  روش سنتی حجامت بین مردم خاورمیانه، مصر و چین مرسوم بوده است. در دنیای مدرن امروز هم، تعداد بی‌شماری از مردم در سراسر دنیا آن را به کار می‌گیرند. در سال‌های اخیر، حجامت در بین  ورزشکاران و افراد مشهور ایالات متحده آمریکا نیز بسیار باب شده، تا جایی که کبودی‌های ناشی از حجامت مایکل فلپس، شناگر افسانه‌ای آمریکا در المپیک 2016، او را در کانون توجهات قرار داد. از تکنیک درمانی حجامت، به‌منظور افزایش جریان خون در نواحی خاصی از بدن استفاده می‌کنند. اغلب مردم این روش را برای تسکین برخی دردها و مشکلات خود انتخاب می‌کنند. برخی افراد می‌گویند که حجامت می‌تواند بعضی دردهای مزمن بدن را بهبود بخشد.

سؤال اصلی که زیاد مطرح می‌شود، این است که چه کسانی باید حجامت کنند؟ این روش درمانی ممکن است در کاهش علائم بیماری‌هایی مانند آرتریت روماتوئید، زانودرد، میگرن، سندروم روده تحریک‌پذیر، کمردرد، آسم، برخی مشکلات تنفسی و فشارخون بالا مؤثر باشد. این افراد کیس‌های مناسبی برای حجامت به شمار می‌روند. البته کارشناسان اذعان دارند که همچنان مشغول بررسی این موضوع هستند که حجامت چگونه علائم بیماری‌ها را بهبود می‌دهد. تحقیقات نشان می‌دهد که نیروی مکش ایجاد شده در حجامت، مویرگ‌ها را زیر پوست منبسط کرده و سپس می‌شکند. پس از آن، بدن مناطقی که مکش روی آن‌ها انجام شده را با خون جدیدتر و سالم‌تری جایگزین می‌کند؛ بنابراین سطح سلولی نیز بهتر می‌شود.

به دلیل این موضوع است که برخی افراد به‌اشتباه فکر می‌کنند، حجامت سبب ترشح سموم می‌شود. چنانچه درباره حجامت اطلاعات دقیقی ندارید، می‌توانید در این باره با پزشک مشورت نمایید. کلینیک مدیست یکی از مراکز معتبر به حساب می‌آید که شامل پزشکان و پرسنل کارآزموده و حرفه‌ای است. شما در هرکجا که باشید، می‌توانید از پزشکان مرکز، مهلت ویزیت بگیرید؛ زیرا تمام خدمات کلینیک اعم از نوبت‌دهی و مشاوره به صورت آنلاین انجام می‌گیرد.

انواع حجامت

حجامت را با وسایل مختلفی انجام می‌دهند. در زمان‌های دور خون را به‌وسیله شاخ حیوانات می‌مکیدند و از بدن بیمار خارج می‌کردند. اکنون حجامت به‌وسیله تیغ‌های بهداشتی و فنجان‌های بامبو، سرامیکی، شیشه‌ای و سیلیکونی انجام می‌گیرد. حجامت تقریباً به 3 شیوه انجام می‌شود که شامل موارد زیر است:

حجامت خشک

در این روش تنها از مکش استفاده می‌شود. با کاهش فشار هوای لیوان بر اساس مقدار از پیش تعیین شده، پوست بدن به درون لیوان کشیده می‌شود. فشار هوای داخل لیوان را نمی‌توان بیش از یک میزان خاص افزایش داد. به همین دلیل پزشک قادر است، نتیجه را بهتر و راحت‌تر کنترل نماید. به‌منظور بیرون‌کشیدن هوای بالای فنجان از دستگاه‌های پمپ دستی استفاده می‌کنند.

حجامت داغ

در اجرای حجامت داغ، از یک منبع گرمایی مانند توپ پنبه‌ای یا کبریت کمک می‌گیرند. ابتدا توپ پنبه‌ای یا کبریت را برای لحظه بسیار کوتاهی روشن می‌کنند و آن را در لیوان شیشه‌ای می‌گذارند. پس از خاموش‌شدن آتش، فشار هوای درون لیوان منفی شده و به همین دلیل پوست داخل فنجان به سمت بالا کشیده می‌شود. در حجامت داغ برخی از عوامل مانند نوع منبع حرارت، سایز لیوان و مدت‌زمان گرم‌شدن لیوان متغیر هستند. اغلب افراد درباره این که آیا حجامت ضرر دارد یا خیر نگرانی‌هایی دارند؛ اما باید بدانید که اجرای این روش،  توسط افراد حرفه‌ای بدون هیچ آسیبی صورت می‌گیرد.

حجامت مرطوب با خونریزی

این نوع حجامت، تهاجمی‌ترین روش محسوب می‌شود و شامل مکش و خونریزی است. در تکنیک مرطوب، پزشک بخش‌هایی از پوست را با استفاده از تیغ یا سوزن‌های کوچک برش می‌دهد. زمانی که خونریزی آغاز شد، در قسمت فوقانی ناحیه برش داده شده، لیوان‌هایی قرار می‌دهند تا خون راحت‌تر از بدن خارج شود. هدف از انجام حجامت مرطوب، این است که گردش خون افزایش یابد.

 

آیا حجامت ضرر دارد؟

 

فواید حجامت

روش حجامت مزایای گوناگونی دارد که در اینجا به برخی از آن‌ها می‌پردازیم:

  • هنگامی که خون از بدن خارج می‌شود، عوامل عفونی موجود در بدن کاهش می‌یابد که این موضوع سبب جلوگیری از بروز بیماری می‌شود.
  • هنگام خونریزی سطح آهن بدن کاهش می‌یابد و بدن در صدد جبران خون ازدست‌رفته برمی‌آید. بدین ترتیب خطر ابتلا به سرطان کاهش و سلامت عروق بدن بهبود می‌یابد.
  • افرادی که به صورت منظم حجامت می‌کنند، کمتر از سایرین در معرض ابتلا به مشکلات قلبی هستند. حجامت موجب حذف اکسیداسیون‌ها از شریان‌ها می‌شود و پایداری بدن را افزایش می‌دهد.
  • شاید برایتان جالب باشد که این تکنیک درمانی در سوزاندن کالری‌های بدن نیز نقش دارد.

 

نکات مهم قبل از حجامت

قبل از انجام حجامت بهتر است مواردی را که برای شما شرح می‌دهیم، رعایت کنید. این نکات عبارت‌اند از:

  • پیش از انجام حجامت، حتماً دوش بگیرید.
  • پیش از آغاز جلسه، از انجام کارهای سخت و سنگین خودداری نمایید.
  • نوع مرطوب حجامت باید با معده خالی صورت گیرد.
  • حجامت بهتر است در نوبت صبح انجام شود.
  • از خوردن غذاهای سنگین، پیش از انجام پروسه حجامت خودداری نمایید.
  • سعی کنید مایعات زیاد بنوشید.
  • لباس‌های گشاد و آزاد بپوشید و همچنین یک ‌دست لباس اضافی نیز همراه خود ببرید تا اگر مشکلی پیش آمد، بتوانید آن را عوض کنید.
  • نواحی که قرار است حجامت روی آن انجام دهید، باید کاملاً بدون مو باشند.
  • تمام اطلاعات پزشکی و لیست داروهایی که مصرف می‌کنید را پیش از جلسه در اختیار پرسنل قرار دهید.
  • نیازی نیست از شب قبل اقدام به خوردن قرص مسکن نمایید.
  • چنانچه از بیماری دیابت رنج می‌برید، حتماً پیش از آغاز جلسه میزان قند خون خود را چک کنید.
  • اگر هر گونه مشکل پزشکی دارید، لطفاً پیش از آغاز حجامت موضوع را با یک پزشک در میان بگذارید.

برای مشاوره با پزشک متخصص، می‌توانید به سایت کلینیک مدیست سر بزنید. این کلینیک از پرسنل توانا و با دانشی بهره می‌برد که بهترین توصیه‌ها را به شما می‌کنند. دریافت نوبت و مشاوره مدیست کاملاً آنلاین انجام می‌گیرد و به همین دلیل، این کلینیک برای افراد پرمشغله که زمان کافی برای ملاقات حضوری ندارند، گزینه مناسبی است.

مراقبت های بعد از حجامت

پس از حجامت نیز باید به توصیه‌هایی که به شما می‌شود، عمل کنید. این توصیه‌ها عبارت‌اند از:

  • پس از اتمام جلسه حجامت آب و مایعات فراوانی بنوشید.
  • تا 7 ساعت پس از حجامت، از مصرف الکل، کافئین و غذاهای شیرین پرهیز نمایید.
  • تا دو روز بعد از حجامت، از مصرف لبنیات و گوشت قرمز اجتناب کنید؛ زیرا هضم این غذاها به انرژی و جریان خون بالاتری نسبت به سایر فراورده‌ها نیاز دارد. گوشت و لبنیات با کاهش جریان خون در مناطق حجامت شده، فرایند بهبودی را کند می‌کنند.
  • تا 24 ساعت بعد، از دوش گرفتن و حمام کردن خودداری نمایید.
  • می‌توانید برای کاهش خارش، مقداری روغن سیاه‌دانه، مایع ضدباکتری یا کرم را روی موضع مالش دهید. این کار علاوه بر کاهش خطر عفونت، به بهبود جای زخم نیز کمک می‌کند. این عمل را روزانه 2 یا 3 بار تکرار کنید.
  • از انجام فعالیت‌های شدید یا استراحت مطلق خودداری نمایید.
  • تا 24 ساعت پس از حجامت از انجام رابطه جنسی پرهیز کنید.
  • به مدت چند روز از سونا، باشگاه رفتن و شناکردن چشم‌پوشی کنید.

آیا حجامت ضرر دارد؟

اغلب کارشناسان معتقدند که حجامت تقریباً یکی از درمان‌های بی‌ضرر به‌حساب می‌آید. اما ممکن است در حین کار یا پس از آن، برخی علائم را تجربه کنید که کاملاً طبیعی است. داغی لیوان ممکن است کمی پوست کمر شما را بسوزاند. تنش یا درد عضلانی، سردرد، حالت تهوع، خارش جای زخم و عفونت‌های پوستی از جمله علائمی است که ممکن است برای شما به وجود بیاید. افت فشارخون، ضربان قلب و در نتیجه غش‌کردن نیز در موارد بسیار نادر ممکن است رخ دهد. این علامت بیشتر برای کسانی که حجامت مرطوب انجام می‌دهند، اتفاق می‌افتد. کبودی پوست نیز در همه موارد حجامت دیده می‌شود. فراموش نکنید که حجامت به هیچ عنوان نباید سبب درد شود. پس از اتمام کار و در روزهای بعد، شما هرگز نباید درد یا ناراحتی شدیدی داشته باشید.

 

 

آیا حجامت محدودیت سنی داره؟

برخی از گروه‌های سنی و افراد با شرایط خاص، بهتر است از انجام حجامت خودداری نمایند. کودکان زیر دو سال و افراد بالای 60 سال به دلیل مواردی مانند میزان خون و استقامت و پایداری بدن بهتر است حجامت نکنند. حجامت به کسانی که به بیماری‌هایی مانند کم‌خونی، سکته قلبی، هموفیلی و صرع دچار هستند یا افرادی که داروهای ضد انعقاد خون مصرف می کنند، توصیه نمی‌شود.

برای انجام حجامت باید به چه دکتری مراجعه کنم؟

کسانی که مراقبت‌های بهداشتی ارائه می‌دهند، می‌توانند این کار را انجام دهند. البته برای انجام حجامت، افراد لازم است ابتدا یک دوره آموزشی را طی کنند و مدرک بگیرند. برخی افرادی که می‌توانند این کار را انجام دهند، عبارت‌اند از:

  • متخصصان طب سوزنی
  • درمانگران ماساژ
  • پزشکان
  • فیزیوتراپیست‌ها
  • کایروپراکتیک‌ها

 

چه کسانی باید حجامت کنند؟

 

جمع‌بندی

در مقاله امروز درباره اینکه حجامت برای چی خوبه و چه کاربردی دارد، صحبت کردیم. اگرچه حجامت یکی از روش‌های درمانی باستانی به شمار می‌رود، اما همچنان پرطرفدار است. رعایت بهداشت در اجرای این روش سنتی، اهمیت فراوانی دارد. به‌ویژه هنگامی که پزشک از تیغ برای انجام این کار استفاده می‌کند.

انجام این شیوه درمانی در مراکز غیرمعتبر و استفاده از تیغ‌های آلوده ممکن است، سبب ابتلا به بیماری‌هایی نظیر ایدز شود. چنانچه بیماری خاصی دارید یا در خصوص این که چه کسانی باید حجامت کنند اطلاعی ندارید، ضمن دریافت نوبت مشاوره از کلینیک مدیست، با پزشکان مجرب و متخصص این مجموعه مشورت نمایید. دریافت نوبت (سایت) و ویزیت بیمار (تلفن یا چت) به صورت آنلاین انجام می‌گیرد. اگر درباره مقاله سؤالی دارید، می‌توانید آن را با ما در میان بگذارید.

 

منابع: healthline.com / nordelphysioclinic.ca