قرص فلوکستین برای چیست؟ | نحوه مصرف و آشنایی با عوارض

  • 19 فروردین 1403
  • صفر نظر
  • داروسازی

اگر می‌خواهید بدانید که قرص فلوکستین برای چیست در نظر بگیرید فلوکستین (Fluoxetine) نوعی داروی ضد افسردگی به شمار می‌رود. در اصل به عنوان مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) شناخته شده است. اغلب برای درمان افسردگی و گاهی اوقات اختلال وسواس فکری و بولیمیا استفاده می‌شود. تصور می‌شود که سروتونین تأثیر خوبی بر خلق و خو، احساسات و خواب دارد. به همین خاطر فلوکستین به بسیاری از افراد کمک می‌کند تا از افسردگی رها شده و عوارض جانبی کمتری نسبت به برخی دیگر از داروهای ضد افسردگی تجربه کنند. این دارو فقط با نسخه در دسترس است و به صورت قرص یا کپسول مورد استفاده قرار می‌گیرد. 
ضمنا اگر به مشاوره و بررسی وضعیت خودتان نیاز دارید، می‌توانید با استفاده از این لینک هم مشاوره آنلاین هم تلفنی را مد نظر داشته باشید. در صورت نیاز به مراجعه حضوری هم می‌توانید از طریق سایت نوبت خود را رزرو کنید. 

 

قرص فلوکستین برای چیست


کاربرد قرص فلوکستین برای چیست؟

با توجه به نکاتی که در مقدمه ذکر شده و اطلاعاتی که DrugBank Online ارائه می‌دهد، مشخص است که: «فلوکستین برای درمان افسردگی، اختلال وسواس فکری-اجباری (افکار آزاردهنده که از بین نمی‌روند و نیاز به انجام چند کار خاص دارند)، برخی اختلالات زیاد غذا خوردن و همچنین حملات پانیک (حملات ناگهانی و غیرمنتظره ترس شدید و نگرانی در مورد مسائل پیش پا افتاده) استفاده می‌شود». اگر در چنین شرایطی هستید، مشاوره آنلاین از متخصصان مدیست را با استفاده از این لینک مد نظر بگیرید. کارشناسان هم برای مشاوره آنلاین هم تلفنی کنار شما هستند. در صورت لزوم می‌توانید نوبت خود را برای مراجعه حضوری از طریق سایت رزرو کنید. 


همچنین باید بگوییم که فلوکستین برای تسکین علائم اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی، از جمله حساسیت سینه، نوسانات خلقی، تحریک پذیری و نفخ هم استفاده می‌شود. همچنین برای اینکه بدانید قرص فلوکستین برای چیست، در نظر بگیرید که این دارو همراه با اولانزاپین (Zyprexa) برای درمان افسردگی و مدیریت دوره‌های افسردگی در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی I (اختلال شیدایی- افسردگی یا همان بیماری که باعث دوره‌های افسردگی، دوره‌های شیدایی و موارد دیگر می‌شود) مورد استفاده است. 


این دارو در دسته‌ای از داروها به نام مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) قرار دارد. این ماده با افزایش میزان سروتونین، عمل می‌کند که یک ماده طبیعی در مغز است و به حفظ تعادل ذهنی منجر می‌شود. 

اطلاعات دارویی فلوکستین

توضیح مختصر

این دارو یک SSRI یا مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین به حساب می‌آید. برای درمان اختلال افسردگی شدید، اختلال نارسایی پیش از قاعدگی، پرخوری‌های عصبی، OCD، اختلال هراس و دوقطبی I مورد استفاده است.

نامهای تجاری

 Prozac، Sarafem، Symbyax

نام ژنریک

 فلوکستین

موارد مصرف

این دارو یک داروی ضد افسردگی نسل 2 به شمار می‌رود و به عنوان یک مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) طبقه بندی شده است.  

مجوزها

این دارو در سال 1987 تاییدیه FDA را دریافت کرد. اگرچه در ابتدا برای درمان افسردگی در نظر گرفته شده بود، اما امروزه علاوه بر برای مدیریت افسردگی، در موارد مختلف دیگر هم تجویز می‌شود.

نوع

 مولکول کوچک/ تک ایزوتوپی 309.134048818

فرمول شیمیایی

 C17H18F3NO

مترادف

 Fluoxetin. Fluoxetina. Fluoxétine. Fluoxetine. Fluoxetinum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مقدار و روش مصرف داروی فلوکستین

فلوکستین به صورت کپسول تأخیری (دارو را در روده آزاد می‌کند)، قرص و محلول خوراکی عرضه می‌شود. این دارو احتمالا با یا بدون غذا مصرف می‌شود. کپسول، قرص و حتی مایع فلوکستین 1 بار در روز در صبح یا 2 بار در روز (بازه زمانی صبح و ظهر) مصرف می‌شود. البته کپسول‌های فلوکستین تأخیری معمولا یک بار در هفته مصرف می‌شوند. 


ضمنا در تبیین این سؤال که قرص فلوکستین برای چیست باید در نظر داشته باشید که فلوکستین را هر روز تقریبا در یک ساعت مشخص مصرف کنید. دستورالعمل‌های روی برچسب نسخه خودتان را هم به دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروساز خود بخواهید هر قسمتی را که متوجه نمی‌شوید برای شما توضیح دهد. با توجه به اظهارات متخصصان WebMD: «خیلی مهم است مصرف فلوکستین را دقیقا طبق دستور پزشک انجام دهید تا نتیجه مورد نظر بدست آید». از مصرف آن بیشتر یا کمتر از حد معرفی شده توسط پزشک، جدا دوری نکنید.


همچنین به یاد داشته باشید که باید کپسول‌های تأخیری را به طور کامل ببلعید. به هیچ وجه آنها را نبرید، له نکنید یا حتی نجوید. پزشک ممکن است برنامه شما را با دوز پایین فلوکستین شروع کند و به تدریج دوز را افزایش دهد.


احتیاط در قطع قرص فلوکستین برای چیست؟

احتمال دارد 4 تا 5 هفته یا بیشتر طول بکشد تا اینکه شما فواید کامل فلوکستین را تجربه و احساس کنید. حتی اگر احساس خوبی پس از مصرف این دارو دارید هم باید مصرف آن را ادامه دهید و خودسرانه دارو را قطع نکنید. زیرا اگر به طور ناگهانی مصرف فلوکستین را متوقف کنید، ممکن است علائم ترک مانند تحریک پذیری، بی‌قراری، تغییرات خلق و خو، اضطراب، تعریق، سرگیجه، بی حسی یا گزگز در دست‌ها یا پاها، مشکل در به خواب رفتن، گیجی، سردرد، خستگی و غیره را تجربه کنید. پزشک همیشه دوز مصرفی شما را به تدریج کاهش خواهد داد. پس بهتر است از برنامه ارائه شده پیروی کنید. 

 

قرص فلوکستین


هشدارهایی برای مصرف فلوکستین

افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو، به ویژه خونریزی و از دست دادن هماهنگی بدن، حساسیت بیشتری داشته باشند. اگر می‌خواهید بدانید دلیل هشدار مصرف قرص فلوکستین برای چیست، باید بگوییم که از دست دادن تعادل در افراد سالمند می‌تواند خطر افتادن را افزایش دهد. افراد مسن نیز ممکن است بیشتر در معرض سدیم کم خون باشند، به خصوص اگر از قرص‌های ادرارآور استفاده می‌کنند.


در دوران بارداری هم این دارو باید فقط در صورت نیاز مصرف شود. زیرا ممکن است به جنین متولد نشده شما آسیب برساند. همچنین، نوزادان متولد شده توسط مادرانی که در 3 ماه آخر بارداری از این دارو استفاده کرده‌اند، (به ندرت) علائم ترک مانند مشکلات تغذیه/تنفس، تشنج، سفتی عضلانی یا گریه مداوم را تجربه می‌کنند. اگر هر یک از این علائم را در نوزاد خود مشاهده کردید، فورا به پزشک متخصص اطلاع دهید.


از آنجایی که مشکلات روانی/خلقی درمان نشده (مانند افسردگی، حملات پانیک، اختلال وسواس فکری اجباری) می‌تواند یک بیماری جدی باشد، مصرف این دارو را خودسرانه متوقف نکنید، مگر اینکه با دستور پزشکتان تجویز شود. اگر قصد بارداری دارید یا فکر می‌کنید ممکن است باردار باشید، فورا فواید و خطرات استفاده از این دارو در دوران بارداری را با پزشک خود در میان بگذارید. زیرا دارو وارد شیر مادر می‌شود و ممکن است اثرات نامطلوبی بر روی فرزند شیرخوار شما داشته باشد. 


تداخلات دارویی

قبل از مصرف فلوکستین، اگر به آن حساسیت دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. ضمنا اگر آلرژی دیگری دارید هم باید پزشک خودتان را مطلع کنید. این محصول احتمالا حاوی مواد غیرفعالی است که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود.  همچنین پیشنهاد می‌کنیم قبل از استفاده از این دارو، سابقه پزشکی خود را به پزشک یا داروساز خود بگویید و به ویژه در مورد موارد زیر حساس باشید تا به خوبی درک کنید که قرص فلوکستین برای چیست. 
•    سابقه شخصی یا خانوادگی مانیک/اختلال دوقطبی و افسردگی
•    سابقه شخصی یا خانوادگی اقدام به خودکشی
•    مشکلات کبدی
•    مصرف داروی دیابت
•    سدیم پایین در خون 
•    کم آبی شدید
•    مصرف داروی تشنج
•    زخم روده یا خونریزی با بیماری زخم معده
•    سابقه شخصی یا خانوادگی گلوکوم


شکل مایع این دارو حاوی الکل است. اگر دیابت، وابستگی به الکل یا بیماری کبدی دارید حتما در مصرف آن احتیاط کنید. برخی از داروها (مانند مترونیدازول، دی سولفیرام) در صورت ترکیب با الکل می‌توانند واکنش جدی ایجاد کنند. از پزشک یا داروسازتان در ارتباط با استفاده ایمن از این دارو سؤال کنید. ضمن اینکه قبل از انجام عمل جراحی، در مورد تمام محصولاتی که استفاده می‌کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع دهید.
این دارو ممکن است با برخی از آزمایش‌های پزشکی/آزمایشگاهی (مانند اسکن مغزی برای بیماری پارکینسون) تداخل داشته باشد و احتمالا باعث نتایج آزمایش نادرست شود. مطمئن شوید که متخصص آزمایشگاه شما از مصرف این دارو آگاهی دارند. 


عوارض 

پس از مصرف این دارو احتمالا مشکلات خواب، از دست دادن اشتها، حالت تهوع، خواب آلودگی، سرگیجه، اضطراب، خستگی، عرق کردن یا خمیازه زیاد را تجربه خواهید کرد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار شد یا وضعیت شما را بدتر کرد، فورا به پزشک خودتان اطلاع دهید. این مسئله را هم به یاد داشته باشید که این دارو به این دلیل تجویز شده که پزشک شما تشخیص داده به آن نیاز دارید. در نتیجه او می‌داند که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی (احتمالی) است. بسیاری از افرادی که از فلوکستین استفاده می‌کنند عوارض جانبی جدی را تجربه نخواهند کرد. 


اما به هر حال در صورت داشتن هر گونه عوارض جانبی جدی و مشکوک فورا به پزشک خود اطلاع دهید. حالا که تا حد مشخصی می‌دانید قرص فلوکستین برای چیست عوارض نادر اما احتمالی مصرف این دارو را هم مد نظر داشته باشید. از جمله: 
•    تغییرات غیرعادی یا شدید ذهنی/خلقی (مانند انرژی/هیجان زیاد غیرمعمول، بی‌قراری و حتی فکر خودکشی)
•    خونریزی یا کبودی آسان پوست 
•    ضعف/اسپاسم عضلانی و لرزش
•    کاهش علاقه به رابطه جنسی
•    تغییر در توانایی جنسی
•    کاهش وزن غیرعادی
•    مدفوع سیاه
•    استفراغ شبیه تفاله قهوه
•    تشنج
•    نشانه‌های مشکلات کلیوی (مثل تغییر در مقدار ادرار)
•    درد/تورم/قرمزی چشم و گشاد شدن مردمک‌ها
•    تغییرات بینایی (مانند دیدن رنگین‌کمان در اطراف چراغ‌ها در شب یا تاری دید)

 

قرص فلوکستین چه کاربردی دارد


موارد منع مصرف قرص فلوکستین ۲۰ برای چیست؟

برای اینکه بهتر درک کنید قرص فلوکستین ۲۰ برای چیست، این مسئله را مد نظر قرار دهید که می‌تواند باعث بروز مشکل جدی قلبی شود. اگر از داروهای خاصی برای عفونت، آسم، مشکلات قلبی، فشار خون بالا، افسردگی، بیماری روانی، سرطان، مالاریا یا HIV نیز استفاده کنید، وضعیت شما حاد خواهد بود. استفاده از فلوکستین با سایر داروهایی که باعث خواب آلودگی می‌شوند هم می‌تواند این اثر را بدتر کند. قبل از استفاده از داروهای مخدر، قرص خواب، شل‌کننده عضلانی، یا داروی اضطراب یا تشنج، از پزشک خودتان در مورد منع مصرف این دارو سؤال کنید.


قبل از مصرف یک داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) مانند آسپرین، ایبوپروفن (ادویل، موترین)، ناپروکسن (Aleve)، سلکوکسیب (Celebrex)، دیکلوفناک، ایندومتاسین، ملوکسیکام و غیره هم باید از پزشک خود سؤالاتی بپرسید تا متوجه شوید وضعیت شما متعادل خواهد ماند. 


ضمنا این دارو ممکن است باعث کاهش سطح قند خون شود. پس از قطع مصرف این دارو، ممکن است سطح قند خون شما افزایش یابد. پس اگر به دیابت مبتلا هستید این مسئله را به دقت بررسی کنید. حالا که می‌دانید قرص فلوکستین برای چیست و چه عوارضی دارد، فراموش نکنید که این دارو برای افراد مبتلا به اختلال دوقطبی I هم تجویز می‌شود. اما برای درمان افسردگی مرتبط با اختلال دوقطبی I نباید این دارو را به تنهایی مصرف کنید. این دارو ممکن است خطر یک دوره مختلط یا شیدایی را افزایش دهد.


اگر مشکلات کبدی یا سابقه بیماری کبدی دارید، ممکن است بدن شما نتواند این دارو را هم پردازش کند. این مسئله ممکن است سطح این دارو را در بدن شما افزایش دهد و عوارض جانبی بیشتری را هم ایجاد کند. احتمالا پزشک دوز مصرفی شما را کاهش خواهد داد. همچنین اگر در گذشته تشنج داشته‌اید، قبل از مصرف این دارو با پزشک متخصص خود صحبت کنید. 

 


کلام آخر

در مجموع، فلوکستین شخصیت شما را تغییر نمی‌دهد، تنها به شما کمک می‌کند دوباره احساس کنید که خودتان هستید و افسردگی را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنید. فراموش نکنید فلوکستین معمولا حدود 4 تا 6 هفته طول می‌کشد تا اثر کند. البته عوارض جانبی رایج آن هم عبارت‌اند از احساس خستگی، سردرد و مشکلات خواب. این عوارض معمولا خفیف هستند و پس از چند هفته از بین می‌روند. اگر شما و پزشکتان تصمیم بگیرید که مصرف فلوکستین را متوقف کنید، حتما پزشک کاهش تدریجی دوز را توصیه می‌کند. این کار به جلوگیری از عوارض جانبی ترک کمک خواهد کرد. 


برخی از افراد هنگام مصرف فلوکستین نمی‌توانند به درستی تمرکز کنند. شاید بهتر باشد در چند روز اول درمان، رانندگی، دوچرخه سواری یا استفاده از ماشین‌آلات را متوقف کنید تا اینکه بدانید این دارو چه احساسی در شما ایجاد می‌کند. در نهایت اگر برای بررسی سؤال قرص فلوکستین برای چیست به کمک بیشتر نیاز دارید، از فرصت ایجاد شده برای مشاوره آنلاین مدیست استفاده کنید. متخصصان این مجموعه هم به صورت تلفنی و هم به صورت آنلاین در کنار شما هستند تا بدون هیچ محدودیتی وضعیت خودتان را بررسی نمایید. ضمن اینکه در صورت نیاز به مراجعه حضوری هم می‌توانید نوبت خودتان را با استفاده از سایت مدیست، رزرو نمایید.