راه های درمان جوش هورمونی چیست؟ + نکات مهم و پیشگیری
- 01 اردیبهشت 1403
- صفر نظر
- پوست، مو و زیبایی
کارشناسان درباره جوشهای هورمونی نظرات متفاوتی دارند. اگرچه هورمونها عموماً عامل ایجاد آکنه در افراد بالغ به حساب نمیآیند اما عدم تعادل هورمونی ممکن است در بزرگسالانی که بیماریهای زمینهای دارند، عامل آکنه صورت باشد. برای درمان باید ابتدا علت بروز جوش را پیدا کرد و مطابق با آن، روش درمانی مناسبی را اعمال نمود. آکنه معمولاً در صورت افراد و با شدت متفاوت دیده میشود. این بیماری شایع، کاملاً قابلکنترل و درمان است. اگر میخواهید درباره علت جوش هورمونی یا روشهای درمان آن بیشتر بدانید، لطفاً این مطلب را تا انتها بخوانید.
جوش هورمونی چیست؟
آکنه، جوش هورمونی یا ولگاریس به بیماری پوستی گفته میشود که بیشتر نواحی بالایی بدن، مانند صورت را تحتتأثیر قرار میدهد. این بیماری شایعترین مشکل پوستی در ایالات متحده آمریکا به شمار میرود. بر اساس آمار آکادمی پوست آمریکا (AAD)، حدود 50 میلیون نفر در این کشور با اختلالات هورمونی و جوش صورت دستوپنجه نرم میکنند. در سن بلوغ، معمولاً آکنههای هورمونی را میتوان در قسمت T صورت مشاهده کرد. ناحیه T به قسمت پیشانی، بینی و چانه شما گفته میشود. جوشهای هورمونی در بزرگسالان اغلب در نواحی پایین صورت، مانند اطراف خط فک و پایین گونهها وجود دارد. این جوشها میتوانند حالت سرسفید، سیاه یا کیست مانند داشته باشند. کیستها در اعماق پوست وجود دارند و روی سطح آن آشکار نمیشوند. کیستها معمولاً هنگام لمس، درد بسیار کمی دارند.
سندرم تخمدان پلیکیستیک، قاعدگی، یائسگی و افزایش آندروژن در بدن میتواند محرکی برای ایجاد جوشهای هورمونی باشد. برخی از نمونههای ملتهب آکنه، پس از بهبود، به حالت اسکار باقی میمانند. این موضوع شکل ظاهر و اعتمادبهنفس افراد را تحتتأثیر قرار میدهد. البته پدیدارشدن جوش بر صورت افراد از هر نوعی که باشد ناراحتکننده است؛ اما آکنههای ملتهب به دلیل تغییرات ظاهری که ایجاد میکنند، میتوانند به روابط جوانان و نوجوانان آسیب بزنند. برای جوش هورمونی بهتر است از یک پزشک کمک بگیرید. مدیست یکی از کلینیکهای برتر پزشکی است که با متخصصان با دانش خود، میتواند در حوزه مراقبتهای پوستی به شما مشاوره دهد. خدمات مدیست به صورت غیرحضوری ارائه میشود؛ بنابراین برای دریافت نوبت (وبسایت) و مشاوره با پزشکان (تلفنی و چت) باید به صورت آنلاین اقدام نمایید.
فرآیند ایجاد جوش های هورمونی چگونه است؟
روغنی که بدن برای جلوگیری از خشکی پوست تولید میکند، سبوم نام دارد. حال اگر بدن سبوم اضافی تولید کرده و سبب چرب شدن پوست شود، آکنه به وجود میآید. همچنین ترکیب چربیها با سلولهای مرده سطح پوست، منافذ را مسدود میکند؛ به همین خاطر صورت افراد مملو از جوش هورمونی خواهد شد. به برخی ضایعات پوستی که در نتیجه جوشهای هورمونی به وجود میآیند، کومدون میگویند. این ضایعات میتوانند به صورت باز یا بسته ایجاد شوند. بر اساس دادههای منتشر شده حدود 50 درصد از زنان 20 تا 29 ساله و حدود 25 درصد از زنان 40 تا 49 ساله جوشهای هورمونی دارند.
جوش های هورمونی چه شکلی هستند؟
جوشها انواع مختلفی دارند و به شکل گوناگونی روی پوست افراد ظاهر میشوند. در اینجا به برخی از مدلهای آکنه اشاره میکنیم:
- جوش سرسفید با منافذ بسته: این جوشها معمولاً به رنگ سفید یا رنگ پوست هستند.
- جوشهای سرسیاه: این نوع جوشها با منافذ باز یا بسته آشکار میشوند و رنگ تیرهای دارند.
- پوسچولها: برآمدگیهای حساسی که مملو از چرک و عفونت هستند.
- کیستها: به تودههای عمیقی که در بخش زیرین پوست تشکیل میشوند و نسبت به لمس حساس هستند، کیست میگویند.
- پاپولها: برآمدگیهایی به رنگ صورتی یا قرمز که در سطح پوست ایجاد میشوند، آن را دستکاری و زخم نکنید.
جوش های هورمونی در زنان
گزارشهای آکادمی پوست همچنین میگوید، تعداد پرشماری از زنان اذعان دارند که جوشهای هورمونی را پس از دوران نوجوانی و تا سنین 30، 40 و 50 سالگی تجربه میکنند. در اغلب موارد، آکنه در زنان به صورت خفیف تا متوسط است. جوشهای ایجاد شده در زنان، معمولاً پایدار هستند و از دوران بلوغ و پس از 24 سالگی همچنان ادامه دارند. بین 20 تا 40 درصد زنان، بعد از دوران بلوغ آکنههای هورمونی را تجربه میکنند. تغییر مراحل زندگی در این افراد، میتواند علت جوش هورمونی باشد.
محققان بر این باورند که معمولاً میزان آندروژن، در خانمهایی که در حوالی دوران یائسگی به جوشهای هورمونی دچار میشوند، طبیعی است. چیزی که تعادل بدن آنها را بر هم میزند، کاهش مقدار استروژن است. این عدم تعادل ممکن است به تولید جوشهای هورمونی کمک نماید. اختلالات هورمونی و جوش صورت در زنان، رابطه مستقیمی با هم دارند. استفاده از قرصهای ضدبارداری، یکی از گزینههای هورموندرمانی محسوب میشود. این قرصها میتوانند منجر به کاهش آکنه در زنان شوند.
مواردی که توسط FDA تأیید شدند، حاوی مقادیر اتینیل استرادیول هستند. قرصهای خوراکی ضدبارداری را میتوان همراه با داروی ضد آندروژن مصرف نمود. نکته حائز اهمیت این است که افرادی که سابقه بیماریهایی مانند سرطان سینه، سکته یا حمله قلبی، لختهشدن خون، خونریزی غیرطبیعی واژینال و همچنین افراد تحت درمانهای هورمونی، نباید قرصهای خوراکی ضدبارداری را استفاده کنند.
چنانچه میزان تستوسترون تولید شده در بدن زنان بهاندازه مردان نباشد، باز هم ممکن است این عامل در شعلهورشدن آکنههای هورمونی نقش داشته باشد. به همین دلیل از بین بردن جوش هورمونی کمی مشکل است. طی پژوهشی که روی 207 زن بین 18 تا 45 سال مبتلا به آکنه انجام گرفت، محققان سطح هورمون همه افراد را اندازهگیری نمودند. نتایج بدست آمده نشان داد که 72 درصد از زنانی که آکنه داشتند، از هورمونهای اضافی آندروژن مانند تستوسترون برخوردار بودند.
جوش های هورمونی در مردان
از جوشهای هورمونی معمولاً بهعنوان مشکلی یاد میشود که نوجوانان را درگیر میکند، اما اغلب بزرگسالان نیز این بحران را دارند. نوسانات تولید تستوسترون نیز علت جوش هورمونی محسوب میشود. میزان هورمون تستوسترون بنا به عوامل مختلف، در طول زندگی فرد به طور منظم تغییر میکند. به طور مثال، تومورهای بیضه ممکن است منجر به افزایش تستوسترون در مردان و به طبع آن، جوشهای هورمونی شوند. مقدار این هورمون در دوران بلوغ دختران و پسران افزایش مییابد. پس از سن 30 سالگی، تولید این هورمون رو به کاهش میرود. همچنین استفاده از داروهای استروئیدی یا کورتیکواستروئید نیز سطح تستوسترون شما را افزایش میدهد.
چطور در خانه جوش های هورمونی را رفع کنم؟
امکان بهبود آکنههای خفیف به صورت طبیعی و با روشهای خانگی نیز وجود دارد. این راهکارها معمولاً عوارض جانبی ندارند و گاهی اوقات استفاده میشوند؛ اما ممکن است همیشه مؤثر نباشند. البته اگر مایلید از این روشها برای درمان استفاده کنید، بهتر است ابتدا با پزشک خود مشورت نمایید. بدین ترتیب اطمینان حاصل کنید که روشهای درمانی با داروهایی که مصرف میکنید، تداخلی ندارند. در این جا به برخی از راهکارهای درمان خانگی آکنههای هورمونی میپردازیم:
شستوشوی صورت
بهمنظور پاکسازی پوست صورت از چربیهای اضافه و آلودگیها، بهتر است روزانه 2 مرتبه با استفاده از پاککنندهها و شویندههای مناسب، صورت خود را بشویید. هنگام آبکشی صورت از آب داغ استفاده نکنید. اسکرابها و لایهبردارهای قوی نیز گزینه خوبی برای شما محسوب نمیشوند.
دستکاری جوشها
هر گونه دستکاری، خراش یا کندن میتواند روند بهبود جوش هورمونی را مشکلتر از قبل نماید، زیرا این موضوع میتواند، سبب التهاب بیشتر جوشها شود.
عدم استفاده از لوازم آرایشی
در صورت امکان، تا زمان حصول بهبودی استفاده از لوازم آرایشی را کنار بگذارید. میتوانید در صورت نیاز، از لوازم آرایشی که بر پایه آب هستند و لیبل غیر کومدوژنیک دارند، استفاده نمایید.
محیط مناسب
در محیطهایی که رطوبت بالایی دارند و سبب تعریق بیش از اندازه میشوند، حضور نداشته باشید.
استفاده از روغن درخت چای
با استفاده از روغن درخت چای میتوانید التهاب آکنهها را کاهش دهید. پژوهشها نشان میدهد که استفاده موضعی از این روغن، در افرادی که آکنه خفیف تا متوسط داشتند، توانست علائم آنها را 5 درصد کاهش دهد. روغن درخت چای در اغلب محصولات مراقبت پوست، مانند تونرها و پاک کنندهها وجود دارد. اسانس درخت چای نیز در صورتی که با یکی از روغنهای حامل مانند، جوجوبا، زیتون و نارگیل ترکیب شود، میتواند مفید باشد. برای این کار کافی است 12 قطره روغن را به 1 الی 2 قطره اسانس اضافه نمایید. بهتر است پیش از امتحانکردن این روش، یک آزمایش پوستی انجام دهید. مقداری روغن رقیق شده را روی مچ دست خود مالش دهید. چنانچه بعد از یک روز التهاب یا سوزش خاصی را تجربه نکردید، میتوانید با خیال راحت آن را استفاده کنید.
آلفا هیدروکسی اسید
در اغلب کرمهای OTC و ماسکها میتوان مادهای به نام آلفا هیدروکسی اسید را مشاهده کرد. این ماده میتواند، پوست شما را در مقابل نور خورشید حساستر نماید. زمانی که از محصولات دارای AHA استفاده میکنید، همیشه کرم ضدآفتاب بزنید.
چای سبز
چای سبز التهاب بدن را به طور چشمگیری کاهش میدهد. علاوه بر آن، یک رژیم غذایی سالم نیز میتواند پروسه درمان را تسریع نماید. سعی کنید روزانه یک الی دو فنجان چای سبز بنوشید. ژلها و لوسیونهای حاوی چای سبز نیز میتوانند راهکار خوبی برای التیام جوشهای هورمونی باشند.
آیا بروز این نوع جوش در دوران بارداری طبیعی است؟
بله. اختلالات هورمونی و جوش صورت دو مورد مهمی به شمار میروند که در بارداری رخ میدهند. البته هر چه زمان بیشتری از دوران بارداری سپری شود، جوشهای هورمونی بهبود مییابند. چند روش درمانی وجود دارد که در دوران بارداری نباید از آنها استفاده کنید. ایزوترتینوئین، رتینوئیدهای موضعی و اسید سالیسیلیکها مواردی هستند که باید از آنها اجتناب کنید. درباره مراقبتهای بهداشتی جهت درمان آکنه، میتوانید از پزشکان سؤال نمایید. پزشکان متخصص کلینیک مدیست پس از یافتن علت جوش هورمونی، راهکارهای ایمن و مناسبی را در جهت بهبود شرایط به شما توصیه میکنند. نکته مثبت مدیست این است که خدمات خود، مانند نوبتدهی و مشاوره را آنلاین در اختیار شما میگذارد، بنابراین بدون هیچ زحمتی میتوانید به پزشک دسترسی داشته باشید.
راه های پیشگیری از جوش صورت
اگرچه ابتلا به جوشهای هورمونی موضوعی اجتنابناپذیر است؛ اما راهکارهایی وجود دارد که با عمل به آنها میتوانید خطر ابتلا به آکنه را کاهش دهید. این موارد عبارتاند از:
- بهمنظور کاهش استرس، سبک زندگی خود را تغییر دهید. استرس با ایجاد اختلال در سیستم بدن، گاهی اوقات میتواند مهمترین علت جوش هورمونی باشد.
- از رژیم غذایی سالم و سرشار از سبزیجات پیروی کنید.
- خواب منظم و کافی در طول شبانهروز داشته باشید.
- محصولات بهداشتی مراقبت از پوست استفاده نمایید.
- با پوست رفتار ملایمی داشته باشید و از کشیدن آن اجتناب کنید.
- از سیگارکشیدن پرهیز نمایید. ( پیشنهاد میکنیم مقاله ترک سیگار را مطالعه کنید)
- پیش از خواب حتماً لوازم آرایشی را کاملاً از صورت خود پاک کنید.
علت جوش هورمونی که کنترلی روی آن ندارید
در این بخش به برخی از مواردی که سبب بروز آکنه میشوند، اما شما نقشی در آنها ندارید، اشاره میکنیم:
- اختلالات هورمونی و جوش صورت در بانوان بهویژه در زمانهای نزدیک به قاعدگی، قاعدگیهای نامنظم، دوران یائسگی، دوران بارداری و دوران بعد از قطع کنترل بارداری بسیار شایع است.
- مردانی که تحت درمان تستوسترون قرار دارند.
- افرادی که دارای استعداد ژنتیکی و سابقه خانوادگی بروز آکنه دارند.
- عوارض جانبی برخی از داروها.
- شرایط پزشکی خاص مانند سندروم تخمدان پلیکیستیک.
آکنه هورمونی چه علائمی دارد؟
جوشهای هورمونی ضایعاتی روی پوست بدن ایجاد میکنند که دردناک و ملتهب است. این جوشها معمولاً روی گونهها پدیدار میشوند؛ اما امکان دارد در سایر نقاط بدن مانند گردن، قفسه سینه و شانهها نیز به وجود آیند. چه موردی می تواند اختلالات هورمونی و جوش صورت را بدتر کند؟ استفاده فراوان از کربوهیدراتها و قندهای تصفیه شده، رطوبت زیاد، فشاردادن جوشها و استرس از مواردی هستند که در صورت عدم رعایت، میتوانند وضعیت شما را بدتر کنند.
نتیجهگیری
برای ابتلا به آکنه ژن خاصی وجود ندارد؛ اما به طور کلی، عوامل ژنتیکی میتوانند در این موضوع دخیل باشند. اگر میخواهید صورتی صاف، شفاف و بدون هیچگونه آکنهای داشته باشید، باید از هر عاملی که در کار هورمونها اختلال ایجاد میکند، اجتناب نمایید. در صورت بروز مشکل نیز جای هیچ نگرانی وجود ندارد، زیرا بسیاری از عواملی که ذکر کردیم، میتوانند در درمان مؤثر واقع شوند. چنانچه بعد از انجام این روشها اثری از بهبودی حاصل نشد، میتوانید با یک پزشک در این خصوص صحبت کنید.
کلینیک مدیست و پزشکان ماهر این مجموعه میتوانند در این امر شما را یاری نمایند. خدمات کلینیک به صورت کاملاً آنلاین انجام میگیرد، بنابراین هر جا که باشید، میتوانید پس از اخذ نوبت از وبسایت، با پزشکان مدیست به صورت تلفنی صحبت نمایید. اگر در مورد اختلالات هورمونی و جوش صورت سؤالی دارید، لطفاً آن را مطرح کنید.