علائم سرطان سينه در زنان چیست؟ + نحوه درمان و تشخیص

  • 30 شهریور 1402
  • صفر نظر
  • زنان و زایمان

سرطان سینه سرطانی است که در ناحیه قفسه سینه ظاهر می‌شود. این سرطان می‌تواند تنها یکی یا هر دو سینه را درگیر کند. در کل سرطان زمانی رخ می‌دهد که سلول‌ها به صورت غیر طبیعی رشد کرده و تکثیر ‌شوند. سرطان سینه در ۹۰ درصد موارد در زنان رخ می‌دهد، با این حال احتمال ابتلای مردان به این نوع سرطان نیز وجود دارد. ما امروز در مدیست در مورد علائم سرطان سينه در زنان با شما صحبت می‌کنیم.


بیشتر توده‌هایی که در سینه ظاهر می‌شوند خوش خیم هستند و نمی‌توان از آنها به عنوان ستوده سرطانی یاد کرد. توده‌های غیرسرطانی زندگی فرد را تهدید نمی‌کنند، اما در برخی موارد ممکن است به سرطان تبدیل شوند. پس به محض اطلاع از وجود هر توده‌ای در ناحیه سینه باید به پزشک مراجعه شود تا بعد از انجام تست‌های لازم، خطرناک بودن یا نبودن آن مورد بررسی قرار بگیرد. 

 

علائم سرطان سينه در زنان چه می تواند باشد


سرطان سینه چیست؟

سرطان سینه یک بیماری است که در آن سلول‌های سینه به طور غیر طبیعی و به روشی کنترل نشده رشد می‌کنند و توده‌ای به نام تومور تشکیل می‌دهند. در صورت عدم درمان، توده‌ها ممکن است از بافت پستان به سایر قسمت‌های بدن مانند استخوان‌ها، کبد یا ریه‌ها سرایت کنند. درمان سرطان سينه در زنان به روش‌های مختلفی مانند جراحی انجام می‌شود. سرطان سینه هم مردان و هم زنان را مبتلا می‌کند، اگرچه در مردان بسیار کمتر دیده می‌شود. 


برخی از سرطان‌های سینه که به عنوان سرطان‌های «پیش ‌تهاجمی» یا «کارسینوم درجا» شناخته می‌شوند، در داخل مجاری شیر یا لوبول‌های تولیدکننده شیر ظاهر می‌شوند. سایر سرطان‌های «تهاجمی» سینه در بافت طبیعی سینه رشد می‌کنند و ممکن است به سایر نقاط بدن گسترش یابند. 


سرطان سینه شایع‌ترین سرطانی است که در زنان رخ می‌دهد. اما خوشبختانه با تشخیص و درمان به موقع، از هر 10 زن مبتلا به سرطان سینه 9 نفر حداقل 5 سال دیگر زنده می‌مانند و بسیاری از آنها سالیان سال به زندگی خود ادامه می‌دهند.


علت سرطان سینه

در حالی که هیچ دلیل خاصی برای سرطان سینه وجود ندارد، برخی از عوامل مرتبط با سبک زندگی خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهند و علائم سرطان سينه در زنان را تشدید می‌کنند:
•    نوشیدن الکل ممکن است سطح استروژن را در بدن افزایش دهد و با افزایش 30 تا 50 درصدی خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است.
•    وزن زیاد یا چاق بودن با 20 تا 40 درصد افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان یائسه مرتبط است.
•    سیگار کشیدن، به خصوص اگر در دوران نوجوانی شروع کرده باشید، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد. در ادامه مطلب راه های ترک سیگار را بخوانید.
علاوه بر اینها عوامل دیگری نیز وجود دارد که ممکن است احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد:
سن: هر چه سن شما بالاتر می‌رود، احتمال آسیب دیدن سلول‌های شما و پیشرفت سرطان بیشتر است. معمولا از هر 5 مورد سرطان سینه 4 مورد زنان بالای 50 سال هستند.
سابقه خانوادگی: احتمال ابتلا به سرطان پستان در بستگان درجه یک زنانی که به این بیماری مبتلا هستند نسبت به کسانی که در خانواده این سرطان را تجربه نکرده‌اند حدودا دو برابر بیشتر است.
داشتن جهش‌های ژنی BRCA1، BRCA2 یا سایر جهش‌های ژنی: از هر 10 سرطان سینه، 1 مورد به دلیل سابقه خانوادگی قوی این جهش‌های ژنتیکی است.
سینه‌های متراکم: زنانی که بافت متراکم‌تری در سینه‌ها دارند (که فقط با استفاده از اشعه ایکس یا ماموگرافی قابل مشاهده است) ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه باشند.
قرار گرفتن در معرض پرتوهای قبلی: زنانی که در معرض پرتودرمانی در ناحیه قفسه سینه قرار گرفتند (مثلاً برای سرطان‌های دوران کودکی) ممکن است 5 برابر بیشتر از زنانی که در معرض پرتودرمانی نبوده‌اند، در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه باشند.

مقاله پیشنهادی: علت پریود نشدن چیست؟


علائم سرطان سینه در زنان

علائم سرطان سينه در زنان می‌تواند مختلف باشد. با مشاهده هر یک از این علائم بایستی نسبت به موضوع حساس شده و پیگیری‌های لازم را انجام دهید:
وجود یک توده یا بافت ضخیمی ‌که در سینه احساس می‌شود. مخصوصا اگر این توده تنها در یک قسمت از سینه احساس شود اهمیت بیشتری دارد.
تغییر شکل یا اندازه یکی از سینه‌ها یا هر دوی آنها. این علامت با ایستادن در مقابل آینه و مشاهده سینه‌ها به راحتی قابل تشخیص است. 
تغییر شکل یا رنگ نوک سینه‌ها یا تنها یکی از آنها، اگر نوک سینه‌ دچار پوسته پوسته شدن، زخم، قرمزی یا وارونه شدن شود می‌تواند یک زنگ خطر برای سرطان سینه باشد. منظور از وارونه شدن، تورفتگی است. در واقع به جای اینکه نوک سینه به سمت خارج باشد به داخل فرو می‌رود. 
تغییر رنگ یا شکل ظاهری پوست سینه‌ها، اگر پوست سینه شکلی مانند پوست پرتقال به خود بگیرد یا دچار قرمزی یا بثورات شود باید موضوع را پیگیری کرد.
احساس درد یا تورم در زیر بغل، هر گونه درد در ناحیه زیر بغل نیز می‌تواند به عنوان یکی از علائم سرطان سینه شناخته شود.
در کل می‌توان گفت هر تغییری در ظاهر یا داخل سینه‌ها می‌تواند نشانه مهمی ‌باشد که بایستی سریعا مورد بررسی قرار بگیرد. این علائم می‌تواند علائم سرطان سينه در دختران نیز باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم می‌تواندی با مشاوران مدیست تماس بگیرید. ایشان می‌توانند بعد از دریافت شرح حال از طرف شما راهنمایی‌های لازم را ارائه دهند.


تفاوت کیست و توده سرطانی

کیست کیسه‌ای است که ممکن است با هوا، مایع یا مواد دیگر پر شود. کیست می‌تواند در هر قسمت از بدن از جمله استخوان‌ها، اندام‌ها و بافت‌های نرم مانند سینه ایجاد شود. اکثر کیست‌ها غیر سرطانی (خوش خیم) هستند، اما گاهی اوقات سرطان می‌تواند باعث ایجاد کیست شود. پس کیست هم می‌تواند جز علائم سرطان سينه در زنان باشد.


در مقابل توده سرطانی یا تومور یک بافت غیر طبیعی در بدن است که شبیه یک تورم به نظر می‌رسد. تومور نیز مانند کیست می‌تواند در هر قسمت از بدن ایجاد شود. تومور ممکن است خوش خیم یا بدخیم باشد. تومور بدخیم را سرطانی می‌نامند.


کیست‌ها که معمولا در نتیجه سونوگرافی یا توموگرافی دیده می‌شوند خوش خیم هستند و جای نگرانی ندارند. اگر کیست دارای اجزای جامد باشد، ممکن است خوش خیم یا بدخیم باشد و باید ارزیابی بیشتری در مورد آن انجام شود. اغلب این کار با تکرار تصویربرداری انجام می‌شود تا ببینیم آیا کیست در طول زمان رشد می‌کند یا خیر.


بهترین آزمایش برای تعیین خوش خیم یا بدخیم بودن کیست یا تومور، بیوپسی است. این روش شامل برداشتن نمونه‌ای از بافت آسیب دیده  یا در برخی موارد، کل ناحیه مشکوک و مطالعه آن در زیر میکروسکوپ است.


انواع سرطان سینه در زنان

سرطان سینه انواع مختلفی دارد:
کارسینوم مجرای که در سلول‌های مجاری شیر شروع می‌شود. این مورد رایج‌ترین نوع سرطان سینه است.
کارسینوم لوبولار که از لوبول‌ها شروع می‌شود. این سرطان بیشتر از سایر انواع سرطان سینه در هر دو پستان دیده می‌شود.
سرطان سینه التهابی، که در آن عروق لنفاوی پوست سینه توسط سلول‌های سرطانی مسدود می‌شود. در این نوع سرطان، سینه گرم، قرمز و متورم می‌شود. این نوع سرطان یک نوع نادر است.
بیماری پاژه سینه، که نوک پستان و پوست تیره‌ اطراف آن را درگیر می‌کند. این نوع سرطان نیز نادر است.

 

سرطان سینه در زن


نحوه تشخیص سرطان سینه

یکی از بهترین راه‌های تشخیص بعد از مشاهده علائم سرطان سينه در زنان انجام آزمایشات است. برای یافتن علت تغییر در پستان، پزشک معمولاً از روشی به نام آزمایش سه گانه استفاده می‌کند که شامل موارد زیر است:
•    تاریخچه پزشکی و معاینه بالینی پستان
•    تست‌های تصویربرداری، مانند ماموگرافی تشخیصی یا سونوگرافی
•    بیوپسی، که شامل نمونه برداری از سلول‌های بافت پستان و آزمایش آنها برای مشاهده علائم سرطان است.


اکثر زنان هیچ نتیجه غیر طبیعی در این آزمایشات نشان نمی‌دهند. به همین دلیل اگر همچنان مشکوک به سرطان سینه باشند پزشک آزمایشات بیشتری را برای آنها تجویز می‌کند. اگر سرطان سینه تایید شود، برای آزمایشات بیشتر مانند سی تی اسکن، آزمایش خون، اسکن استخوان یا اسکن PET ارجاع داده می‌شوند تا ببینند سرطان در چه مرحله‌ای است.


سرطان بعد از تشخیص ممکن است در یکی از ۴ مرحله زیر قرار داشته باشد:
مرحله 0. این مرحله به سرطان پستان پیش تهاجمی ‌اشاره دارد که فقط در مجاری شیر یا لوبول‌های سینه ایجاد می‌شود.
مرحله ۱. این مرحله به سرطان پستان اولیه با اندازه کوچک (5 سانتی متر یا کمتر) اشاره دارد.
مرحله تقریبا پیشرفته. در این مرحله سرطان به غدد لنفاوی مجاور در استخوان سینه یا زیر بغل گسترش یافته است.
مرحله پیشرفته. در این مرحله سرطان به سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته است.
برای تشخیص سرطان ممکن است آزمایش‌های بیشتری به منظور بررسی اینکه آیا سلول‌های سرطانی گیرنده‌هایی برای استروژن یا پروژسترون دارند یا خیر انجام شود. این آزمایشات به تصمیم گیری در مورد بهترین درمان برای نوع سرطان سینه کمک می‌کند.

 


درمان سرطان سینه در زنان

درمان سرطان سينه در زنان بسته به نوع سرطان و مرحله‌ای که در آن قرار دارد متفاوت است.


عمل جراحی

عمل جراحی درمانی است که بعد از مشاهده علائم سرطان سينه در زنان و انجام آزمایشات و تایید سرطان انجام می‌شود. طی این روش، بافت سرطانی از سینه برداشته می‌شود. عمل جراحی سرطان سینه را با نام لامپکتومی ‌می‌شناسند. در لامپکتومی ‌پزشک تمام تلاش خود را می‌کند که سینه را حفظ کند. در این روش درمانی علاوه بر توده سرطانی، ممکن است برخی از بافت‌های سالم سینه برداشته شود اما خود سینه به صورت دست نخورده باقی می‌ماند. 


علاوه بر لامپکتومی، ‌نوع دیگری از جراحی وجود دارد که در آن کل سینه برداشته می‌شود. این عمل را تحت عنوان ماستکتومی ‌می‌شناسند. در این نوع جراحی حتی ممکن است غدد لنفاوی زیر بازو نیز همراه با سینه برداشته شوند. این عمل تنها در صورتی انجام می‌شود که سرطان بسیار پیشرفت کرده و به موقع درمان نشده باشد.


پرتو درمانی

پرتو درمانی یا رادیوتراپی اغلب برای از بین بردن سلول‌های سرطانی پستان که پس از برداشتن غدد لنفاوی یا لامپکتومی ‌باقی مانده است، استفاده می‌شود. پرتو درمانی تنها در برخی موارد پس از انجام عمل جراحی ماستکتومی‌، در صورتی که پزشک، خطر عود سرطان در ناحیه قفسه سینه را احساس کند استفاده می‌شود.


شیمی ‌درمانی

در این روش درمانی سرطان سینه، از داروهای ضد سرطان به منظور نابودی سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. این روش ممکن است در کنار روش جراحی و قبل یا بعد از آن مورد استفاده قرار بگیرد. حتی ممکن است در کنار پرتو درمانی نیز تجویز شود. در واقع با این داروها پزشک تلاش می‌کند اگر سلول سرطانی در بدن باقی مانده است از بین برود. 


هورمون درمانی

هورمون درمانی که بعد از مشاهده علائم سرطان سينه در زنان و تایید سرطان انجام می‌شود شامل داروهایی است که سطح استروژن و پروژسترون بدن را کاهش می‌دهد. این داروها سلول‌های سرطانی گیرنده مثبت هورمون را متوقف کرده یا سرعت رشد آنها را کند می‌کند.


مراقبت تسکینی

در این روش تیم پزشکی توصیه‌های لازم را به بیمار و خانواده او می‌کنند. با این توصیه‌ها کیفیت زندگی بیمار بهبود می‌یابد و می‌تواند تا حدی به زندگی عادی برگردد. بدین ترتیب اطرافیان او نیز آرامش بیشتری دارند.

مقاله پیشنهادی: علت لخته خون در پریود 


چه کسی درمان سرطان سینه را انجام می‌دهد؟

یک تیم پزشکی که در زمینه درمان سرطان سینه فعالیت می‌کند ممکن است شامل چندین متخصص مختلف سلامت باشد. این تیم ممکن است شامل یک پزشک عمومی، یک رادیولوژیست، یک انکولوژیست، یک پرستار مراقبت از پستان، یک جراح و سایر متخصصان بهداشتی مرتبط مانند مشاوران و درمانگران باشد. با وجود یک تیم پزشکی شامل پزشکان با تخصص‌های مختلف بیمار می‌تواند بهتر تحت درمان قرار بگیرد.


پیشگیری از سرطان سینه در زنان

با اینکه امکان پیشگیری کامل از سرطان سینه وجود ندارد، انتخاب‌های سبک زندگی مانند حفظ وزن سالم و کاهش مصرف الکل می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه کمک کند.


اگر در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان سینه هستید، پزشک ممکن است درمان‌های هورمونی (مانند تاموکسیفن) یا ماستکتومی ‌پیشگیرانه را پیشنهاد کند.
در کل توصیه می‌شود از مصرف الکل خودداری کنید. سیگار نکشید. وزن خود را پایین نگه دارید. ورزش کنید. غذای سالم مصرف کنید. هر چند وقت یکبار جلوی آینه بایستید و سینه‌های خود را مشاهده کنید. با لمس سینه‌ها و مشاهده علائم سرطان سينه در زنان حتما به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که بالای ۳۰ سال سن دارید دو سال یک بار سونوگرافی سینه را انجام دهید. اگر یکی از بستگان نزدیک شما مانند مادر، خواهر، مادربزرگ یا خاله مبتلا به سرطان سینه شده هر سال سونوگرافی سینه را انجام دهید. 


آیا درمان سرطان سینه عوارض دارد؟

عوارض احتمالی درمان سرطان سینه عبارتند از:
احساس درد در برخی نواحی. در برخی موارد، برداشتن غدد لنفاوی ممکن است باعث تورم، ناراحتی و درد در بازو، شانه و قسمت بالای بدن شود.
یائسگی زودهنگام. درمان‌های خاص، به ‌ویژه شیمی ‌درمانی و هورمون ‌درمانی، می‌توانند باعث بروز علائم یائسگی، مانند گرگرفتگی، درد مفاصل یا تغییر در میل جنسی زودتر از حد معمول شوند.
اضطراب و افسردگی: تحقیقات نشان می‌دهد که اضطراب و افسردگی در بین زنان مبتلا به سرطان سینه رایج است. یک مطالعه نشان داده که تا 50 درصد از زنان مبتلا به سرطان پستان اولیه ممکن است پس از تشخیص، اضطراب و یا افسردگی را تجربه کنند.


زمان مراجعه به پزشک

اگر متوجه علائم سرطان سینه، مانند توده، درد، خارش، ترشحات نوک سینه یا فرورفتگی و... شدید، یا در مورد خطر ابتلا به سرطان سینه خود، نگرانی دارید، به پزشک یا متخصص مراقبت‌های بهداشتی خود مراجعه کنید. پزشک یا متخصص مراقبت‌های بهداشتی، شما را ارزیابی می‌کند و در صورت نیاز انجام آزمایشات بیشتر را تجویز می‌کند. 

 

درد در ناحیه سینه زن و سرطان


غربالگری سرطان سینه

غربالگری ماموگرافی، جایی که تصاویر اشعه ایکس از پستان گرفته می‌شود، رایج‌ترین راه برای یافتن تغییر در بافت پستان (ضایعه) در مراحل اولیه است. با این حال، باید توجه داشته باشید که ماموگرافی ممکن است برخی از سرطان‌های سینه را تشخیص ندهد.


همچنین ممکن است شانس شما را برای انجام آزمایش‌ها و مداخلات اضافی، از جمله جراحی، افزایش دهد، حتی اگر تحت تاثیر سرطان سینه قرار نداشته باشید. در کل توجه به علائم سرطان سينه در زنان بهترین راه غربالگری است.


به زنانی که خطر ابتلا به سرطان سینه بالاتر از حد متوسط دارند، ممکن است غربالگری و آزمایش ژنتیکی ارائه شود. از آنجایی که خطر ابتلا به سرطان سینه با افزایش سن افزایش می‌یابد، تمام زنان 50 تا 70 ساله هر 3 سال یکبار برای غربالگری سرطان پستان دعوت می‌شوند. زنان بالای 70 سال نیز حق غربالگری را دارند و می‌توانند از طریق پزشک عمومی‌ یا واحد غربالگری محلی خود، اقدام کنند.


سخن آخر مدیست

مقابله با سرطان سینه و بهبودی آن می‌تواند فوق العاده چالش برانگیز باشد، بنابراین مهم است که در صورت دریافت تشخیص سرطان سینه و انجام درمان، به خود فرصت دهید تا با آن کنار بیایید. بهترین توصیه‌ای که می توان در این زمینه داشت اقدام به موقع است که تنها در صورتی امکان پذیر است که نسبت به سینه‌های خود توجه بیشتری داشته باشید و هر گونه تغییر در آنها را جدی بگیرید. در صورت مشاهده هر مورد غیرعادی موضوع را با مشاوران مدیست در جریان بگذارید. مدیست دارای یک تیم پزشکی قوی است که می‌تواند بهترین راهنمایی‌ها را به شما ارائه دهد.