علت خروپف چیست؟ + دلایل و راه های درمان خانگی

  • 15 شهریور 1402
  • صفر نظر
  • ریه

طبیعتا هیچ‌کس دوست ندارد که در طول شب با صدای بلند خروپف از خواب بیدار شود. خروپف نه تنها آزاردهنده است، بلکه می‌تواند برای سلامت هر دو طرف، کسی که خروپف می‌کند و کسی که آن را می‌شنود نیز بسیار خطرناک باشد. این مقاله علت خروپف، عوارض، راه‌های پیشگیری و درمان خروپف در خانه و سایر روش‌های درمانی آن را بررسی می‌کند تا با کشف دلایل خروپف و برطرف کردن آن، بتوانید کمی بخوابید، استرس کمتری داشته باشید و رابطه خود را با شریک زندگی‌تان بهبود ببخشید!

 

علت خروپف چه می باشد


عوارض خروپف

خروپف مشکلی است که بسیاری از افراد به راحتی آن را نادیده می‌گیرند؛ اما باید دانست که اگر خروپف دائمی باشد در صورت عدم درمان، می‌تواند منجر به عواقب فاجعه باری شود که در ادامه تعدادی از آن‌ها را می‌خوانیم.


خواب آلودگی در طول روز

افرادی که خروپف می‌کنند نمی‌توانند درست تنفس کنند. این مسأله باعث می‌شود آن‌ها در طول شب چندین بار بیدار شوند. پیامد این خواب‌های پراکنده، خواب آلوده بودن در طول روز است. خواب آلودگی نیز می‌تواند عواقب خطرناکی از جمله تصادف یا افسردگی را در پی داشته باشد.


خشکی گلو و دهان

کسانی که خروپف می‌کنند معمولا به جای بینی با دهان خود نفس می‌کشند. این موضوع باعث خشکی گلو و دهان می‌شود که گلودرد صبحگاهی و کمبود بزاق را در پی دارد. از طرف دیگر کم بودن بزاق در دهان باعث تجمع باکتری و مشکلات دهانی و دندانی نیز خواهد شد.


سردرد

بیدار شدن از خواب با سردرد، یکی از رایج‌ترین عوارض خروپف است. البته افرادی که همیشه خروپف می‌کنند ممکن است در طول روز نیز دچار سردرد شوند. این سردردها اغلب آزار دهنده بوده و باعث نوسانات خلقی می‌شوند.


فشار خون بالا

مطالعات نشان داده‌اند که ارتباطی میان خروپف و فشار خون بالا، به خصوص در افراد میانسال و مسن، وجود دارد. خروپف با کاهش سطح اکسیژن و افزایش سطح هورمون‌های استرس، منجر به افزایش فشار خون می‌شود. اگر  علت خروپف درمان نشود و این رویه ادامه داشته باشد، فرد خروپف کننده در نهایت به فشار خون بالا مبتلا خواهد شد.


سکته مغزی

تحقیقات نشان داده‌اند که اختلالات خواب از جمله: خواب زیاد یا کم‌خوابی، خواب بی‌کیفیت، خرخر کردن، آپنه خواب و خروپف می‌توانند خطر بروز سکته مغزی را افزایش دهند. همچنین افرادی که خروپف می‌کنند در مقایسه با سایر افراد، تقریبا دو برابر بیشتر در معرض سکته مغزی قرار دارند.


بیماری های قلبی

 افرادی که خروپف می‌کنند به خصوص کسانی که مبتلا به آپنه خواب هستند، اغلب دچار نارسایی‌های قلبی، حملات قلبی یا آریتمی‌های قلبی می‌شوند. البته فشار خون بالا که در اثر خروپف ایجاد می‌شود نیز می‌تواند منجر به بیماری‌های قلبی شود.


چه چیزی باعث به وجود آمدن خروپف می شود؟

خروپف زمانی اتفاق می‌افتد که مجاری تنفسی به وسیله زبان، لوزه‌ها یا سایر بافت‌ها مسدود شده و هوا نمی‌تواند به خوبی در آن‎ها جریان داشته باشد. خروپف دلایل زیادی دارد که به طور کلی به چهار دسته زیر تقسیم می‌شوند:


علت خروپف گاهی مربوط به آناتومی است

گاهی دلیل اصلی خروپف مربوط به آناتومی است. به این معنا که فرم صورت، گلو، زبان و ... گاهی باعث ایجاد خروپف می‌شود. به عنوان مثال کسانی که گردنشان نسبت به فکشان، بزرگتر است، افرادی که دچار انحراف بینی هستند، کسانی که زبان یا لوزه‌های بزرگی دارند یا کسانی که چانه کوچکی دارند معمولا خروپف می‌کنند. زمانی که راه هوایی کوچکتر از حد طبیعی باشد نیز این مشکل پدیدار می‌شود.


بعضی بیماری‌ ها می توانند علت خروپف باشند

گاهی برخی بیماری‌ها باعث ایجاد خروپف در هنگام خواب می‌شوند. به عنوان مثال آپنه خواب یکی از این بیماری‌ها است. در آپنه انسدادی که شایع‌ترین علت خروپف است فرد مبتلا، هنگامی که خواب است چندین بار دچار وقفه تنفسی و در نتیجه خروپف می‌شود. آمارها نشان داده‌اند که تقریبا 75 درصد از افرادی که خروپف می‌کنند دچار آپنه انسدادی خواب هستند.


عوامل محیطی علت خروپف موقتی هستند

گاهی خروپف موقتی است. در واقع عوامل محیطی می‌توانند به صورت موقتی یا حتی مزمن، راه هوایی را هنگام خواب مسدود ‌کنند مانند: آلرژی‌هایی که باعث تورم و بسته شدن مجرای بینی می‌شوند، سیگار کشیدن، استفاده از الکل و مواد مخدر، بارداری و حتی سرماخوردگی یا آنفلوآنزا.


علت خروپف را در سبک زندگی جستجو کنید

این دسته از عوامل می‌توانند هرچیزی از چاقی گرفته تا خوابیدن به پشت یا تنفس از طریق دهان، باشند. مثلا هنگامی که به پشت دراز کشیده‌اید، نیروی جاذبه همه چیز از جمله زبان را به سمت گردن شما می‌کشد که این حالت باعث مسدود شدن راه هوایی و در نتیجه خروپف می‌شود.

 

درمان خروپف در خانه به چه شکل است


روش های درمان

خروپف اگر دائمی باشد بسیار خطرناک است و باید برای آن چاره‌ای اندیشید. اگر توصیه‌های خودیاری و درمان‌های قبل از خواب کمکی نکردند، وقت آن است که برای خروپف خود به دنبال درمان پزشکی باشید. بسته به علل خروپف، درمان‌های مختلفی وجود دارند که در ادامه تعدادی از آن‌ها را با هم مرور می‌کنیم.


استفاده از ابزارهای ضد خروپف (اگر دلایل خروپف آناتومیک است)

برای رفع خروپف می‌توان از یک سری تجهیزات پزشکی شامل: زبان‌گیر، پلاک، چانه‌بند، گیره و چسب بینی، رسپیراتور و ... استفاده نمود. این ابزارها در واقع از طریق باز نگه داشتن مجرای تنفسی، مانع خروپف در هنگام خواب می‌شوند. 


به عنوان مثال، پلاک ضد خروپف وسیله‌ای است که فک پایین را به جلو هدایت کرده و راه هوایی را باز می‌کند؛ اگر علت خروپف، شل بودن زبان باشد، زبان‌گیر وسیله مناسبی است زیرا زبان را نگه داشته و از افتادن آن روی گلو و بسته شدن راه هوایی جلوگیری می‌کند. استفاده از این ابزارها ساده است، اغلب عوارض جانبی ندارند و روش ساده‌ای برای درمان خروپف در خانه به شمار می‌روند.


استفاده از دستگاه CPAP (اگر علت خروپف آپنه است)

اگر آپنه خواب دارید، ممکن است به دستگاه CPAP نیاز داشته باشید. این دستگاه شامل یک ماسک است که بیمار آن را هنگام خواب روی بینی و دهان خود قرار می‌دهد؛ سپس هوای تحت فشار از دستگاه به ماسک و سپس دهان فرد هدایت می‌شود و کمک می‌کند تا راه هوایی باز نگه داشته شود. این یک روش مؤثر و غیر تهاجمی است.


جراحی راه هوایی فوقانی

اگر روش‌های فوق پاسخگو نبودند، جراحی انجام می‌شود. انتخاب روش مناسب برای جراحی نیز به وضعیت خروپف و همچنین آناتومی افراد، بستگی دارد.
به عنوان مثال در روشی به نام UPPP، جراح بافت‌های اضافی گلو را سفت و کوتاه می‌کند. این روش مثلا برای کسانی که لوزه‌های بزرگی دارند مناسب است.

روش دیگری به نام ‌MMA وجود دارد که در آن فک بالا و پایین به سمت جلو کشیده می‌شوند. این کار راه هوایی فوقانی را باز کرده و مانع خروپف می‌شود. روش ام ام ای نیز برای کسانی که فرم صورتشان نامتناسب است، توصیه می‌شود. برای اینکه بفهمید چه روشی برای شما مناسب است می‌توانید به کلینیک آنلاین مدیست با آدرس اینترنتی medist.ir مراجعه کنید.


استفاده از قرص‌ یا اسپری ضد خروپف (اگر علت خروپف سرماخوردگی است)

قرص‌ها و اسپری‌های ضد خروپف برای کسانی که در اثر مواردی مانند سرماخوردگی یا آلرژی دچار خروپف شده‌اند، می‌توانند مؤثر باشند. زیرا آن‌ها التهاباتی که در مسیر گلو یا بینی به وجود آمده‌اند را از بین می‌برند و به این ترتیب کمک می‌کنند راحت‌تر نفس بکشید. اما اگر علت خروپف چیز دیگر باشد این موارد تاثیری نخواهند داشت.

 


راه های پیشگیری 

نکات خودیاری زیادی برای توقف خروپف وجود دارد، همچنین چند راه حل قبل از خواب وجود دارد که می‌توانید برای کمک به توقف خروپف امتحان کنید. اگر دچار خروپف هستید می‌توانید این راه حل‌های طبیعی و تغییرات سبک زندگی را امتحان کنید. این روش‌ها ممکن است به شما کمک کنند تا خروپف‌تان را متوقف کنید.


وضعیت خواب خود را تغییر دهید

دراز کشیدن به پشت یکی از دلایل خروپف در هنگام خواب است. در عوض خوابیدن به پهلو ممکن است به جلوگیری از این امر کمک کند. بنابراین سعی کنید به پشت نخوابید بلکه به پهلو بخوابید. معمولا چسباندن توپ‌های تنیس به پشت لباس خواب می‌تواند مانع از خوابیدن به پشت شود. 


اگر علت خروپف چاقی است پس وزن تان را کاهش دهید

بدیهی است که چاقی باعث ایجاد خروپف می‌شود. اگر به تازگی دچار اضافه وزن شده‌اید و همزمان با آن هم خروپف‌هایتان شروع شده است، یعنی قبل از چاق شدن خروپف نمی‌کردید، کاهش وزن می‌تواند کمک کننده باشد. باید توجه داشته باشید که کاهش وزن فقط به برخی افراد کمک می‌کند نه به همه. زیرا افراد لاغر هم خروپف می‌کنند. 


از مصرف الکل پرهیز کنید

الکل بافت‌ها و ماهیچه‌های راه هوایی را شل می‌کند و به این ترتیب احتمال خروپف را افزایش می‌دهد. بنابراین افرادی که معمولا خروپف نمی‌کنند پس از مصرف الکل، خروپف خواهند کرد. باید بدانید که نوشیدن مشروبات الکلی چند ساعت قبل از خواب حتی باعث بدتر شدن خروپف می‌شوند. این قضایا در مورد آرام‌بخش‌ها نیز درستند.


برنامه خواب منظمی داشته باشید

عادات بد خواب می‌توانند تاثیری مشابه نوشیدن الکل داشته و علت خروپف باشند. معمولا افرادی که دچار کم خوابی هستند خروپف می‌کنند. بنابراین سعی کنید خواب منظم و باکیفیتی داشته باشید.


اگر علت خروپف سیگار است پس آن را ترک کنید

دود تحریک‌کننده سیگار، سیگار برگ و تنباکوی پیپ ممکن است در بافت‌ها (یا مخاطی) که راه هوایی را پوشانده‌اند، التهاب و تورم ایجاد کرده و راه هوایی را باریک کنند. در این صورت جریان هوا در مجرای تنفسی با قدرت بیشتری حرکت کرده و با ایجاد لرزش در آن، منجر به صدای ناخوشایند خروپف می‌شود. به احتمال زیاد قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز خطر ابتلا به خروپف را افزایش می‌دهد. در ادامه پیشنهاد می کنیم مقاله آشنایی با راه های ترک سیگار را مطالعه کنید.


به طور منظم ورزش کنید

 ورزش به سلامت کلی بدن شما کمک می‌کند و همچنین می‌تواند کیفیت خواب را بهبود بخشد. همانطور که گفته شد، خواب منظم و باکیفیت می‌تواند خروپف را کاهش دهد. همچنین انجام تمرینات ورزشی مربوط به گلو و دهان نیز می‌تواند ماهیچه‌های این قسمت‌ها را سفت و فشرده کند. این موضوع کمک می‌کند تا خروپف کمتری داشته باشید.


راه های بینی را باز کنید 

اگر بینی‌تان به دلیل سرماخوردگی یا عوامل دیگر، بسته یا باریک شده باشد، هوای سریع به احتمال زیاد خروپف ایجاد می‌کند. در این صورت یک دوش آب گرم قبل از رفتن به رختخواب می‌تواند به باز شدن مجرای بینی کمک کند. 


بالش های آلوده گاهی اصلی ترین علت خروپف هستند پس آن ها را نظافت کنید

گرد و غباری که در بالش‌ها جمع می‌شوند می‌توانند باعث واکنش‌های آلرژیک شوند و خروپف را ایجاد نمایند. همچنین اجازه دادن به حیوانات خانگی برای خوابیدن روی تخت نیز می‌تواند اثر مشابهی داشته باشد و این موضوع علت خروپف باشد. اگر در طول روز احساس خوبی دارید اما در شب دچار انسداد هستید، ممکن است این موارد در خروپف شما نقش داشته باشند. بنابراین بالش‌های خود را هر دو هفته یک‌بار در چرخه هوا قرار دهید و حیوانات خانگی را نیز از اتاق خواب دور نگه دارید.


هیدراته بمانید

به مقدار زیاد مایعات بنوشید. وقتی کم آب می‌شوید، ترشحات بینی و کام نرم‌تان چسبناک‌تر می‌شوند و این موضوع می‌تواند خروپف بیشتری ایجاد کند. طبق گفته متخصصان، زنان سالم باید حدود 11 فنجان آب (شامل نوشیدنی‌ها و غذاها) در روز مصرف کنند. مردان به حدود 16 فنجان نیاز دارند.

 

دلایل خروپف چیست


سخن آخر مدیست

خروپف دائمی یک مشکل خسته کننده و کاملا آزاردهنده است. این اختلال در صورتی که نادیده گرفته شود می‌تواند منجر به عوارض خطرناکی از قبیل سکته، بیماری‌های قلبی، سردرد، فشار خون و ... شود. اما راه‌های مختلفی نیز برای درمان و پیشگیری از آن وجود دارد. با استفاده از ترکیبی از نکات خودیاری (مانند کاهش وزن، ترک سیگار، ورزش، خواب منظم و ...)، راه‌حل‌های قبل از خواب (دوش آب گرم، پرهیز از مصرف الکل یا کافئین و ...)، درمان خروپف در خانه و درمان‎های پزشکی، مطمئنا از خروپف تسکین خواهید یافت و در نهایت به خوابی که شایسته آن هستید خواهید رسید.


فراموش نکنید اگر خروپف فقط هر چند وقت یکبار اتفاق بیفتد جای نگرانی زیادی نیست اما اگر به طور معمول اتفاق می‌افتد (حداقل 5 شب در هفته) خطرناک است و باید برای آن فکری بکنید.


در مدیست، تیمی از پزشکان و درمانگران حضور دارند که به صورت آنلاین شما را ویزیت نموده و در همه زمینه‌‌ها مانند خروپف، بیماری‌های قلبی، تغذیه، زنان و زایمان، اطفال و ... خدمات ارائه می‌کنند. جهت مشاوره تخصصی برای کشف علت خروپف و سپس درمان آن می‌توانید به medist.ir مراجعه نمایید.