روش های درمان خار پاشنه + علت ایجاد و نحوه تشخیص
- 29 مهر 1402
- صفر نظر
- ارتوپد
خار پاشنه یکی از مشکلات شایع در پاها است که میتواند برای فرد مبتلا به آن ناراحتکننده و دردناک باشد. این حالت معمولا به دلیل فشار زیاد به کف پا رخ میدهد. خار پاشنه میتواند در راه رفتن، تحمل وزن بدن و انجام فعالیتهای روزمره تأثیر منفی بگذارد. درمان خار پاشنه به شدت و علت آن بستگی دارد. در بسیاری از موارد، استفاده از روشهای غیرجراحی و تغییر در سبک زندگی میتواند بهبودی مناسب را به همراه داشته باشد. این روش شامل استفاده از کفشهای مناسب با پشتیبانی خوب از کف پا، استفاده از داروهای ضدالتهاب و آرامبخشها، انجام تمرینات تقویتی و کششی است.
در این مقاله از مجموعه مباحث مشاوره آنلاین مدیست، به بررسی روشهای مختلف درمان برای خار پاشنه پرداخته خواهد شد و راهکارهایی جهت کاهش درد و بهبودی این مشکل معرفی میشود.
خار پاشنه چیست؟
برای ورود به بحث باید بدانیم که خار پاشنه چیست تا بتوانیم درمان خانگی خار پاشنه و یا دیگر روشهای تسکین دهنده را پیدا کنیم. در نظر داشته باشید که خار پاشنه یا خار استخوانی یک عارضه است که با رشد استخوان در پایین پاشنه بیرون میآید. این خار در نقطهای قرار دارد که استخوان پاشنه به رباطی که بین پاشنه و گوی پای قرار دارد (فاشیای کف پا) متصل میشود. خار پاشنه میتواند در حدود 15 درصد افراد مبتلا را تحت تأثیر قرار دهد.
خار پاشنه به طور تدریجی با گذشت زمان ایجاد میشود و بیشتر افراد تا زمانی که درد پاشنه را تجربه کنند، متوجه وجود خار پاشنه خود نمیشوند. اگرچه خار پاشنه قابل برداشت با جراحی است، اما متخصصان توصیه میکنند از روشهای غیرجراحی برای کاهش علائم مرتبط با خار پاشنه استفاده شود.
همانطور که گفتیم درمانهای غیرجراحی شامل استفاده از کفشهای مناسب با پشتیبانی از کف پا، استفاده از داروهای آرامبخش و تسکین دهنده درد، انجام تمرینات تقویتی و کششی میشود. هدف از پیشنهاد این روشهای درمان خار پاشنه، تنها مدیریت و کاهش درد تا بهبودی علائم خار پاشنه است. البته در موارد شدیدتر، ممکن است به روشهای درمانی پیچیدهتری مانند فیزیوتراپی، جراحی یا درمانهای لیزری نیاز داشته باشیم. هدف این درمانها بهبود علائم و کاهش درد و تسکین بیمار است.
بررسی علائم برای درمان خار پاشنه
خار پاشنه ممکن است همیشه علائم خاصی نداشته باشد، اما معمولا با درد متناوب یا مزمن، به خصوص هنگام راه رفتن، دویدن یا ورزش، همراه است. البته اگر درد در ناحیه پاشنه پا حس میشود، همیشه علت آن خار پاشنه نیست، بلکه ممکن است به بافت نرم و ناحیه اطراف آن هم مرتبط باشد. اما علائم و نشانههای خار پاشنه شامل موارد زیر هستند:
- درد شدید؛ مانند فرو رفتن چاقو در پاشنه در هنگام ایستادن اولین بار در ساعات ابتدایی صبح
- درد ممتد در پاشنه پا در طول روز و در فعالیتهای روزمره
- التهاب و تورم در قسمت جلوی پاشنه پا
- تجربه حس گرمایی که از ناحیه آسیب دیده سرایت میکند
- بروز یک برآمدگی استخوانی کوچک و قابل مشاهده در زیر پاشنه پا
- حساسیت و درد در قسمت پایین پاشنه که راه رفتن با پا برهنه را دشوار میکند
در صورت تجربه هر یک از این علائم، توصیه میشود با پزشک مراجعه کرده و تشخیص دقیق و درمان مناسب را دریافت کنید. متخصصان آنلاین مدیست این تشخیص را برای شما آسان میکنند. کافی است برای دریافت اطلاعات مورد نیاز، نوبت خود را رزرو کنید و به راحتی در هر زمان و مکانی که هستید، با کارشناسان مربوطه ارتباط برقرار کنید.
عوارض خار پاشنه
مهم است که به دنبال بهترین درمان خار پاشنه باشیم زیرا این مورد یک عارضه مشترک در بانوان و آقایان است که میتواند بر فعالیتهای کاری و روزانه تأثیر بگذارد. این مشکل میتواند در هر دو جنسیت با علائم و شدت متفاوتی رخ دهد. در مورد فعالیتهای کاری، خار پاشنه میتواند بر حرکت و تحمل وزن بدن تأثیر داشته باشد. . برای مثال این خار استخوانی در پای کسانی که برای مدت طولانی میایستند یا به طور مداوم حرکت میکنند، درد و مشکلات حرکتی زیادی را ایجاد میکند. همچنین، فعالیتهایی که نیاز به پا برهنه بودن دارند مانند ورزشهای خانگی، پیادهروی یا دویدن نیز ممکن است علائم خار پاشنه را تشدید کند.
در زنان و مردان، خار پاشنه ممکن است با علائم مشابهی همراه باشد، اما شدت و تأثیر آن ممکن است در هر جنسیت متفاوت باشد. برای مثال، ممکن است بانوان به دلیل فشار بیشتر بر روی پاها در دوران بارداری یا به علت استفاده از کفشهای با پاشنه بلندتر، علائم خار پاشنه بیشتری را تجربه کنند. اما مردان بیشتر زمان انجام فعالیتهایی که نیاز به پاهای قوی و تحمل وزن دارند (مانند ورزشهای سنگین و کارهای فیزیکی مداوم)، علائم خار پاشنه را تجربه میکنند.
بنابراین، پیدا کردن بهترین درمانهای مربوط به خار پاشنه برای هر دو جنسیت باید ابتدا علت خار پاشنه بررسی شود. در نتیجه یک بررسی درست و به موقع میتوانیم روشهای مناسبی برای کاهش علائم و بهبودی این مشکل را پیدا کنیم.
علت به وجود آمدن خار پاشنه
حالا که میدانیم خار پاشنه یک مشکل متداول در پا است، باید علت آن را به خوبی شناسایی کنیم. این عارضه زمانی رخ میدهد که رسوبات کلسیم در قسمت زیرین استخوان پاشنه ایجاد میشوند و درمان خار پاشنه را به امری ضروری تبدیل میکنند. این فرآیند معمولا در عرض چند ماه اتفاق میافتد و باعث ایجاد علائمی مانند:
• کشیدگی عضلات و رباطهای پا
• کشیدگی فاسیای کف پا
• پارگی مکرر غشا در استخوان پاشنه میشود.
همیشه اصلاح و درمان خطراتی که خار پاشنه را افزایش میدهند، به عنوان راه حلهای مناسب تلقی میشوند. این عوامل خطر شامل موارد زیر هستند:
• ناهنجاری در راه رفتن (که باعث فشار بیش از حد بر استخوان پاشنه، رباطها و اعصاب نزدیک پاشنه میشود)
• دویدن یا راه رفتن بیش از حد بر روی سطوح سخت
• استفاده از کفشهای نامناسب (یا حتی پوشیدن به بدترین شکل، بهویژه آنهایی که فاقد پشتیبان مناسب قوس پا هستند)
• اضافه وزن و چاقی نیز عوامل خطری مرتبط با فاشیای کف پا و علت خار پاشنه هستند.
به علاوه این موارد، بالا رفتن سن هم میتواند یکی دیگر از این عوامل مهم باشد. سن بالا انعطافپذیری فاسیای کف پا را کاهش میدهد و پد چربی محافظ پاشنه را نازک میکند. همچنین داشتن دیابت نیز میتواند عوامل خطر برای خار پاشنه باشند. به همین دلیل، توصیه میشود که به منظور جلوگیری از این مشکل، از کفشهای مناسب استفاده کنید، وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید، فعالیت بدنی را به طور منظم انجام دهید و از کف پای صاف یا قوس بلند به خوبی مراقبت کنید.
ایا خار پاشنه با لیزر درمان میشود
بله. یکی از روشهای درمانی پیشنهاد شده توسط تخصصان مشاوره آنلاین مدیست و البته دیگر کارشناسان این حوزه، لیزردرمانی برای خار پاشنه است. روشهای مختلف برای درمان خار استخوانی با استفاده از لیزر وجود دارد. یکی از این روشها لیزرتراپی کم توان است. قدرت و اشعه این لیزر در محدوده 500 میلیوات قرار دارد و طول موج آن بین 600 تا 980 نانومتر است. این روش درمان خار پاشنه برای بازسازی و درمان حراجیهای جزئی استفاده میشود. یکی از ویژگیهای این روش این است که هیچ گونه گرمایی تولید نمیکند و بسیار ایمن است.
روش دیگر درمان، لیزرتراپی پرتوان است. اگر نیازمند درمان عمیق با استفاده از اشعه لیزر هستیم، میتوانیم از این روش استفاده کنیم. این لیزر دارای قدرت بیش از 500 میلیوات است و قدرت و توان اشعه آن بسیار زیاد است. این روش برای درمان دردهای مزمن، دردهای حاد و التهابهای شدید استفاده میشود.
مزیت لیزرتراپی در درمان خار استخوانی این است که اشعه لیزر مانند نور طبیعی است و از طول موجهای مختلف تشکیل شده است. به دلیل اینکه این روش در کوتاهترین زمان و با کارایی بالا انجام میشود، در اولویت بسیاری از افراد متخصص در این حوزه قرار میگیرد. لیزر با تمرکز بر روی یک طول موج خاص، قدرت بیشتری نسبت به نور معمولی دارد و به همین دلیل میتواند درمان مؤثری را انجام دهد.
دیگر روشهای درمان خار پاشنه
درد پاشنه که همراه با خار پاشنه و فاشیای کف پا است، ممکن است به استراحت و درمانهای ساده، پاسخ درستی ندهد. وقتی که اول صبح راه میروید ممکن است درد بیشتری را هم تجربه کنید، زیرا فاشیای کف پا ناگهان دراز شده و پاشنه پا کشیده میشود. البته درد اغلب با راه رفتن بیشتر کاهش پیدا میکند. اما ممکن است پس از استراحت یا پیاده روی طولانی، دوباره ظاهر شود.
اگر درد پاشنه بیش از یک ماه ادامه دارد، باید با پزشک خود مشورت کنید. آنها در ابتدای امر روشهایی برای درمان خانگی خار پاشنه مانند موارد زیر را به شما پیشنهاد میکنند.
1. تمرینات کششی
2. توصیههای مربوط به خرید کفش طبی یا استفاده از کفشهای ویژه یا وسایل ارتوزی
3. فیزیوتراپی برای درمان خار پاشنه
4. استفاده از آتل شب
درمان درد پاشنه ممکن است به وسیله داروهای بدون نیاز به نسخه مانند استامینوفن (تیلنول)، ایبوپروفن (ادویل) یا ناپروکسن (Aleve) پاسخ دهد. اما در موارد حاد، شاید نیاز به جراحی برای درمان هم پیشنهاد شود.
زمان مناسب برای جراحی و درمان خار پاشنه
اگر هیچ کدام از روشهای معرفی شد جواب نداد، ممکن است پزشک شما را به یک متخصص جراحی معرفی کند تا برای برداشتن خار پاشنه و گاهی اوقات رها کردن عضله فاشیای کف پا آزمایشاتی را انجام دهید. هدف از این روش درمانی هم کاهش درد و گسترش دامنه حرکت شما بدون ناراحتی است.
راه های تشخیص
پس از معاینه پای شما و پرسش درباره فعالیتهایی که ممکن است باعث درد پاشنه شود، X-rays معمولا یکی از آزمایشات رایج است که توسط متخصصان برای تشخیص خار پاشنه استفاده میشود. اشعه ایکس به دلیل قابلیت نمایش تصاویر دقیق از استخوانها و بافتهای نرم، بهترین روش برای تشخیص مشکلات خار پاشنه به حساب میآید. این آزمایش به پزشک کمک میکند تا علت درد پاشنه را تشخیص داده و درمان مناسب را تجویز کند. همچنین، تصویربرداری با اشعه ایکس میتواند در تشخیص شکستگیها، التهابات و عوارض دیگری که ممکن است در پاشنه وجود داشته باشد، مفید باشد.
راه های پیشگیری و درمان خانگی خار پاشنه
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، عوامل متعددی میتوانند خطر ابتلا به خار پاشنه را افزایش دهند. برخی از این عوامل قابل تغییر هستند. و میتوانید تغییراتی در روند زندگی خود ایجاد کرده و از این مشکل جلوگیری کنید. به عنوان مثال:
• انتخاب سطوح مناسب برای راه رفتن میتواند یک روش درمان خار پاشنه باشد. حذف پیادهروی روی سطوح سخت مانند و جایگزین کردن سطوح نرم مثل چمن میتواند فشار روی پاشنه را کاهش دهد.
• همچنین، استفاده از کفشهایی که با قوس پا شما متناسب باشند، میتواند به جلوگیری از خار پاشنه کمک کند.
• در صورت راه رفتن روی زمینهای سخت مانند چوب یا کاشی، استفاده از دمپایی یا کفش مناسب میتواند فشار روی پاشنه را کاهش دهد.
• تغییر در وزن بدن میتواند فشار روی پاها را کاهش داده و به عنوان یک روش درمان در نظر گرفته شود. البته این مورد به تنهایی روش مناسبی برای جلوگیری از ابتلا به خار پاشنه است.
• تغییر در برنامه روزانه و کاهش زمانی که بر روی پاها قرار میگیرید نیز میتواند مفید باشد.
در نظر داشته باشید که برخی از عوامل تشدیدکننده خار پاشنه قابل تغییر نیستند، مانند پیرشدن و کاهش انعطاف پذیری فاسیای کف پا. گفتیم که با پیرشدن، فاسیای کف پا کمتر انعطاف پذیر میشود و بیشتر در معرض آسیب قرار میگیرد. در نتیجه احتمال ابتلا به خار پاشنه را افزایش میدهد. همچنین، با گذر زمان، بالشتکهای چربی طبیعی کف پا به تدریج از بین میروند که میتواند باعث افزایش فشار و ایجاد خار پاشنه شود. همچنین، اگر پاهای شما چاق باشند یا قوس بلندی داشته باشند، احتمال ابتلا به خار پاشنه نیز بیشتر میشود. این عوامل قابل تغییر نیستند و در برخی از افراد وجود دارند؛ بنابراین، اگر آنها را تجربه میکنید، باید برای درمان به موقع دست به کار شوید.
کلام آخر مدیست
در مجموع، بهتر است برای جلوگیری از ابتلا خار پاشنه و کاهش درد و ناراحتی مرتبط با آن، تغییراتی در روش زندگی خود ایجاد کنید. انتخاب سطوح مناسب برای راه رفتن، استفاده از کفشهای مناسب با قوس پا، و انتخاب دمپایی یا کفش مناسب برای زمینهای سخت مانند چوب و کاشی، میتواند به کاهش فشار روی پاشنه و درمان خار پاشنه کمک کند.
همچنین، تغییر در وزن بدن و کاهش آن، تغییر در برنامه روزانه و کاهش زمانی که بر روی پاها قرار میگیرید، میتواند مفید باشد. هرچند که عواملی مانند پیرشدن، کاهش انعطاف پذیری فاسیای کف پا و وجود پاهای چاق یا قوس بلندی قابل تغییر نیستند، اما با اتخاذ اقدامات مناسب، میتوانید از خطر ابتلا به خار پاشنه کاسته و به راحتی در زندگی خود ادامه دهید.
کارشناسان مشاوره آنلاین مدیست کنار شما هستند تا بتوانید جواب سؤالهای بیشتری که در مورد درمانهای مناسب خار پاشنه دارید را به دست آورید. در نتیجه تنها با چند کلیک ساده و بدون صرف وقت زیاد در صفهای طولانی نوبتدهی، میتوانید بهترین روش درمانی مورد نیاز خود را پیدا کنید.