علت خواب زیاد چیست؟ | راه های رفع خواب آلودگی فوری

  • 21 بهمن 1402
  • صفر نظر
  • مغز و اعصاب

زیاد خوابیدن یا بیش از نه ساعت خوابیدن در شبانه روز به دلایل زیادی اتفاق می‌افتد. شاید به این دلیل که در حال مبارزه با یک بیماری هستید، بیش از حد می‌خوابید یا بعد از چند شب کم‌خوابی به زیاد خوابیدن ادامه می‌دهید. با این حال، اگه به طور مداوم زیاد می‌خوابید احتمالا اختلال خواب، اختلال سلامت روان یا بیماری دیگری دارید. در همین راستا، در این مقاله می‌خواهیم علت خواب زیاد و احساس خواب آلودگی بیش از حد و نحوه درمان آن را توضیح دهیم.
برای دریافت مشاوره و راهنمایی درباره این بیماری و تشخیص علت آن کافی است به این لینک مراجعه کرده و با مشاوران ما به صورت چتی یا تلفنی صحبت کنید. علاوه بر این، اگر به دنبال رفع خواب آلودگی فوری هستید می‌توانید به صورت آنلاین نوبت رزرو کنید.

 

علت خواب زیاد چیست


هایپرسامنیا یا خواب زیاد چیست؟

خواب زیاد یا خواب طولانی به خواب بیش از نه ساعت گفته می‌شود. این مشکل به این معنی است که شما نه تنها زیاد می‌خوابید بلکه در طول روز نیز احساس خواب آلودگی بیش از حد را تجربه می‌کنید. نارکولپسی و سایر اختلالات خواب معمولاً باعث خواب زیاد می‌شوند. پزشکان همچنین ممکن است خواب آلودگی مداوم را که باعث ناراحتی شما در زندگی روزمره می‌شود، خواب بیش از حد (EQS) بنامند.


اگر به هایپرسامنیا مبتلا هستید و به دنبال رفع خواب آلودگی فوری هستید کافی است به این لینک مراجعه کرده و با مشاوران کلینیک آنلاین مدیست به صورت چتی یا تلفنی صحبت کنید. در صورت نیاز به درمان خواب بیش از حد می‌توانید به صورت غیرحضوری و آنلاین، نوبت خود را رزرو کنید.


زمانی که علت خواب زیاد شما پیدا نشود، این اختلال هایپرسامنیا ایدیوپاتیک نامیده می‌شود. بیشتر بزرگسالان به حداقل هفت ساعت خواب نیاز دارند خواب خوب شبانه به سلامت کلی و هوشیاری ذهنی کمک می‌کند. در صورتی که خواب کافی نداشته باشید نه تنها تنبل می‌شوید بلکه تمرکز خود را هم از دست می‌دهید.


میزان دقیق خوابی که هر شب نیاز دارید به عادات و فعالیت‌های روزانه، سلامتی و الگوهای خواب شما بستگی دارد. افراد مسن ممکن است تنها به شش ساعت خواب نیاز داشته‌ باشند در حالی که برخی افراد دیگر مانند ورزشکاران، ممکن است به یک ساعت خواب بیشتر (7 ساعت خواب) نیاز داشته باشند.


گاهی اوقات ممکن است پس از فعالیت زیاد یا مسافرت به خواب بیش از حد معمول نیاز داشته باشید. اگر با وجود خواب زیاد همچنان احساس خستگی می‌کنید یا حتی در طول روز احساس خواب آلودگی دارید ممکن است بیماری خاصی داشته باشید؛ در این حالت باید برای رفع خواب آلودگی فوری به دنبال تشخیص علت آن باشید.


علائم خواب زیاد

همانند هر نوع بیماری دیگر خواب زیاد با علائمی همراه است. علاوه بر خواب بیش از 9 ساعت در شب، علائم دیگر خواب زیاد عبارتند از:
•    چرت زدن زیاد در طول روز
•    احساس خواب ‌آلودگی مفرط در طول روز
•    سردرد


علت خواب زیاد

پرخوابی که به آن هایپرسامنیا یا خواب طولانی نامیده می‌شود. حدود 2 درصد از افراد را درگیر می‌کند. افراد مبتلا به هایپرسامنیا ممکن است به 10 تا 12 ساعت خواب در شب نیاز داشته باشند تا احساس خوبی داشته باشند.


از آنجایی که زندگی روزمره شامل مسئولیت‌هایی می‌شود که اجازه استراحت چندانی را نمی‌دهد، افرادی که ساعات کمی می‌خوابند ممکن است در طول روز احساس خستگی مفرط کنند و روزهای تعطیل به دنبال جبران کمبود خواب باشند و هر بار ۱۵ ساعت بخوابند.


اگر اغلب اوقات در ساعات نیمه شب از خواب بیدار می شوید، ممکن است دچار خواب آلودگی مفرط شوید. شما ممکن است تمام ساعاتی که شب بیدار بوده‌اید را به خاطر نیاورید، اما همین ساعات ممکن است شما را از خواب عمیق و کافی بازدارند و احساس شادابی را از شما بگیرند.


هایپرسامنیا معمولا از دوران کودکی شروع می‌شود. اگر همیشه احساس خستگی نکرده‌اید، ممکن است مشکل دیگری علت خواب زیاد شما باشد. برخی عوامل مانند سبک زندگی نیز ممکن است بر میزان خواب شما اثر گذاشته باشد. اگر به طور منظم ساعات کافی نخوابید، بدن شما ممکن است سعی کند با خواب زیاد، آن را جبران کند. خواب زیاد زمانی رخ می‌دهد که بخواهید کم خوابی خود را جبران کنید. به‌ عنوان مثال، ممکن است مجبور شوید چندین شب متوالی تا دیر وقت بیدار بمانید تا یک پروژه بزرگ را به پایان برسانید و در نتیجه دچار کمبود خواب شوید. سپس، در آخر هفته ممکن است کمبود خواب خود را با خوابیدن بیشتر از حد معمول جبران کنید.
برخی بیماری‌ها نیز منجر به خواب زیاد و احساس خواب آلودگی بیش از حد در طول روز می‌شود. این اختلالات و بیماری‌ها عبارتند از:
•    اختلالات خواب از جمله آپنه خواب، بی‌خوابی و نارکولپسی
•    افسردگی و اضطراب
•    چاقی
•    بیماری قلب و عروقی 
•    دیابت
•    درد مزمن
•    کم کاری تیروئید


آپنه خواب، علت خواب زیاد

در طول خواب شبانه خروپف کرده و احساس خفگی می‌کنید و در روز نیز احساس خواب آلودگی دارید. برای جبران کم‌خوابی، ممکن است در طول روز چرت بزنید و سعی کنید شب‌ها طولانی‌تر بخوابید که منجر به پرخوابی می‌شود.


علائم آپنه خواب اغلب با درمان مناسب برطرف می‌شود. پزشک پس از تأیید اینکه آپنه خواب دارید، ممکن است نسخه‌ای برای خرید دستگاه CPAP بنویسد. این دستگاه به شما کمک می‌کند در هنگام خواب بهتر نفس بکشید.

 

احساس خواب آلودگی برای چیست


نارکولپسی

یک علت خواب زیاد نارکولپسی است. سه نوع نارکولپسی وجود دارد اما تقریباً در همه موارد، شما دچار خواب آلودگی بیش از حد در طول روز و میل شدید به خواب می‌شوید که به آن حملات خواب می‌گویند.


در نارکولپسی ثانویه که در اثر آسیب به هیپوتالاموس ایجاد می‌شود، ممکن است هر شب بیش از 10 ساعت بخوابید. اگرچه نارکولپسی یک اختلال مادام العمر است، می‌توان برای رفع خواب آلودگی فوری، آن را با درمان و مصرف داروها و تغییر سبک زندگی کنترل کرد.


هایپرسامنیا ایدیوپاتیک، علت خواب زیاد

اگر پزشک نتواند علت اصلی خواب آلودگی زیاد شما را شناسایی کنند، ممکن است علت خواب زیاد را هایپرسامنیا ایدیوپاتیک تشخیص دهد. این اختلال خواب با عدم توانایی و مشکلاتی در بیدار شدن تشخیص داده می‌شود.


این اختلال به معنی احساس خواب آلودگی بیش از حد و عدم احساس خوب پس از خواب شبانه یا چرت زدن در طول روز است. در صورتی که این اختلال را داشته باشید ممکن است 14 تا 18 ساعت در روز بخوابید.


برای درمان این اختلال، پزشکان اغلب داروهایی مشابه داروهای تجویز شده برای نارکولپسی تجویز می‌کنند. با این حال، این داروها ممکن است پرخوابی ایدیوپاتیک را به اندازه درمان نارکولپسی درمان نکنند. علاوه بر این، اگر پرخوابی ایدیوپاتیک دارید، ممکن است نیاز به تغییراتی در سبک زندگی خود داشته باشید مانند محدود کردن مصرف الکل و اجتناب از فعالیت‌های آخر شب.


افسردگی و اضطراب

افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب اغلب با اختلالات خواب یا سایر اختلالات دست و پنجه نرم می‌کنند. هم هایپرسامنیا و هم مشکل در خوابیدن از عوارض افسردگی هستند و نوجوانان و افراد مسن مبتلا به افسردگی به احتمال زیاد دچار خواب آلودگی مفرط می‌شوند.


مطالعات متعددی نشان داده است که افسردگی در افرادی که در طول شبانه روز، بیش از حد می‌خوابند بیشتر است. مطالعات دیگر درباره علت خواب زیاد نشان می‌دهد که افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی نیز بیشتر احتمال دارد خواب طولانی را تجربه کنند که باعث ناراحتی آنها می‌شود.


روش‌های درمان زیادی هم برای افسردگی و هم برای اضطراب وجود دارد. علاوه بر درمان شناختی رفتاری، داروهای تجویزی می‌توانند علائم شما را بهبود بخشند. برای تعیین اینکه کدام روش‌های درمانی برای شما مناسب است، با روانشناس یا روانپزشک خود مشورت کنید.


عوارض خواب زیاد

خواب زیاد بر سلامت کلی شما تأثیر می‌گذارد و درست مانند کمبود خواب می‌تواند اثرات منفی داشته باشد. تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که خواب زیاد با عوارض زیاد همراه خواهد بود:
•    التهاب بدن را تشدید می‌کند.
•    عملکرد سیستم ایمنی بدن شما را کاهش می‌دهد.
•    منجر به ابتلا به بیماری‌های مزمن می‌شود.
خواب کم و یا برعکس خواب زیاد با تعدادی از اختلالات و بیماری‌های مزمن مرتبط است:
•    چاقی
•    پریشانی روانی مکرر
•    بیماری عروق کرونر قلب
•    دیابت
•    سکته

 


روش‌های تشخیص خواب زیاد 

اگر علائم و احساس خواب آلودگی شما بیش از شش هفته طول کشید، بهترین کار این است که برای تشخیص علت خواب زیاد با پزشک خود مشورت کنید. در قرار ملاقات شما، پزشک احتمالاً از شما سؤالاتی در مورد عادات خواب و سبک زندگی، داروها و سابقه بیماری و وضعیت سلامتی شما خواهد پرسید. همچنین ممکن است یک معاینه فیزیکی داشته باشید و حتی از شما خواسته شود که در یک برنامه خواب شرکت کنید.


اگر خواب زیاد شما را نمی‌توان به بیماری‌های دیگر نسبت داد، پزشک ممکن است موارد زیر را توصیه کند:
ساعات خواب و میزان خواب آلودگی را بر اساس مقیاس خواب آلودگی که Epworth نام دارد اندازه‌گیری کنید. شما وضعیت خواب‌آلودگی خود را ارزیابی می‌کنید تا به پزشکتان کمک کنید تا بفهمد خواب چگونه بر زندگی روزمره شما تأثیر می‌گذارد.


یک دفتر برای ثبت اطلاعات مربوط به خواب داشته باشید: شما عادات خواب خود را یادداشت می‌کنید. برای مثال، چه موقع به خواب می‌روید، چه موقع و چه ساعتی از خواب بیدار می‌شوید و چند وقت یک‌بار از خواب بیدار می‌شوید؛ بنابراین پزشکتان می‌تواند به دنبال مقدار و الگوی خواب باشد. قبل از مراجعه به پزشک برای تشخیص علت خواب زیاد باید وضعیت خواب خود را به مدت یک هفته زیر نظر بگیرید.


پلی سومنوگرامی انجام دهید: در این تست، شما یک شب را در یک مرکز خواب متصل به مانیتوری خواهید ماند که فعالیت مغز، حرکت چشم، حرکت پا، ضربان قلب و موارد دیگر را ارزیابی می‌کند.


تست تأخیر چندگانه خواب را انجام دهید: این آزمایش معمولاً یک روز پس از تست پلی سومنوگرامی انجام می‌شود. در این تست، وضعیت خواب شما هنگام چرت زدن در طول روز مورد بررسی قرار می‌گیرد.


نکاتی برای جلوگیری از خواب زیاد

اگر بیش از حد احساس خواب آلودگی می‌کنید یا زیاد می‌خوابید، با پزشک خود درباره راه‌های رفع خواب آلودگی فوری، وضعیت خواب و عادات سلامتی خود صحبت کنید. بهتر است برای ثبت زمان خواب و بیداری شبانه خود و همچنین چرت‌هایی که در طول روز انجام می‌دهید، یک دفترچه یادداشت داشته باشید. پزشک شما می‌تواند از این اطلاعات برای کمک به شناسایی علت خواب زیاد و پیشنهاد یک برنامه درمانی استفاده کند. صرف نظر از علت خواب بیش از حد، شما می‌توانید نکاتی را برای بهبود عادات خواب خود به کار ببرید:
یک برنامه خواب منظم تنظیم کنید: هر روز در ساعت مشخصی به تختخواب بروید و از خواب بیدار شوید. این به شما کمک می‌کند از کم خوابی و کمبود خواب جلوگیری کنید.
یک روتین قبل از خواب ایجاد کنید: روتین شما باید به شما کمک کند تا آرامش داشته باشید و برای خواب آماده شوید. از قرار گرفتن در معرض نور وسایل الکترونیکی در ساعات قبل از خواب اجتناب کنید، زیرا این نور می‌تواند زمان خواب را به تاخیر بیندازد.
محیط خواب خود را در نظر بگیرید: اتاق خواب شما باید دمایی خنک داشته و عاری از نور و سر و صدای اضافی باشد.
فعال باشید: ورزش روزانه و قرار گرفتن در معرض نور خورشید به شما کمک می‌کند تا شب‌ها بهتر بخوابید. از ورزش بیش از حد نزدیک به زمان خواب خودداری کنید.
جلوگیری از چرت زدن زودهنگام: چرت زدن در ساعات ظهر مانع از به موقع خوابیدن شما شده و ساعات خواب شما را به هم می‌زند. بنابراین، تا حد امکان از چرت زدن در هنگام ظهر بپرهیزید.

 

رفع خواب آلودگی فوری


سخن پایانی

اگر علت خواب زیاد شما ناشی از مشکلاتی چون داشتن یک بیماری است، درمان این مشکل ممکن است به شما کمک کند تا خواب طبیعی خود را شروع کنید. ایجاد تغییراتی در سبک زندگی برای کنار گذاشتن عادات بد خواب نیز می‌تواند برای رفع خواب زیاد موثر باشد.


علاوه بر این، شما می‌توانید از پزشک خود بپرسید که آیا داروهایی وجود دارد که برای رفع خواب آلودگی فوری شما مفید باشد. به عنوان مثال، مودافینیل (Provigil) یک داروی برای بیدار ماندن بیشتر در طول شبانه روز است. یک مطالعه روی مبتلایان به نارکولپسی و هایپرسامنیای ایدیوپاتیک نشان داد که مصرف این دارو، عملکرد رانندگی و هوشیاری را بهبود می‌بخشد.


اگر شما هم علائم این بیماری را دارید و به دنبال درمان آن هستید کافی است به این لینک مراجعه کرده و با متخصصان کلینیک آنلاین مدیست به صورت چتی یا تلفنی صحبت کنید و مشاوره بگیرید. اگر نگران سلامتی خود هستید و می‌خواهید به پزشک مراجعه کنید می‌توانید به صورت غیرحضوری و آنلاین، برای رزرو نوبت از طریق سایت اقدام کنید.

 

منابع: healthline.com / sleepfoundation.org