بهترین واکسن آنفولانزا کدام است؟ | انواع مارک ها + نکات مهم

  • 13 آبان 1402
  • صفر نظر
  • داخلی

فصل آنفولانزا از پاییز شروع شده و تا اوایل بهار ادامه دارد و عطسه، سرفه، خستگی و تب از علائم شایع آنفولانزا است. شدت این بیماری در افراد مختلف متفاوت است، اما از آنجایی که هنوز کوویید 19 یک تهدید برای مردم است تزریق این واکسن برای محافظت از مردم و به ویژه گروه‌های آسیب‌پذیر در برابر آنفولانزا اهمیت بیشتری دارد. برای مشاوره در این زمینه به این لینک مراجعه کنید و با تلفن یا چت و بدون نیاز به حضور در کلینیک با همکاران ارتباط برقرار کنید. علاوه بر این، با استفاده از سایت و بدون مراجعه حضوری نوبت خود را رزرو کنید. اما انواع واکسن آنفولانزا چیست؟ بهترین واکسن آنفولانزا کدام است و این واکسن چه عوارضی دارد؟ با مدیست همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم.

 

زدن واکسن آنفولانزا


واکسن آنفولانزا چیست؟

آنفولانزا یک بیماری تنفسی مسری است که به وسیله ویروس‌‌های آنفلوانزا ایجاد می‌شود و بینی، گلو و گاهی اوقات ریه‌ها را درگیر می‌کند. این بیماری از نوع خفیف تا شدید بوده و در برخی مواقع منجر به مرگ بیمار می‌شود. بهترین راه برای پیشگیری از آنفولانزا این است که هر سال، بهترین واکسن آنفولانزا را تزریق کنید. علائم آنفولانزا به شکل ناگهانی ظاهر می‌شوند. در صورت نیاز به مشاوره به این لینک مراجعه کنید. شما می‌توانید از طریق چت یا تماس تلفنی ارتباط برقرار کنید و به مراجعه حضوری نیاز ندارید. علاوه بر این، طریق سایت و به صورت غیرحضوری می‌توانید برای رزرو نوبت اقدام کنید.


افرادی که به آنفولانزا مبتلا هستند اغلب علائمی چون تب و لرز، سرفه، گلو درد، آبریزش یا گرفتگی بینی، دردهای عضلانی یا بدنی، سردرد، خستگی، را تجربه می‌کنند. برخی از افراد ممکن است استفراغ و اسهال داشته باشند، اگرچه این امر در کودکان شایع‌تر از بزرگسالان است. در هر صورت، برای پیشگیری از این بیماری بهتر است بهترین مارک واکسن آنفولانزا به تشخیص پزشک را دریافت کنید.


انواع واکسن آنفولانزا

در ادامه به این مقاله، به معرفی انواع واکسن آنفولانزا، بهترین مارک واکسن آنفولانزا و همچنین اطلاعاتی در مورد اینکه چه افرادی باید هر یک از این واکسن‌ها را دریافت کنند، اشاره می‌کنیم:


واکسن‌های سه ظرفیتی آنفولانزا

واکسن‌های سه ظرفیتی آنفولانزا از سه سویه ویروس محافظت می‌کنند:
آنفولانزای A (H1N1)
آنفولانزای A (H3N2)
یک ویروس آنفولانزای B
واکسن سه ظرفیتی با دوز استاندارد در دسته بهترین واکسن آنفولانزا قرار می‌گیرد. این نوع واکسن‌ها، واکسن‌های آنفولانزای تخم مرغی هستند که به وسیله یک سوزن در ماهیچه بازو تزریق می‌شوند. این واکسن برای افراد بین سنین 18 تا 64 سال مناسب است.


واکسن سه ظرفیتی و چهار ظرفیتی ساخته شده با ادجوانت

این واکسن‌ها برای افراد ۶۵ سال و بالاتر تایید شده‌اند و حاوی یک ماده به نام ادجوانت هستند که به تقویت سیستم ایمنی  بدن کمک می‌کند.
واکسن‌های چهار ظرفیتی آنفولانزا با بقیه کمی متفاوت هستند؛ زیرا از بدن شما در برابر چهار سویه مختلف ویروس آنفولانزا (دو ویروس آنفولانزای A و دو ویروس آنفلوانزا B) محافظت می‌کنند. به همین دلیل، این واکسن‌ها می‌توانند از بدن در برابر عفونت‌ بیشتر محافظت کنند.


واکسن چهار ظرفیتی با دوز استاندارد معمولی

واکسن آنفولانزا با دوز استاندارد برای افراد 6 ماهه و بالاتر در دسترس است. همچنین گزینه‌ای برای تزریق واکسن چهار ظرفیتی وجود دارد که حاوی ویروس رشد یافته با کشت سلولی است. این نوع واکسن فقط برای افراد 4 سال و بالاتر توصیه می‌شود.


واکسن چهار ظرفیتی با دوز بالا، بهترین مارک واکسن آنفولانزا برای افراد 65 سال

واکسن چهار ظرفیتی با دوز بالا (فلوزون) یکی از انواع واکسن آنفولانزا و بهترین مارک واکسن آنفولانزا برای افراد 65 سال و بالاتر است. عوارض مربوط به آنفولانزا با افزایش سن افزایش می‌یابد؛ زیرا افراد مسن، سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند.
در مقایسه با دوز استاندارد، فلوزون حاوی چهار برابر آنتی‌ژن بیشتری از ویروس آنفولانزا است. آنتی‌ژن به بخشی از واکسن اطلاق می‌شود که سیستم ایمنی شما را برای واکنش و محافظت در برابر ویروس آنفولانزا تحریک می‌کند. واکسن با دوز بالا برای افراد مسن توصیه می‌شود؛ زیرا تا 85 درصد مرگ و میر ناشی از آنفولانزا در افراد 65 سال و بالاتر رخ می‌دهد.

مقاله پیشنهادی: درمان اسهال شدید


واکسن چهار ظرفیتی تزریقی با جت انژکتور 

واکسن چهار ظرفیتی افلوریا، بهترین واکسن آنفولانزا است که اکنون برای تزریق با جت انژکتور برای افراد ۶ ماهه یا بیشتر و افراد ۱۸ تا ۶۴ سال تایید شده است. جت انژکتور، یک وسیله پزشکی است که به جای سوزن از یک جریان مایع با فشار بالا برای ورود به پوست استفاده می‌کند.


واکسن چهار ظرفیتی نوترکیب

این واکسن از پروتئین تخم مرغ ساخته نمی‌شود و یک جایگزین مناسبی برای آن دسته از افرادی است که حساسیت شدیدی به تخم مرغ دارند. این واکسن برای افراد 18 سال و بالاتر تایید شده‌ است.


اسپری داخل بینی

این واکسن با استفاده از تخم مرغ ساخته شده و به عنوان اسپری بینی برای افراد بین 2 تا 49 سال که باردار نیستند تجویز می‌شود. این اسپری شامل دوز پایینی است و از ایجاد عفونت گسترده در بدن جلوگیری می‌کند.


چه زمانی واکسن آنفولانزا بزنیم؟

سازمان مراقبت و پیشگیری از بیماری‌ها توصیه می‌کند که افراد 6 ماهه و بالاتر بهتر است تا پایان ماه آبان، واکسن آنفولانزا را دریافت کرده باشند. با این حال، تزریق واکسن آنفولانزا بعد از این دوره، همچنان مفید خواهد بود و از بدن شما محافظت می‌کند.


اگر قبلاً بدون واکسینه شدن در این فصل به آنفولانزا مبتلا شده‌اید، دریافت واکسن آنفولانزا ضروری است؛ زیرا به پیشگیری از بیماری ناشی از چهار گونه مختلف ویروس آنفولانزا کمک می‌کند. احتمالاً شما به یک نوع ویروس آنفولانزا آلوده شده‌اید، بنابراین واکسن از بدن شما در برابر سویه‌هایی که تا به حال به آن مبتلا نشده‌اید، محافظت می‌کند. علاوه بر تزریق واکسن، شما می‌توانید با انجام اقدامات عملی مانند شستن مرتب دست‌ها، ماندن در خانه در هنگام بیماری و استراحت کردن، شیوع آنفولانزا و اثرات آن را کاهش دهید.

 

انواع واکسن آنفولانزا کدامند؟


بهترین واکسن آنفولانزا کدام است؟

در بالا به انواع واکسن آنفولانزا و بهترین واکسن آنفولانزا برای هر یک از دسته از افراد اشاره کردیم. با این حال، سه نوع واکسن آنفولانزا وجود دارد که بهترین مارک واکسن آنفولانزا برای افراد 65 سال و بالاتر محسوب می‌شوند: واکسن چهار ظرفیتی فلوزون با دوز بالا، واکسن آنفولانزای نوترکیب چهار ظرفیتی فلوبلوک و واکسن آنفولانزای کمکی چهار ظرفیتی فلواد. این توصیه بر اساس مطالعات موجود است که نشان می‌دهد در این گروه سنی، این واکسن‌ها موثرتر از واکسن‌های آنفولانزای غیرادجوانت با دوز استاندارد هستند. هیچ گونه برتری از نظر واکسن برای افراد کمتر از 65 سال وجود ندارد. در صورت نیاز به مشاوره در این باره می‌توانید از متخصصان کلینیک مدیست مشاوره بگیرید.


آیا زنان باردار یا شیرده می‌توانند بهترین واکسن آنفلونزا را تزریق کنند؟

آنفولانزا در بین زنان باردار و شیرده، بیشتر از زنانی که باردار نیستند باعث تشدید بیماری می‌شود. تغییرات در سیستم ایمنی، قلب و ریه‌ها در دوران بارداری، زنان باردار را مستعد ابتلا به بیماری‌های شدید ناشی از آنفولانزا می‌کند.


با دریافت بهترین واکسن آنفولانزا، خطر ایجاد عفونت حاد تنفسی مرتبط با آنفولانزا را در زنان باردار تا حدود یک دوم کاهش می‌یابد. دریافت واکسن آنفولانزا می‌تواند خطر بستری شدن در بیمارستان را در خانم باردار به طور متوسط تا 40 درصد کاهش دهد. زنان بارداری که واکسن آنفولانزا دریافت می‌کنند نیز به محافظت از نوزادان خود در برابر بیماری آنفولانزا در چند ماه اول پس از تولدشان کمک می‌کنند، یعنی زمانی که هنوز برای واکسینه شدن بسیار کوچک هستند.


زنان پس از زایمان و در دوران شیردهی می‌توانند واکسن آنفولانزا را دریافت کنند. شواهد زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد واکسن آنفولانزا را می‌توان با خیال راحت به زنان در دوران بارداری تزریق کرد. سازمان CDC و ACIP توصیه می‌کنند که زنان باردار در هر دوره سه ماهه بارداری خود واکسینه شوند. واکسن آنفولانزا برای زنان شیرده و نوزادان 6 ماه به بالا بی‌خطر است. در واقع، زنانی که بهترین واکسن آنفولانزا را در دوران بارداری یا شیردهی دریافت می‌کنند، آنتی‌بادی‌هایی علیه آنفولانزا تولید می‌کنند که می‌توانند از طریق شیر مادر به نوزاد خود منتقل کنند. علاوه بر این، برای محافظت از کودکان کمتر از 6 ماه در برابر آنفولانزا، اطرافیان نوزاد (برای مثال، اعضای خانواده) لازم است بهترین مارک واکسن آنفولانزا را دریافت کنند.


واکسن آنفولانزا برای چه کسانی مهم است؟

اکثر افراد لازم است که یکی از انواع واکسن آنفولانزا را دریافت کنند. در این بین، افراد زیر، بهتر است برای دریافت واکسن آنفولانزا در اولویت قرار گیرند:
•    کودکانی در رده سنی 6 ماهه تا 4 ساله (59 ماهه)
•    افراد  دارای 50 سال سن و بیشتر
•    افراد مبتلا به اختلالات مزمن ریوی (از جمله آسم) یا قلبی عروقی (به جز فشار خون)، کلیوی، کبدی، عصبی، هماتولوژیک یا اختلالات متابولیک (از جمله دیابت).
•    افرادی که به هر دلیلی از جمله سرکوب سیستم ایمنی ناشی از مصرف داروها یا عفونت ویروس اچ آی وی، با ضعف سیستم ایمنی روبرو هستند.
•    افرادی که باردار هستند.
•    افراد 6 ماهه تا 18 ساله که آسپرین یا داروهای حاوی سالیسیلات دریافت می‌کنند و ممکن است در معرض خطر ابتلا به سندرم ری پس از عفونت ویروس آنفولانزا باشند.
•    افرادی که در خانه‌های سالمندان و سایر مراکز مراقبت زندگی می‌کنند.
•    افراد بسیار چاق (دارای شاخص توده بدنی 40 یا بیشتر)
•    پرسنل بخش‌های مراقبت‌های بهداشتی؛
•    پرستاران کودکان زیر 5 سال و بزرگسالان 50 سال و بالاتر.
•    پرستاران افراد مبتلا به بیماری که آنها را در معرض افزایش خطر ابتلا به بیماری شدید ناشی از آنفولانزا قرار می‌دهد.
بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر ناشی از آنفولانزا معمولاً در بین افراد 65 سال و بالاتر شایع است. با این حال، افرادی که 50 سال بیشتر سن دارند باید برای دریافت بهترین واکسن آنفولانزا در اولویت قرار گیرند؛ زیرا احتمال ابتلا به بیماری‌های مزمن پزشکی که آنها را در معرض خطر بیماری شدید آنفلوانزا قرار می‌دهد، بیشتر است.


چه کسانی نباید از انواع واکسن آنفولانزا استفاده‌ کنند؟

اگر چه انواع واکسن‌های آنفولانزا و بهترین مارک واکسن آنفولانزا به محافظت از سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند اما برخی افراد نباید از این واکسن استفاده کنند. این دسته از افراد عبارتند از:
•    کودکان کمتر از 6 ماه که برای تزریق واکسن آنفولانزا بسیار کوچک هستند.
•    افراد مبتلا به آلرژی شدید که زندگی آنها را تهدید می‌کند و افراد حساس به هر یک از مواد تشکیل‌دهنده واکسن از جمله واکسن آنفولانزا (به غیر از پروتئین تخم مرغ)، نباید آن واکسن را دریافت کنند. این مواد آلرژی‌زا ممکن است شامل ژلاتین، آنتی بیوتیک‌ها یا سایر مواد نیز باشد.
•    افرادی که واکنش آلرژیک شدید به دوز واکسن آنفولانزا داشته‌اند، نباید دوباره آن واکسن آنفولانزا را دریافت کنند و ممکن است نتوانند سایر واکسن‌های آنفولانزا را دریافت کنند. 
اگر در گذشته واکنش آلرژیک شدیدی به واکسن آنفولانزا داشته‌اید، حتما با پزشک خود صحبت کنید تا مشخص شود که آیا واکسیناسیون برای شما مناسب است یا خیر. افراد زیر نیز باید قبل از تزریق واکسن آنفولانزا با پزشک خود صحبت کنند:
•    اگر تا به حال به سندرم گیلن باره (یک بیماری فلج‌کننده شدید که GBS نیز نامیده می‌شود) داشته‌اید، درباره سابقه بیماری خود با پزشک خود صحبت کنید. برخی از افراد که به سندرم GBS مبتلا هستند، نباید واکسن آنفولانزا دریافت کنند.
•    اگر واکنش آلرژیک شدید به دوز قبلی هر واکسن آنفولانزای دیگری داشتید، قبل از واکسن زدن با پزشک صحبت کنید.
•    اگر احساس بیماری می‌کنید، قبل از تزریق واکسن در مورد علائم خود با پزشک خود صحبت کنید.

 


عوارض واکسن آنفولانزا

درست مانند انواع واکسن‌های دیگر، حتی بهترین واکسن آنفولانزا نیز ممکن است عوارضی داشته باشد. عوارض جانبی شایع انواع واکسن آنفولانزا شامل حساسیت یا قرمزی در محل تزریق است.
علاوه بر این، برخی از افراد علائم خفیف شبیه آنفولانزا را برای 1 تا 2 روز پس از واکسیناسیون تجربه می‌کنند. این علائم شامل ضعف، بدن‌درد یا تب می‌شود، اما این آنفولانزا نیست. علائم یک واکنش جدی عبارتند از:
•    مشکل تنفس
•    خس خس سینه
•    کندوها
•    تپش سریع قلب
•    سرگیجه
واکنش‌های آلرژیک تهدیدکننده پس از تزریق واکسن آنفولانزا نادر است. علائم واکنش در عرض چند ساعت پس از واکسن زدن رخ می‌دهد. اگر بدن شما به واکسن، واکنش آلرژیک نشان داد، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
به افرادی که به تخم مرغ آلرژی دارند توصیه می‌شود که واکسن آنفولانزا دریافت کنند. اگر حساسیت شدید به تخم مرغ دارید، تزریق واکسن آنفولانزا در یک محیط پزشکی که می‌تواند واکنش‌های آلرژیک را درمان کند، در نظر بگیرید. همچنین می‌توانید درخواست واکسنی کنید که حاوی پروتئین تخم مرغ نباشد.
اگر به مواد دیگری در واکسن حساسیت دارید، ممکن است مجبور شوید از واکسن زدن خودداری کنید.
در موارد نادر، سندرم گیلن باره ممکن است طی چند روز یا چند هفته پس از واکسیناسیون ایجاد شود. سندرم گیلن باره یک اختلال عصبی است که در آن سیستم ایمنی بدن به سیستم عصبی اطراف حمله می‌کند. این وضعیت می‌تواند باعث ضعف و فلج عضلانی شود. در بین کسانی که واکسن دریافت می‌کنند، به ازای هر 1 میلیون نفر تنها یک یا دو مورد ابتلا به این سندرم وجود دارد.

 

بهترین مارک واکسن آنفولانزا چیست


سخن آخر مدیست

با شروع فصل پاییز و شیوع آنفولانزا بهترین کار این است که بهترین واکسن آنفولانزا که به آن حساسیت ندارید و مشکلی برای بدن شما ایجاد نمی‌کند را تزریق کرده و از تشدید بیماری جلوگیری کنید. در صورتی که هنوز هم درباره انواع واکسن آنفولانزا و بهترین مارک واکسن آنفولانزا سوالی دارید می‌توانید از کارشناسان کلینیک آنلاین مدیست کمک بگیرید. برای دریافت مشاوره به این لینک مراجعه کنید و به صورت تلفنی یا چتی ارتباط برقرار کنید. نیازی به مراجعه حضوری نیست. علاوه بر این، رزرو نوبت از طریق سایت و بدون مراجعه حضوری امکان‌پذیر است.

 

منابع:

Who Should and Who Should NOT Get a Flu Vaccine | CDC

Flu: Vaccine, Causes, Treatment, and More (healthline.com)

Types of Flu Shots: Trivalent, Quadrivalent, Side Effects, and More (healthline.com)