قرص فاموتیدین برای چیست؟ | شناخت عوارض و نحوه مصرف

  • 25 آذر 1402
  • صفر نظر
  • گوارش

فاموتیدین جزو دسته‌ای از داروها به نام مسدود کننده‌های گیرنده هیستامین-2 است. این دسته از داروها به روشی مشابه عمل کرده و اغلب برای درمان بیماری‌های مشابهی استفاده می‌شوند. قرص فاموتیدین با مسدود کردن گیرنده هیستامین 2 (H2) در معده شما به درمان عارضه یا بیماری کمک می‌کند. این گیرنده باعث ترشح اسید در معده شما می‌شود. فاموتیدین با مسدود کردن این گیرنده، میزان اسید آزاد شده در معده شما را کاهش می‌دهد. 


اگر درباره این دارو سوالی دارید می‌توانید به صورت تلفنی یا چتی با مشاوران کلینیک ارتباط برقرار کنید. در صورتی که به علت بیماری‌هایی چون سوزش معده و رفلاکس می‌خواهید به پزشک مراجعه کنید کافی است به سایت مراجعه کرده و برای رزرو نوبت اقدام کنید. اما فاموتیدین برای چیست و چه بیماری‌هایی را درمان می‌کند؟ عوارض قرص فاموتیدین چیست؟ با ما همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم. لطفا توجه داشته باشید که مصرف خودسرانه داروها می تواند عوارض جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. خواهشمندیم بدون تجویز پزشک قرصی را مصرف نکنید.

 

قرص فاموتیدین برای چیست


قرص فاموتیدین برای چیست؟

فاموتیدین برای تسکین علائم رفلاکس اسید و سوزش سر دل استفاده می‌شود و این کار را با کاهش میزان اسید معده انجام می‌دهد. قرص خوراکی فاموتیدین به عنوان یک داروی ژنریک و یک داروی با نام تجاری است. نام تجاری آن Pepcid است. داروهای ژنریک معمولاً هزینه کمتری دارند. در برخی موارد، آنها ممکن است در هر شکلی به عنوان نسخه نام تجاری موجود نباشند.


درمان بیماری‌های مختلف با فاموتیدین

همانطور که اشاره کردیم، فاموتیدین برای درمان برخی عارضه‌ها و بیماری‌ها مفید است. در ادامه این بخش به بیماری‌هایی که با مصرف فاموتیدین درمان می‌شوند اشاره می‌کنیم:


•    بیماری ریفلاکس معده به مری. این بیماری زمانی اتفاق می‌افتد که اسید معده به مری شما (لوله‌ای که دهان شما را به معده متصل می‌کند) برگردد و باعث احساس سوزش در قفسه سینه یا گلو، طعم ترش در دهان یا آروغ زدن شود.
•    آسیب پوشش مری شما به علت اسید 
•    زخم اثنی عشر. ناحیه اثنی عشر بخشی از روده شماست که وقتی غذا از معده خارج می‌شود از آنجا عبور می‌کند.
•    زخم معده. بیماری که در آن، معده شما بیش از حد اسید تولید می‌کند. این بیماری شامل سندرم زولینگر-الیسون می‌شود.
•    فاموتیدین برای درمان و جلوگیری از عود زخم‌های روده پس از بهبودی نیز استفاده می‌شود. این دارو همچنین برای درمان برخی از مشکلات گلو مانند ازوفاژیت فرسایشی نیز به کار می‌رود و میزان اسید معده را کاهش می‌دهد. 
•    فاموتیدین علائمی چون سرفه مدوام و مشکل در بلع را تسکین می‌دهد.


 فاموتیدین متعلق به دسته‌ای از داروها به نام مسدود کننده‌های H2 است. این دارو بدون نسخه نیز در دسترس قرار دارد. اگر این دارو را سر خود مصرف می‌کنید، باید دستورالعمل بسته‌بندی سازنده را به دقت بخوانید و بدانید چه زمانی باید با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.


نحوه مصرف قرص فاموتیدین

اکنون که می‌دانید قرص فاموتیدین برای چیست، به سراغ نحوه مصرف آن می‌رویم. فاموتیدین نسخه‌ای است که به صورت قرص و حالت مایع خوراکی در بازار وجود دارد. معمولاً یک بار در روز هنگام خواب یا دو تا چهار بار در روز مصرف می‌شود. فاموتیدین بدون نسخه به صورت قرص، قرص جویدنی و کپسول خوراکی عرضه می‌شود. در صورتی که اطلاعات دوز مصرفی یا هر گونه اطلاعاتی که روی برچسب دارو درج شده است را متوجه نمی‌شوید از پزشک بخواهید آن را برای شما توضیح دهد. فاموتیدین را دقیقا طبق دستور پزشک مصرف کنید. 


دوز، شکل داروی مصرفی و تعداد دفعات مصرف دارو به سن شما، بیماری تحت درمان، شدت بیماری و سایر مشکلات و بیماری‌هایی که دارید بستگی دارد. این دارو معمولا به صورت خوراکی و طبق دستور پزشک به همراه غذا یا بدون آن و معمولا برای یک یا دو بار مصرف در روز تجویز می‌شود. اگر یک عدد قرص برای هر روز تجویز شده است معمولا درست قبل از خواب باید از آن استفاده کنید.


همانطور که اشاره کردیم دوز و طول درمان بر اساس نوع بیماری و واکنش شما به درمان متفاوت خواهد بود. در کودکان، دوز دارو بر اساس وزن بدن نیز تعیین می‌شود. علاوه بر فاموتیدین، پزشک ممکن است داروهای دیگری (مانند آنتی اسیدها) را برای درمان بیماری شما تجویز کند. دستورالعمل‌های دارویی پزشک خود را به دقت رعایت کنید. اگر سوالی داشتید حتما با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.


این دارو را به طور منظم مصرف کنید تا اثر آن را ببینید. برای اینکه زمان مصرف دارو را بهتر به خاطر بسپارید، آن را هر روز در ساعات خاصی مصرف کنید. دوز دارو را بی‌دلیل افزایش ندهید یا بیشتر از مقدار تجویز شده فاموتیدین مصرف نکنید. مصرف این دارو را بدون اجازه پزشک قطع نکنید زیرا روند درمان بیماری را به تاخیر می‌اندازد.

مقاله پیشنهادی: سوزش معده نشانه چیست؟


عوارض قرص فاموتیدین چیست؟

در حال حاضر می‌دانید که قرص فاموتیدین برای چیست و چگونه مصرف می‌شود. اما این قرص نیز همانند هر داروی دیگری ممکن است عوارضی به دنبال داشته باشد. اگرچه قرص خوراکی فاموتیدین موجب خواب آلودگی نمی‌شود، اما عوارض جانبی دیگری ایجاد می‌کند. در ادامه، به بررسی عوارض قرص خوراکی فاموتیدین می‌پردازیم.


عوارض جانبی رایج 

عوارض جانبی رایج‌ این دارو برای بزرگسالان با عوارض جانبی رایج‌ در کودکان، کمی متفاوت است. عوارض قرص فاموتیدین برای بزرگسالان شامل موارد زیر می‌شود:
•    سردرد
•    سرگیجه
•    یبوست
•    اسهال


کودکان زیر یک سال نیز ممکن است علائمی چون بی‌قراری، بی‌تابی غیرمعمول یا گریه کردن بی‌دلیل را تجربه کنند. اگر این علائم خفیف باشند، ممکن است ظرف چند روز یا چند هفته از بین بروند. اگر علائم شدیدتر شد یا از بین نرفت، بهتر است با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.

 

قرص فاموتیدین به چه کار می اید


عوارض جانبی جدی

اگر عوارض جدی و شدیدی را تجربه کردید بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. اگر علائم شدید شد یا اگر فکر می‌کنید در حال مرگ هستید با اورژانس تماس بگیرید. جدی‌ترین عوارض قرص فاموتیدین و علائم ناشی از مصرف آن شامل موارد زیر می‌شود:


•    مشکلات ضربان قلب و ریتم که با علائمی چون سرگیجه، غش کردن، تنگی نفس، ضربان و ریتم قلب نامنظم همراه است.
•    مشکلات عضلانی شدید که شامل علائمی چون درد عضلانی غیرعادی، احساس ضعف و تب می‌شود.
•    مشکلات عصبی که علائمی چون بی‌قراری، اضطراب، افسردگی، بی‌خوابی و تشنج را به دنبال دارد.
•    مشکلات جنسی مانند کاهش میل جنسی
•    مشکلات کبدی که با علائمی چون ضعف غیرقابل توضیح یا غیرعادی، کاهش اشتها، درد شکمی (ناحیه معده)، تغییر رنگ ادرار و زرد شدن پوست یا سفیدی چشم همراه است.
•    مشکلات پوستی که علائم آن شامل تاول‌‌، کهیر و زخم دهان می‌شود.


تداخل دارویی قرص خوراکی فاموتیدین

در این مطلب توضیح دادیم که قرص فاموتین برای چیست؟ اما تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر داده یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش می‌دهد. البته این مسئله شامل تمام تداخلات دارویی ممکن نمی‌شود. فهرستی از تمام داروهایی که استفاده می‌کنید (از جمله داروهای تجویزی، بدون نسخه و محصولات گیاهی) را بنویسید و آن را با پزشک و داروساز خود به اشتراک بگذارید. قرص خوراکی فاموتیدین ممکن است با سایر داروها، ویتامین‌ها یا محصولات گیاهی که مصرف می‌کنید تداخل داشته باشد. هیچ دارویی را بدون تأیید پزشک شروع یا متوقف ننمایید و یا دوز آن را تغییر ندهید.


یکی از داروهایی که ممکن است با فاموتیدین تداخل داشته باشد عبارت است از فزولینتانت. برخی از داروها به اسید معده نیاز دارند تا بدن بتواند آنها را به درستی جذب کند. فاموتیدین اسید معده را کاهش می‌دهد، بنابراین ممکن است عملکرد و اثر این داروها را تغییر دهد.


 برخی از داروهای دیگر که با فاموتیدین تداخل دارند شامل آتازاناویر، داساتینیب، برخی داروهای ضد قارچ‌های آزول (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول)، لووکتوکنازول، پازوپانیب، اسپارسنتان و غیره می‌شوند. این دارو را با سایر محصولات حاوی فاموتیدین یا سایر مسدودکننده‌های H2  (سایمتیدین، نیزاتیدین، رانیتیدین) مصرف نکنید.

 


موارد منع مصرف قرص فاموتیدین

قبل از مصرف این دارو باید با پزشک خود مشورت کنید. قرص خوراکی فاموتیدین ممکن است یک واکنش آلرژیک شدید ایجاد کند. علائم آن شامل موارد زیر می‌شود:
•    مشکلاتی در تنفس
•    تورم چشم‌ها یا صورت 
•    تورم گلو یا زبان 
•    کهیر


اگر پس از مصرف دارو عوارض قرص فاموتیدین و واکنش آلرژیک را تجربه کردید، فورا با پزشک یا مرکز کنترل مسمومیت محلی تماس بگیرید. اگر علائم شما شدید بود به نزدیکترین اورژانس مراجعه کنید. اگر قبلا به فاموتیدین یا سایر مسدود کننده‌های گیرنده هیستامین (مانند سایمتیدین، رانیتیدین یا نیزاتیدین) واکنش آلرژیک نشان داده‌اید، دیگر این دارو را مصرف نکنید. مصرف مجدد آن ممکن است مرگبار باشد.


هشدار به افراد مبتلا به بیماری کلیوی متوسط یا شدید

اگر مشکلات کلیوی دارید، ممکن است این دارو از بدن شما دفع نشود و سطح این دارو در بدن شما افزایش یابد. افزایش سطوح فاموتیدین عوارض جانبی بیشتری مانند گیجی و ریتم نامنظم قلب و طولانی شدن QT ایجاد می‌کند.


هشدار برای گروه‌های دیگر

زنان باردار باید دقت داشته باشند که فاموتیدین یک داروی حاملگی دسته B است.  تحقیقات روی حیوانات هیچ خطری برای جنین هنگام مصرف دارو توسط مادر بیان نکرده است. اما مطالعات کافی هم بر روی انسان انجام نشده است تا نشان دهد آیا این دارو برای جنین خطری دارد یا خیر.


•    زنان باردار: اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید قبل از مصرف دارو با پزشک خود صحبت کنید. مطالعات حیوانی همیشه نحوه واکنش انسان‌ها را پیش بینی نمی‌کند. بنابراین، این دارو فقط در صورت نیاز باید در دوره بارداری مصرف شود.


•    زنان شیرده: در زنان شیرده، فاموتیدین به شیر مادر منتقل می‌شود و ممکن است در کودکی که با شیر مادر تغذیه می‌شود عوارض جانبی ایجاد کند. اگر به کودک خود شیر می‌دهید با پزشک خود صحبت کنید چون شاید لازم باشد شیردهی یا مصرف این دارو را متوقف کنید.


•    افراد سالمند: کلیه افراد مسن ممکن است مانند قبل کار نکند و به همین دلیل، بدن آنها، داروها را کندتر پردازش می‌کند. در نتیجه، مقدار بیشتری از دارو برای مدت طولانی‌تری در بدن شما باقی می‌ماند و خطر بروز عوارض جانبی را افزایش می‌دهد.


•    کودکان: این دارو را می‌توان برای کودکان تمام سنین به منظور درمان بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) تجویز کرد. اثر این دارو در کودکان زیر 1 سال برای درمان زخم مورد مطالعه قرار نگرفته است. اثر مصرف این دارو در درمان بیماری‌های ترشح بیش از حد پاتولوژیک کودکان کمتر از 16 سال مورد مطالعه قرار نگرفته است.

 

آشنایی با عوارض قرص فاموتیدین


زمان مصرف قرص فاموتیدین

بهتر است که این دارو زیر نظر پزشک مصرف شود و از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید. با این حال، اگر از فاموتیدین بدون نسخه برای سوء هاضمه اسیدی یا سوزش سر دل استفاده می‌کنید، 1 قرص خوراکی فاموتیدین را همراه با یک لیوان آب مصرف کنید. برای جلوگیری از سوزش سر دل، 15 تا 60 دقیقه قبل از خوردن غذا یا نوشیدنی‌هایی که باعث سوزش سر دل می‌شوند یک قرص خوراکی فاموتیدین را با یک لیوان آب مصرف کنید. 


بیش از 2 قرص در طی 24 ساعت استفاده نکنید مگر اینکه پزشک، آن را تجویز کرده باشد. بیش از 14 روز متوالی بدون مشورت با پزشک خود، دارو را مصرف نکنید. رفلاکس معده به احتمال زیاد در ساعات عصر یا شب رخ می‌دهد. به همین دلیل، وقتی که فاموتیدین در حوالی یک وعده عصرانه مصرف شود، اثر بهتری در کاهش ریفلاکس معده داشته باشد. لطفا توجه داشته باشید که مصرف خودسرانه داروها می تواند عوارض جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. خواهشمندیم بدون تجویز پزشک قرصی را مصرف نکنید.

 

 

و در آخر...

در این مقاله به بررسی این موضوع پرداختیم که قرص فاموتیدین برای چیست؟ در ادامه، نحوه مصرف دارو، عوارض و موارد منع مصرف آن را شرح دادیم. این دارو بیش از هر چیزی به رفع مشکلاتی چون سوزش و ریفلاکس معده کمک می‌کند و ناراحتی و بیماری‌های ناشی از آن را بهبود می‌بخشد. هر دارویی مزایا و عوارض خاصی دارد. مهم این است که در صورت تجویز دارو، به طور منظم دارو را مصرف و توصیه‌های پزشک خود را اجرا کنید. هیچوقت بدون اجازه و دستور پزشک دارو را قطع نکنید. توصیه ما این است که بعد از تکمیل یک دوره مصرف دارو، دوباره به پزشک مراجعه کرده تا درباره ادامه روند درمان یا قطع مصرف دارو برای شما تصمیم بگیرد. 


 اگر شما هم این دارو را مصرف می‌کنید و عوارض قرص فاموتیدین را تجربه کرده‌اید یا به آن حساسیت دارید و می‌خواهید از یک پزشک مشاوره بگیرید، می‌توانید به صورت تلفنی و چت آنلاین با پزشکان کلینیک آنلاین مدیست تماس برقرار کنید و سوالات خود را مطرح کنید. علاوه بر این، برای پیگیری روند درمان خود یا تغییر دارو می‌توانید به صورت آنلاین از طریق سایت برای رزرو نوبت اقدام کنید تا پزشک، وضعیت شما را بررسی و متناسب با آن دوز دارو را تغییر داده یا داروهای جدیدی تجویز کند.

 

منابعhealthline.com / webmd.com