انواع بیماری های ناخن را بشناسید | علت بد شکل شدن ناخن
- 24 مرداد 1402
- صفر نظر
- پوست، مو و زیبایی
عفونتهای قارچی و بیماری های ناخن، همچنین اختلالات ناخن مانند تقسیم نامنظم، تغییر رنگ یا بافت غیرطبیعی، بسیار رایج هستند. ناخنهای انگشتان و پاها مدام در معرض آسیب قرار دارند، بنابراین به طور معمول با برخی مشکلات روبرو میشوند. بیتوجهی به بهداشت، تغذیه نامناسب، ژنتیک، استفاده از کفشهای تنگ یا تکنیکهای نادرست در کوتاه کردن ناخن، همه میتوانند موجب ایجاد مشکلات ناخن گردند.
در زمان وقوع بیشتر اختلالات رایج ناخن، باید هر چه زودتر درمان را شروع کنید. نواحی غیرطبیعی ناخن ممکن است به پزشکان کمک کند که بیماریهای اساسی را تشخیص دهند. اگر تغییراتی در رنگ، بافت یا حساسیت ناخنهای خود مشاهده میکنید، باید به پزشکتان مراجعه کنید تا ارزیابی شوند.
انواع بیماریهای ناخن
• پسوریاز ناخن: پسوریاز، یک بیماری ایمونیتهای که به وسیله تشکیل پلاکهای پوستی غیرطبیعی مشخص میشود و میتواند همچنین بر ناخنها تأثیر بگذارد. نشانههای رایج پسوریاز ناخن شامل لکههای کوچک در ناخن، تجمع آلودگی زیر ناخن، جدا شدن ناخن و تغییر رنگ ناخن است.
• پلانوس لیکن ناخن: لیکن پلانوس، یک بیماری التهابی پوستی است که همچنین میتواند بر ناخنها موثر باشد. لیکن پلانوس ناخن با نازک شدن ناخن مشخص میشود. بدون درمان، لیکن پلانوس میتواند منجر به از دست دادن دائمی ناخنها گردد. این یکی از مهمترین انواع بیماری های ناخن است.
• جدایی ناخن (انیکولیسیس): جدایی ناخن به طور کامل یک علامت از بیماری یا عفونت پوستی است، البته ممکن است به دلیل کوتاه کردن زیاد ناخن، تماس با مواد شیمیایی، درماتیت تماسی حساسیتی و سایر آسیبها ایجاد شود. بدون درمان و مراقبت در طول فرآیند بهبود، این بیماری میتواند دلیلی بر ایجاد عفونتهای بسیار شود باشد.
• پارونیکیا: پارونیکیا یک عفونت باکتریایی یا قارچی اطراف ناخن است. این بیماری ناخن باعث التهاب، قرمزی، درد و حساسیت در بافت اطراف ناخن انگشتان یا پاها میشود. دو نوع پارونیکیا وجود دارد: حاد و مزمن که هر کدام با علل و روشهای درمانی متفاوتی همراه هستند.
• اونیکورکسیس: اونیکورکسیس یا ناخنهای شکننده، شرایطی است که خطوط عمودی روی ناخنهای انگشتان یا پاها ایجاد میکند. اونیکورکسیس دارای مجموعه گستردهای از علل است، از جمله صدمه به ناخن، تماس با مواد شیمیایی (مانند استن یا مواد تمیزکننده خانگی). این حالت منجر به موج دار شدن ناخن میشود.
• عفونت ناخن پودری (پسودوموناس): این بیماری گاهی به عنوان سندرم ناخن سبز نیز شناخته میشود، عفونت ناخن پودری توسط باکتری پسودوموناس آئروژینوزا ایجاد خواهد شد. این باکتری در محیطهای مرطوب مانند وان حمام گرم و سینک یافت میگردد. بیماران این عارضه با سبز شدن رنگ ناخن خود مواجه خواهند شد. بیماری های ناخن بدین شکل باید سریعاً درمان شوند.
تغییر رنگ ناخنها
اگر ناخنها به شکل زرد یا سفید به نظر میآیند، این امر به معنای تعداد پایین سلولهای قرمز خون است. ناخنهای سفید میتوانند نشانه صدمه فیزیکی، بیماری کبد، دیابت، ژنتیک بیشفعال، مشکل قلبی، مسمومیت با فلزات سنگین، شیمیدرمانی یا کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی باشند. البته این تغییر رنگ ممکن است نتیجه افزایش سن باشد.
ناخنهایی که ضخیم و زرد هستند، معمولاً به بیماریهای ریه مانند آمفیزم و برونشیت مزمن اشاره دارند. مشکل در ریه میتواند منجر به سندرم ناخن زرد شود. همچنین سندرم راینود که ناشی از تداخل در گردش خون به انگشتان دست، انگشتان پا و بینی است، میتواند دلیل بر ناخنهای زرد باشد.
ناخنهای زرد حتی میتوانند نشانه سینوزیت، مشکلات تیروئید و التهاب مفاصل روماتوئید محسوب شوند. گاهی اوقات، زرد شدن ناخنها به شکل ارثی است. تنها پزشک میتواند به شما بگوید که این علائم به چه معنا هستند.
بنفش شدن ناخنها میتواند در صورت کمبود اکسیژن کافی در سلولهای قرمز خون شما رخ دهد. در این شرایط پزشک شما بررسی میکند که آیا قلب، ریهها، سلولهای خونی و عروق خونی شما به درستی کار میکنند یا خیر. به این مدل از بیماری های ناخن دقت داشته باشید.
آیا خطوط قرمز یا قهوهای نازکی را بر روی ناخنهای خود مشاهده میکنید؟ این خطوط به نام splinter hemorrhages شناخته میشوند. خطوط مذکور معمولاً ناشی از آسیب به ناخن یا عفونت قارچی هستند. همچنین ممکن است ناشی از پسوریاز، ملانوما یا حتی عفونت در داخل لایههای قلب شما باشند.
تغییر در ضخامت ناخنها
موارد مختلفی وجود دارند که میتوانند باعث ضخیم شدن ناخنها شوند. بسیاری از این علل به عفونتها یا شرایط پزشکی خاص فرد، ارتباط دارند. مهمترین علت رایج در این زمینه، عفونتهای قارچی هستند.
بطور کلی، عفونتهای قارچی و خمیرهای بیشتر روی ناخنهای پا را تأثیر میگذارند تا ناخنهای انگشتان. نوعی عفونت قارچی به نام انیکومیکوز یکی از اصلیترین علل ضخیم شدن ناخنها است.
عفونتهای قارچی معمولاً در ناخنهای پا مشاهده میشود، زیرا در محیطهای گرم و مرطوب رشد میکنند. آنها به سهولت منتقل خواهند شد و میتوانند به سرعت توسعه یابند. بعضی از افراد بیشتر از سایرین نسبت به عفونتهای قارچی در ناخنهای پا حساس هستند. برخی از عوامل مربوطه به عفونتهای قارچی در ناخنهای پا عبارتند از:
- تماس مداوم با مناطق مرطوب
- مصرف دخانیات
- استفاده از کفشهای نامناسب
- صدمه به کنار ناخن یا موج دار شدن ناخن
علاوه بر این موارد، برخی از شرایط بهداشتی میتواند خطر عفونتهای قارچی ناخنها و بیماری های ناخن را افزایش دهد، از جمله آنها میتوانیم به گزینههای زیر اشاره کنیم:
- پسوریاز
- دیابت
- کاهش ایمنی بدن
- مشکلات گردش خون
- شیمیدرمانی
برای کمک به جلوگیری از عفونتهای قارچی، باید از پیادهروی بدون کفش در مکانهای عمومی، به خصوص آشپزخانهها و حمامها، خودداری شود. همچنین حائز اهمیت است که کفشهایتان را خشک نگه دارید. پزشکان معمولاً عفونتهای قارچی ناخن را به عنوان یک مسئله جدی نمیدانند. این عفونتها با درمان بهبود مییابند.
البته، ممکن است ناخن به صورت کامل به حالت اولیه خود بازنگردد. درمان عفونت قارچی میتواند به شما در کاهش ناراحتی و بهبود ظاهر ناخنها کمک کند.
شکنندگی ناخنها
عواملی مانند پیر شدن و تغذیه ناسالم میتوانند باعث خشکی، نازکی و شکنندگی ناخنها شوند. همچنین برخی از درمانها و شرایط پزشکی میتوانند ناخنها را شکننده کنند. البته لازم نیست که در این زمینه نگرانی خاصی داشته باشید. مراقبت صحیح میتواند تفاوت زیادی در حفظ سلامتی و قوی ماندن ناخنهای شما به وجود آورد. در ادامه به برخی از دلایل مربوط به این موضوع اشاره میکنیم.
زیاد بودن رطوبت
وقتی ناخنها شما مرطوب میشوند، متورم خواهند شد. این تغییرات مداوم میتواند باعث خشک شدن ناخنهای شما و سهولت در جدا شدن آنها شود. اگر دستهای شما همواره در آب قرار میگیرند (به خصوص اگر از صابونها یا مواد شویندههای خاص استفاده میکنید) باید بیشتر مراقب بیماری های ناخن باشید، زیرا این موضوع علت بد شکل شدن ناخن دست است.
پیری
با افزایش سن، ممکن است ناخنهای شما خشک شوند و سرعت رشد کمتری داشته باشند. ناخنهای پا معمولاً ضخیمتر و سختتر میشوند، در حالیکه ناخنهای انگشتان نازکتر و ضعیفتر خواهند شد. هیچ سن مشخصی وجود ندارد که بتوان برای این موضوع به آن اشاره کرد. همه افراد نیز شاهد چنین تغییراتی نخواهند بود.
سندرم راینودز
این بیماری بر روی عروق خونی تأثیر میگذارد و مانع از رسیدن خون به دستها و پاها میشود. همین موضوع باعث میشود ناخنها به آنچه برای حفظ سلامتی خود نیاز دارند، دسترسی نداشته باشند. شکنندگی ناخنها علامت رایج سندرم راینودز است.
سطوح کم هورمون تیروئید
عرق، مرطوبکننده طبیعی بدن شما است. کاهش سطح هورمون تیروئید، به نام «کمکاری تیروئیدی»، میزان عرقی که بدن شما ترشح میکند را کاهش میدهد. نتیجه این است که موها، پوست و ناخنهای شما خشکتر میشوند. همراه با ناخنهای شکننده، ممکن است علائم دیگری نیز مثل درد و ناراحتیها، خستگی، افزایش وزن و مشکلات حافظه داشته باشید.
تورم یا قرمزی در اطراف ناخنها
پارونیکیا عفونت پوست در اطراف ناخنهای دست یا پاها محسوب میشود. پارونیکیا میتواند در بزرگسالان و کودکان اتفاق بیفتد. معمولاً جدی نیست و میتواند در خانه درمان شود. این مدل از بیماری های ناخن در ناحیه اطراف ناخن اتفاق میافتد. دو نوع پارونیکیا وجود دارد:
• پارونیکیا حاد: ناگهانی رخ میدهد و ممکن است خیلی طول نکشد. معمولاً روی انگشتان دست اتفاق میافتد.
• پارونیکیا مزمن: زمان طولانیتری طول میکشد و معمولاً روی انگشتان پا مشاهده خواهد شد. پارونیکیا حتی پس از درمان نیز دوباره به وجود میآید.
پارونیکیا با درد، تورم و قرمزی در ناخن یا اطراف ناخن آغاز میشود. پارونیکیا حاد میتواند باعث ایجاد کیسههای پر از چرک (آبسه) شود.
پارونیکیا مزمن احتمالاً باعث شکسته شدن ناخن میگردد. این نوع پارونیکیا ممکن است در نهایت باعث جدا شدن ناخن از پوست شود. پارونیکیا ناشی از باکتریها، میتواند خیلی سریع، حاد شود، اما پارونیکیا ناشی از قارچ معمولاً به آرامی و به مرور زمان بدتر خواهد شد.
رطوبت محیط به برخی از باکتریها مانند کاندیدا (نوعی قارچ) امکان رشد میدهد. افرادی که دستهایشان برای مدت طولانی مرطوب است، در خطر ابتلا به پارونیکیا مزمن قرار دارند. پارونیکیا مزمن شاید به دلیل درماتیت تحریکی باشد که موجب قرمزی و خارش پوست میشود. هنگامی که پوست تحریک شود، باکتریها میتوانند متمرکز شوند و عفونت خاصی را ایجاد کنند.
پارونیکیا به عنوان یکی از بیماری های ناخن در زنان و افراد مبتلا به دیابت، رایجتر است. افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند نیز در خطر ابتلا به پارونیکیا هستند. این مورد شامل افرادی است که باید پس از انجام عمل پیوند اعضاء دارو مصرف نمایند یا افرادی که با ویروس اچآیوی دست و پنجه نرم میکنند.
ایجاد لکههای سفید روی ناخنها
لکههای سفید روی ناخنها اغلب به دلیل وجود آسیب فیزیکی رخ میدهند، اما ممکن است علل دیگری همچون قارچ، کمبود مواد معدنی و مسمومیت با فلزات سنگین در این زمینه تأثیر گذار باشند. بسیاری از بزرگسالان به صورت ناگهانی لکههای سفید را روی ناخنهای خود مشاهده خواهند کرد. شکلگیری این لکهها (به طور معمول) نشانهای از بیماری جدی نیست.
یکی از علل رایج ایجاد این لکههای سفید روی ناخن، که به نام لوکونیکیا شناخته میشود، آسیب به ماتریکس ناخن است. این آسیبها ممکن است به دلیل ضربه زدن به ناخن یا انگشت رخ دهند. در ادامه بیشتری به این موضوع میپردازیم. البته شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان مدیست نیز در ارتباط باشید.
لوکونیکیا چیست؟ و آیا به موج دار شدن ناخن ربط دارد؟
لوکونیکیا یک شرایط خاص است که در آن خطوط یا نقطههای سفید روی ناخنهای انگشتان دست یا پاها ظاهر میشوند. لوکونیکیا به عنوان یکی از بیماری های ناخن به دو نوع تقسیم میشود:
• لوکونیکیا حقیقی: این نوع از ماتریکس ناخن (قسمتی از ناخن که مسئولیت تولید ناخن را دارد) شروع میشود. و علت بد شکل شدن ناخن دست است.
• لوکونیکیا ظاهری: این مشکل با بخش زیر ناخن (و نه ناخن) مرتبط است.
لوکونیکیا حقیقی به دو دسته اصلی (بر اساس نحوه ظاهر ناخنها) تقسیم خواهد شد:
• لوکونیکیا کامل: این حالت ناخن را کاملاً سفید میکند و معمولاً تمامی ۲۰ ناخن تحت تأثیر آن قرار میگیرند.
• لوکونیکیا جزئی: این حالت زمانی رخ میدهد که بخشی از بخش زیرین ناخن تحت تأثیر سفید شدن قرار میگیرد. ممکن است یک ناخن، چند ناخن یا همه ناخنها ظاهر متفاوتی پیدا کنند.
برخی از افراد احتمالاً لکههای سفید را به صورت نقطههای ریز و منفرد در سرتاسر ناخنها مشاهده میکنند. در بعضی افراد، این لکهها ممکن است بزرگتر باشند و تمام بخش زیرین ناخن را فراگیرند. این لکهها بر روی یک یا چند ناخن تأثیر خواهند گذاشت. لوکونیکیا جزئی میتواند به صورت زیر ظاهر شود:
• نقطههای کوچک به اندازه سر خودکار (لوکونیکیا نقطهای) که یک فرم رایج است.
• خطوط بزرگ در سرتاسر ناخن (لوکونیکیا میانی)
• نقطههای بزرگتر یا باندهای افقی که موازی با پایه ناخن قرار دارند (لوکونیکیا خطی یا مستقیم)
سخن پایانی مدیست
در این متن سعی کردیم کلیه بیماری های ناخن را به طور کامل تشریح کنیم. همانطور که در طول متن گفته شد، امروزه بیماریهای مختلفی در رابطه با ناخنها تشخیص داده شدهاند. ناخنها بخش مهمی از بدن ما به شمار میروند و نشاندهنده وضعیت سلامتی شما هستند.
هرگونه تغییر نامناسبی در ناخنها علامتی بر مشکل در سلامتی کلی بدن ما خواهد بود. به همین دلیل، اهمیت دارد که در صورت مشاهده تغییرات نامناسبی همچون قرمز شدن، تورم، وجود لکههای سفید و... سریعاً به یک پزشک مراجعه کنید و از او مشورت بجویید. علاوه بر این، کارشناسان کلینیک مدیست همواره در کنار شما عزیزان خواهند بود. با ما در ارتباط باشید. امیدواریم اطلاعات جدید در مورد بیماریهای مرتبط با ناخن کسب کرده باشید.