علت درد ناف چیست؟ | چرا ناف و دور ناف درد می گیرد؟
- 07 مرداد 1401
- صفر نظر
- گوارش
شاید شما هم با مشکل درد ناف مواجه شده باشید و ندانید علت آن چیست و چگونه آن را درمان کنید. درد ناف میتواند علل مختلفی داشته باشد. برخی از علل درد ناف کاملاً سطحی است و دلیل جدی ندارد. اما برخی دیگر از انواع درد، ممکن است مشکل جدیتری را به همراه داشته باشد. در این مواقع ضروری است که فرد حتماً به پزشک مراجعه کند تا علت درد ناف خود را جویا شود.
برخی از بیماریهای جدی میتواند باعث درد ناف شده و حتی گاهی به قسمتهای دیگر بدن مانند لگن، کمر، پاها یا قفسه سینه نیز سرایت کند. در این مقاله قصد داریم علل درد ناف را بررسی کنیم. پس اگر شما هم با این نوع درد دست و پنجه نرم میکنید، پیشنهاد میکنیم این مقاله از مدیست را تا انتها مطالعه کنید.
چرا ناف و دور ناف درد می گیرد؟
درد ناف که به درد پریومبیلیکا (Periumbilical pain) نیز معروف است، در بخشهای مختلفی از ناف ظاهر میشود. این درد میتواند در بالای ناف یا زیر ناف، اطراف ناف (کنار ناف سمت چپ یا سمت راست) و یا در دایرهای اطراف ناف ظاهر شود. وقتی به پزشک مراجعه میکنید، باید محل دقیق درد را مشخص کنید تا متخصص بتواند با توجه به مشاهداتش علت درد ناف شما را پیدا کند. در ادامه برخی از دلایل شایع درد ناف را مرور میکنیم.
عفونت دستگاه ادراری
با اینکه این نوع عفونتها در زنان شایعتر است، اما حتی کودکان نیز ممکن است به این عفونتها مبتلا شوند. درد ناف در این مورد، ناشی از عفونتهای دستگاه ادراری است. در این طور مواقع فرد باید با مصرف داروهایی که پزشک تجویز کرده است، مشکل خود را برطرف کند.
سوء هاضمه
سوءهاضمه یا ناراحتی معده، میتواند از علل درد ناف باشد. در سوءهاضمه، درد ابتدا در قسمت فوقانی شکم یا همان معده است. این درد ممکن است به بخشهای دیگر شکم مانند ناف نیز سرایت کند. ناراحتی معده یا سوءهاضمه را میتوان با داروهای مسدود کننده اسید و ضد اسید معده درمان کرد. اما استفاده از این داروها منوط به تجویز پزشک است. برای درمان سوءهاضمه بسیار مهم است که نوع ناراحتی معده شما تشخیص داده شود.
طبق گزارشهای انجام شده توسط پزشکان مؤسسه ملی بیماریهای کلیوی از هر چهار شخص، یک نفر با بیماری سوءهاضمه دست و پنجه نرم میکند. همچنین، از هر چهار شخصی که با تشخیص سوءهاضمه به پزشک رجوع میکنند، سه نفر از آنها ناراحتی معده یا سوءهاضمه عملکردی دارند. سوءهاضمه عملکردی موجب درد در ناحیه فوقانی شکم میشود که به ناف و اطراف آن نیز سرایت میکند. این بیماری میتواند با دارو درمان شود. مشاوران و پزشکان متخصص مجموعه مدیست، میتوانند شما را برای درمان راهنمایی کنند.
یبوست
یکی از اصلیترین علت درد ناف یبوست است. یبوست که یک بیماری شایع است برای هرکسی اتفاق میافتد. اگر یبوست کوتاه مدت باشد، مشکلی جدی نیست. ولی اگر در مدت طولانی یبوست را تجربه میکنید، بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. یبوست در اکثر اوقات باعث درد در ناحیه ناف میشود که با رفع این بیماری، درد نیز از بین میرود.
عفونت ها و باکتری های معده
برخی از باکتریهای معده ممکن است وارد دستگاه گوارش شوند و در معده مشکلاتی را بوجود آورند. این باکتریها اگر در معده و دستگاه گوارش از بین نروند، بعد از مدتی باعث زخمهای دردناک در پوسته معده و روده کوچک میشوند. اگر این مشکل رفع نشود، فرد را در خطر ابتلا به سرطان قرار میدهد. درد ناف گاهی اوقات از این مشکل ناشی میشود و حتی گاهی تمام شکم را در برمیگیرد. برای رفع این معضل حتماً باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید تا منجر به مشکل ناگواری نشود.
گاستروانتریت
آنفولانزای معده یا گاستروانتریت در اثر خوردن غذای مسموم، مصرف نوشیدنی آلوده و یا تماس مستقیم با فرد دارای گاستروانتریت بوجود میآید. این بیماری به طور معمول پس از گذشت چند روز خود به خود بهبود میابد. اما اگر فرد مدت طولانی با علائم ناشی از آن یعنی اسهال و استفراغ و خون در مدفوع درگیر بود، باید به پزشک مراجعه کند. گاستروانتریت گاهی علت درد ناف و درد دور ناف است که با بهبود بیماری، این درد نیز از بین میرود.
سندرم روده تحریک پذیر
شاید نام این بیماری به گوشتان خورده باشد. سندروم روده تحریک پذیر که یک بیماری تقریباً شایع است، به دلیل فشارهای روحی و روانی یا استرس بوجود میآید. این بیماری موجب درد در اطراف ناف و دل پیچه میشود. سندرم روده تحریک پذیر ممکن است حتی به اسهال و حالت تهوع و یا یبوست هم منتهی نشود. بنابراین یکی از علل درد ناف و ناحیه دور ناف میتواند سندرم روده تحریک پذیر باشد. این بیماری میتواند با مصرف برخی از داروها و کاهش استرسهای روزمره، بهبود یابد.
فتق ناف
گاهی ممکن است در ناحیه ناف و اطراف آن احساس درد داشته باشید و به آن بیتوجه باشید. چراکه دائمی نیست و گاهگاهی درد میگیرد. پس از گذشت مدتی، متوجه میشوید هنگام انجام کارهایی که به شکم فشار وارد میکند، مانند بلند کردن یک جسم سنگین یا فشار هنگام دفع مدفوع، اطراف ناف یا خود ناف شما دچار بیرون زدگیهای کوچک موقتی میشود.
علت درد ناف یا درد دور ناف در این مورد، معضلی به نام فتق ناف است. در صورت مواجه شدن با چنین برآمدگیهایی باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. بیماری فتق ناف میتواند با لاپاروسکوپی یا جراحی باز درمان شود. روشهای درمان بدون جراحی نیز وجود دارد اما در این روشها ریسک وخیمتر شدن بیماری بالاست.
آپاندیسیت
یکی از بیماریهایی که منجر به درد در ناف و نواحی اطراف آن میشود، آپاندیسیت است. در این بیماری آپاندیس تحریک شده و موجب درد میشود. اگر آپاندیس درمان نشود، پارگی شدن آپاندیس و پخش شدن عفونت در شکم را به همراه دارد. در آپاندیس ابتدا از اطراف ناف شروع میشود و با هر حرکتی تشدید میشود. آپاندیسیت علائم دیگری مانند اسهال، استفراغ، از دست دادن اشتها و موارد دیگر نیز دارد. درمان این بیماری از طریق جراحی آپاندکتومی یعنی برداشتن زائده آپاندیس درمان میشود.
پانکراتیت
پانکراتیت در اثر التهاب لوزالمعده (پانکراس) بوجود میآید. در این بیماری آنزیمهای گوارشی به سمت روده کوچک حرکت و حمله میکنند. بنابراین یکی از علت درد ناف ملتهب شدن پانکراس یا همان لوزالمعده است. در این بیماری درد اطراف ناف به طور کامل بهبود پیدا نمیکند. اما اگر درمان شود، به بهبودی زیادی منجر میشود.
مسدود شدن روده کوچک
یکی دیگر از دلایل درد ناف، مسدود شدن روده کوچک است. این انسداد میتواند به دلایل زیر رخ دهد:
بیماری التهابی روده
اجسام خارجی
پیچخوردگی روده
فتق
سرطان
برای تشخیص انسداد روده و نوع آن، باید به پزشک مراجعه کنید تا نوع درمان را تشخیص داده و داروهای مربوطه را تجویز کند. پس از درمان انسداد روده کوچک، درد ناف نیز از بین میرود.
علت درد دور ناف در زنان چیست؟
به عنوان یک زن، ممکن است هر از چند گاهی احساس ناراحتی یا درد در ناحیه شکم خود داشته باشید. درد ناف در زنان دیده میشود. این مشکلات در زنان ممکن است به صورت درد شکمی، درد دور ناف، ناحیه لگن و گاهی اوقات کمر ظاهر شود.
علت درد دور ناف در زنان ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
علت درد ناف در زنان ممکن است از یک زن به زن دیگر متفاوت باشد. برخی از زنان احساس سوزش خفیف میکنند، در حالی که برخی دیگر درد شدیدی را تجربه میکنند.
مطمئناً در صورت تداوم درد باید به پزشک مراجعه کنید. با این حال، اکثر زنان به این امید که درد از بین برود، کار خاصی انجام نمیدهند. درد ناف اگر به صورت مداوم باشد، نباید نادیده گرفته شود زیرا ممکن است نشانهای از یک مشکل زمینهای جدیتر باشد. به همین دلیل، توصیه میشود برای معاینه به یک پزشک مراجعه کنید.
در زیر به شرایطی پرداخته میشود که میتواند علت درد دور ناف در زنان باشد.
تخمک گذاری
اگر یائسه نشدهاید و تخمدانهای شما هنوز دست نخورده هستند، ممکن است حدود ۱۰ تا ۱۴ روز قبل از پریودی دچار گرفتگی عضلات دور ناف شوید.
کیست تخمدان
کیست کیسهای از مایع است که روی تخمدان شما تشکیل میشود. کیست تخمدان زنان در سنین باروری و همچنین مادران باردار شایع است. این کیستها معمولا بیضرر و بدون درد هستند و خود به خود و بدون نیاز به پزشک از بین میروند.
کیست تخمدان وقتی بزرگتر میشود و از بین نمیرود مشکل ساز میشود. همچنین، احتمال سرطانی شدن آن (هرچند به ندرت) وجود دارد. این خطر با افزایش سن افزایش مییابد.
فیبروم رحم
فیبرومها تومورهای خوش خیمی هستند که در رحم ایجاد میشوند. این تومورهای غیر سرطانی در بیش از ۷۰ درصد زنان در سنین باروری رخ میدهد. علائم فیبروم رحمی متفاوت است و به اندازه و محل رشد آنها بستگی دارد.
بسیاری از زنان ممکن است به هیچ وجه علائمی از خود نشان ندهند. فیبرومهای بزرگ ممکن است باعث درد ناف در زنان، یا احساس فشار در قسمت تحتانی شکم یا لگن شوند. همچنین ممکن است باعث پریودهای سنگین، خونریزی در حین مقاربت، درد پا، کمردرد، یبوست یا مشکل در دفع ادرار شوند. فیبروم میتواند باعث ناباروری نیز شود.
درد حاملگی
در بسیاری از موارد، علت درد دور ناف در زنان ممکن است به دلیل بارداری باشد و دلیلی برای نگرانی نیست. استخوان ها و رباط های شما در این دوران تمایل به کشش دارند که می تواند باعث درد شود.
همچنین وقتی کودک درون بدن به دیواره رحم شما برخورد میکند ممکن است احساس درد کنید. چهار هفته پس از بارداری، ممکن است چند مورد گرفتگی و ناراحتی داشته باشید. اگر مطمئن نیستید که باردار هستید، بهتر است آزمایش بدهید.
سرطان تخمدان
سرطان تخمدان نوعی سرطان است که در داخل، نزدیک یا روی لایه بیرونی تخمدانها (اندامهایی که تخمکهای شما را میسازند) شروع میشود. در بسیاری از موارد، این نوع سرطان تا زمانی که به لگن و شکم گسترش پیدا نمیکند، تشخیص داده نمیشود.
به این ترتیب، ممکن است علائم سرطان تخمدان را در مراحل اولیه آن تجربه نکنید. علائم سرطان در مرحله پیشرفته غیراختصاصی است و میتواند با بیماریهای خوش خیم رایج اشتباه گرفته شود.
درد ناف در بارداری
درد ناف در دوران بارداری یک علامت بسیار شایع است و عمدتاً به دلیل تغییراتی در بدن رخ میدهد که برای رشد کودک در درون رحم ضروری هستند. درد ناف در بارداری به دلایل مختلفی ایجاد میشود که از جمله آنها میتوان به افزایش اندازه شکم، حرکات کودک و کمبود فضا در بدن مادر اشاره کرد. این درد ممکن است در اوایل بارداری نیز احساس شود.
احتمال دارد این درد را در ناف و ناحیه اطراف شکم احساس کنید و ممکن است بخش مربوطه کمی متورم شود. این درد معمولاً ثابت نیست و فقط با لمس ناحیه مدنظر یا انجام فعالیت بدنی مانند خم شدن یا برداشتن یک شی ایجاد میشود. اگر درد ناف در اواخر بارداری احساس شود و به کل شکم سرایت کند احتمالاً زمان به دنیا آمدن نوزاد فرا رسیده است. در ادامه اطلاعات بیشتری در مورد دلایل ایجاد این درد به شما ارائه میدهیم.
تغییرات بدن
با رشد جنین، ماهیچهها و پوست شکم کشیده میشود و این امر میتواند ایجاد درد ناف در بارداری گردد. درد مدنظر ممکن است از ابتدای بارداری شروع شود و به دلیل فشاری که کودک به رحم و اطراف ناف وارد میکند تا زمان به دنیا آمدن نوزاد ادامه یابد.
درد ناف در بارداری به علت ناف بیرونزده
ناف بیرونزده یا outie میتواند باعث تحریک پوست و درد در این ناحیه شود. به طور کلی در خانمهایی که ناف بیرونزده دارند، لباس با ناف برخورد میکند و این امر موجب افزایش حساسیت پوست میگردد. بهتر است این افراد از لباسهای سبک و راحتی که پوست را تحریک نمیکنند استفاده نمایند. همچنین میتوانید با یک بانداژ سبک روی ناف را بپوشانید تا از اصطکاک دائمی آن با لباس جلوگیری کنید.
فتق ناف در بارداری
درد ناف در بارداری میتواند ناشی از فتق ناف (Umbilical hernia) باشد که معمولاً در طول دوران بارداری ایجاد میگردد. این موارد باید توسط پزشک مورد ارزیابی قرار گیرند، زیرا نیاز است که به موقع درمان شوند.
فتق ناف معمولاً زمانی اتفاق میافتد که بخشی از روده برآمده شود و از پرده شکم بیرونزده باشد.
این فتق در بعضی از موارد پس از زایمان خود به خود برطرف میشود. با این حال، اگر فتق و درد حتی پس از تولد نوزاد ادامه یابد، از جراحی برای ترمیم فتق مربوطه کمک گرفته خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با پزشکان مدیست تماس برقرار کنید.
عفونت روده و رابطه آن با درد ناف در بارداری
عفونت روده ممکن است باعث درد شدید شکم و ناف شود. عفونتها همچنین میتوانند علائم دیگری مانند تهوع، استفراغ، اسهال و تب را ایجاد کنند.
عفونتهای رودهای در دوران بارداری که درمان نگردند منجر به مشکلات جدیتری خواهند شد؛ بنابراین، بهتر است بلافاصله پس از مشاهده علائم مربوطه، به پزشک خود مراجعه کنید. ممکن است برای شما داروهایی جهت کمک به کاهش استفراغ و درد ناف در بارداری یا در صورت لزوم آنتیبیوتیک تجویز شود.
حلقههای ناف
زنانی که حلقه ناف (belly button ring) دارند در دوران بارداری بیشتر احساس درد میکنند، زیرا پوست آنها حساستر میشود. همچنین از آنجایی که تمیز کردن ناف در دوران بارداری دشوارتر خواهد شد، خطر عفونت نیز افزایش مییابد.
ممکن است علاوه بر درد، علائم دیگری مانند تورم، قرمزی و ترشح مواد مختلف نیز مشاهده شود. اگر از پیرسینگ ناف استفاده میکنید باید با پزشک خود برای برداشتن پیرسینگ مشورت نمایید. در برخی از موارد میتواند از ابزارهایی به نام حلقه ناف استفاده کرد که به شما کمک میکنند تا بدون برداشتن پیرسینگ از شر درد ناف خلاص شوید، اما استفاده از این حلقههای ناف نیز باید توسط پزشک تجویز شوند و به هیچوجه نباید بدون بررسیهای اولیه از آنها بهره ببرید.
چگونه درد ناف در بارداری را تسکین دهیم
برای تسکین درد ناف ناشی از تغییرات بدنی مرتبط با بارداری، میتوانید نکات زیر را امتحان کنید، البته به یاد داشته باشید که قدم اول برای درمان درد ناف در زمان بارداری، مراجعه به پزشک است:
خوابیدن به پهلو یا به پشت
استفاده از شکمبند برای کاهش کشش پوست
پوشیدن لباس راحت و نخی سبک
استفاده از کرم مرطوبکننده یا کره کاکائو روی پوست و اطراف ناف
درد ناف در بارداری میتواند علائم و نشانههای مختلفی همچون قرمزی ناف، استفراغ و ... داشته باشد. این درد در بسیاری از موارد پس از زایمان بهتر خواهد شد، اما اگر درد ناف ادامه یابد یا با گذشت زمان بدتر شود، باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
همانطور که گفته شد، یکی از بهترین روشها برای کاهش این درد و یا جلوگیری از آن در بانوانی که ناف بیرونزده دارند، استفاده از لباسهای نخی است. این لباسها باید به قدر سبک باشند که موجب ایجاد حساسیت بر روی ناف شما نشود.
ایسکمی شریان مزانتریک
ایسکمی مزانتریک (Mesenteric ischemia) یک وضعیت غیرمعمول و خطرناک است و زمانی اتفاق میافتد که قسمتهایی از سیستم گوارشی شما جریان خون کافی نداشته باشد. این وضعیت معمولا به دلیل انسداد در رگهای خونی شما تجربه میشود که خون را به آن نواحی میرسانند. این عارضه در افراد مسن (به ویژه کسانی که بیماری قلبی عروقی یا اختلالات لخته شدن خون دارند)، بیشتر دیده میشود و آنها را با درد دور ناف روبرو میکند.
در نظر داشته باشید که بدون جریان خون کافی، اندامها و بافتهای آسیب دیده بدن اکسیژن کافی ندارند و نمیتوانند به درستی کار کنند. اگر انسداد شدید باشد، احتمالا اندامها و بافتهای آسیب دیده شروع به مردن خواهند کرد. این وضعیت اغلب کشنده است، بنابراین تشخیص و درمان سریع آن بسیار مهم و ضروری است.
به یاد داشته باشید که ما به طور کلی با دو نوع ایسکمی مزانتریک مواجه هستیم:
• ایسکمی مزانتریک حاد: معمولا به دلیل لخته شدن خون اتفاق میافتد و علائم ناگهانی و بسیار شدید ایجاد میکند. این وضعیت یک اورژانس پزشکی است که نیاز به مراقبت فوری دارد.
• ایسکمی مزمن: ایسکمی مزمن به تدریج اتفاق میافتد، معمولا به این دلیل تجربه میشود که شریانهای مزانتریک شما شروع به باریک شدن میکنند.
پزشک ایسکمی مزانتریک را بر اساس ترکیبی از معاینه فیزیکی، آزمایشهای آزمایشگاهی و تصویربرداری تشخیص میدهد. متأسفانه، تشخیص این عارضه معمولا در مراحل اولیه دشوار است. یک چالش دیگر هم این است که بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری نمیتوانند به راحتی صحبت کنند یا به سؤالات پاسخ دهند (به خصوص اگر درد زیادی داشته باشند).
درد ناف در کودکان
آپاندیسیت، یکی از شایعترین عواملی است که درد اطراف ناف و جراحی را در بین کودکان ضروری میکند. تشخیص آپاندیسیت در کودکان ممکن است دشوار باشد. زیرا ممکن است کودکان علائم مبهم و غیراختصاصی را گزارش کنند یا ممکن است تب یا حالت تهوع داشته باشند. همچنین فتق ناف نیز یکی از دلایل شایع این درد در کودکان است. برای تشخیص و درمان درد ناف در کودکان، مراجعه به دکتر گوارش اطفال بسیار مفید است.
در صورتی که کودکان درد دور ناف را تجربه میکنند، پزشکان برای بررسی دقیق علت این وضعیت آزمایش خون، نمونه ادرار یا مدفوع، سونوگرافی و عکسبرداری از شکم را درخواست خواهند کرد. با این تفاسیر، برخی از درمانهایی که ممکن است مورد نیاز باشد عبارتند از:
• محلولهای آبرسانی خوراکی (یا مایعات مخصوص داخل وریدی)
• داروی تسکین درد (که معمولا پاراستامول با دوز توصیه شده برای سن و وزن کودک است)
• یک عمل جراحی
• آنتیبیوتیکها (البته به طور معمول برای گاستروانتریت توصیه نمیشوند، زیرا بیشتر عفونتها به دلیل ویروس هستند)
درمان خانگی درد ناف
مصرف به اندازه آب آشامیدنی اولین روش درمانی است که معمولا در این زمینه توصیه میشود. بدن ما برای هضم و البته جذب مؤثر انواع مواد مغذی از غذاها و نوشیدنیها، به میزان آب کافی نیاز دارد. کم آبی هضم غذا را دشوارتر و مؤثرتر میکند و احتمال ناراحتی دستگاه گوارش و درد در اعضای پیوسته به این سیستم را افزایش میدهد.
در ضمن مهم است که روی شکم نخوابید. اجتناب از دراز کشیدن روی شکم ممکن است از تبدیل شدن سوءهاضمه به سوزش سر دل و درد در اطراف ناف جلوگیری کند. یادتان باشد هنگامی که بدن افقی است، اسید موجود در معده بیشتر به سمت عقب و بالا حرکت میکند. بنابراین افراد مبتلا به ناراحتی در سیستم گوارشی باید حداقل برای 4 ساعت از دراز کشیدن یا خوابیدن روی شکم خودداری کنند تا مشکلات مربوطه برطرف شوند.
در کنار این موارد پرهیز از غذاهای سخت هضم هم روش توصیه شده بعدی است. منابع معتبر تحقیقاتی نشان میدهند که غذاهای زیر ممکن است خطر سوءهاضمه و درد نواحی ناف را افزایش دهند:
• غذاهای چرب یا اسیدی
• محصولات گندمی
• میوهها و آبمیوهها مانند هندوانه
• غذاهای ادویهدار
• غذاهای چرب
آیا درد دور ناف خطرناک است؟
درد دور ناف ممکن است نشانه وضعیت جدی باشد و میتوان گفت خطرناک است. برای نمونه اگر در کودکان این درد به همراه علائم دیگری مانند تب، استفراغ یا تغییرات شدید در رژیم غذایی همراه باشد، ممکن است نشانهای از بیماریهایی مانند آپاندیسیت یا فتق ناف باشد که نیازمند مراجعه به پزشک است. بهتر است هر گاه دچار چنین دردهایی شدید، با مشاوره پزشک خود علت این درد را رصد و ارزیابی کرده و در صورت نیاز به درمان مناسب و تشخیص صحیح دست پیدا کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله علت درد ناف و درد دور ناف بررسی شد. همانطور که خواندیم، درد ناف میتواند ناشی از بیماریها و مشکلات متعددی باشد که برخی از این مشکلات حاد هستند و در اولین فرصت باید درمان شوند. تشخیص نوع مشکل و درد ناف باید توسط پزشک انجام شود. گاهی افراد در زندگی روزمره خود زمان کافی برای وقت گرفتن از پزشک و رجوع به آنها را ندارند.
در این مواقع سایتهایی که مشاوره آنلاین یا تلفنی با متخصصان برای تشخیص بیماری را ارائه میدهند، بسیار یاری دهنده هستند. یکی از سایتهای معتبر برای مشاوره با پزشکها و متخصصان درجه یک، سایت مدیست است. مجموعه مدیست با هدف خدمت به کسانی که امکان مراجعه و ویزیت حضوری توسط پزشک را ندارند، تأسیس شده که اکنون یکی از برترین سایتها در این رابطه است.
منابع: clevelandclinic.org / healthdirect.gov.au