قرص سیتریزین برای چیست؟ + نحوه مصرف و عوارض

  • 16 دی 1402
  • صفر نظر
  • داروسازی

گاهی اوقات دوری کردن از مواد و چیزهای آلرژی‌زا برای افراد خسته‌کننده و دشوار است. این افراد به دلیل حساسیت به بسیاری از چیزها خارش چشم‌ها، ریزش بینی یا ترکیبی از این دو را تجربه می‌کنند. به همین دلیل، بسیاری از این افراد به مصرف قرص آنتی هیستامین روی می‌آورند. اگر می‌خواهید برای کاهش علائم آلرژی‌ این دارو را مصرف کنید اما میزان و نحوه مصرف آن را نمی‌دانید یا بیماری‌های دیگری دارید و می‌خواهید از بی‌خطر بودن آن مطمئن شوید، با مشاوران ما به صورت تلفنی و چتی گفتگو کنید تا شما را راهنمایی کنند. برای رزرو نوبت نیز می‌توانید از طریق سایت اقدام کنید. در ادامه این مقاله، ما به این سوالات پاسخ می‌دهیم که قرص سیتریزین برای چیست؟ چگونه باید آن را مصرف کرد و عوارض سیتریزین چیست؟ با ما همراه باشید.

 

سیتریزین چیست و چه فایده ایی دارد


سیتریزین چیست؟

هنگامی که شما یک واکنش آلرژیک دارید، سیستم ایمنی بدن شما مواد شیمیایی به نام هیستامین را برای مبارزه با آلرژن تولید می‌کند و این همان چیزی است که باعث بروز علائم شما می‌شود. سیتریزین با مسدود کردن اثرات هیستامین‌ها به تسکین این علائم کمک می‌کند، بنابراین، علائم کاهش می‌یابند. به عبارتی دیگر، ستیریزین یک داروی بدون نسخه است که علائم آلرژی خفیف تا متوسط را تسکین می‌دهد. 


اگر برای درمان بیماری و علائم حساسیت خود می‌خواهید اقدام کنید و تحت نظر پزشک باشید، کافی است از طریق تلفنی یا چت آنلاین با مشاوران و پزشکان کلینیک آنلاین مدیست تماس بگیرید تا به سوالات شما پاسخ دهند. برای ملاقات با پزشک نیز کافی است به این لینک مراجعه کرده و برای رزرو نوبت به صورت آنلاین اقدام کنید. 
این دارو را می‌توانید بدون نسخه (OTC) و بدون تجویز پزشک نیز از داروخانه خریداری کنید. سیتریزین به صورت کپسول، ژل و قرص عرضه می‌شود. به طور معمول، فقط فقط یک بار در روز، آن را مصرف نموده و پس از مصرف به سرعت اثر آن را مشاهده می‌کنید.


سیتریزین در دسته آنتی هیستامین‌هایی قرار دارد که باعث خواب آلودگی نمی‌شوند. با این حال، برخی افراد هنوز هم با مصرف آن دچار خواب آلودگی شده و آن را دارویی خواب‌ آور می‌دانند. برخی از برندهای قرص سیتریزین به صورت کپسول عرضه می‌شوند و حاوی روغن سویا هستند. اگر به مواد غذایی مانند سویا یا بادام زمینی آلرژی نشان می‌دهید از مصرف کپسول سیتریزین خودداری کنید.


به طور کلی، سیتریزین یک داروی بی‌خطر و موثر است، اما هنگام مصرف این دارو باید از عوارض سیتریزین، هشدارها و اقدامات احتیاطی آگاه باشید. شما باید بدانید این دارو برای چه مواردی استفاده می‌شود و چه مقدار در روز مصرف کنید. اما کاربرد سیتریزین چیست؟ در بخش بعد به فواید و کاربردهای قرص سیتریزین می‌پردازیم.


استفاده از قرص سیتریزین برای چیست؟

سیتریزین یک آنتی هیستامین است که برای تسکین علائم آلرژی مانند آبریزش چشم، آبریزش بینی، خارش چشم و بینی، عطسه و کهیر و خارش گلو و بثورات برجسته روی پوست استفاده می‌شود. این دارو با مسدود کردن یک ماده طبیعی خاص (هیستامین) که بدن شما در طی یک واکنش آلرژیک می‌سازد، اثر خود را نشان می‌دهد. اگر پزشک شما برای رفع واکنش‌های آلرژیک، داروی اپی نفرین را تجویز کرده است، همیشه انژکتور اپی نفرین خود را به همراه داشته باشید و به جای آن از سیتریزین استفاده نکنید.


اگر در تمام طول سال آلرژی دارید یا آلرژی فصلی مانند تب یونجه دارید، ممکن است پزشک، قرص سیتریزین را برای شما تجویز کند. ستیریزین به تسکین علائم آلرژی کمک می‌کند، اما از بروز آنها جلوگیری نمی‌کند.


این واکنش و حساسیت ممکن است پس از لمس یا استنشاق مواد حساسیت‌زا مانند گرده گیاهان، کپک یا شوره حیوانات خانگی رخ دهد. مواد آلرژی‌زا معمولا روی بینی، سینوس‌ها، گلو و سایر نواحی دستگاه تنفسی فوقانی شما اثر می‌گذارند.


نحوه مصرف قرص سیتریزین

اکنون که می‌دانید قرص سیتریزین برای چیست و چه کاربردی دارد بهتر است میزان دوز مصرفی آن را هم بدانید. افراد بزرگسال و کودکان 6 سال به بالا می‌توانند از کپسول و قرص سیتریزین استفاده کنند. دوز معمول برای بزرگسالان کمتر از 65 سال و کودکان بالای 6 سال، 10 میلی گرم در روز است.


شما نباید بیش از 10 میلی گرم در طی 24 ساعت مصرف کنید. اگر آلرژی شما خفیف باشد، پزشک ممکن است دوز 5 میلی گرمی را یک یا دو بار در روز توصیه کند. اما نحوه مصرف انواع اشکال سیتریزین چیست؟


اگر از قرص‌های جویدنی سیتریزین استفاده می‌کنید، قرص‌ها را خوب بجوید و سپس، آن را قورت دهید. اگر از قرصی استفاده می‌کنید که به سرعت در دهان حل می‌شود، اجازه دهید قرص روی زبان حل شود و سپس آن را با آب یا بدون آب قورت دهید. اگر از شکل مایع این دارو استفاده می‌کنید، دوز را با دقت با استفاده از یک دستگاه اندازه‌گیری/قاشق مخصوص اندازه بگیرید. از قاشق خانگی برای اندازه‌گیری دوز مصرفی استفاده نکنید. 


در صورتی که کودک شما 2 تا 6 سال سن دارد یا بیش از 65 سال سن دارید و بیماری کلیوی یا کبدی دارید باید با پزشک خود در مورد دوز مصرفی برای صحبت کنید.

 

قرص سیتریزین برای چیست


تداخل دارویی سیتریزین

در بخش‌های قبل توضیح دادیم که قرص سیتریزین برای چیست و چه فوایدی دارد. با این حال، سیتریزین با برخی داروها و مواد دیگر تداخل دارد که باید از آن آگاه باشید. به عنوان مثال، هنگام مصرف سیتریزین از مصرف نوشیدنی‌های الکلی خودداری کنید. مصرف الکل در کنار این دارو ممکن است خطرناک باشد. 


اگر از هر نوع داروی آرام ‌بخش یا خواب‌ ‌آور استفاده می‌کنید، قبل از مصرف سیتریزین حتما این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.


مصرف همزمان قرص سیتریزین با داروهایی که سیستم عصبی مرکزی شما را سرکوب می‌کنند میزان خواب آلودگی را افزایش می‌دهد. علاوه بر این، ممکن است بر عملکرد ذهنی و سیستم عصبی شما اثر منفی بگذارد.


بین سیتریزین و تئوفیلین ممکن است تداخل دارویی وجود داشته باشد. تئوفیلین (Theo-24) دارویی است که از آن برای درمان بیماری آسم و سایر مشکلات ریوی استفاده می‌شود. عوارض مصرف همزمان تئوفیلین و سیتریزین چیست؟


در برخی گزارشات آمده است که وقتی این دو دارو با هم مصرف شده‌اند، سیتریزین بسیار دیرتر از بدن دفع شده است. با این حال، این تداخل دارویی و بروز برخی عوارض سیتریزین به مقدار دوز مصرفی بستگی دارد. چون تداخل دارویی سیتریزین تنها با دوزهای روزانه تئوفیلین 400 میلی گرم یا بیشتر اثبات شده است. اگر داروی تئوفیلین و سیتریزین را می‌خواهید همزمان با هم مصرف کنید از قبل با پزشک خود صحبت کنید.


موارد منع مصرف قرص سیتریزین

علاوه بر موارد فوق، شما باید بدانید که موارد منع مصرف قرص سیتریزین چه مواردی است؟ گاهی اوقات، مصرف قرص سیتریزین، باعث بروز علائم و مشکلات جدی در افرادی می‌شود که بیماری‌ها یا مشکلات سلامتی دیگری دارند. برای مثال، اگر به قرص سیتریزین یا هیدروکسی زین یا لووستیریزین حساسیت داشته باشید باید قبل از مصرف دارو با پزشک خود صحبت کنید. چون این دارو ممکن است دارای مواد غیرفعالی باشد و واکنش‌های آلرژیک و مشکلات دیگری در شما ایجاد کند. 


قبل از شروع مصرف دارو بهتر است درباره بیماری‌ها و مشکلاتی که قبلا داشته‌اید به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید، به خصوص اگر با مسائلی مانند بزرگ شدن پروستات، بیماری کلیوی، بیماری کبد مواجه بوده‌اید. اگر چه مصرف سیتریزین در دوران بارداری یا شیردهی خطری ندارد اما بهتر است قبل از مصرف آن با پزشک خود صحبت کنید. سیتریزین برای برخی افراد مناسب نیست. فرض کنید شما می‌دانید که قرص سیتریزین برای چیست و می‌خواهید آن را مصرف کنید. شما باید بدانید که اگر برخی مشکلات و بیماری‌ها را داشته باشید باید برای اطمینان از بی‌خطر بودن آن به پزشک یا داروساز خود آن را اطلاع دهید. اما بیماری‌های مخل اثربخشی سیتریزین چیست؟ 
•    تا به حال به ستیریزین یا داروی دیگری واکنش آلرژیک نشان داده‌اید.
•    به بادام زمینی یا سویا حساسیت دارید؛ برخی از کپسول ستیریزین (اما نه قرص) حاوی سویا هستند.
•    نارسایی کلیه دارید.
•    مبتلا به صرع یا بیماری‌هایی هستید که شما را در معرض خطر ابتلا به تشنج یا حمله قرار می‌دهد.
•    بیماری دارید که باعث مشکلاتی در ادرار کردن شما شده است.
•    باید آزمایش آلرژی انجام دهید. در چنین مواقعی، مصرف سیتریزین ممکن است روی نتایج تأثیر بگذارد، بنابراین، ممکن است از شما بخواهند چند روز قبل از آزمایش، مصرف سیتریزین را متوقف کنید.

 

عوارض سیتریزین چیست


عوارض جانبی قرص سیتریزین چیست؟

سیتریزین، یک آنتی هیستامین جدید و نسل دوم است. برخلاف آنتی هیستامین‌های نسل اول، عوارض سیتریزین کمتر است. این دارو کمتر از آنتی‌ هیستامین‌های نسل قبلی باعث خواب آلودگی خطرناک، خشکی دهان، تاری دید و گرمازدگی می‌شود. با این حال، ستیریزین ممکن است عوارض جانبی به دنبال داشته باشد. مثلا:
•    احساس خواب آلودگی
•    خستگی مفرط
•    خشکی دهان
•    دل درد
•    اسهال
•    تهوع


در مورد عوارض جانبی غیرمنتظره‌ای که در طول مصرف سیتریزین دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. شما می‌دانید که قرص سیتریزین برای چیست و چه عوارضی دارد. بنابراین، در صورت تجربه عوارض مداوم یا آزاردهنده با پزشک صحبت کنید. 
در صورتی که عوارض جدی مانند کهیر مزمن ایدیوپاتیک، مشکلاتی در تنفس، تورم صورت، لب‌ها، زبان یا گلو داشتید به پزشک اطلاع دهید. در صورتی که علائم زیر را داشتید، مصرف سیتریزین را متوقف کنید و فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
•    ضربان قلب تند، تند یا نامنظم
•    ضعف، لرزش (لرزش غیر قابل کنترل) یا بی‌خوابی
•    احساس بی قراری شدید یا بیش فعالی
•    گیجی
•    مشکلات بینایی
•    ادرار کمتر از حد معمول 

 


در آخر...

در این مطلب به بررسی این موضوع پرداختیم که قرص سیتریزین برای چیست؟ علاوه بر این درباره نحوه مصرف و عوارض سیتریزین صحبت کردیم. اکنون که می‌دانید قرص سیتریزین چیست، اگر علائم آلرژیک دارید و می‌خواهید برای کاهش علائم یا پیشگیری از بروز آنها سیتریزین مصرف کنید کافی است با مشاوران کلینیک آنلاین تماس حاصل کنید تا توصیه‌های لازم را به شما ارائه نمایند. در صورت نیاز به مراجعه به پزشک نیز می‌توانید به سایت مدیست مراجعه کرده و برای یکی از ایام هفته نوبت خود را رزرو کنید.

 

منابع: webmd.com / healthline.com