علت خستگی مفرط چیست؟ | درمان کمبود انرژی و بی حالی

  • 03 اسفند 1402
  • صفر نظر
  • داخلی

خستگی اصطلاحی است که برای توصیف احساس خستگی یا کمبود انرژی استفاده می‌شود. وقتی احساس خستگی و کمبود انرژی دارید، انگیزه‌ای برای انجام کارهای روزانه خود هم ندارید. خستگی مفرط یکی از علائم شایع بسیاری از بیماری‌ها محسوب می‌شود و شدت آن از خفیف تا جدی متغیر است. اما علت بی حالی بدن کمبود کدام ویتامین است؟ اصلی‌ترین علت خستگی مفرط چیست و برای درمان آن چه باید کرد؟
اگر شما هم احساس خستگی مفرط دارید و می‌خواهید علت آن را پیدا کنید کافی است به این لینک مراجعه کرده و صورت چتی یا تلفنی با پزشکان کلینیک مدیست صحبت کنید. برای رزرو نوبت نیز نیازی به مراجعه حضوری نیست چون می‌توانید از طریق سایت این کار را انجام دهید.

 

علت خستگی مفرط برای چیست


چندین مورد از علت‌های خستگی

خستگی مفرط ممکن است به دلیل بسیاری از بیماری‌های جسمی و روانی رخ دهد. برخی از علل خستگی مفرط جدی است و به درمان نیاز دارد. در برخی موارد نیز با تغییر سبک زندگی، ورزش، رژیم غذایی و خواب، می‌توان خستگی را از بین برد.
اگر به دنبال علت خستگی مفرط خود هستید و برای تشخیص آن به مشاوره و کمک نیاز دارید کافی است به این لینک مراجعه کرده و صورت چتی یا تلفنی با پزشکان سایت صحبت کنید. برای رزرو نوبت نیز کافی است از طریق سایت اقدام کنید.
اگر خستگی شما با استراحت و تغذیه مناسب برطرف نشد یا احساس می‌کنید که خستگی شما ناشی از یک بیماری زمینه‌ای جسمی یا روانی است، به پزشک مراجعه کنید. آنها می‌توانند به تشخیص علت خستگی مفرط شما کمک نموده و برای درمان آن با شما همکاری کنند. اما رایج‌ترین علل خستگی مفرط چیست؟


بارداری

خستگی یکی از اولین علائمی است که ممکن است در دوران بارداری تجربه کنید. در سه ماهه اول، بدن شما مقدار زیادی پروژسترون تولید می‌کند، هورمونی که می‌تواند شما را خسته کند.
سایر علائم اولیه بارداری شامل پریود نشدن، درد سینه، حالت تهوع و افزایش ادرار است. اگر فکر می‌کنید ممکن است باردار باشید می‌توانید به پزشک خود مراجعه کنید یا یک تست بارداری بدون نسخه برای تایید انجام دهید.


 کمبود آهن

علت بی حالی بدن کمبود کدام ویتامین است؟ کمبود آهن که به آن کم خونی نیز گفته می‌شود، بیماری است که باعث می‌شود شما به شدت احساس خستگی و فرسودگی کنید. به این دلیل که آهن چیزی است که گلبول‌های قرمز خون را تولید می‌کند و بدون گلبول‌های قرمز کافی، خون شما نمی‌تواند میزان اکسیژن مورد نیاز اندام‌ها را برای عملکرد صحیح تأمین کند. از دیگر علائم این بیماری می‌توان به تنگی نفس، تپش قلب و درد اشاره کرد. کمبود آهن در زنانی که هنوز قاعدگی دارند و از هر 20 مرد 1 نفر و زنان یائسه شایع است.


آپنه خواب

آپنه خواب بیماری است که در آن گلو ممکن است به مدت 10 ثانیه یا بیشتر در حین خواب تنگ شود یا حتی بسته شود. این بیماری نفس کشیدن را برای شما سخت کرده و باعث می‌شود که اغلب شب‌ها از خواب بیدار شوید؛ زیرا بدن شما به مسدود شدن جریان هوا واکنش نشان می‌دهد.
بیدار شدن مکرر در شب باعث می‌شود در طول روز احساس خستگی کنید. خروپف و کاهش سطح اکسیژن خون شما از عوارض آپنه خواب است. این عارضه در مردان دارای اضافه وزن و میانسال بیشتر دیده می‌شود.


 افسردگی

یک علت خستگی مفرط، افسردگی است. افسردگی باعث می‌شود تمام انرژی شما تخلیه شده و حتی ممکن است به خواب رفتن برای شما سخت شود یا باعث شود هر روز زودتر از خواب بیدار شوید. علائم این اختلال خلقی شامل احساس ناامیدی، اضطراب، میل جنسی کم می‌شود و شدت آن از خفیف تا شدید متغیر است.


نداشتن خواب کافی و با کیفیت 

خواب کافی برای سلامت روح و جسم ضروری است. متأسفانه، بسیاری از ما به‌ اندازه کافی نمی‌خوابیم و همین امر ممکن است منجر به خستگی شود.
در طول خواب، بدن شما تعدادی از فرآیندهای حیاتی از جمله ترشح هورمون‌های رشد و ترمیم و بازسازی سلول‌ها را انجام می‌دهد. به همین دلیل، اکثر مردم پس از یک شب خواب با کیفیت، با احساس سرزندگی و انرژی خوب از خواب بیدار می‌شوند. به طور کلی، بزرگسالان باید حداقل 7 ساعت در شب بخوابند.
بی‌خوابی یا خواب بی کیفیت ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد از جمله یائسگی، بیماری، استرس روانی، محیط خواب بد و تشویش بیش از حد ذهنی.
اگر بی‌خوابی را تجربه می‌کنید، درمان‌هایی مانند مکمل‌های طبیعی، داروها و کنترل بیماری زمینه‌ای ممکن است به شما در درمان بی‌خوابی کمک کند. برای درمان مناسب و تشخیص علت آن به پزشک مراجعه کنید.


استرس

اگرچه برخی از استرس‌ها طبیعی است اما استرس مزمن منجر به خستگی می‌شود. استرس مزمن ممکن است به اختلال خستگی مرتبط با استرس (ED) منجر شود؛ یک بیماری که با علائم روانی و فیزیکی خستگی تشخیص داده می‌شود.
علاوه بر این، استرس مزمن ممکن است باعث تغییرات ساختاری و عملکردی در مغز شما شود و منجر به التهاب و خستگی شود.
یک درمانگر ممکن است به شما در ایجاد استراتژی‌هایی برای کاهش استرس کمک کند. بسیاری از طرح‌های بیمه درمانی، مشاوره سلامت روان را پوشش می‌دهند و درمان مجازی نیز یک گزینه مناسب است.


کمبود مواد مغذی

یک علت خستگی مفرط، کمبود مواد مغذی در بدن است. کمبود مواد مغذی ممکن است باعث شود که شما در طول شبانه روز احساس خستگی کنید، حتی اگر بیش از 7 ساعت بخوابید. شاید بپرسید که علت بی حالی بدن کمبود کدام ویتامین است:
•    ریبوفلاوین (ویتامین B2)
•    نیاسین (ویتامین B3)
•    اسید پانتوتنیک (ویتامین B5)
•    پیریدوکسین (ویتامین B6)
•    فولات (ویتامین B9)
•    ویتامین B12
•    ویتامین دی
•    ویتامین سی
•    منیزیم
اگر احساس خستگی می‌کنید، برای آزمایش و تشخیص هرگونه کمبود مواد غذایی، با پزشک خود صحبت کنید. به طور معمول، احساس خستگی و کمبود انرژی ناشی از کمبود یک یا چند ماده مغذی پس از عادی شدن سطح مواد مغذی بهبود می‌یابد.


رژیم غذایی ضعیف

رژیم غذایی شما به طور قابل توجهی بر انرژی روزانه شما تأثیر می‌گذارد. برای حفظ انرژی و دریافت مواد مغذی مورد نیاز بدن برای انجام فرآیندهای حیاتی، داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سرشار از مواد مغذی بسیار مهم است.
وقتی کالری و مواد مغذی کافی مانند پروتئین دریافت نمی‌کنید، بدن شما چربی و ماهیچه‌ها را تجزیه می‌کند تا نیازهای انرژی را برآورده کند. این موضوع منجر به از دست دادن چربی بدن و توده عضلانی می‌شود که ممکن است باعث احساس خستگی و کمبود انرژی شود.
رژیم‌های غذایی سرشار از غذاهای فرآوری شده سطح انرژی را مختل می‌کند. به عنوان مثال، رژیم غذایی سرشار از قند افزوده ممکن است باعث ایجاد اختلال در خواب، افزایش مزمن قند خون و سطح انسولین و در نتیجه خستگی مزمن شود.
پیروی از یک رژیم غذایی فاقد مواد غذایی فرآوری شده و شکر اما سرشار از مواد مغذی مانند میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات و منابع پروتئینی سالم به کاهش خستگی و بهبود خواب سالم کمک کرده و در عین حال تغذیه مناسب را برای بدن شما فراهم می‌کند.

 

احساس خستگی و کمبود انرژی برای چیست


مصرف بیش از حد کافئین

مصرف زیاد کافئین، علت خستگی مفرط است. اگرچه مصرف برخی نوشیدنی‌های حاوی کافئین مانند قهوه و نوشیدنی‌های انرژی‌زا در افزایش انرژی موثر هستند، اما وابستگی و اعتیاد به مصرف این نوع نوشیدنی‌ها، از علل خستگی مفرط به شمار می‌آید. به این دلیل که کافئین بیش از حد می‌تواند باعث بی‌خوابی و در نتیجه خستگی مفرط شود.
تحقیقات نشان می‌دهد که احساس خستگی در صبح، افراد را به مصرف مقادیر زیادی کافئین سوق می‌دهد که چرخه خواب آنها را مختل می‌کند. شما ممکن است از قهوه یا سایر نوشیدنی‌های کافئین‌دار برای افزایش انرژی استفاده کنید که به چرخه خواب ضعیف منجر می‌شود. 
قهوه و نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند چای‌سبز ممکن است در صورت مصرف متعادل برای سلامتی مفید باشند. اما نوشیدنی‌های انرژی‌زا سرشار از محرک‌ها و قند افزوده هستند. بنابراین، شما باید در صورت امکان از مصرف آنها اجتناب کنید.
اگر در حال حاضر مشکلات خواب را تجربه می‌کنید و به‌ طور مکرر نوشیدنی‌های کافئین‌دار می‌نوشید، سعی کنید مصرف آن را کاهش دهید تا ببینید آیا به بهبود خواب و سطح انرژی شما کمک می‌کند یا خیر.


کم آبی بدن

هیدراته ماندن بدن برای حفظ سطح انرژی مهم است. بسیاری از واکنش‌های بیوشیمیایی که هر روز در بدن شما اتفاق می‌افتد منجر به از دست دادن آب می‌شود که باید با مصرف آب، جایگزین شود.
کم آبی زمانی اتفاق می‌افتد که شما مایعات کافی برای جایگزینی آب از دست رفته در ادرار، مدفوع، عرق و نفس خود نمی‌نوشید. کم آبی بدن که علت خستگی مفرط است منجر به احساس خستگی و کمبود انرژی و کاهش تمرکز می‌شود.
شاید شما هم شنیده باشید که هر روز باید هشت لیوان آب بنوشید. اما نیاز به آبرسانی به بدن به عوامل مختلفی از جمله وزن، سن، جنس و سطح فعالیت شما بستگی دارد.
نکته کلیدی این است که آب کافی برای حفظ هیدراتاسیون خوب بنوشید. علائم شایع کم آبی بدن شامل تشنگی، خستگی، سرگیجه و سردرد است.


اضافه وزن یا چاقی

حفظ وزن بدن سالم برای سلامت کلی ضروری است. چاقی نه تنها به‌طور قابل توجهی با خطر بیشتر ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند دیابت نوع 2، بیماری قلبی و برخی سرطان‌ها مرتبط است، بلکه ممکن است خطر خستگی مزمن را نیز افزایش دهد.
چاقی خطر ابتلا به آپنه انسدادی خواب که یکی از دلایل رایج خستگی در طول روز است را به شدت افزایش می‌دهد. همچنین فارغ از آپنه خواب با افزایش خواب آلودگی در طول روز مرتبط است که نشان می‌دهد چاقی مستقیماً بر چرخه خواب تأثیر منفی می‌گذارد.
حفظ وزن بدن در محدوده سالم به بهبود خواب و افزایش سطوح انرژی کمک می‌کند، در حالی که خواب با کیفیت از افزایش وزن جلوگیری کرده و خستگی را کاهش می‌دهد.


سایر علل خستگی

بسیاری از بیماری‌ها و شرایط دیگر ممکن است منجر به خستگی شود. حتما باید به خاطر داشته باشید که عوامل متعددی ممکن است در احساس خستگی و کمبود انرژی شما نقش داشته باشند. در ادامه به چند علت خستگی مفرط دیگر نیز اشاره می‌کنیم:
وابستگی به مواد مخدر و الکل: افرادی که به مواد مخدر یا الکل وابسته هستند، بیشتر دچار خستگی می‌شوند.
شیفت کاری: شیفت کاری باعث اختلال در خواب و منجر به خستگی می‌شود.
سبک زندگی کم‌ تحرک: داشتن یک سبک زندگی کم تحرک ممکن است منجر به خستگی در طول روز شود. ورزش کردن به طور منظم می‌تواند میزان خستگی را کاهش دهد.
مصرف برخی داروها: برخی داروها از جمله استروئیدها، داروهای فشار خون و داروهای ضد افسردگی با عوارض جانبی مانند بی‌خوابی و افزایش خستگی مرتبط هستند.


چه بیماری‌هایی باعث احساس خستگی و بی حالی بدن می‌شوند؟

اگر خستگی مزمن و غیرقابل توضیحی را تجربه می‌کنید، باید به پزشک خود مراجعه کرده و علائم خود را با او در میان بگذارید. آنها ممکن است آزمایش را برای بررسی برخی بیماری‌هایی که باعث خستگی می‌شوند، از جمله موارد زیر توصیه کنند:
•    آپنه خواب
•    کم کاری تیروئید
•    سرطان
•    سندرم خستگی مزمن
•    اسکلروز چندگانه
•    اختلالات اضطرابی
•    بیماری کلیوی
•    افسردگی 
•    دیابت
•    آرتروز
•    فیبرومیالژیا
•    عفونت‌هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا
•    بیماری ادیسون، اختلالی که می‌تواند بر سطح هورمون شما تأثیر بگذارد
•    کم کاری تیروئید 
•    پرکاری تیروئید 
•    اختلالات خواب مانند بی‌خوابی
•    اختلالات خوردن مانند بی‌اشتهایی
•    اختلالات خود ایمنی
•    نارسایی احتقانی قلب
•    سرطان
•    بیماری کلیوی
•    بیماری کبد
•    بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
•    آمفی زم
•    مسائل مربوط به سلامت روان
بیماری روانی نیز می‌تواند منجر به خستگی شود. به عنوان مثال، خستگی یکی از شایع‌ترین علائم استرس، اختلال عاطفی فصلی و افسردگی است.
شما باید بفهمید که علت بی حالی بدن کمبود کدام ویتامین است و همچنین احساس خستگی مداوم غیرطبیعی است. اگر خستگی مکرر را تجربه می‌کنید، احتمالاً یک یا چند علت زمینه‌ای دارد. دریافت درمان مناسب برای یک بیماری زمینه‌ای می‌تواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید و سلامت خود را نیز بهبود بخشید.

 


تشخیص علت خستگی

برای اینکه علت خستگی مفرط شما مشخص شود و پزشک بفهمد علت بی حالی بدن کمبود کدام ویتامین است، احتمالا در مورد شیوه زندگی و داروهایی که مصرف می‌کنید سؤالاتی می‌پرسد. برنامه درمانی توصیه شده توسط پزشک بستگی به این دارد که چه چیزی باعث خستگی شما شده باشد. برای تشخیص علل خستگی مفرط، آنها احتمالاً سؤالات زیر را می‌پرسند:
•    مدت زمان خستگی شما از جمله از چه زمانی خستگی شروع شده است و آیا خستگی شما موقتی و گاه به گاه است یا نه هر روز بدتر می‌شود.
•    علائم دیگری که تجربه کرده‌اید
•    سایر بیماری‌هایی که دارید
•    سبک زندگی و علت استرس شما
•    داروهایی که مصرف می‌کنید
اگر پزشک شما تشخیص دهد که شما یک بیماری زمینه‌ای دارید که باعث خستگی شما شده است، ممکن است آزمایش‌های پزشکی را تجویز کند. برای مثال، ممکن است آزمایش خون یا ادرار را درخواست کنند. پزشک شما ممکن است معاینه فیزیکی هم انجام دهد. علاوه بر این پزشک ممکن است آزمایش بارداری را نیز تجویز کند.


درمان احساس خستگی

برای از بین بردن خستگی، پزشک شما علت خستگی مفرط (بیماری یا اختلالی که باعث آن شده است) را درمان می‌کند (یا به شما کمک می‌کند تا آن را مدیریت کنید). بسته به وضعیت سلامتی شما، برنامه درمانی شما ممکن است شامل ترکیبی از دارو، ورزش یا تراپی باشد. اگر دارویی مصرف می‌کنید که باعث احساس خستگی و کمبود انرژی شما می‌شود، در مورد خطرات و فواید قطع دارو یا امتحان داروی جدید با پزشک خود صحبت کنید.
اگر هیچ گونه بیماری‌ای ندارید، ایجاد تغییراتی در سبک زندگی ممکن است علائم شما را بهبود بخشد. برای کاهش خستگی و رفع علت خستگی مفرط ناشی از سبک زندگی می‌توانید روش‌های زیر را به کار ببرید:


عادات خواب خوب را تمرین کنید

روزانه هفت تا نه ساعت بخوابید. کافئین ننوشید، از وسایل کار با الکترونیکی یا ورزش کردن درست قبل از خواب خودداری کنید. سعی کنید هر روز در یک ساعت مشخص به تختخواب بروید و از خواب بیدار شوید.


از مصرف الکل و مواد خودداری کنید

از داروهای غیرقانونی استفاده نکنید و تا حد امکان مصرف الکل را به حداقل برسانید. این مواد و نوشیدنی‌ها باعث احساس خستگی و کمبود انرژی در شما می‌شوند.


رژیم غذایی سالم داشته باشید

یک رژیم غذایی متعادل و آب فراوان، بدن شما را تغذیه کرده و هیدراته نگه می‌دارد. برای هیدراته نگه داشتن بدن هر روز به مقدار لازم آب بنوشید.


استرس را مدیریت کنید

یوگا، تمرینات تمرکز حواس، مدیتیشن و ورزش منظم می‌تواند به کاهش استرس و به دست آوردن انرژی بیشتر کمک کند.


به پزشک خود مراجعه کنید

برای تشخیص این مسئله که علت بی حالی بدن کمبود کدام ویتامین است و برای بررسی عفونت‌ها، بیماری‌ها، کمبود ویتامین‌ها و سایر عوامل، نوبت رزرو کنید. همچنین باید با پزشک خود در مورد داروهایی که مصرف می‌کنید صحبت کنید تا ببینید آیا مصرف داروها باعث خستگی شما شده است یا خیر.


به طور منظم ورزش کنید

ورزش منظم برای داشتن یک سبک زندگی سالم بسیار مهم است. اگرچه ممکن است اثر آن چندان مشخص نباشد، اما ورزش مرتب می‌تواند به شما کمک کند پس از عادت کردن به آن انرژی بیشتری داشته باشید. با این حال، ورزش بیش از حد می‌تواند باعث خستگی شود، بنابراین با پزشک خود در مورد اینکه چه چیزی برای شما بهتر است صحبت کنید. 

 

علت بی حالی بدن کمبود کدام ویتامین است


سخن آخر

بسیاری از عوامل و بیماری‌ها علت خستگی مفرط هستند که در این مقاله به آنها اشاره کردیم. علاوه بر این، اکنون می‌دانید که علت بی حالی بدن کمبود کدام ویتامین است. اگر به هر یک از بیماری‌های فوق مبتلا هستید و احساس خستگی و کمبود انرژی دارید کافی است با پزشکان و متخصصان کلینک آنلاین مدیست ( تلفنی و چتی) ارتباط برقرار کرده و از آنها راهنمایی بگیرید. علاوه بر این، برای رزرو نوبت نیز به مراجعه حضوری نیازی ندارید چون می‌توانید به صورت آنلاین این کار را انجام دهید.

 

منابع: healthline.com / healthline.com